• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Krajové speciality

Krkonošský hubník

Dne: 26. 12. 2022 · Upraveno: 27. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 8Sdílení

Tenhle recept na hubník mám od babičky Miládky, která pocházela z Kruhu v Podkrkonoší. Připravovala ho na plechu jako tradiční vánoční jídlo ze sušených hub, a právě tak peču hubník i já. Skvělý staročeský pokrm vynikající chuti, pojďme si ho udělat!

Dva kousky hubníku servírované na talířku s vidličkou.
Obsah skrýt
➜ Co je hubník
➜ Suroviny
➜ Postup krok za krokem
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
Krkonošský hubník

➜ Co je hubník

Hubník je pokrm ze sušených hub, jehož další hlavní suroviny tvoří bílé pečivo namočené v mléce, dále vejce a koření. Některé recepty na hubník obsahují pokrájenou slaninu. Houbový nákyp se peče v troubě dozlatova, podává se jako hlavní jídlo.

Tento hubníkový recept pochází z Krkonoš, někdy bývá známý pod jménem houbovec. Nepleťte si hubník s další krajovou specialitou, houbovým kubou. Houbový kuba se připravuje na Vánoce ze směsi krup a sušených hub.

MŮJ TIP: Z Krkonoš je také kyselo, skvělá polévka z kvásku!

Zajímavý fakt: V Podkrkonoší se kromě slaného hubníku peče i sladký hubník se sušenými švestkami, rozinkami a ořechy.

➜ Suroviny

Suroviny na krkonošský hubník včetně popisku.

Na přípravu pravého krkonošského hubníku potřebujete:

  • Sušené houby; směs lesních hub jako hřiby, kozáky, křemenáče, modráky
  • Bílé pečivo; housky, rohlíky, veka. Ideálně 2-3 staré, nakrájené na větší kostky.
  • Mléko; na namočení pečiva
  • Vejce
  • Anglická slanina; nebo jiné uzené maso, mírně prorostlé. Nakrájené na drobné kostičky.
  • Česnek; je ho v hubníku poměrně dost, česnek přidává skvělou chuť
  • Krupice; pro lepší spojení a zahuštění houbového nákypu při pečení, používám dětskou krupičku
  • Sůl a pepř

Dále si připravte asi lžičku tuku (máslo, sádlo, nebo jiný pevný tuk) a lžíci strouhanky na vysypání pekáčku nebo jiné pečicí nádoby.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup krok za krokem

KROK 1: Asi do dvou hrnků vody vhoďte sušené houby a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a mírně vařte 10 minut. Uvařené houby vyndejte děrovanou lžící nebo sítkem, nechte okapat a pak je pokrájejte na menší kousky. Houbový vývar nechte stranou.

Sušené houby namočené ve vodě, v hrnci.
Krájení povařených hub nožem na dřevěném prkénku.

KROK 2: Mezitím kostky pečiva dejte do větší mísy, zalijte mlékem a promíchejte, dokud se mléko nevsákne.

Kostky nakrájené housky v míse, namočené v mléku.

KROK 3: K namočeným houskám přidejte kostičky slaniny, vejce a utřený česnek. Osolte a opepřete. Zamíchejte.

Příprava hubníku, suroviny v míse.

KROK 4: Přilijte tolik houbového vývaru, až vznikne polohustá směs. Přisypte krupici a promíchejte.

Příprava směsi na hubník.

KROK 5: Pekáček vymažte tukem a vysypte strouhankou. Hubník se tak při pečení nepřichytí a půjde po nakrájení dobře vyndat z pekáčku. Vlijte směs do připraveného pekáčku, a uhlaďte na povrchu.

Pečicí nádoba s modrým okrajem, vymaštěná tukem a vysypaná strouhankou.
Směs na hubník v pekáčku před upečením.

KROK 6: Troubu předehřejte na 180 °C. Hubník pečte asi 30 minut. Poté zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 5 minut, pokud chcete, aby povrch ještě více zezlátnul.

Upečený hubník v pekáčku s modrým okrajem.

➜ Servírování

Hubník podávejte teplý, nakrájený na řezy nebo na široké proužky. U nás se servíruje jako lehčí hlavní jídlo.

Na druhý den kousky hubníku opečte na kousku másla na pánvi, z obou stran. Takto opečený chutná božsky!

Dva kousky hubníku servírované na talířku s vidličkou.

➜ Šikovné tipy

  • Pokud si vzpomenete, houby namočte den předem. Pak už stačí jen je přivést k varu a minutu dvě povařit.
  • Receptů na hubník je vícero, proto si nenárokuju tvrdit o tomto, že je to ten jediný originální. Někdy se do něj přidává nadrobno nakrájená cibule, nasekaná čerstvá petrželka, sušená majoránka a drcený kmín, nebo se naopak vynechává uzené.
  • Při pečení se hubník v pekáčku zdvihne, jakmile ho z trouby vyndáte a necháte chladnout, splaskne. Nelekejte se, je to normální.
  • Hubník můžete upéct i z čerstvých hub. Podle mých zkušeností je však vánoční hubník ze sušených hub aromatičtější.

Další recepty z hub:

  • Houbová polévka se smetanou
  • Smaženice s vejci
Dva kousky hubníku servírované na talířku s vidličkou.

Krkonošský hubník

Petra Kupská
Tenhle recept na hubník mám od babičky Miládky, která pocházela z Kruhu v Podkrkonoší. Připravovala ho na plechu jako tradiční vánoční jídlo ze sušených hub, a právě tak peču hubník i já. Skvělý staročeský pokrm vynikající chuti, pojďme si ho udělat!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 30 mins
Čas celkem 50 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 10 kousků
Kalorie 257 kcal

Suroviny 

  • 1 hrnek mléko
  • 4 ks housky - 2-3 dny staré
  • 120 g anglická slanina - nakrájená na malé kostičky
  • 2 hrsti sušené houby - směs lesních hub + voda, v níž budete houby vařit
  • 4 ks vejce
  • 5 stroužek česnek
  • 2 lžíce krupička - jemná dětská
  • 1 lžička sůl
  • ¼ lžička černý pepř - mletý

Na vymazání pekáčku:

  • 1 lžička tuk - sádlo nebo máslo
  • 1 lžíce strouhanka

Instrukce 

  • Asi do dvou hrnků vody vhoďte sušené houby a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a mírně vařte asi 10 minut. Uvařené houby vyndejte děrovanou lžící nebo sítkem, nechte okapat a pak je pokrájejte na menší kousky. Houbový vývar nechte stranou.
  • Mezitím kostky pečiva dejte do větší mísy, zalijte mlékem a promíchejte, dokud se mléko nevsákne.
  • K namočeným houskám přidejte kostičky slaniny, vejce a utřený česnek. Osolte a opepřete. Zamíchejte.
  • Přilijte tolik houbového vývaru, až vznikne polohustá směs. Přisypte krupici a promíchejte.
  • Pekáček vymažte tukem a vysypte strouhankou. Hubník se tak při pečení nepřichytí a půjde po nakrájení dobře vyndat z pekáčku. Vlijte směs do připraveného pekáčku a povrch uhlaďte.
  • Troubu předehřejte na 180 °C. Hubník pečte asi 30 minut. Poté zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 5 minut, pokud chcete, aby povrch ještě více zezlátnul.

Poznámky

  • Hubník jsem pekla v menší pečicí nádobě o velikosti asi 20x30 cm.
  • Podle základního receptu vystačí hubník zhruba na 8-10 menších porcí.
  • SERVÍROVÁNÍ: Hubník podávejte teplý, nakrájený na řezy nebo na široké proužky. U nás se servíruje jako lehčí hlavní jídlo.
  • Na druhý den kousky hubníku opečte na kousku másla na pánvi, z obou stran. Takto opečený chutná božsky!
 

Nutriční hodnoty

Kalorie: 257kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Houbové recepty, Regionální specialita
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 8Sdílení

Další recepty:

  • Bramborový bác
  • Pravé houbové kyselo z Podkrkonoší
  • Bramborová omáčka ze Slovácka
  • Krajanec, slaná buchta ze Slovácka

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT