Mezi tradiční české pokrmy, které hospodyně o Vánocích pokládaly na sváteční stůl, patřil houbový kuba. Ta vůně zapečených krup s houbami, ochucených česnekem a majoránkou! Chcete ochutnat? Tak honem ke sporáku, pustíme se do receptu.
➜ Co je houbový kuba
Houbový kuba, jinak také staročeský kuba, se o Vánocích podával k obědu, později i jako součást štědrovečerního menu. Jednalo se o prosté postní jídlo bez masa, jehož hlavní suroviny představovaly kroupy nebo jiná dostupná obilovina a sušené houby. Kuba je typicky zimní, zahřívací jídlo, které dodá energii.
⇢ Podívejte se na další vánoční recepty.
Pokud se do receptu použily modráky, typ hub, které po nakrájení ztmavnou, získal pokrm tmavou barvu. Díky ní se mu také říkalo černý kuba.
Houbového kubu jsem měla na seznamu vánočních receptů už delší dobu. Tenhle rok na něj konečně došlo! Připravila jsem ho nejprve v listopadu, abych si kubu natrénovala, a na Vánoce to pak v kuchyni uhrála na jistotu. Moje dojmy? Houbový kuba je rychlé, fantasticky chutnající jídlo, které uchvátilo i mého muže, jinak zapřisáhlého masožrouta!
Zkuste taky: Moje maminka na Vánoce vždy peče krkonošský hubník. Někdo si hubník plete s kubou, ale jídlo je to zcela odlišné, stejně dobré. Vyzkoušejte!
➜ Co potřebujete na houbového kubu
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
- Ječné kroupy; použila jsem malé krupky, konkrétně Šumavské kroupy vel. 3
- Sušené houby; směs lesních hub
- Vepřové sádlo; případně máslo
- Cibule
- Sušená majoránka
- Česnek; čerstvě utřený
- Sůl; na dochucení
Dále potřebujete: Menší pečicí nádobu se zvedlými okraji, ve které kubu zapečete v troubě.
Jednoduchý postup:
- Houby zalijte vodou, přiveďte k varu, krátce povařte a odstavte.
- Kroupy uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu.
- Nakrájenou cibulku osmažte na sádle dozlatova.
- Přidejte slité kroupy, nahrubo pokrájené houby, utřený česnek a majoránku.
- Promíchejte a dejte do pečicí nádoby, vymazané máslem.
- Houbového kubu dejte zapéct do trouby na 180 °C po dobu 20 minut.
Můj tip: Chcete kubu fajnovějšího? Přidejte na pánev při smažení cibule hrstičku nakrájeného uzeného nebo slaniny!
➜ Jak udělat houbového kubu – fotopostup
KROK 1: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek utřete.
KROK 2: Houby vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu a vařte asi deset minut, uvařené houby odstavte. Poté je nasekejte nahrubo.
Chcete-li houby měkounké, nechte je ve vodě máčet přes noc.
KROK 3: Kroupy uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Část vody, kterou kroupy zalijete, můžete nahradit vývarem z hub. Kuba pak bude mít intenzivnější chuť. Po uvaření krup případnou přebytečnou tekutinu slijte.
KROK 4: V pánvi s vyššími okraji osmažte na sádle cibuli dozlatova. Přidejte kroupy, houby posekané nahrubo, utřený česnek a majoránku. Majoránku před přidáním promněte mezi prsty, rozvoní se. Vše promíchejte. Ochutnejte, a pokud směs potřebuje dosolit, učiňte tak teď.
KROK 5: Pečicí nádobu vymažte kouskem sádla nebo másla. Navršte do ní směs krup s houbami, povrch uhlaďte.
KROK 6: Houbového kubu dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Povrch lehce zezlátne a krupky získají na jemné křupavosti.
➜ Servírování
Cítíte, jak náš houbový kuba voní? Stromeček svítí, na stole jmelí a kolem usazená rodina, netrpělivě držící v rukách lžíce. Čas podávat na stůl!
Způsoby, jak servírovat vánočního kubu, se regionálně liší. V Krkonoších, odkud pochází moje rodina, se podává s kopečkem kysaného zelí nebo nakládané zeleniny.
Pokud je kuba součástí štědrovečerní večeře, dává se mísa s kubou doprostřed stolu a každý si nabere, na kolik má chuť.
➜ Užitečné tipy
- Při výběru krup se podívejte, jak dlouho je třeba je vařit, nebo předem namáčet. Čím větší velikost krup, tím více času budou potřebovat. Tuto dobu pak započtěte při plánování času vaření.
- Při servírování posypte kubu zelenou petrželkou. Hezky jídlo oživí.
- Zbylo vám nějaké jídlo? Až vychladne, dejte ho do ledničky, kde vydrží 4-5 dní. Na druhý den ohřejte kubu na pánvi na trošce sádla nebo másla.
Další houbové recepty:
Staročeský houbový kuba
Suroviny
- 220 g ječné kroupy - menší
- 30 g sušené houby - asi 7 hrstí
- 2 lžíce sádlo - nebo máslo
- 2 ks cibule - menší
- ½ lžíce majoránka - sušená
- 3 stroužek česnek
- 2 lžička sůl
Instrukce
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek utřete.
- Houby vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte asi deset minut a odstavte. Poté je nasekejte nahrubo.
- Kroupy uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu.
- V pánvi s vyššími okraji osmažte na sádle cibuli dozlatova. Přidejte kroupy, houby posekané nahrubo, utřený česnek a majoránku. Majoránku před přidáním promněte mezi prsty, rozvoní se. Vše promíchejte. Ochutnejte, a pokud směs potřebuje dosolit, učiňte tak teď.
- Pečicí nádobu vymažte kouskem sádla nebo másla. Navršte do ní směs krup s houbami, povrch uhlaďte.
- Houbového kubu dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Povrch lehce zezlátne a krupky získají na jemné křupavosti.
Poznámky
- Vystačí zhruba na 4 porce.
- Tip na vaření krup: Část vody, kterou kroupy zalijete, můžete nahradit vývarem z hub. Kuba pak bude mít intenzivnější chuť. Po uvaření krup případnou přebytečnou tekutinu slijte.
- SERVÍROVÁNÍ: Způsoby, jak servírovat vánočního kubu, se regionálně liší. V Krkonoších, odkud pochází moje rodina, se podává s kopečkem kysaného zelí nebo nakládané zeleniny.
- Při servírování posypte kubu zelenou petrželkou. Hezky jídlo oživí.
- Při výběru krup se podívejte, jak dlouho je třeba je vařit, nebo předem namáčet. Čím větší velikost krup, tím více času budou potřebovat. Tuto dobu pak započtěte při plánování času vaření.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu