• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Polévky

Lahodná polévka z čerstvých rajčat

Dne: 22. 8. 2022 · Upraveno: 23. 8. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 21Sdílení

Pokud máte po ruce pár nadbytečných vyzrálých rajčat a přemýšlíte, co s nimi, uvařte si rajčatovou polévku. Je rychlá, jednoduchá a výsledek mile překvapí. Čerstvá rajčata a správná příprava dodají polévce žádanou chuť. Následujte můj recept!

Polévka z čerstvých rajčat servírovaná v misce, se sýrovými tousty.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Skladování
➜ Užitečné tipy
Lahodná polévka z čerstvých rajčat

Polévka se připravuje z čerstvých rajčat, oloupaných a nakrájených na kousky. Do základu patří osmažená cibulka a rozvoněný česnek, rajčata se zalévají zeleninovým vývarem a dochucují trochou soli a čerstvě mletého pepře. Nakonec stačí polévku rozmixovat a hned, stále teplou, servírovat.

Dále v článku připojuji nápady na dozdobení a podávání, pokračujte ve čtení!

MŮJ TIP: Stále přemýšlíte, co z rajčat? Zkuste jednoduchý šopský salát (chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

Suroviny na polévku z čerstvých rajčat včetně popisků.

Na domácí rajčatovou polévku potřebujete:

  • Čerstvá rajčata; vyzrálá
  • Olej; slunečnicový nebo řepkový, případně olivový (ten se dává do italských tomatových polévek)
  • Cibule; osmažená na oleji vytvoří základ pro luxusní chuť polévky
  • Česnek; stroužky
  • Zeleninový vývar; používám přírodní bujón bez přidaných chemických ochucovadel
  • Koření: Bobkový list, čerstvě mletý černý pepř a sůl

Na ozdobu při servírování:

  • Čerstvá bazalka, lístky; nebo bazalkové pesto – měla jsem doma zrovna otevřené, proto jsem jej použila
  • Zakysaná smetana; asi lžíce na talíř, případně hutnější bílý jogurt
  • Kostičky sýra; například Hermelín – volitelně

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Rajčata nařízněte, spařte a oloupejte. Nakrájejte na kostky.
  2. V hrnci na oleji zpěňte cibuli, přihoďte nasekaný česnek.
  3. Přidejte rajčata a bobkový list, osolte a opepřete.
  4. Nechte 15 minut vařit bez poklice, aby se odpařila část tekutiny.
  5. Přilijte vývar a mírně vařte dalších 20 minut pod poklicí.
  6. Vyjměte bobkový list. Rajčatovou polévku rozmixujte, dosolte a podávejte.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Nejprve oloupejte rajčata. Omyjte je, odstraňte zelené stopky. Nožem je nařízněte do kříže. Vložte je do vroucí vody a nechte je minutu pod pokličkou vařit, ale ne déle.

Čerstvá rajčata v misce a na bílém prkénku, s nožem.
Spařená rajčata v hrnci s vodou.

Poté vodu slijte a rajčata zalijte studenou vodou, abyste je zchladili a zastavili var. Nožíkem stáhněte slupku a rajčata nakrájejte na menší kusy. Dejte je stranou do misky.

Rajčata oloupaná ze slupky.
Oloupaná a nakrájená rajčata v misce.

TIP: Čtěte podrobný návod, jak oloupat rajčata

KROK 2: Cibuli oloupejte na nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky. V hrnci se silnějším dnem (používám můj oblíbený litinový hrnec) rozehřejte při střední až vyšší teplotě olej. V oleji osmažte cibuli dozlatova, ke konci přihoďte česnek a nechte ho rozvonět.

Osmažená cibulka v modrém hrnci, míchaná vařečkou.

TIP: Pokud byste česnek smažili v oleji od začátku, připálil by se a zhořkl.

KROK 3: K cibulovému základu přidejte bobkový list a pokrájená oloupaná rajčata. Osolte a opepřete. Vařte na sporáku 15 minut bez poklice, aby se odpařila část tekutiny.

Ochucování rajčat v hrnci.

KROK 4: Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na minimum, hrnec přiklopte a nechte dalších 20 probublávat.

Přilití vývaru do rajčatové polévky.

KROK 5: Z polévky odstraňte bobkový list a rozmixujte ji pomocí tyčového mixéru. Je-li třeba, dochuťte solí, případně pepřem.

Rajčatová polévka rozmixovaná tyčovým mixérem.

➜ Servírování

Rajčatová polévka je nejlepší, když ji podáváte čerstvou, teplou. Na talíři ji dozdobte lžící zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Můžete ozdobit zelenými lístky čerstvé bazalky – kombinace bazalky a rajčat je velmi oblíbená v Itálii.

TIP: Místo bazalky přidejte do polévky lžičku bazalkového pesta!

K rajčatové polévce se skvěle hodí tousty, resp. opečené plátky pečiva. Já jsem tousty navíc pokladla rozpečeným sýrem. Sýr také můžete nakrájet na kostičky a vhodit do horké polévky, kde se rozpustí.

Polévka z čerstvých rajčat podávaná s tousty.

➜ Skladování

Pokud vám nějaká polévka zbyde, nechte ji zcela vychladit a uložte ji do lednice. Tady vám vydrží 4-5 dní.

➜ Užitečné tipy

  • Na polévku použijte vyzrálá rajčata. Oranžová, nedozrálá rajčata půjdou hůř loupat. Navíc nemají typickou plnou letní chuť, jakou oplývají rajčata červená.
  • Polévku přirozeně zahustí rajčata, která ji promění v mírně hustý krém. Je přirozeně bezlepková, vhodná i pro celiaky s potravinovou alergií na lepek.
  • Konzistence polévky zůstává i druhý den stejná, tzn. nezhoustne jako v případě, že by byla zahuštěná jíškou nebo moukou.

Další recepty s rajčaty:

  • Rajčatová omáčka marinara
  • Domácí kečup
  • Rajčatový salát s cibulí
Polévka z čerstvých rajčat podávaná v misce.

Lahodná polévka z čerstvých rajčat

Petra Kupská
Pokud máte po ruce pár nadbytečných vyzrálých rajčat a přemýšlíte, co s nimi, uvařte si rajčatovou polévku. Je rychlá, jednoduchá a výsledek mile překvapí. Čerstvá rajčata a správná příprava dodají polévce žádanou chuť.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 35 mins
Čas celkem 50 mins
Chod Polévka
Kuchyně Česká
Porce 4
Kalorie 98 kcal

Suroviny 

  • 500 g čerstvá rajčata - vyzrálá
  • 2 lžíce slunečnicový olej - nebo řepkový, příp. olivový
  • 1 cibule
  • 2 stroužek česnek
  • 1 bobkový list
  • 500 ml zeleninový vývar
  • sůl
  • pepř - čerstvě mletý

Instrukce 

  • Nejprve oloupejte rajčata. Omyjte je, odstraňte zelené stopky. Nožem je nařízněte do kříže. Vložte je do vroucí vody a nechte je minutu pod pokličkou vařit, ale ne déle. Poté vodu slijte a rajčata zalijte studenou vodou, abyste je zchladili a zastavili var. Nožíkem stáhněte slupku a rajčata nakrájejte na menší kusy. Dejte je stranou do misky.
  • Cibuli oloupejte na nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky. V hrnci se silnějším dnem (používám můj oblíbený litinový hrnec) rozehřejte při střední až vyšší teplotě olej. V oleji osmažte cibuli dozlatova, ke konci přihoďte česnek a nechte ho rozvonět.
  • K cibulovému základu přidejte bobkový list a pokrájená oloupaná rajčata. Osolte a opepřete. Vařte na sporáku 15 minut bez poklice, aby se odpařila část tekutiny.
  • Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na minimum, hrnec přiklopte a nechte dalších 20 probublávat.
  • Z polévky odstraňte bobkový list a rozmixujte ji pomocí tyčového mixéru. Je-li třeba, dochuťte solí, případně pepřem.

Poznámky

  • Z množství podle základního receptu připravíte 4 porce.
  • SERVÍROVÁNÍ: Rajčatovou polévku podávejte teplou. Na talíři ji dozdobte lžící zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Můžete ozdobit zelenými lístky čerstvé bazalky, nebo do ní přidat lžičku dvě bazalkového pesta.
  • K rajčatové polévce se skvěle hodí tousty, resp. opečené plátky pečiva. Já jsem tousty navíc pokladla rozpečeným sýrem. Sýr také můžete nakrájet na kostičky a vhodit do horké polévky, kde se rozpustí.
  • Polévku přirozeně zahustí rajčata, která ji promění v mírně hustý krém. Je přirozeně bezlepková, vhodná i pro celiaky s potravinovou alergií na lepek.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 98kcalSacharidy: 9gBílkoviny: 2gTuky: 6g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s rajčaty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 21Sdílení

Další recepty:

  • Houbová polévka se smetanou
  • Klasická čočková polévka s párkem
  • Dokonalá frankfurtská polévka s párkem
  • Domácí hovězí polévka s nudlemi

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT