• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Slané pečivo

    Překládané škvarkové pagáče

    Dne: 15. 4. 2023 · Aktualizováno: 15. 4. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 36Sdílení

    Nedávno jsem tyhle škvarkové pagáčky pekla na rodinnou sešlost. Našla jsem si recept na pravé slovenské pagáče z překládaného kynutého těsta, křupavé na povrchu a neskutečně měkké uvnitř. Jen se po nich zaprášilo! Pojďme si je upéct.

    Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co jsou pagáče?
    ➜ Potřebné suroviny
    ➜ Podrobný recept s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Jak umlet škvarky
    ➜ Proč se těsto nechává kynout v lednici?
    ➜ Užitečné tipy
    Překládané škvarkové pagáče

    ➜ Co jsou pagáče?

    Pagáče jsou slané kynuté pečivo se škvarky. Vejdou se tak akorát do dlaně a skvěle se hodí jako chuťovka k vínu nebo pivu, nebo jen tak k zakousnutí. Pagáče jsou oblíbené na Slovensku, ale také na jihovýchodě Moravy, na Slovácku.

    Jak to tak v gastronomii chodí, neexistuje jeden tradiční recept na pagáčky. Každá hospodyňka je peče trochu jinak.

    Můj recept se připravuje z kynutého těsta, potřeného umletými škvarky. Těsto je třeba několikrát rozválet a přeložit a nechat kynout v lednici. Výsledkem je neskutečně měkoučké pečivo s mnoha bohatými vrstvami, které jsou od sebe díky škvarkové vrstvě lehce oddělené.

    Škvarkový pagáč na bílém ubrousku, rozříznutý napůl.

    MŮJ TIP: Zkuste také krajanec, slanou podmáslovou buchtu ze Slovácka!

    ➜ Potřebné suroviny

    Na přípravu těch nejlepších domácích pagáčů se škvarky potřebujete:

    Ingredience na škvarkové pagaáče, včetně popisku.
    • Vepřové škvarky; měli byste dostat v každém větším obchodě, případně přímo u řezníka
    • Hladká mouka
    • Mléko; vlažné
    • Vejce; jedno do těsta, druhé na potření. Pokud možno, obě by měla být ohřátá na pokojovou teplotu.
    • Sušené droždí; případně čerstvé (množství uvádím dole na konci článku v kartě receptu)
    • Vepřové sádlo; změklé, do těsta. Případně zaměňte za máslo.
    • Špetka cukru; na aktivaci drožďového kvásku
    • Kmín; celý nedrcený, na posypání
    • Sůl

    Dále si připravte plech na pečení, pečicí papír, mašlovačku a kulaté vykrajovátko na pagáče o pr. 5-7 cm.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. V trošce vlažného mléka rozmíchaného se lžící mouky, droždím a špetkou cukru nechte vzejít kvásek.
    2. Mezitím si umelte škvarky.
    3. Z mouky, zbytku mléka, vejce, soli, sádla a vzešlého kvásku vypracujte hladké těsto.
    4. Těsto hned rozválejte do tvaru obdélníku a potřete škvarky.
    5. Potřené těsto srolujte a natřikrát přeložte jako dopis. Zabalte do folie a dejte do lednice na půl hodiny kynout.
    6. Poté těsto na lehce pomoučeném vále rozválejte asi na centimetr, složte natřikát, zabalte a dejte na dalších 30 minut do lednice.
    7. Předchozí krok ještě jednou zopakujte.
    8. Vykynuté, třikrát přeložené těsto vyválejte na tloušťku 2 cm a vykrojte z něj kulaté pagáče o průměru asi 5-7 cm.
    9. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte v teple 15 minut kynout.
    10. Potřete rozšlehaným vejce, posypte kmínem.
    11. Škvarkové pagáče pečte v troubě rozpálené na 200 °C po dobu 15 minut.

    ➜ Podrobný recept s fotkami

    KROK 1: V hrnku smíchejte sušené droždí, cukr a lžíci mouky. Zalijte asi polovinou odměřeného vlažného mléka a meltičkou prošlehejte, aby ve směsi nebyly hrudky. Nechte asi 10-15 minut stát, dokud drožďový kvásek nevzejde.

    Příprava drožďového kvásku, tzv. omládku. Stav před aktivací, na druhém obrázku vzešlý kvásek.

    KROK 2: Mezitím si umelte škvarky a rozmíchejte je lžící na pastu.

    Mletí škvarků na elektrickém masomlýnku.

    KROK 3: Ze vzešlého kvásku, mouky, zbylého mléka, vejce, soli a sádla vypracujte hladké, nelepivé těsto.

    Sama používám kuchyňský robot s hnětacím hákem, nechávám ho pracovat asi 8-10 minut na střední rychlost.

    KROK 4: Těsto hned po zadělání rozválejte na zlehka pomoučené ploše na obdélník asi 0,5 cm silný a potřete ho namletými škvarky.

    Vyválené těsto na pagáče, potřené umletými škvarky.

    KROK 5: Srolujte jako štrúdl, ten poté natřikrát přeložte.

    Níže na obrázku vidíte, jak jsem postupovala já. Těsto jsem srolovala z obou stran doprostřed, a poté složila.

    Vyvalování těsta na pagáče a jeho skládání, ukázka jednotlivých kroků.

    KROK 6: Takto přeložené těsto zabalte do potravinářské folie, položte na talířek a dejte do ledničky na 30 minut kynout.

    Těsto na pagáče zabalené do potravinářské folie, na bílém talířku, připravené dát do lednice na kynutí.

    KROK 7: Po půl hodině těsto vyndejte, poprašte moukou a lehce ho rozválejte. Ne moc natenko a jen ho po povrchu hlaďte, jinak byste jej potrhali a škvarková náplň by se dostala ven. Opět jej natřikát složte, zabalte a dejte na dalších 30 minut do lednice.

    Vyvalování těsta na pagáče a jeho skládání, ukázka jednotlivých kroků.

    KROK 8: Předchozí krok ještě jednou zopakujte. Celkem tedy těsto pokyne 3x30 minut.

    KROK 9: Vykynuté, třikrát přeložené těsto vyndejte, na pomoučené ploše rozválejte na tloušťku kolem 2 cm. Vykrojte kolečka, buď vykrajovátkem na cukroví, nebo tenkostěnnou skleničkou. Průměr vykrojeného pagáčku by měl být kolem 5-7 cm.

    Vykrajování pagáčů z vykynutého těsta.

    KROK 10: Škvarkové placky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte v teple asi 15 minut kynout.

    Mezitím rozpalte troubu na 200 °C (horkovzduch na 180 °C). V misce rozšlehejte vejce.

    KROK 11: Vykynuté pagáče potřete vejcem a posypte kmínem. Dejte péct do rozpálené trouby na 15 minut.

    Sypání povrchu pagáčů kmínem, pagače jsou na plechu vyloženém pečicím papírem, potřené rozšlehaným vejcem. Stav před pečením.

    ➜ Servírování

    Škvarkové pagáče chutnají božsky jak teplé, tak vychlazené. Podávejte je jako chuťovku na stůl, k vínu nebo pivu. Můžete je také naplnit nějakou dobrou pomazánkou.

    Pokud vám nějaké pagáčky zbydou, překryjte je potravinářskou folií a spotřebujte do tří dnů. Jejich trvanlivost prodloužíte, pokud je uložíte do lednice.

    Upečené pagáče na plechu.

    ➜ Jak umlet škvarky

    Škvarky nejlépe umelete na masovém mlýnku s destičkou s menšími otvory. Ruční i elektrický masomlýnek odvedou stejně dobrou práci, u elektrického mlýnku se méně nadřete.

    MŮJ TIP: Mlýnek ihned po semletí škvarků rozeberte a opláchněte. Očistu mlýnku zvládnete za chviličku a ušetříte si tím spoustu času, který byste strávili odstraňováním zaschlých zbytků později (praxe mě velmi rychle naučila :).

    Nemáte masomlýnek? Kupte si škvarky už semleté. Pozor! Mleté škvarky nebo škvarková pomazánka může obsahovat sůl. V takovém případě snižte množství soli, které přijde do těsta.

    Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.

    ➜ Proč se těsto nechává kynout v lednici?

    Obvykle pomalejší kynutí v lednici vede k lepšímu a kvalitnějšímu pečivu. Třeba Francouzi nechávají těsto na svoje veleslavné bagety kynout v chladu přes noc.

    Kynutí těsta v lednici má ještě jednu výhodu: škvarky jsou ze své podstaty mastné a v lednici krásně ztuhnout. Při vyvalování těsta se tak nestane, že škvarky vytečou a zapatlají vám váleček a pracovní plochu.

    Těsto nezapomeňte překrýt potravinářskou folií. Ta jednak zabraňuje vysychání těsta, druhak přeci jen udržuje určité teplo, které při kynutí vzniká, a těsto tak dobře kyne i v chladných podmínkách.

    ČTĚTE TAKÉ: Jak rychle nechat kynout těsto v troubě

    ➜ Užitečné tipy

    • Pokud chcete, můžete povrch pagáčků naříznout nožem do ozdobné mřížky. Dobře také poslouží kovové pasírovací kolečko na brambory – stačí otisknout na povrch placek.
    • Díky potření povrchu pagáčů rozšlehaným vejcem povrch nejenom zezlátne, ale získá i křupavou kůrku. Uvnitř však zůstanou krásně nadýchané.
    • Slovenský název pro škvarkové pagáče je oškvarkové pagáče.

    Další chutné recepty:

    • Bramborový bác – slaná buchta z Chodska
    • Utopenci – chuťovka k pivu
    • Paska – slovenský chléb
    Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.

    Překládané škvarkové pagáče

    Petra Kupská
    Skvělý recept na slovenské pagáče s mletými škvarky, z překládaného kynutého těsta.
    5 z 2 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 15 minutes mins
    Kynutí 1 hour hr 45 minutes mins
    Čas celkem 2 hours hrs 20 minutes mins
    Chod Chléb
    Kuchyně Slovenská
    Porce 14 pagáčků
    Kalorie 214 kcal

    Suroviny 

    Kynuté těsto na pagáče:

    • 200 g škvarky
    • 400 g hladká mouka
    • 1 a ½ lžička sušené droždí - nebo 1/2 kostky čerstvého
    • 240 ml mléko - vlažné
    • špetka cukr - na aktivaci drožďového kvásku
    • 40 g sádlo - nebo máslo, změklé
    • 1 vejce
    • 1 a ½ lžička sůl

    Na potření:

    • 1 vejce
    • 2 lžička kmín - celý

    Instrukce 

    • V hrnku smíchejte sušené droždí, cukr a lžíci mouky. Zalijte asi polovinou odměřeného vlažného mléka a meltičkou prošlehejte. Nechte asi 10-15 minut stát, dokud drožďový kvásek nevzejde.
    • Mezitím si umelte škvarky a rozetřete je lžící na pastu.
    • Ze vzešlého kvásku, mouky, zbylého mléka, vejce, soli a sádla vypracujte hladké, nelepivé těsto.
    • Těsto hned po zadělání rozválejte na zlehka pomoučené ploše na obdélník asi 0,5 cm silný a potřete ho namletými škvarky.
    • Srolujte jako štrúdl, ten poté natřikrát přeložte. Takto přeložené těsto zabalte do potravinářské folie, položte na talířek a dejte do ledničky na 30 minut kynout.
    • Po půl hodině těsto vyndejte, poprašte moukou a lehce ho rozválejte. Ne moc natenko a jen ho po povrchu hlaďte, jinak byste jej potrhali a škvarková náplň by se dostala ven. Opět jej natřikát složte, zabalte a dejte na dalších 30 minut do lednice.
    • Předchozí krok ještě jednou zopakujte. Celkem tedy těsto pokyne 3x30 minut.
    • Vykynuté, třikrát přeložené těsto vyndejte, na pomoučené ploše rozválejte na tloušťku kolem 2 cm. Vykrojte kolečka o pr. kolem 5-7 cm.
    • Škvarkové placky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte v teple asi 15 minut kynout.
    • Vykynuté pagáče potřete vejcem a posypte kmínem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C (horkovzduch 180 °C) po dobu 15 minut.

    Poznámky

    • Vystačí asi na 12-15 pagáčků.
    • Vykrojené zbytky těsta vyskládejte na další plech, potřete vejcem, posypte kmínem a upečte. Skrojky chutnají stejně dobře, jako pagáče!
    • Škvarky si namelte na masomlýnku. Pokud jej nemáte, kupte si škvarky mleté, nebo použijte škvarkovou pomazánku. Obsahuje-li sůl, snižte o něco množství soli, přidávané do těsta.
    • Pokud chcete, můžete povrch pagáčků naříznout nožem do ozdobné mřížky. Dobře také poslouží kovové pasírovací kolečko na brambory – stačí otisknout na povrch placek.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 214kcalSacharidy: 22gBílkoviny: 13gTuky: 8g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Regionální specialita, škvarky
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 36Sdílení

    Další recepty:

    • Upečený slaný závin z listového těsta, kousky závinu na dřevěném prkénku.
      Závin s kysaným zelím
    • Domácí kynuté rohlíky.
      Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
    • Kousky nakrájeného bramborového báce servírované na talířku.
      Bramborový bác
    • Zelňáky naservírované na talíři s nakládanou zeleninou.
      Tradiční zelňáky v troubě

    Reader Interactions

    Comments

    1. boris mraz

      19 dubna, 2024 at 1:37 pm

      5 stars
      Jdu nato a uvidim.

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        19 dubna, 2024 at 2:01 pm

        Dejte pak vědět, jak dopadly!

        Odpovědět
    2. Dagmar Písaříková

      22 ledna, 2024 at 7:25 pm

      5 stars
      Vyzkoušela jsem spoustu receptů na škvarkové pagáče, ale tento recept je nejlepší!!!! Dodržela jsem postup a vyplatilo se. Nejdřív jsem byla skeptická ke kynutí těsta v chladničce, ale těsto bylo nádherné a dobře se s ním pracovalo. Doufám, že pagáčky budou na zítřejší oslavě všem chutnat. Děkuji za recept!

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        25 ledna, 2024 at 3:10 pm

        Moc děkuji, Dášo, za tak milý komentář, udělal mi radost! Ano, kynutí těsta v lednici sice trvá déle, ale výsledek stojí za to. Doufám, že se oslava vydařila a pagáče měly úspěch.

        Odpovědět
    3. Václav

      31 prosince, 2023 at 3:35 pm

      Výborné, jemné, nadýchané, chutné. Chválím tento recept i autorku receptu. Děkuji. Vašek

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        01 ledna, 2024 at 10:24 pm

        Děkuji, Vašku, za tak milý komentář, udělal jste mi radost! U nás pagáče mizí rychlostí blesku, teď jste mi akorát připomněl, že mám v lednici vyškvařené škvarky. Že bych se pustila do pečení? Petra

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz