Pojďme navštívit Slovácko a upéct si krajanec, slanou buchtu z podmáslí, která se kdysi dávno podávala k omáčkám jako příloha místo knedlíků. Krajanec voní po sádle a chutná výborně i jen tak k zakousnutí, třeba k dobrému vínu.
➜ Co je krajanec
Krajanec je slaná buchta, známá zejména na Slovácku, v jihovýchodní části Moravy. Krajanec se zde tradičně podával k omáčkám, nebo natrhaný na kusy jako rychlý a sytivý pokrm na cestách.
Ze Slovácka pochází několik receptů na krajanec. Některé používají škvarky nebo kynuté těsto, já jsem si vybrala ten s podmáslím. Recept na podmáslový krajanec pochází z městečka Hluk. Je hotový, než bys řekl švec, a chuťově sotva hledá konkurenci.
➜ Suroviny
Na podmáslový krajanec potřebujeme:
- Podmáslí
- Hladká mouka
- Vepřové sádlo; vyndané včas z lednice. Sádlo přijde do těsta a také na jeho pomazání.
- Sůl
- Jedlá soda
Na posypání:
- Kmín; celý
- Sůl
➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
- Do mísy nasypte mouku promíchanou s jedlou sodou. Přilijte podmáslí, přidejte sádlo a sůl.
- Zpracujte v měkké, nelepivé těsto.
- Rozdělte na dva kusy, každý vyválejte na placku.
- Placky potřete rozpuštěným sádlem a srolujte.
- Vyválejte na kulatou placku o průměru kolem 20 cm.
- Nožem vytvořte na povrchu mělké šikmé zářezy. Posypte solí a kmínem.
- Krajanec dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C zhruba na 15 minut.
➜ Servírování
Vychladlý krajanec nalámejte a podávejte místo pečiva k omáčce, guláši, k luštěninovým jídlům. Všude tam, kde byste jinak použili pečivo, můžete sáhnout po krajanci.
➜ Šikovné tipy
- Vepřové sádlo dodá krajanci nenapodobitelnou chuť. Pokud chcete zajít v autentičnosti ještě o kousek dál, vyměňte vepřové sádlo za husí.
- Na Slovácku dostávaly krajanec děti, aby zahnaly hlad. Čerstvě upečenou placku nalámaly na kusy, zastrkaly do kapes a vyběhly ven hrát si s ostatními.
- Pokud se chcete podívat, jak se připravuje krajanec se škvarky, podívejte se na tohle video.
Další chutné recepty:
- Bramborové knedlíky – co se vždy povedou
- Červené zelí – k pečenému masu
- Zelňáky – z jižních Čech
- Škvarkové pagáče – překládané, pravé slovenské
Podmáslový krajanec ze Slovácka
Suroviny
- 120 ml podmáslí
- 230 g hladká mouka
- 90 g vepřové sádlo - +1 lžíce na pomazání, sádlo do těsta vyndejte včas z lednice
- ½ lžička sůl
- 1 lžička jedlá soda
Na posypání:
- ½ lžička sůl
- ½ lžička kmín - celý
Instrukce
- Do mísy nasypte mouku promíchanou s jedlou sodou. Přilijte podmáslí, přidejte sádlo a sůl.
- Zpracujte v míse a později na vále v měkké, nelepivé těsto.
- Rozdělte na dva kusy, každý vyválejte na placku.
- Placky potřete rozpuštěným sádlem a srolujte.
- Vyválejte na kulatou placku o průměru kolem 20 cm.
- Nožem vytvořte na povrchu mělké šikmé zářezy. Posypte solí a kmínem.
- Krajanec dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C zhruba na 15-20 minut, než povrch zezlátne.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Vychladlý krajanec nalámejte a podávejte místo pečiva k omáčce, guláši, k luštěninovým jídlům. Všude tam, kde byste jinak použili pečivo, můžete sáhnout po krajanci.
- Vepřové sádlo dodá krajanci nenapodobitelnou chuť. Pokud chcete zajít v autentičnosti ještě o kousek dál, vyměňte vepřové sádlo za husí.
- Na Slovácku dostávaly krajanec děti, aby zahnaly hlad. Čerstvě upečenou placku nalámaly na kusy, zastrkaly do kapes a vyběhly ven hrát si s ostatními.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Káča
O krajanci slyším poprvé, u nás se dělaly škvarkové placky nebo pagáče. Ale dávám mu šanci! Tomu krajanci 🙂
Petra Kupská
Vyzkoušej a uvidíš! Já jsem byla mile překvapená. O recept mi napsala Diana, Američanka s českými kořeny, jejíž babička pocházela ze Slovácka. Dokonce mi ofotila recept z babiččiny kuchařky!