Tohle je recept na klasickou smaženici s čerstvými podušenými houbami, zahuštěnými vejci. Nejlepší je s plátkem čerstvého chleba, čerstvá, sotva přendaná z pánvičky na talíř. Pak už jen stačí zabořit do smaženice lžíci a vychutnat si tu houbovou chuť a vůni!
Houbová smaženice patří mezi typická podzimní jídla, kdy léto vystřídají deštivé dny a v lesích se objeví první houby. V tu chvíli Češi vyrážejí na lov a z lesa se vrací s košíkem plným hřibů, kozáků, křemenáčů, klouzků a podhříbků.
Na smaženici se nejlépe hodí směs čerstvých letních hub. Nejenom pevné hříbky, skvěle do ní zpracujete také křapáče, jak se u nás říká houbám měkkým, starším, případně nacucaným vodou. Předpokladem je, že se jedná o houby zdravé a nečervivé.
MŮJ TIP: Stále hledáte nějaký dobrý houbový recept? Zkuste podkrkonošské houbové kyselo, polévka, která je zdravá, zasytí a fantasticky chutná! Nebo si upečte hubník, další českou specialitu.
➜ Co je houbová smaženice?
Houbová smaženice jsou nakrájené čerstvé houby, podušené na cibulce, předem osmažené na pánvi na kousku sádla. Nakonec se k houbám přidávají vejce, která se nechají srazit tak akorát, aby měla smaženice jemnou a krémovitou konzistenci, a nepůsobila vysušeným dojmem. Do smaženice patří dále drcený kmín, sůl a pepř.
➜ Ingredience
Na smaženici z hub potřebujete:
- Čerstvé lesní houby; moji sestavu tvořil hřib, křemenáč, kozáky a babky. Do smaženice zpracujte houby, které se nehodí na sušení. Tedy klidně měkčí, starší, nebo odřezky. Červivá místa vykrojte. Pokud houba obsahuje plesnivá místa, dejte pryč celý kus.
- Cibulka; osmažená tvoří základ pro dušení hub
- Sádlo; pokud to jde, smažím na vepřovém sádle. Lze případně vyměnit za slunečnicový nebo řepkový olej.
- Vejce; na zahuštění hub. Přidávají se až v samém závěru!
- Koření: drcený kmín, mletý pepř, sůl
- Voda na podlití při dušení; stačí trochu, zejména jsou-li houby sušší
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Fotopostup
KROK 1: Houby vlhkým hadříkem očistěte. Odřízněte nohu a zkontrolujte, zda není houba červivá. Poté houby nakrájejte na větší kusy o velikosti asi 2-2,5 cm.
KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a zpěňte v něm cibuli, až zesklovatí a začne růžovět. Průběžně míchejte.
KROK 3: K cibuli přidejte houby, okmínujte a osolte. Smažte při vyšší teplotě asi 5 minut, míchejte.
KROK 4: K houbám přilijte pět lžic vody, stáhněte teplotu, pánvičku přiklopte poklicí a dalších 5 minut duste.
KROK 5: Sundejte poklici a rozklepněte k podušeným houbám vejce. Ihned zamíchejte a stáhněte z plotýnky. Vejce by se měly srazit a smaženici zahustit, nenechávejte je v pánvi zbytečně dlouho. Pokud jsou tekuté, vraťte na chvíli pánev zpátky na sporák a zamíchejte. Pokud máte nějakou dobrou pánev, například litinovou, která teplo dobře drží, smaženice vám dojde v pánvi sama.
KROK 6: Houbovou smaženici dochuťte pepřem, případně dosolte, a hned podávejte.
➜ Servírování
Houbová smaženice chutná nejlépe s chlebem. Ten při podávání dejte na talíř ke smaženici, případně můžete smaženici navrstvit na chleba a podávat jako obložený chléb.
Pro lepší vzhled doporučuji smaženici posypat čerstvě nasekanou pažitkou, petrželí, nebo zelenou natí z cibulky.
➜ Užitečné tipy
- Pokud vám nějaká smaženice zbyde, přikryjte ji a dejte do lednice, kde vydrží tři až čtyři dny.
- Místo chleba můžete ke smaženici podávat vařený brambor, přelitý máslem.
- K přípravě smaženice se hodí kvalitní pánev s rovným dnem. Dobrá je pánev s nepřilnavým dnem, nebo litinová pánev – sama jsem velkým fanouškem litinového nádobí a vařím v něm téměř vše. Smaženici jsem dělala v pánvi ze surové litiny, která má fantastické vlastnosti při smažení i pečení, ale není vhodné v ní jídlo přechovávat, protože pánev předává pokrmům železitou chuť.
Další chutné recepty:
- Zeleninové lečo s klobáskou a vejci
- Dokonalé knedlíky s vajíčkem
- Bílá houbová polévka se smetanou
- Houbový kuba
Smaženice z čerstvých hub s vejci
Suroviny
- 500 g čerstvé houby - hřiby, kozáky, křemenáče, klouzky, bedly
- 3 vejce
- 1 lžíce vepřové sádlo - nebo slunečnicový/řepkový olej
- 1 cibule - středně velká
- ½ lžička drcený kmín
- ¼ lžička černý pepř - mletý
- sůl
- 5 lžíce voda - na podlití hub
Instrukce
- Houby vlhkým hadříkem očistěte. Odřízněte nohu a zkontrolujte, zda není houba červivá. Poté houby nakrájejte na větší kusy o velikosti asi 2-2,5 cm.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte na střední až vyšší teplotu sádlo a zpěňte v něm cibuli, až zesklovatí a začne růžovět. Průběžně míchejte.
- K cibuli přidejte houby, okmínujte a osolte. Smažte při vyšší teplotě asi 5 minut, míchejte.
- K houbám přilijte pět lžic vody, stáhněte teplotu, pánvičku přiklopte poklicí a dalších 5 minut duste.
- Sundejte poklici a rozklepněte k podušeným houbám vejce. Ihned zamíchejte a stáhněte z plotýnky. Vejce by se měly srazit a smaženici zahustit, nenechávejte je v pánvi zbytečně dlouho.
- Houbovou smaženici dochuťte pepřem, případně dosolte, a hned podávejte.
Poznámky
- Vystačí zhruba na 3 porce.
- SERVÍROVÁNÍ: Houbová smaženice chutná nejlépe s chlebem. Ten při podávání dejte na talíř ke smaženici, případně můžete smaženici navrstvit na chleba a podávat jako obložený chléb. Pro lepší vzhled posypte smaženici čerstvě nasekanou pažitkou, petrželí, nebo zelenou natí z cibulky.
- Místo chleba můžete ke smaženici podávat vařený brambor, přelitý máslem.
- SKLADOVÁNÍ: Pokud vám nějaká smaženice zbyde, přikryjte ji a dejte do lednice, kde vydrží tři až čtyři dny.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu