• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Bezmasá jídla

    Smaženice z čerstvých hub s vejci

    Dne: 15. 9. 2022 · Aktualizováno: 22. 11. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 7Sdílení

    Tohle je recept na klasickou smaženici s čerstvými podušenými houbami, zahuštěnými vejci. Nejlepší je s plátkem čerstvého chleba, čerstvá, sotva přendaná z pánvičky na talíř. Pak už jen stačí zabořit do smaženice lžíci a vychutnat si tu houbovou chuť a vůni!

    Houbová smaženice servírovaná na talířku, podávaná se dvěma krajíci chleba.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co je houbová smaženice?
    ➜ Ingredience
    ➜ Fotopostup
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Smaženice z čerstvých hub s vejci

    Houbová smaženice patří mezi typická podzimní jídla, kdy léto vystřídají deštivé dny a v lesích se objeví první houby. V tu chvíli Češi vyrážejí na lov a z lesa se vrací s košíkem plným hřibů, kozáků, křemenáčů, klouzků a podhříbků.

    Na smaženici se nejlépe hodí směs čerstvých letních hub. Nejenom pevné hříbky, skvěle do ní zpracujete také křapáče, jak se u nás říká houbám měkkým, starším, případně nacucaným vodou. Předpokladem je, že se jedná o houby zdravé a nečervivé.

    MŮJ TIP: Stále hledáte nějaký dobrý houbový recept? Zkuste podkrkonošské houbové kyselo, polévka, která je zdravá, zasytí a fantasticky chutná! Nebo si upečte hubník, další českou specialitu.

    Houba vyrůstající z trávy.

    ➜ Co je houbová smaženice?

    Houbová smaženice jsou nakrájené čerstvé houby, podušené na cibulce, předem osmažené na pánvi na kousku sádla. Nakonec se k houbám přidávají vejce, která se nechají srazit tak akorát, aby měla smaženice jemnou a krémovitou konzistenci, a nepůsobila vysušeným dojmem. Do smaženice patří dále drcený kmín, sůl a pepř.

    ➜ Ingredience

    Ingredience na houbovou smaženici, včetně popisku u surovin.

    Na smaženici z hub potřebujete:

    • Čerstvé lesní houby; moji sestavu tvořil hřib, křemenáč, kozáky a babky. Do smaženice zpracujte houby, které se nehodí na sušení. Tedy klidně měkčí, starší, nebo odřezky. Červivá místa vykrojte. Pokud houba obsahuje plesnivá místa, dejte pryč celý kus.
    • Cibulka; osmažená tvoří základ pro dušení hub
    • Sádlo; pokud to jde, smažím na vepřovém sádle. Lze případně vyměnit za slunečnicový nebo řepkový olej.
    • Vejce; na zahuštění hub. Přidávají se až v samém závěru!
    • Koření: drcený kmín, mletý pepř, sůl
    • Voda na podlití při dušení; stačí trochu, zejména jsou-li houby sušší

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Fotopostup

    KROK 1: Houby vlhkým hadříkem očistěte. Odřízněte nohu a zkontrolujte, zda není houba červivá. Poté houby nakrájejte na větší kusy o velikosti asi 2-2,5 cm.

    Čerstvé lesní houby nakrájené na kusy, v misce.

    KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a zpěňte v něm cibuli, až zesklovatí a začne růžovět. Průběžně míchejte.

    Cibulka zesklovatělá v černé litinové pánvi.

    KROK 3: K cibuli přidejte houby, okmínujte a osolte. Smažte při vyšší teplotě asi 5 minut, míchejte.

    Ochucování hub v pánvi kmínem a solí.

    KROK 4: K houbám přilijte pět lžic vody, stáhněte teplotu, pánvičku přiklopte poklicí a dalších 5 minut duste.

    Podlévání hub v pánvi na dušení.

    KROK 5: Sundejte poklici a rozklepněte k podušeným houbám vejce. Ihned zamíchejte a stáhněte z plotýnky. Vejce by se měly srazit a smaženici zahustit, nenechávejte je v pánvi zbytečně dlouho. Pokud jsou tekuté, vraťte na chvíli pánev zpátky na sporák a zamíchejte. Pokud máte nějakou dobrou pánev, například litinovou, která teplo dobře drží, smaženice vám dojde v pánvi sama.

    Houbová smaženice v litinové pánvi se třemi rozkleplými vejci.

    KROK 6: Houbovou smaženici dochuťte pepřem, případně dosolte, a hned podávejte.

    Hotová houbová smaženice v černé litinové pánvi, dochucovaná mletým pepřem.

    ➜ Servírování

    Houbová smaženice chutná nejlépe s chlebem. Ten při podávání dejte na talíř ke smaženici, případně můžete smaženici navrstvit na chleba a podávat jako obložený chléb.

    Pro lepší vzhled doporučuji smaženici posypat čerstvě nasekanou pažitkou, petrželí, nebo zelenou natí z cibulky.

    Houbová smaženice podávaná na talířku se dvěma plátky chleba.

    ➜ Užitečné tipy

    • Pokud vám nějaká smaženice zbyde, přikryjte ji a dejte do lednice, kde vydrží tři až čtyři dny.
    • Místo chleba můžete ke smaženici podávat vařený brambor, přelitý máslem.
    • K přípravě smaženice se hodí kvalitní pánev s rovným dnem. Dobrá je pánev s nepřilnavým dnem, nebo litinová pánev – sama jsem velkým fanouškem litinového nádobí a vařím v něm téměř vše. Smaženici jsem dělala v pánvi ze surové litiny, která má fantastické vlastnosti při smažení i pečení, ale není vhodné v ní jídlo přechovávat, protože pánev předává pokrmům železitou chuť.

    Další chutné recepty:

    • Zeleninové lečo s klobáskou a vejci
    • Dokonalé knedlíky s vajíčkem
    • Bílá houbová polévka se smetanou
    • Houbový kuba
    Houbová smaženice podávaná na talířku se dvěma plátky chleba.

    Smaženice z čerstvých hub s vejci

    Petra Kupská
    Tohle je recept na klasickou smaženici s čerstvými podušenými houbami, zahuštěnými vejci. Nejlepší je s plátkem čerstvého chleba, čerstvá, sotva přendaná z pánvičky na talíř. Pak už jen stačí zabořit do smaženice lžíci a vychutnat si tu houbovou chuť a vůni!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 10 minutes mins
    Čas celkem 30 minutes mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 3
    Kalorie 169 kcal

    Suroviny 

    • 500 g čerstvé houby - hřiby, kozáky, křemenáče, klouzky, bedly
    • 3 vejce
    • 1 lžíce vepřové sádlo - nebo slunečnicový/řepkový olej
    • 1 cibule - středně velká
    • ½ lžička drcený kmín
    • ¼ lžička černý pepř - mletý
    • sůl
    • 5 lžíce voda - na podlití hub

    Instrukce 

    • Houby vlhkým hadříkem očistěte. Odřízněte nohu a zkontrolujte, zda není houba červivá. Poté houby nakrájejte na větší kusy o velikosti asi 2-2,5 cm.
    • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a zpěňte v něm cibuli, až zesklovatí a začne růžovět. Průběžně míchejte.
    • K cibuli přidejte houby, okmínujte a osolte. Smažte při vyšší teplotě asi 5 minut, míchejte.
    • K houbám přilijte pět lžic vody, stáhněte teplotu, pánvičku přiklopte poklicí a dalších 5 minut duste.
    • Sundejte poklici a rozklepněte k podušeným houbám vejce. Ihned zamíchejte a stáhněte z plotýnky. Vejce by se měly srazit a smaženici zahustit, nenechávejte je v pánvi zbytečně dlouho.
    • Houbovou smaženici dochuťte pepřem, případně dosolte, a hned podávejte.

    Poznámky

    • Vystačí zhruba na 3 porce.
    • SERVÍROVÁNÍ: Houbová smaženice chutná nejlépe s chlebem. Ten při podávání dejte na talíř ke smaženici, případně můžete smaženici navrstvit na chleba a podávat jako obložený chléb. Pro lepší vzhled posypte smaženici čerstvě nasekanou pažitkou, petrželí, nebo zelenou natí z cibulky.
    • Místo chleba můžete ke smaženici podávat vařený brambor, přelitý máslem.
    • SKLADOVÁNÍ: Pokud vám nějaká smaženice zbyde, přikryjte ji a dejte do lednice, kde vydrží tři až čtyři dny.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 169kcalSacharidy: 13gBílkoviny: 11gTuky: 10g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Recept s houbami
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 7Sdílení

    Další recepty:

    • Štědrovečerní kuba podávaný s kysaným zelím.
      Staročeský houbový kuba
    • Falešná dršťková polévka z hlívy, servírovaná v misce s krajícem chleba.
      Polévka z hlívy ústřičné (falešná dršťková)
    • Buchtičky servírované s vanilkovým krémem.
      Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz