• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Přílohy

    Krajanec, slaná buchta ze Slovácka

    Dne: 2. 9. 2021 · Aktualizováno: 15. 4. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 22Sdílení

    Pojďme navštívit Slovácko a upéct si krajanec, slanou buchtu z podmáslí, která se kdysi dávno podávala k omáčkám jako příloha místo knedlíků. Krajanec voní po sádle a chutná výborně i jen tak k zakousnutí, třeba k dobrému vínu.

    Krajanec z podmáslí z Hluku (Slovácko).
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co je krajanec
    ➜ Suroviny
    ➜ Postup
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Podmáslový krajanec ze Slovácka

    ➜ Co je krajanec

    Krajanec je slaná buchta, známá zejména na Slovácku, v jihovýchodní části Moravy. Krajanec se zde tradičně podával k omáčkám, nebo natrhaný na kusy jako rychlý a sytivý pokrm na cestách.

    Ze Slovácka pochází několik receptů na krajanec. Některé používají škvarky nebo kynuté těsto, já jsem si vybrala ten s podmáslím. Recept na podmáslový krajanec pochází z městečka Hluk. Je hotový, než bys řekl švec, a chuťově sotva hledá konkurenci.

    ➜ Suroviny

    Ingredience, které potřebujeme na podmáslový krajanec.

    Na podmáslový krajanec potřebujeme:

    • Podmáslí
    • Hladká mouka
    • Vepřové sádlo; vyndané včas z lednice. Sádlo přijde do těsta a také na jeho pomazání.
    • Sůl
    • Jedlá soda

    Na posypání:

    • Kmín; celý
    • Sůl

    ➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup

    1. Do mísy nasypte mouku promíchanou s jedlou sodou. Přilijte podmáslí, přidejte sádlo a sůl.
    2. Zpracujte v měkké, nelepivé těsto.
    3. Rozdělte na dva kusy, každý vyválejte na placku.
    4. Placky potřete rozpuštěným sádlem a srolujte.
    5. Vyválejte na kulatou placku o průměru kolem 20 cm.
    6. Nožem vytvořte na povrchu mělké šikmé zářezy. Posypte solí a kmínem.
    7. Krajanec dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C zhruba na 15 minut.
    Příprava slováckého krajance.

    ➜ Servírování

    Vychladlý krajanec nalámejte a podávejte místo pečiva k omáčce, guláši, k luštěninovým jídlům. Všude tam, kde byste jinak použili pečivo, můžete sáhnout po krajanci.

    Upečené placky slováckého krajance.

    ➜ Šikovné tipy

    • Vepřové sádlo dodá krajanci nenapodobitelnou chuť. Pokud chcete zajít v autentičnosti ještě o kousek dál, vyměňte vepřové sádlo za husí.
    • Na Slovácku dostávaly krajanec děti, aby zahnaly hlad. Čerstvě upečenou placku nalámaly na kusy, zastrkaly do kapes a vyběhly ven hrát si s ostatními.
    • Pokud se chcete podívat, jak se připravuje krajanec se škvarky, podívejte se na tohle video.
    Podmáslový krajanec podávaný s bramborovou omáčkou.

    Další chutné recepty:

    • Bramborové knedlíky – co se vždy povedou
    • Červené zelí – k pečenému masu
    • Zelňáky – z jižních Čech
    • Škvarkové pagáče – překládané, pravé slovenské
    Krajanec podmáslový, recept.

    Podmáslový krajanec ze Slovácka

    Petra Kupská
    Pojďme navštívit na Slovácko a upéct si krajanec, slanou buchtu z podmáslí, která se kdysi dávno podávala k omáčkám jako příloha místo knedlíků. Krajanec voní po sádle a chutná výborně i jen tak k zakousnutí, třeba k dobrému vínu.
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 10 minutes mins
    Vaření / Pečení 20 minutes mins
    Čas celkem 30 minutes mins
    Chod Příloha
    Kuchyně Česká
    Porce 2 krajance
    Kalorie 830 kcal

    Suroviny 

    • 120 ml podmáslí
    • 230 g hladká mouka
    • 90 g vepřové sádlo - +1 lžíce na pomazání, sádlo do těsta vyndejte včas z lednice
    • ½ lžička sůl
    • 1 lžička jedlá soda

    Na posypání:

    • ½ lžička sůl
    • ½ lžička kmín - celý

    Instrukce 

    • Do mísy nasypte mouku promíchanou s jedlou sodou. Přilijte podmáslí, přidejte sádlo a sůl.
    • Zpracujte v míse a později na vále v měkké, nelepivé těsto.
    • Rozdělte na dva kusy, každý vyválejte na placku.
    • Placky potřete rozpuštěným sádlem a srolujte.
    • Vyválejte na kulatou placku o průměru kolem 20 cm.
    • Nožem vytvořte na povrchu mělké šikmé zářezy. Posypte solí a kmínem.
    • Krajanec dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C zhruba na 15-20 minut, než povrch zezlátne.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Vychladlý krajanec nalámejte a podávejte místo pečiva k omáčce, guláši, k luštěninovým jídlům. Všude tam, kde byste jinak použili pečivo, můžete sáhnout po krajanci.
    • Vepřové sádlo dodá krajanci nenapodobitelnou chuť. Pokud chcete zajít v autentičnosti ještě o kousek dál, vyměňte vepřové sádlo za husí.
    • Na Slovácku dostávaly krajanec děti, aby zahnaly hlad. Čerstvě upečenou placku nalámaly na kusy, zastrkaly do kapes a vyběhly ven hrát si s ostatními.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 830kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Pečivo, Tradiční recepty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 22Sdílení

    Další recepty:

    • Bramborová lepenic posypaná nakrájenou natí z jarní cibulky, podávaná na talíři s upečenou klobáskou.
      Staročeská lepenice
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Dušený špenát se smetanou v misce.
      Dušený špenát se smetanou
    • Recept na šťouchané mačkané brambory.
      Šťouchané brambory s cibulkou

    Reader Interactions

    Comments

    1. Káča

      06 září, 2021 at 12:32 pm

      5 stars
      O krajanci slyším poprvé, u nás se dělaly škvarkové placky nebo pagáče. Ale dávám mu šanci! Tomu krajanci 🙂

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        08 září, 2021 at 7:45 am

        Vyzkoušej a uvidíš! Já jsem byla mile překvapená. O recept mi napsala Diana, Američanka s českými kořeny, jejíž babička pocházela ze Slovácka. Dokonce mi ofotila recept z babiččiny kuchařky!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz