• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Velikonoce

Slovenská paska, velikonoční chléb

Dne: 29. 3. 2022 · Upraveno: 17. 4. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 2Sdílení

Tak jako my Češi pečeme o Velikonocích mazanec, dělají na východním Slovensku pasku. Jedná se o kynutý měkký chléb nasládlé chuti, na povrchu zdobený pletenci kynutého těsta.

Slovenská paska, tradiční velikonoční chléb, nakrájený na plátky.
Obsah skrýt
➜ Co je paska?
➜ Forma a tvar
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Skladování
➜ Užitečné tipy
Slovenská paska, velikonoční chléb

Další názvy pro slovenskou pasku jsou pashka nebo paschka, veľkonočný koláč nebo biely chlieb.

Chutí a texturou bych pasku přirovnala brioškám, do klasické pasky se však nepřidávají rozinky ani citronová kůra, je také méně sladší. Paska chléb se dá namazat jak nasladko, přikusuje se však i ke slaným pokrmům. Na Slovensku to bývá šunka, vejce, klobásy nebo velikonoční sýr, zvaný hrudka.

MŮJ TIP: Zkuste tento vyzkoušený recept na beránka (je úžasně vláčný a jemný!)

➜ Co je paska?

Paska je obřadní velikonoční pečivo, které se peče zejména na východním Slovensku. Oblíbené je zároveň v široké rusínské komunitě, znají ho na Ukrajině, zčásti v Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku.

Dříve na Slovensku patřilo velikonočním zvykům připravovat velikonoční košík, do kterého lidé vkládali obřadní jídla, mezi nimi právě chléb paska. Košík pak odnášeli o tzv. Veľkej noci do kostela k posvěcení.

Původ slova paska hledejme v názvu jarní židovské slavnosti péssach a její pořečtěné formě pascha (oslava zmrtvýchvstání Ježíše Krista).

➜ Forma a tvar

Kromě nasládlé chuti charakterizuje pasku tvar, do kterého se chléb peče. V každé dědině mohou být odlišné zvyklosti, ale nejčastěji se paska peče v kulaté užší nádobě.

Horní část pasky je třeba ozdobit různě tvarovanými pletenci z těsta; dříve se hospodyně předváděly, která bude mít chleba krásnější. Mezi tradiční zdobení patří položení dvou spletených pramenů přes sebe do tvaru kříže.

➜ Suroviny

Ingredience na pasku, slovenský biely chlieb. S popisky.

K přípravě slovenské pasky potřebujete:

  • Hladká mouka
  • Mléko; vlažné. Pokud máte, dejte plnotučné.
  • Vejce; vyndané včas z lednice, ohřáté na pokojovou teplotu. Pokud zapomenete, vložte ho na chvíli do teplé vody.
  • Voda; vlažná
  • Droždí; sušené, případně čerstvé. Tento recept je připravený se sušeným droždím, promíchaným s moukou. Funguje výborně!
  • Sůl
  • Máslo; povolené při pokojové teplotě. Případně jej ohřejte na půl minuty v mikrovlnné troubě.
  • Cukr; krupicový
  • Vajíčko; rozšlehané na potření pasky před pečením

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: V míse smíchejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl.

Smíchání mouky, cukru, soli a sušeného droždí v bílé míse.

KROK 2: Přilijte vlažné mléko a vodu, rozklepněte celé vejce a přidejte povolené máslo.

Příprava těsta pro slovenskou pasku.

KROK 3: Zpracujte v hebké měkké těsto. Nejprve vidličkou smíchejte v míse nahrubo suroviny, poté vyklopte na vál. Na kraji válu rozestřete malou hrst mouky. Těsto začněte zpracovávat rukama, a pokud bude lepit, vždy těsto „omočte“ do připravené mouky. Hněťte, dokud těsto nelepí a je krásně pružné.

TIP: Máte-li kuchyňského robota a jste zvyklí zpracovávat kynuté těsto v něm, klidně ho použijte!

KROK 4: Těsto vraťte do mísy, tu překryjte potravinářskou folií. Folii opatrně jednou propíchněte uprostřed špičkou nože, aby se těsto příliš nepařilo. Dejte na hodinu kynout na teplé místo, kde není průvan. Objem těsta by se měl zdvojnásobit.

Kynutí těsta před a po.

TIP: V polovině kynutí těsto krátce prohněťte, podpoříte tak další kynutí.

KROK 5: Připravte si formu, ve které budete pasku péct. Já jsem použila malou dortovou formu o pr. 20 cm. Vymazala jsem ji zlehka máslem a vyložila pečicím papírem. Dno i boky. Díky máslu se papír na strany formy přilepí a hezky drží.

Vyložení formy pečicím papírem.

KROK 6: Z vykynutého těsta oddělte množství velké asi jako vajíčko. To rozdělte na čtyři kusy a vyválejte z něj prameny. Vždy dva stočte dohromady.

Ze zbylého těsta vytvarujte bochánek a vložte ho svarem dolů do vyložené formy. Přes těsto položte připravené prameny do tvaru kříže.

Dejte kynout do tepla na další hodinu.

Paska chléb před pečením.

KROK 7: Vykynutou pasku potřete rozšlehaným vejcem. Celé vajíčko na pasku nespotřebujete. Pokud máte někde schovaný bílek, stačí potřít i jím, případně bílkem nebo vajíčkem smíchaným s vodou.

Chléb paska potíráním rozšlehaným vajíčkem.

KROK 8: Troubu předehřejte na 180 °C (dolní a horní ohřev). Pasku pečte asi 25-30 minut, záleží na její velikosti.

➜ Servírování

Paska se podává o Velikonocích. Na stůl naaranžujte vařená vejce, uzené, šunku, klobásky. Paska se krájí na krajíce a přikusuje ke slaným pochoutkám.

Další možnost je namazat plátky pasky máslem a oblíbeným džemem.

Upečený paska chléb.

➜ Skladování

První den je paska měkoučká a nadýchaná jako peříčko, tyto vlastnosti si uchovává i další den. Doporučuji zabalit zbylou pasku do sáčku, aby zbytečně nevysychala. Při pokojové teplotě vydrží 4-5 dní vláčná.

Nakrájený velikonoční paska chléb.

➜ Užitečné tipy

  • Pasku pečte v menší nádobě. Já jsem pekla v dortové formě o vel. 20 cm. Dívala jsem se na fórum Slováků v USA, a ti pečou pasku v nerezových nádobách, které slouží pro krmení pro pejsky! Tvrdí, že na pečení pasky není nic lepšího, protože nádoby mají kónický tvar, jde upečený chléb bez problémů vyndat. Takovou nádobu dokonce není potřeba vykládat pečicím papírem, stačí ji jen vymazat máslem.
  • Těsto se opravdu nechává kynout alespoň 2x hodinu, pak při pečení nepopraská a hezky si udrží tvar.
  • Kromě zdobení pasky dvěma zkříženými prameny vyzkoušejte různé spirály. Čím zdobenější, tím autentičtější pokrm získáte.

Další velikonoční recepty:

  • Boží milosti
  • Velikonoční sušenky
  • Velikonoční ptáčci
  • Nadýchaný mazanec
velikonoční paska slovenský chléb

Slovenská paska, velikonoční chléb

Petra Kupská
Tak, jako my Češi pečeme o Velikonocích mazanec, pečou na východním Slovensku pasku. Jedná se o kynutý měkký chléb nasládlé chuti, na povrchu zdobený pletenci kynutého těsta.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 25 mins
Kynutí 2 hrs
Čas celkem 2 hrs 40 mins
Chod Chléb
Kuchyně Slovenská
Porce 1 paska chléb

Suroviny 

  • 340 g hladká mouka
  • 130 ml mléko - plnotučné, vlažné
  • 1 vejce
  • 1 lžíce voda - vlažná
  • 4 g sušené droždí
  • ½ lžička sůl
  • 50 g máslo - změklé při pokojové teplotě
  • 20 g krupicový cukr
  • 1 vejce - rozšlehané na potření

Instrukce 

  • V míse smíchejte mouku, sušené droždí, cukr a sůl.
  • Přilijte vlažné mléko a vodu, rozklepněte celé vejce a přidejte povolené máslo.
  • Zpracujte v hebké měkké těsto. Nejprve vidličkou smíchejte v míse nahrubo suroviny, poté vyklopte na vál. Na stranu rozestřete malou hrst mouky. Těsto začněte zpracovávat rukama, a pokud bude lepit, vždy těsto „omočte“ do připravené mouky. Hněťte, dokud těsto nelepí a je krásně pružné.
  • Těsto vraťte do mísy, tu překryjte potravinářskou folií. Folii opatrně jednou propíchněte uprostřed špičkou nože, aby se těsto příliš nepařilo. Dejte na hodinu kynout na teplé místo, kde není průvan. Těsto by se mělo zdvojnásobit.
  • Připravte si formu, ve které budete pasku péct. Já jsem použila malou dortovou formu o pr. 20 cm. Vymazala jsem ji zlehka máslem a vyložila pečicím papírem. Dno i boky. Díky máslu se papír na strany formy přilepí a hezky drží.
  • Z vykynutého těsta oddělte množství velké asi jako vajíčko. To rozdělte na čtyři kusy a vyválejte z něj prameny. Vždy dva stočte dohromady.
  • Ze zbylého těsta vytvarujte bochánek a vložte ho svarem dolů do vyložené formy. Přes těsto položte připravené prameny do tvaru kříže.
  • Dejte kynout do tepla na další hodinu.
  • Vykynutou pasku potřete rozšlehaným vejcem.
  • Troubu předehřejte na 180 °C (dolní a horní ohřev). Pasku pečte asi 25-30 minut, záleží na její velikosti.

Poznámky

  • SERVÍROVÁNÍ: Paska se podává o Velikonocích. Na stůl naaranžujte vařená vejce, uzené, klobásky. Paska se krájí na krajíce a přikusuje ke slaným pochoutkám. Další možnost je namazat plátky pasky máslem a oblíbeným džemem.
  • PEČICÍ NÁDOBA: Pasku pečte v menší kulaté nádobě. Já jsem pekla v dortové formě o vel. 20 cm. Dívala jsem se na fórum Slováků v USA, a ti pečou pasku v nerezových nádobách, které slouží pro krmení pro pejsky! Tvrdí, že na pečení pasky není nic lepšího, protože nádoby mají kónický tvar, jde upečený chléb bez problémů vyndat, a to i bez vyložení pečicím papírem. Stačí nádobu vymazat máslem.
  • Pečicí nádobu můžete zkusit jen vymazat máslem, nikoliv vykládat pečicím papírem. Zejména pokud použijete kónickou nádobu, měl by jít chléb dobře vyndat.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Velikonoční recepty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 2Sdílení

Další recepty:

  • Velikonoční ptáčci z kynutého těsta
  • Nadýchaný mazanec
  • Hrnkový beránek
  • Velikonoční sušenky slepované marmeládou

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT