• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Přílohy

    Krajanec, slaná buchta ze Slovácka

    Dne: 2. 9. 2021 · Aktualizováno: 26. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 6Sdílení

    Pojďme navštívit Slovácko a upéct si krajanec, slanou buchtu z podmáslí, která se kdysi dávno podávala k omáčkám jako příloha místo knedlíků. Krajanec voní po sádle a chutná výborně i jen tak k zakousnutí, třeba k dobrému vínu.

    Krajanec z podmáslí z Hluku (Slovácko).
    Obsah skrýt
    ➜ Co je krajanec
    ➜ Suroviny
    ➜ Postup
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Podmáslový krajanec ze Slovácka

    ➜ Co je krajanec

    Krajanec je slaná buchta, známá zejména na Slovácku, v jihovýchodní části Moravy. Krajanec se zde tradičně podával k omáčkám, nebo natrhaný na kusy jako rychlý a sytivý pokrm na cestách.

    Ze Slovácka pochází několik receptů na krajanec. Některé používají škvarky nebo kynuté těsto, já jsem si vybrala ten s podmáslím. Recept na podmáslový krajanec pochází z městečka Hluk. Je hotový, než bys řekl švec, a chuťově sotva hledá konkurenci.

    ➜ Suroviny

    Ingredience, které potřebujeme na podmáslový krajanec.

    Na podmáslový krajanec potřebujeme:

    • Podmáslí
    • Hladká mouka
    • Vepřové sádlo; vyndané včas z lednice. Sádlo přijde do těsta a také na jeho pomazání.
    • Sůl
    • Jedlá soda

    Na posypání:

    • Kmín; celý
    • Sůl

    ➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup

    1. Do mísy nasypte mouku promíchanou s jedlou sodou. Přilijte podmáslí, přidejte sádlo a sůl.
    2. Zpracujte v měkké, nelepivé těsto.
    3. Rozdělte na dva kusy, každý vyválejte na placku.
    4. Placky potřete rozpuštěným sádlem a srolujte.
    5. Vyválejte na kulatou placku o průměru kolem 20 cm.
    6. Nožem vytvořte na povrchu mělké šikmé zářezy. Posypte solí a kmínem.
    7. Krajanec dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C zhruba na 15 minut.
    Příprava slováckého krajance.

    ➜ Servírování

    Vychladlý krajanec nalámejte a podávejte místo pečiva k omáčce, guláši, k luštěninovým jídlům. Všude tam, kde byste jinak použili pečivo, můžete sáhnout po krajanci.

    Upečené placky slováckého krajance.

    ➜ Šikovné tipy

    • Vepřové sádlo dodá krajanci nenapodobitelnou chuť. Pokud chcete zajít v autentičnosti ještě o kousek dál, vyměňte vepřové sádlo za husí.
    • Na Slovácku dostávaly krajanec děti, aby zahnaly hlad. Čerstvě upečenou placku nalámaly na kusy, zastrkaly do kapes a vyběhly ven hrát si s ostatními.
    • Pokud se chcete podívat, jak se připravuje krajanec se škvarky, podívejte se na tohle video.
    Podmáslový krajanec podávaný s bramborovou omáčkou.

    Další chutné recepty:

    • Bramborové knedlíky – co se vždy povedou
    • Červené zelí – k pečenému masu
    • Zelňáky – z jižních Čech
    Krajanec podmáslový, recept.

    Podmáslový krajanec ze Slovácka

    Petra Kupská
    Pojďme navštívit na Slovácko a upéct si krajanec, slanou buchtu z podmáslí, která se kdysi dávno podávala k omáčkám jako příloha místo knedlíků. Krajanec voní po sádle a chutná výborně i jen tak k zakousnutí, třeba k dobrému vínu.
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 10 mins
    Vaření / Pečení 20 mins
    Čas celkem 30 mins
    Chod Příloha
    Kuchyně Česká
    Porce 2 krajance
    Kalorie 830 kcal

    Suroviny 

    • 120 ml podmáslí
    • 230 g hladká mouka
    • 90 g vepřové sádlo - +1 lžíce na pomazání, sádlo do těsta vyndejte včas z lednice
    • ½ lžička sůl
    • 1 lžička jedlá soda

    Na posypání:

    • ½ lžička sůl
    • ½ lžička kmín - celý

    Instrukce 

    • Do mísy nasypte mouku promíchanou s jedlou sodou. Přilijte podmáslí, přidejte sádlo a sůl.
    • Zpracujte v míse a později na vále v měkké, nelepivé těsto.
    • Rozdělte na dva kusy, každý vyválejte na placku.
    • Placky potřete rozpuštěným sádlem a srolujte.
    • Vyválejte na kulatou placku o průměru kolem 20 cm.
    • Nožem vytvořte na povrchu mělké šikmé zářezy. Posypte solí a kmínem.
    • Krajanec dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C zhruba na 15-20 minut, než povrch zezlátne.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Vychladlý krajanec nalámejte a podávejte místo pečiva k omáčce, guláši, k luštěninovým jídlům. Všude tam, kde byste jinak použili pečivo, můžete sáhnout po krajanci.
    • Vepřové sádlo dodá krajanci nenapodobitelnou chuť. Pokud chcete zajít v autentičnosti ještě o kousek dál, vyměňte vepřové sádlo za husí.
    • Na Slovácku dostávaly krajanec děti, aby zahnaly hlad. Čerstvě upečenou placku nalámaly na kusy, zastrkaly do kapes a vyběhly ven hrát si s ostatními.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 830kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Pečivo, Tradiční recepty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 6Sdílení

    Další recepty:

    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Dušený špenát se smetanou v misce.
      Dušený špenát se smetanou
    • Recept na šťouchané mačkané brambory.
      Šťouchané brambory s cibulkou
    • Dušené bílé zelí z hlávky.
      Dušené zelí k masu

    Reader Interactions

    Comments

    1. Káča

      06 září, 2021 at 12:32 pm

      5 stars
      O krajanci slyším poprvé, u nás se dělaly škvarkové placky nebo pagáče. Ale dávám mu šanci! Tomu krajanci 🙂

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        08 září, 2021 at 7:45 am

        Vyzkoušej a uvidíš! Já jsem byla mile překvapená. O recept mi napsala Diana, Američanka s českými kořeny, jejíž babička pocházela ze Slovácka. Dokonce mi ofotila recept z babiččiny kuchařky!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT