• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Bezmasá jídla

Smaženice z čerstvých hub s vejci

Dne: 15. 9. 2022 · Upraveno: 26. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 2Sdílení

Tohle je recept na klasickou smaženici s čerstvými podušenými houbami, zahuštěnými vejci. Nejlepší je s plátkem čerstvého chleba, čerstvá, sotva přendaná z pánvičky na talíř. Pak už jen stačí zabořit do smaženice lžíci a vychutnat si tu houbovou chuť a vůni!

Houbová smaženice servírovaná na talířku, podávaná se dvěma krajíci chleba.
Obsah skrýt
➜ Co je houbová smaženice?
➜ Ingredience
➜ Fotopostup
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Smaženice z čerstvých hub s vejci

Houbová smaženice patří mezi typická podzimní jídla, kdy léto vystřídají deštivé dny a v lesích se objeví první houby. V tu chvíli Češi vyrážejí na lov a z lesa se vrací s košíkem plným hřibů, kozáků, křemenáčů, klouzků a podhříbků.

Na smaženici se nejlépe hodí směs čerstvých letních hub. Nejenom pevné hříbky, skvěle do ní zpracujete také křapáče, jak se u nás říká houbám měkkým, starším, případně nacucaným vodou. Předpokladem je, že se jedná o houby zdravé a nečervivé.

MŮJ TIP: Stále hledáte nějaký dobrý houbový recept? Zkuste podkrkonošské houbové kyselo, polévka, která je zdravá, zasytí a fantasticky chutná! Nebo si upečte hubník, další českou specialitu.

Houba vyrůstající z trávy.

➜ Co je houbová smaženice?

Houbová smaženice jsou nakrájené čerstvé houby, podušené na cibulce, předem osmažené na pánvi na kousku sádla. Nakonec se k houbám přidávají vejce, která se nechají srazit tak akorát, aby měla smaženice jemnou a krémovitou konzistenci, a nepůsobila vysušeným dojmem. Do smaženice patří dále drcený kmín, sůl a pepř.

➜ Ingredience

Ingredience na houbovou smaženici, včetně popisku u surovin.

Na smaženici z hub potřebujete:

  • Čerstvé lesní houby; moji sestavu tvořil hřib, křemenáč, kozáky a babky. Do smaženice zpracujte houby, které se nehodí na sušení. Tedy klidně měkčí, starší, nebo odřezky. Červivá místa vykrojte. Pokud houba obsahuje plesnivá místa, dejte pryč celý kus.
  • Cibulka; osmažená tvoří základ pro dušení hub
  • Sádlo; pokud to jde, smažím na vepřovém sádle. Lze případně vyměnit za slunečnicový nebo řepkový olej.
  • Vejce; na zahuštění hub. Přidávají se až v samém závěru!
  • Koření: drcený kmín, mletý pepř, sůl
  • Voda na podlití při dušení; stačí trochu, zejména jsou-li houby sušší

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Fotopostup

KROK 1: Houby vlhkým hadříkem očistěte. Odřízněte nohu a zkontrolujte, zda není houba červivá. Poté houby nakrájejte na větší kusy o velikosti asi 2-2,5 cm.

Čerstvé lesní houby nakrájené na kusy, v misce.

KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a zpěňte v něm cibuli, až zesklovatí a začne růžovět. Průběžně míchejte.

Cibulka zesklovatělá v černé litinové pánvi.

KROK 3: K cibuli přidejte houby, okmínujte a osolte. Smažte při vyšší teplotě asi 5 minut, míchejte.

Ochucování hub v pánvi kmínem a solí.

KROK 4: K houbám přilijte pět lžic vody, stáhněte teplotu, pánvičku přiklopte poklicí a dalších 5 minut duste.

Podlévání hub v pánvi na dušení.

KROK 5: Sundejte poklici a rozklepněte k podušeným houbám vejce. Ihned zamíchejte a stáhněte z plotýnky. Vejce by se měly srazit a smaženici zahustit, nenechávejte je v pánvi zbytečně dlouho. Pokud jsou tekuté, vraťte na chvíli pánev zpátky na sporák a zamíchejte. Pokud máte nějakou dobrou pánev, například litinovou, která teplo dobře drží, smaženice vám dojde v pánvi sama.

Houbová smaženice v litinové pánvi se třemi rozkleplými vejci.

KROK 6: Houbovou smaženici dochuťte pepřem, případně dosolte, a hned podávejte.

Hotová houbová smaženice v černé litinové pánvi, dochucovaná mletým pepřem.

➜ Servírování

Houbová smaženice chutná nejlépe s chlebem. Ten při podávání dejte na talíř ke smaženici, případně můžete smaženici navrstvit na chleba a podávat jako obložený chléb.

Pro lepší vzhled doporučuji smaženici posypat čerstvě nasekanou pažitkou, petrželí, nebo zelenou natí z cibulky.

Houbová smaženice podávaná na talířku se dvěma plátky chleba.

➜ Užitečné tipy

  • Pokud vám nějaká smaženice zbyde, přikryjte ji a dejte do lednice, kde vydrží tři až čtyři dny.
  • Místo chleba můžete ke smaženici podávat vařený brambor, přelitý máslem.
  • K přípravě smaženice se hodí kvalitní pánev s rovným dnem. Dobrá je pánev s nepřilnavým dnem, nebo litinová pánev – sama jsem velkým fanouškem litinového nádobí a vařím v něm téměř vše. Smaženici jsem dělala v pánvi ze surové litiny, která má fantastické vlastnosti při smažení i pečení, ale není vhodné v ní jídlo přechovávat, protože pánev předává pokrmům železitou chuť.

Další chutné recepty:

  • Zeleninové lečo s klobáskou a vejci
  • Dokonalé knedlíky s vajíčkem
  • Bílá houbová polévka se smetanou
Houbová smaženice podávaná na talířku se dvěma plátky chleba.

Smaženice z čerstvých hub s vejci

Petra Kupská
Tohle je recept na klasickou smaženici s čerstvými podušenými houbami, zahuštěnými vejci. Nejlepší je s plátkem čerstvého chleba, čerstvá, sotva přendaná z pánvičky na talíř. Pak už jen stačí zabořit do smaženice lžíci a vychutnat si tu houbovou chuť a vůni!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 10 mins
Čas celkem 30 mins
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká
Porce 3
Kalorie 169 kcal

Suroviny 

  • 500 g čerstvé houby - hřiby, kozáky, křemenáče, klouzky, bedly
  • 3 vejce
  • 1 lžíce vepřové sádlo - nebo slunečnicový/řepkový olej
  • 1 cibule - středně velká
  • ½ lžička drcený kmín
  • ¼ lžička černý pepř - mletý
  • sůl
  • 5 lžíce voda - na podlití hub

Instrukce 

  • Houby vlhkým hadříkem očistěte. Odřízněte nohu a zkontrolujte, zda není houba červivá. Poté houby nakrájejte na větší kusy o velikosti asi 2-2,5 cm.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a zpěňte v něm cibuli, až zesklovatí a začne růžovět. Průběžně míchejte.
  • K cibuli přidejte houby, okmínujte a osolte. Smažte při vyšší teplotě asi 5 minut, míchejte.
  • K houbám přilijte pět lžic vody, stáhněte teplotu, pánvičku přiklopte poklicí a dalších 5 minut duste.
  • Sundejte poklici a rozklepněte k podušeným houbám vejce. Ihned zamíchejte a stáhněte z plotýnky. Vejce by se měly srazit a smaženici zahustit, nenechávejte je v pánvi zbytečně dlouho.
  • Houbovou smaženici dochuťte pepřem, případně dosolte, a hned podávejte.

Poznámky

  • Vystačí zhruba na 3 porce.
  • SERVÍROVÁNÍ: Houbová smaženice chutná nejlépe s chlebem. Ten při podávání dejte na talíř ke smaženici, případně můžete smaženici navrstvit na chleba a podávat jako obložený chléb. Pro lepší vzhled posypte smaženici čerstvě nasekanou pažitkou, petrželí, nebo zelenou natí z cibulky.
  • Místo chleba můžete ke smaženici podávat vařený brambor, přelitý máslem.
  • SKLADOVÁNÍ: Pokud vám nějaká smaženice zbyde, přikryjte ji a dejte do lednice, kde vydrží tři až čtyři dny.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 169kcalSacharidy: 13gBílkoviny: 11gTuky: 10g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recept s houbami
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 2Sdílení

Další recepty:

  • Dokonalý květákový mozeček
  • Houbová polévka se smetanou
  • Smažený obalovaný květák
  • Fazolky na kyselo se smetanou

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT