• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Přílohy

    Dušené červené zelí

    Dne: 13. 8. 2021 · Aktualizováno: 1. 3. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 59Sdílení

    Ať už k pečenému vepřovému nebo kachně, červené dušené zelí je základ české kuchyně. V tomto receptu se dozvíte, jak připravit sladkokyselé zelí z hlávky způsobem, jak jej dělávaly naše babičky.

    Dušené červené zelí z hlávky, příprava nasladko.
    Obsah článku ukázat
    ➜ O receptu
    ➜ Kuchyňské vybavení
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný fotorecept
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Dušené červené zelí z hlávky

    ➜ O receptu

    Červené dušené zelí se připravuje z celé hlávky, ze které nejdříve vyřízneme tvrdý stonek a poté ji nakrájíme nadrobno. Zelí se dusí na základu z osmažené cibulky a karamelizovaného cukru. K ochucení poslouží ocet, sůl a kmín.

    Dušené červené zelí na sladko je nejlepší příloha k vepřové pečeni, ale také k pečené huse nebo kachně.

    TIP: Jedna hlávka zelí vystačí zhruba na 6 porcí zelí dušeného.

    V dalším mém receptu se dozvíte, jak připravit sladké bílé zelí k masu.

    ➜ Kuchyňské vybavení

    K přípravě dušeného zelí z hlávky se hodí širší hrnec nebo pánev, které mají vyšší okraje. Zelí je docela hodně, proto potřebujete nádobí, co zvládne větší objem.

    Sama jsem si vzala k ruce litinovou pánev o pr. 28 cm.

    ➜ Suroviny

    Dušené červené zelí ingredience.
    • Hlávka červeného zelí
    • Cibule; nakrájená nadrobno
    • Sádlo; případně stolní olej, např. slunečnicový nebo řepkový
    • Cukr; klasický bílý
    • Kmín; celý nedrcený
    • Sůl
    • Ocet; použila jsem bílý vinný, ale klasický kvasný lihový ocet bude také fungovat dobře

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Hlávku červeného zelí rozpulte, vyřízněte tuhý stonek a odstraňte vrchní listy.
    2. Nakrájejte nadrobno.
    3. V hrnci osmažte na sádle cibulku, přidejte cukr, nechte zkaramelizovat.
    4. Přisypte zelí, ochuťte solí, octem a kmínem, promíchejte.
    5. Duste pod pokličkou, dokud není zelí měkké.
    6. Dušené červené zelí podávejte jako přílohu k pečeni.

    ➜ Podrobný fotorecept

    Čištění a krájení zelí

    KROK 1: Zelí rozpulte, vyřízněte tuhou stopku z obou půlek hlávky. Ovadlou vrchní vrstvu zelných listů odstraňte. Takto připravenou hlávku zelí nakrájejte, případně nakrouhejte.

    Příprava hlávky červeného zelí.
    Nakrájené červené zelí.

    Karamelizovaná cibulka

    KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V dostatečně velkém hrnci rozehřejte sádlo, cibulku v něm osmažte do světle hnědé barvy.

    KROK 3: Cibulku stáhněte ke straně hrnce, pokud to jde, šoupněte hrncem tak, aby část s cibulkou byla mimo ohřev plotýnky.

    Na uvolněnou plochu v hrnci nasypte cukr a nechte ho rozpustit; případně zvyšte teplotu, abyste karamelizaci cukru urychlili.

    Karamelizování cukru na dušené zelí.

    Jakmile cukr začne zlátnout, vsypte k němu nakrájené zelí a vše promíchejte. Nelekněte se, pokud se z cukru vytvoří pevné hrudky – při dušení zelí se rozpustí.

    Karamelizování cukru na dušené zelí.

    Dušení a ochucení zelí

    KROK 4: Nyní zelí osolte, přidejte kmín a přilijte ocet. Promíchejte, stáhněte teplotu. Přiklopte hrnec pokličkou a duste při mírné teplotě asi 45 minut.

    Ochucení dušeného zelí z červené hlávky.

    KROK 5: Odstraňte poklici, zvyšte teplotu na střední hodnotu a nechte vydusit případnou tekutinu, kterou zelí pustilo. Trvá to dalších 30-45 minut. Čas od času promíchejte. Jakmile se tekutina vypaří a zelí se začne smažit a přichytávat ke dnu hrnce, máte hotovo!

    Červené dušené zelí.

    ➜ Servírování

    Dušené červené zelí podávejte teplé jako přílohu k pečenému masu – vepřovému, k huse nebo kachně. Jako další příloha se k zelí hodí bramborové knedlíky, případně houskové.

    Vepřová pečeně, bramborový knedlík a červené zelí, servírované na talíři.

    ➜ Šikovné tipy

    • Recept je inspirovaný Velkou kuchařkou Čech a Moravy. Roman Vaněk zde doporučuje přidat na samotném konci dušení lžíci sádla a promíchat. Zelí se tím naleští a získá ještě o něco víc chuti.
    • Toto zelí se nezahušťuje, ani jíškou, ani bramborem. V podstatě není potřeba, i tak chutná skvěle.
    • Čím déle budete zelí dusit pod pokličkou a poté bez, tím tmavší bude jeho barva.

    Další chutné recepty:

    • Vepřenky s cibulí – jednoduché a chutné
    • Čočka na kyselo – česká klasika
    • Hospodský zelný salát
    • Kedlubnové zelí
    Červené dušené zelí na sladko, recept.

    Dušené červené zelí z hlávky

    Petra Kupská
    Ať už k pečenému vepřovému nebo kachně, červené dušené zelí je základ české kuchyně. V tomto receptu se dozvíte, jak připravit sladkokyselé zelí z hlávky způsobem, jak jej dělávaly naše babičky.
    5 z 3 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 1 hour hr 30 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr 45 minutes mins
    Chod Příloha
    Kuchyně Česká
    Porce 6
    Kalorie 267 kcal

    Suroviny 

    • 1 hlávka červené zelí - cca 1,7 kg
    • 3 cibule - střední
    • 60 g sádlo - nebo olej, např. slunečnicový, řepkový
    • 120 g krupicový cukr
    • 120 ml vinný bílý ocet - nebo klasický kvasný lihový
    • 1 lžička sůl
    • 1 lžička kmín - celý

    Instrukce 

    • Zelí rozpulte, vyřízněte tuhou stopku z obou půlek hlávky. Ovadlou vrchní vrstvu zelných listů odstraňte. Takto připravenou hlávku zelí nakrájejte, případně nakrouhejte.
    • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V dostatečně velkém hrnci rozehřejte sádlo, cibulku v něm osmažte do světle hnědé barvy.
    • Cibulku stáhněte ke straně hrnce, pokud to jde, šoupněte hrncem tak, aby část s cibulkou byla mimo ohřev plotýnky. Na uvolněnou plochu v hrnci nasypte cukr a nechte ho rozpustit; případně zvyšte teplotu, abyste karamelizaci cukru urychlili. Jakmile cukr začne zlátnout, vsypte k němu nakrájené zelí a vše promíchejte. Nelekněte se, pokud se z cukru vytvoří pevné hrudky – při dušení zelí se rozpustí.
    • Nyní zelí osolte, přidejte kmín a přilijte ocet. Promíchejte, stáhněte teplotu. Přiklopte hrnec pokličkou a duste při mírné teplotě asi 45 minut.
    •  Odstraňte poklici, zvyšte teplotu na střední hodnotu a nechte vydusit případnou tekutinu, kterou zelí pustilo. Trvá to dalších 30-45 minut. Čas od času promíchejte. Jakmile se tekutina vypaří a zelí se začne smažit a přichytávat ke dnu hrnce, máte hotovo!

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Dušené červené zelí podávejte teplé jako přílohu k pečenému masu – vepřovému, k huse nebo kachně. Jako další příloha se k zelí hodí bramborové knedlíky, případně houskové.
    • Recept je inspirovaný Velkou kuchařkou Čech a Moravy. Roman Vaněk zde doporučuje přidat na samotném konci dušení lžíci sádla a promíchat. Zelí se tím naleští a získá ještě o něco víc chuti.
    • Toto zelí se nezahušťuje, ani jíškou, ani bramborem. V podstatě není potřeba, i tak chutná skvěle.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 267kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Zeleninová jídla
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 59Sdílení

    Další recepty:

    • Bramborová lepenic posypaná nakrájenou natí z jarní cibulky, podávaná na talíři s upečenou klobáskou.
      Staročeská lepenice
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Dušený špenát se smetanou v misce.
      Dušený špenát se smetanou
    • Recept na šťouchané mačkané brambory.
      Šťouchané brambory s cibulkou

    Reader Interactions

    Comments

    1. Věra Endt

      30 října, 2023 at 6:36 pm

      5 stars
      Zelíčko z hlávky je pracnější, ale příjemné je, že chutě si primárně volíme sami. Dělala jsem na sádle, poprvé jsem v zelí karamelizovala cukr podle Vašeho receptu. Přidala jsem asi tři nastrouhaná jablka z naší zahrady a tím i lehce zahustila. Zelí je skvělé, manžel fakt mlaskal! :-). Děkuji srdečně!

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        04 listopadu, 2023 at 5:58 pm

        Věrko, děkuji za milou zpětnou vazbu! Souhlasím s vámi, z čerstvé hlávky to dá trochu víc práce než ze sterilovaného zelí, ale ta výsledná chuť! Strouhaná jablíčka taky občas dávám, zjemní chuť. Jsem ráda, že vám a manželovi chutnalo!

        Odpovědět
    2. Lucie Vankova

      11 září, 2023 at 11:58 pm

      vynikající červené zelí, jen bych snížila dávku cukru o polovic, děkuji za vaše recepty

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        12 září, 2023 at 2:17 pm

        Děkuji, Lucie, za milý komentář! Jsem ráda, že zelí sklidilo úspěch a samozřejmě, množství cukru záleží na chuťových preferencích. Pokud méně sladké chutná více, není problém dávku cukru uzpůsobit. Ať se vám daří!

        Odpovědět
    3. Radomír Pospíšil

      08 září, 2023 at 12:56 pm

      5 stars
      výborné, zvlášť z domácího, ani ocet nemusí být.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        08 září, 2023 at 6:07 pm

        Děkuji za milý komentář a ráda souhlasím, domácí zelíčko, na zahrádce vypěstované, nemá konkurenci!

        Odpovědět
    4. Adléta

      13 srpna, 2021 at 3:17 pm

      5 stars
      Vždycky dělám ze sterilovaného zelí, ze skla nebo z pytlíku, ale chápu, že připravit dušené zelíčko z hlávky bude chutnat ještě líp! Vyzkouším a dám vědět, jestli mě ta práce navíc odradí, nebo si dám říct 😉

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        15 srpna, 2021 at 5:47 pm

        Tak to mě zajímá! Ozvi se, jak se zelíčko povedlo z celé hlávky, jsem zvědavá 🙂 Jinak žádný strach, dá to možná trochu práce navíc, ale tip ťop výsledek zaručený!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz