• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Polévky

    Lahodná polévka z čerstvých rajčat

    Dne: 22. 8. 2022 · Aktualizováno: 3. 7. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 22Sdílení

    Pokud máte po ruce pár nadbytečných vyzrálých rajčat a přemýšlíte, co s nimi, uvařte si rajčatovou polévku. Je rychlá, jednoduchá a výsledek mile překvapí. Čerstvá rajčata a správná příprava dodají polévce žádanou chuť. Následujte můj recept!

    Polévka z čerstvých rajčat servírovaná v misce, se sýrovými tousty.
    Obsah skrýt
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Skladování
    ➜ Užitečné tipy
    Lahodná polévka z čerstvých rajčat

    Polévka se připravuje z čerstvých rajčat, oloupaných a nakrájených na kousky. Do základu patří osmažená cibulka a rozvoněný česnek, rajčata se zalévají zeleninovým vývarem a dochucují trochou soli a čerstvě mletého pepře. Nakonec stačí polévku rozmixovat a hned, stále teplou, servírovat.

    Dále v článku připojuji nápady na dozdobení a podávání, pokračujte ve čtení!

    MŮJ TIP: Stále přemýšlíte, co z rajčat? Zkuste jednoduchý šopský salát (chutná fantasticky!)

    ➜ Suroviny

    Suroviny na polévku z čerstvých rajčat včetně popisků.

    Na domácí rajčatovou polévku potřebujete:

    • Čerstvá rajčata; vyzrálá
    • Olej; slunečnicový nebo řepkový, případně olivový (ten se dává do italských tomatových polévek)
    • Cibule; osmažená na oleji vytvoří základ pro luxusní chuť polévky
    • Česnek; stroužky
    • Zeleninový vývar; používám přírodní bujón bez přidaných chemických ochucovadel
    • Koření: Bobkový list, čerstvě mletý černý pepř a sůl

    Na ozdobu při servírování:

    • Čerstvá bazalka, lístky; nebo bazalkové pesto – měla jsem doma zrovna otevřené, proto jsem jej použila
    • Zakysaná smetana; asi lžíce na talíř, případně hutnější bílý jogurt
    • Kostičky sýra; například Hermelín – volitelně

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Rajčata nařízněte, spařte a oloupejte. Nakrájejte na kostky.
    2. V hrnci na oleji zpěňte cibuli, přihoďte nasekaný česnek.
    3. Přidejte rajčata a bobkový list, osolte a opepřete.
    4. Nechte 15 minut vařit bez poklice, aby se odpařila část tekutiny.
    5. Přilijte vývar a mírně vařte dalších 20 minut pod poklicí.
    6. Vyjměte bobkový list. Rajčatovou polévku rozmixujte, dosolte a podávejte.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    KROK 1: Nejprve oloupejte rajčata. Omyjte je, odstraňte zelené stopky. Nožem je nařízněte do kříže. Vložte je do vroucí vody a nechte je minutu pod pokličkou vařit, ale ne déle.

    Čerstvá rajčata v misce a na bílém prkénku, s nožem.
    Spařená rajčata v hrnci s vodou.

    Poté vodu slijte a rajčata zalijte studenou vodou, abyste je zchladili a zastavili var. Nožíkem stáhněte slupku a rajčata nakrájejte na menší kusy. Dejte je stranou do misky.

    Rajčata oloupaná ze slupky.
    Oloupaná a nakrájená rajčata v misce.

    TIP: Čtěte podrobný návod, jak oloupat rajčata

    KROK 2: Cibuli oloupejte na nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky. V hrnci se silnějším dnem (používám můj oblíbený litinový hrnec) rozehřejte při střední až vyšší teplotě olej. V oleji osmažte cibuli dozlatova, ke konci přihoďte česnek a nechte ho rozvonět.

    Osmažená cibulka v modrém hrnci, míchaná vařečkou.

    TIP: Pokud byste česnek smažili v oleji od začátku, připálil by se a zhořkl.

    KROK 3: K cibulovému základu přidejte bobkový list a pokrájená oloupaná rajčata. Osolte a opepřete. Vařte na sporáku 15 minut bez poklice, aby se odpařila část tekutiny.

    Ochucování rajčat v hrnci.

    KROK 4: Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na minimum, hrnec přiklopte a nechte dalších 20 probublávat.

    Přilití vývaru do rajčatové polévky.

    KROK 5: Z polévky odstraňte bobkový list a rozmixujte ji pomocí tyčového mixéru. Je-li třeba, dochuťte solí, případně pepřem.

    Rajčatová polévka rozmixovaná tyčovým mixérem.

    ➜ Servírování

    Rajčatová polévka je nejlepší, když ji podáváte čerstvou, teplou. Na talíři ji dozdobte lžící zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Můžete ozdobit zelenými lístky čerstvé bazalky – kombinace bazalky a rajčat je velmi oblíbená v Itálii.

    TIP: Místo bazalky přidejte do polévky lžičku bazalkového pesta!

    K rajčatové polévce se skvěle hodí tousty, resp. opečené plátky pečiva. Já jsem tousty navíc pokladla rozpečeným sýrem. Sýr také můžete nakrájet na kostičky a vhodit do horké polévky, kde se rozpustí.

    Polévka z čerstvých rajčat podávaná s tousty.

    ➜ Skladování

    Pokud vám nějaká polévka zbyde, nechte ji zcela vychladit a uložte ji do lednice. Tady vám vydrží 4-5 dní.

    ➜ Užitečné tipy

    • Na polévku použijte vyzrálá rajčata. Oranžová, nedozrálá rajčata půjdou hůř loupat. Navíc nemají typickou plnou letní chuť, jakou oplývají rajčata červená.
    • Polévku přirozeně zahustí rajčata, která ji promění v mírně hustý krém. Je přirozeně bezlepková, vhodná i pro celiaky s potravinovou alergií na lepek.
    • Konzistence polévky zůstává i druhý den stejná, tzn. nezhoustne jako v případě, že by byla zahuštěná jíškou nebo moukou.

    Další recepty s rajčaty:

    • Rajčatová omáčka marinara
    • Domácí kečup
    • Rajčatový salát s cibulí
    • Krémový rajčatový salát s majonézou
    Polévka z čerstvých rajčat podávaná v misce.

    Lahodná polévka z čerstvých rajčat

    Petra Kupská
    Pokud máte po ruce pár nadbytečných vyzrálých rajčat a přemýšlíte, co s nimi, uvařte si rajčatovou polévku. Je rychlá, jednoduchá a výsledek mile překvapí. Čerstvá rajčata a správná příprava dodají polévce žádanou chuť.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 35 minutes mins
    Čas celkem 50 minutes mins
    Chod Polévka
    Kuchyně Česká
    Porce 4
    Kalorie 98 kcal

    Suroviny 

    • 500 g čerstvá rajčata - vyzrálá
    • 2 lžíce slunečnicový olej - nebo řepkový, příp. olivový
    • 1 cibule
    • 2 stroužek česnek
    • 1 bobkový list
    • 500 ml zeleninový vývar
    • sůl
    • pepř - čerstvě mletý

    Instrukce 

    • Nejprve oloupejte rajčata. Omyjte je, odstraňte zelené stopky. Nožem je nařízněte do kříže. Vložte je do vroucí vody a nechte je minutu pod pokličkou vařit, ale ne déle. Poté vodu slijte a rajčata zalijte studenou vodou, abyste je zchladili a zastavili var. Nožíkem stáhněte slupku a rajčata nakrájejte na menší kusy. Dejte je stranou do misky.
    • Cibuli oloupejte na nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky. V hrnci se silnějším dnem (používám můj oblíbený litinový hrnec) rozehřejte při střední až vyšší teplotě olej. V oleji osmažte cibuli dozlatova, ke konci přihoďte česnek a nechte ho rozvonět.
    • K cibulovému základu přidejte bobkový list a pokrájená oloupaná rajčata. Osolte a opepřete. Vařte na sporáku 15 minut bez poklice, aby se odpařila část tekutiny.
    • Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na minimum, hrnec přiklopte a nechte dalších 20 probublávat.
    • Z polévky odstraňte bobkový list a rozmixujte ji pomocí tyčového mixéru. Je-li třeba, dochuťte solí, případně pepřem.

    Poznámky

    • Z množství podle základního receptu připravíte 4 porce.
    • SERVÍROVÁNÍ: Rajčatovou polévku podávejte teplou. Na talíři ji dozdobte lžící zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Můžete ozdobit zelenými lístky čerstvé bazalky, nebo do ní přidat lžičku dvě bazalkového pesta.
    • K rajčatové polévce se skvěle hodí tousty, resp. opečené plátky pečiva. Já jsem tousty navíc pokladla rozpečeným sýrem. Sýr také můžete nakrájet na kostičky a vhodit do horké polévky, kde se rozpustí.
    • Polévku přirozeně zahustí rajčata, která ji promění v mírně hustý krém. Je přirozeně bezlepková, vhodná i pro celiaky s potravinovou alergií na lepek.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 98kcalSacharidy: 9gBílkoviny: 2gTuky: 6g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recepty s rajčaty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 22Sdílení

    Další recepty:

    • Hospodská dršťkovka servírovaná na talíři s plátky chleba.
      Dršťková polévka z předvařených drštěk
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Valašská kyselica servírovaná na talíři s barevným okrajem.
      Valašská kyselica
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.
      Výborné šlehačkové cukroví
    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT