• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Polévky

Pravé houbové kyselo z Podkrkonoší

Dne: 18. 12. 2021 · Upraveno: 26. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 17Sdílení

Tohle je babiččin recept na kyselo s houbami, který pochází z Mříčné, malé vesničky v podhůří Krkonoš. Jedná se o regionální specialitu, kyselou polévku z chlebového kvasu, která úžasně voní a chutná po houbách a smažených vejcích. Pojďme si ji uvařit!

Pravé krkonošské kyselo s houbami a bramborem, servírované na talíři.
Obsah skrýt
➜ Co je kyselo?
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
Pravé houbové kyselo z Podkrkonoší

Kyselo si pamatuji z dětství. Polévku nejprve vařila babička, která se s dědou po válce přestěhovala z Krkonoš do Jizerských hor. Kyselo pak dělával můj táta a od něj jsem rodinný recept převzala já.

MŮJ TIP: Máte rádi klasické staročeské polévky? Vyzkoušejte kmínovou s vejcem (chutná fantasticky!).

➜ Co je kyselo?

Kyselo je hustá, lesklá polévka navinulé chuti, připravovaná z chlebového kvásku. Do polévky patří houby, ať už čerstvé, nebo častěji sušené. Chuť kyselu dodá poctivá porce smažených vajec na cibulce.

Kyselo se podává se s čerstvým krajícem chleba nebo bramborami na loupačku, sypanými pažitkou.

Z Krkonoš pochází další krajová specialita, hubník – vyzkoušejte!

➜ Suroviny

Krkonošské kyselo ingredience.

Na pravé krkonošské kyselo potřebujete:

  • Chlebový kvásek; ano, přesně ten, ze kterého nadšené moderní hospodyňky pečou kváskový chléb. Kvásek se dá sehnat přes kváskovou mapu, já jsem si svoji skleničku s kváskem koupila v Tanvaldu v Maškově pekařství.
  • Houby; nejčastěji sušené, ale pokud trefíte podzimní sezónu, klidně si kyselo připravte z čerstvých hub. Sušené houby namočte den předem, aby hezky nabobtnaly a nebyly tuhé. Máte-li rádi menší kusy, pak plátky sušených hub nalámejte na drobnější kousky.
  • Kmín; klasický český kmín, žádný římský (občas si to někdo splete).
  • Sůl
  • Sádlo; na vepřovém sádle osmažíte cibulku a vejce. Nemáte-li sádlo, vezměte zavděk dobrým rostlinným olejem (slunečnicový, řepkový).
  • Cibule; cibuli buď osmažte samostatně a pak ji dejte do kysela, nebo ji zpracujte jako já: cibulku nejprve osmažím, pak do ní rozklepnu vejce, nechám je srazit a takto vzniklou míchanici přidám na konci do polévky.
  • Vejce; někdo říká, že vejce do kysela nepatří, ale co já pamatuju, u nás smažené vejce v kyselu byly vždy, a to v hojném množství. Klasická smažená vejce (v případě tohoto receptu na cibulce) chutnají v kyselu nejlépe!
  • Voda; na vaření hub, rozmíchání kvásku, do polévky… žádný vývar, ale opravdu jen poctivá čistá voda!

K podávání:

Příloha ke krkonošskému kyselu: brambory, máslo, pažitka.
  • Brambory; uvařené na loupačku
  • Máslo; kterým se brambory polévají
  • Pažitka; jemně nasekanou pažitkou se sypají brambory

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


Stručný postup:

  1. Houby namočte den předem, na druhý den povařte, vývar nevylévejte.
  2. Kvásek den předem smíchejte s vodou a nechte stát na kuchyňské lince.
  3. K povařeným houbám přilijte kvásek, dolijte vodou. Osolte a okmínujte.
  4. Vařte 15 minut na mírném plamenu, míchejte.
  5. Na sádle osmažte cibuli do zlatova, rozklepněte vejce a nechte je srazit.
  6. Usmažená vejce na cibulce přidejte do polévky, zamíchejte.
  7. Krkonošské kyselo podávejte s chlebem nebo bramborami na loupačku.

➜ Podrobný postup s fotkami

DEN PŘEDEM:

  • Vložte sušené houby do kastrolu a zalijte je asi dvěma hrnky vody. Nechte je přes noc nabobtnat.
Sušené houby namočené ve vodě.
  • Kvásek rozkvedlejte v hrnku vlažné vody a nechte stát na kuchyňské lince přes noc. Takto připravený kvásek bude příjemně navinulý a kyselo nebude „moc kyselé“.
Chlebový kvásek rozmíchaný ve vodě.
  • Pokud chcete ke kyselu brambory na loupačku, uvařte si brambory i se slupkou. Na jednu porci počítejte asi se dvěma menšími bramborami.

Jdeme vařit:

KROK 1: Namočené houby přiveďte k varu a povařte 15 minut na mírném plamenu. Vývar z hub nevylévejte!

KROK 2: Odstavte houby z plotýnky, přilijte rozmíchaný kvásek, dobře ho rozšlehejte. Přilijte vodu, základ osolte a okmínujte.

Příprava kysela, přilévání chlebového kvásku do polévky.

KROK 3: Polévku přiveďte k varu, pak stáhněte teplotu plotýnky asi na půl výkonu a vařte 15-20 minut. Míchejte! Mouka z kvásku si sedá ke dnu hrnce, kde se může připálit.

KROK 4: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. V pánvi rozehřejte sádlo a cibuli v něm osmažte dozlatova, míchejte (foto 1). Do pánve s cibulkou rozklepněte vejce, promíchejte a usmažte je (foto 2).

Smažení cibulky a vajec v pánvi.

KROK 5: Do uvařeného kysela přidejte smažené vejce, případně dochuťte solí a podávejte.

Příprava kysela, přidání smažených vajec do polévky.

➜ Servírování

Krkonošské kyselo je polévka vydatná a sytivá. Z toho důvodu se obvykle podává jako hlavní chod.

K polévce se hodí krajíc čerstvého chleba. Dobrou volbou jsou však také brambory na loupačku. Ty se, předem uvařené, oloupou a vloží doprostřed talíře s polévkou. Polijí se trochou rozpuštěného másla a posypou pokrájenou pažitkou.

U nás doma pak brambory rozklofáme lžící během jídla. Jinde se podávají brambory samostatně na talířek nebo v misce a k polévce se přikusují.

Staročeské kyselo, podávané s bramborem, sypaným zelenou pažitkou.

➜ Šikovné tipy

  • Kyselo je bezmasá polévka, nepatří do ní ani vývar, připravuje se z prosté vody. Pokud přivřeme oči nad sádlem, na kterém se smaží cibulka a vejce, snese tato polévka označení „vegetariánská“.
  • Chlebový kvas obsahuje žitnou mouku, která polévku zahustí. Pokud kyselo zbyde, může se vám druhý den zdát husté až příliš. V takovém případě polévku při ohřívání nařeďte trochou vody, kterou dobře zamíchejte.
  • Chcete-li výraznější chuť, ochuťte polévku na konci vaření trochou čerstvě namletého černého pepře.

Další tradiční polévky:

  • Pórková s bramborem
  • Gulášová polévka
  • Hráškový krém se smetanou
  • Bílá houbová polévka

Více receptů najdete v kategorii Polévky

Krkonošské kyselo recept

Pravé houbové kyselo z Podkrkonoší

Petra Kupská
Tohle je babiččin recept na kyselo s houbami, který pochází z Mříčné, malé vesničky v podhůří Krkonoš. Jedná se o regionální specialitu, kyselou polévku z chlebového kvasu, která úžasně voní a chutná po houbách a smažených vejcích. Pojďme si ji uvařit!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Čas celkem 35 mins
Chod Polévka
Kuchyně Česká
Porce 6

Suroviny 

  • 250 g chlebový kvásek - z žitné mouky
  • 1 hrst sušené houby
  • 1 lžička kmín - celý
  • 2 lžička sůl
  • 1 lžíce sádlo - nebo rostlinný olej
  • 1 ks cibule
  • 5 ks vejce
  • 1,5 l voda - přibližné množství

K podávání:

  • 6-8 ks menší brambory - uvařené ve slupce, tzv. na loupačku
  • 1 lžíce máslo
  • 1 lžíce pažitka - čerstvá, nasekaná

Instrukce 

Den předem si připravte:

  • Vložte sušené houby do kastrolu a zalijte je asi dvěma hrnky vody. Nechte je přes noc nabobtnat.
  • Kvásek rozkvedlejte v hrnku vlažné vody a nechte stát na kuchyňské lince přes noc. Takto připravený kvásek bude příjemně navinulý a kyselo nebude „moc kyselé“.
  • Pokud chcete ke kyselu brambory na loupačku, uvařte si brambory i se slupkou. Na jednu porci počítejte asi se dvěma menšími bramborami. Brambory můžete připravit týž den, kdy budete připravovat kyselo.

Postup na polévku:

  • Namočené houby přiveďte k varu a povařte 15 minut na mírném plamenu. Vývar z hub nevylévejte!
  • Odstavte houby z plotýnky, přilijte rozmíchaný kvásek, dobře ho rozšlehejte. Přilijte vodu (zhruba 1 l), základ osolte a okmínujte.
  • Polévku přiveďte k varu, pak stáhněte teplotu plotýnky asi na půl výkonu a vařte 15-20 minut. Míchejte! Mouka z kvásku si sedá ke dnu hrnce, kde se může připálit.
  • Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. V pánvi rozehřejte sádlo a cibuli v něm osmažte dozlatova, míchejte. Do pánve s cibulkou rozklepněte vejce, promíchejte a usmažte je.
  • Do uvařeného kysela přidejte smažené vejce, případně dochuťte solí a podávejte.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Krkonošské kyselo je polévka vydatná a sytivá. Z toho důvodu se obvykle podává jako hlavní chod. K polévce se hodí krajíc čerstvého chleba. Dobrou volbou jsou však také brambory na loupačku. Ty se, předem uvařené, oloupou a vloží doprostřed talíře s polévkou. Polijí se trochou rozpuštěného másla a posypou pokrájenou pažitkou.
  • Kyselo je bezmasá polévka, nepatří do ní ani vývar, opravdu se připravuje z vody. Pokud přivřeme oči nad sádlem, na kterém se smaží cibulka a vejce, snese tato polévka označení „vegetariánská“.
  • Chlebový kvas obsahuje žitnou mouku, která polévku zahustí. Pokud kyselo zbyde, může se vám druhý den zdát husté až příliš. V takovém případě polévku při ohřívání nařeďte trochou vody, kterou dobře zamíchejte.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recept s houbami, Regionální specialita
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 17Sdílení

Další recepty:

  • Houbová polévka se smetanou
  • Lahodná polévka z čerstvých rajčat
  • Klasická čočková polévka s párkem
  • Dokonalá frankfurtská polévka s párkem

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT