Tak jako my Češi pečeme o Velikonocích mazanec, dělají na východním Slovensku pasku. Jedná se o kynutý měkký chléb nasládlé chuti, na povrchu zdobený pletenci kynutého těsta.

Další názvy pro slovenskou pasku jsou pashka nebo paschka, veľkonočný koláč nebo biely chlieb.
Chutí a texturou bych pasku přirovnala brioškám, do klasické pasky se však nepřidávají rozinky ani citronová kůra, je také méně sladší. Paska chléb se dá namazat jak nasladko, přikusuje se však i ke slaným pokrmům. Na Slovensku to bývá šunka, vejce, klobásy nebo velikonoční sýr, zvaný hrudka.
MŮJ TIP: Zkuste tento vyzkoušený recept na beránka (je úžasně vláčný a jemný!)
➜ Co je paska?
Paska je obřadní velikonoční pečivo, které se peče zejména na východním Slovensku. Oblíbené je zároveň v široké rusínské komunitě, znají ho na Ukrajině, zčásti v Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku.
Dříve na Slovensku patřilo velikonočním zvykům připravovat velikonoční košík, do kterého lidé vkládali obřadní jídla, mezi nimi právě chléb paska. Košík pak odnášeli o tzv. Veľkej noci do kostela k posvěcení.
Původ slova paska hledejme v názvu jarní židovské slavnosti péssach a její pořečtěné formě pascha (oslava zmrtvýchvstání Ježíše Krista).
➜ Forma a tvar
Kromě nasládlé chuti charakterizuje pasku tvar, do kterého se chléb peče. V každé dědině mohou být odlišné zvyklosti, ale nejčastěji se paska peče v kulaté užší nádobě.
Horní část pasky je třeba ozdobit různě tvarovanými pletenci z těsta; dříve se hospodyně předváděly, která bude mít chleba krásnější. Mezi tradiční zdobení patří položení dvou spletených pramenů přes sebe do tvaru kříže.
➜ Suroviny

K přípravě slovenské pasky potřebujete:
- Hladká mouka
- Mléko; vlažné. Pokud máte, dejte plnotučné.
- Vejce; vyndané včas z lednice, ohřáté na pokojovou teplotu. Pokud zapomenete, vložte ho na chvíli do teplé vody.
- Voda; vlažná
- Droždí; sušené, případně čerstvé. Tento recept je připravený se sušeným droždím, promíchaným s moukou. Funguje výborně!
- Sůl
- Máslo; povolené při pokojové teplotě. Případně jej ohřejte na půl minuty v mikrovlnné troubě.
- Cukr; krupicový
- Vajíčko; rozšlehané na potření pasky před pečením
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: V míse smíchejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl.

KROK 2: Přilijte vlažné mléko a vodu, rozklepněte celé vejce a přidejte povolené máslo.

KROK 3: Zpracujte v hebké měkké těsto. Nejprve vidličkou smíchejte v míse nahrubo suroviny, poté vyklopte na vál. Na kraji válu rozestřete malou hrst mouky. Těsto začněte zpracovávat rukama, a pokud bude lepit, vždy těsto „omočte“ do připravené mouky. Hněťte, dokud těsto nelepí a je krásně pružné.
TIP: Máte-li kuchyňského robota a jste zvyklí zpracovávat kynuté těsto v něm, klidně ho použijte!
KROK 4: Těsto vraťte do mísy, tu překryjte potravinářskou folií. Folii opatrně jednou propíchněte uprostřed špičkou nože, aby se těsto příliš nepařilo. Dejte na hodinu kynout na teplé místo, kde není průvan. Objem těsta by se měl zdvojnásobit.

⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
TIP: V polovině kynutí těsto krátce prohněťte, podpoříte tak další kynutí.
KROK 5: Připravte si formu, ve které budete pasku péct. Já jsem použila malou dortovou formu o pr. 20 cm. Vymazala jsem ji zlehka máslem a vyložila pečicím papírem. Dno i boky. Díky máslu se papír na strany formy přilepí a hezky drží.

KROK 6: Z vykynutého těsta oddělte množství velké asi jako vajíčko. To rozdělte na čtyři kusy a vyválejte z něj prameny. Vždy dva stočte dohromady.
Ze zbylého těsta vytvarujte bochánek a vložte ho svarem dolů do vyložené formy. Přes těsto položte připravené prameny do tvaru kříže.
Dejte kynout do tepla na další hodinu.

KROK 7: Vykynutou pasku potřete rozšlehaným vejcem. Celé vajíčko na pasku nespotřebujete. Pokud máte někde schovaný bílek, stačí potřít i jím, případně bílkem nebo vajíčkem smíchaným s vodou.

KROK 8: Troubu předehřejte na 180 °C (dolní a horní ohřev). Pasku pečte asi 25-30 minut, záleží na její velikosti.
➜ Servírování
Paska se podává o Velikonocích. Na stůl naaranžujte vařená vejce, uzené, šunku, klobásky. Paska se krájí na krajíce a přikusuje ke slaným pochoutkám.
Další možnost je namazat plátky pasky máslem a oblíbeným džemem.

➜ Skladování
První den je paska měkoučká a nadýchaná jako peříčko, tyto vlastnosti si uchovává i další den. Doporučuji zabalit zbylou pasku do sáčku, aby zbytečně nevysychala. Při pokojové teplotě vydrží 4-5 dní vláčná.

➜ Užitečné tipy
- Pasku pečte v menší nádobě. Já jsem pekla v dortové formě o vel. 20 cm. Dívala jsem se na fórum Slováků v USA, a ti pečou pasku v nerezových nádobách, které slouží pro krmení pro pejsky! Tvrdí, že na pečení pasky není nic lepšího, protože nádoby mají kónický tvar, jde upečený chléb bez problémů vyndat. Takovou nádobu dokonce není potřeba vykládat pečicím papírem, stačí ji jen vymazat máslem.
- Těsto se opravdu nechává kynout alespoň 2x hodinu, pak při pečení nepopraská a hezky si udrží tvar.
- Kromě zdobení pasky dvěma zkříženými prameny vyzkoušejte různé spirály. Čím zdobenější, tím autentičtější pokrm získáte.
Další velikonoční recepty:

Slovenská paska, velikonoční chléb
Suroviny
- 340 g hladká mouka
- 130 ml mléko - plnotučné, vlažné
- 1 vejce
- 1 lžíce voda - vlažná
- 4 g sušené droždí
- ½ lžička sůl
- 50 g máslo - změklé při pokojové teplotě
- 20 g krupicový cukr
- 1 vejce - rozšlehané na potření
Instrukce
- V míse smíchejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl.
- Přilijte vlažné mléko a vodu, rozklepněte celé vejce a přidejte povolené máslo.
- Zpracujte v hebké měkké těsto. Nejprve vidličkou smíchejte v míse nahrubo suroviny, poté vyklopte na vál. Na stranu rozestřete malou hrst mouky. Těsto začněte zpracovávat rukama, a pokud bude lepit, vždy těsto „omočte“ do připravené mouky. Hněťte, dokud těsto nelepí a je krásně pružné.
- Těsto vraťte do mísy, tu překryjte potravinářskou folií. Folii opatrně jednou propíchněte uprostřed špičkou nože, aby se těsto příliš nepařilo. Dejte na hodinu kynout na teplé místo, kde není průvan. Těsto by se mělo zdvojnásobit.
- Připravte si formu, ve které budete pasku péct. Já jsem použila malou dortovou formu o pr. 20 cm. Vymazala jsem ji zlehka máslem a vyložila pečicím papírem. Dno i boky. Díky máslu se papír na strany formy přilepí a hezky drží.
- Z vykynutého těsta oddělte množství velké asi jako vajíčko. To rozdělte na čtyři kusy a vyválejte z něj prameny. Vždy dva stočte dohromady.
- Ze zbylého těsta vytvarujte bochánek a vložte ho svarem dolů do vyložené formy. Přes těsto položte připravené prameny do tvaru kříže.
- Dejte kynout do tepla na další hodinu.
- Vykynutou pasku potřete rozšlehaným vejcem.
- Troubu předehřejte na 180 °C (dolní a horní ohřev). Pasku pečte asi 25-30 minut, záleží na její velikosti.
Poznámky
- SERVÍROVÁNÍ: Paska se podává o Velikonocích. Na stůl naaranžujte vařená vejce, uzené, klobásky. Paska se krájí na krajíce a přikusuje ke slaným pochoutkám. Další možnost je namazat plátky pasky máslem a oblíbeným džemem.
- PEČICÍ NÁDOBA: Pasku pečte v menší kulaté nádobě. Já jsem pekla v dortové formě o vel. 20 cm. Dívala jsem se na fórum Slováků v USA, a ti pečou pasku v nerezových nádobách, které slouží pro krmení pro pejsky! Tvrdí, že na pečení pasky není nic lepšího, protože nádoby mají kónický tvar, jde upečený chléb bez problémů vyndat, a to i bez vyložení pečicím papírem. Stačí nádobu vymazat máslem.
- Pečicí nádobu můžete zkusit jen vymazat máslem, nikoliv vykládat pečicím papírem. Zejména pokud použijete kónickou nádobu, měl by jít chléb dobře vyndat.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu