Každý rok nám ořešák na zahradě shodí hromadu vlašských ořechů. Ořechová bábovka je proto jedním z podzimních dezertů, které peču s železnou pravidelností. Tohle je za mě ten nejlepší recept na ořechovou bábovku, snadný na přípravu, luxusní na chuť!

➜ Co očekávat
Ořechová bábovka se připravuje z vajec našlehaných s cukrem. Do vaječné směsi se přidávají pomleté vlašské ořechy, jogurt, olej a další základní přísady pro pečení moučníků. Zatímco těsto je připravené během deseti minut, ořechová bábovka potřebuje hodinu v troubě, než je upečená.
Po vyklopení z formy a vychlazení ji stačí poprášit moučkovým cukrem a servírovat.
MŮJ TIP: Pokud máte rádi klasiku, zkuste tuhle mramorovou bábovku.
➜ Ingredience

K upečení domácí bábovky z ořechů potřebujete:
- Vejce; používají se celá vejce, nemusíte oddělovat bílky od žloutků. Aby šla vejce dobře vyšlehat, vyndejte je asi hodinu předem z lednice, aby se stihla ohřát. Pokud zapomenete, ponořte je asi na deset minut do teplé vody.
- Krupicový cukr; šlehají se s vejci, proto je třeba cukr krupicový, nikoliv moučkový. Jemné krystalky krupicového cukru pomůžou vejce krásně našlehat.
- Ořechy; mleté. Bábovku připravuju z vlašáků, mám domácí. Po sesbírání nechám vyschnout, vytluču jádra a na ručním mlýnku namelu. Klidně použijte vlašské ořechy už mleté; jen si dejte pozor, aby se jednalo o namletá jádra bez přidaného cukru nebo jiných přísad.
- Jogurt; do bábovky dávám bílý smetanový s obsahem tuku kolem 10 %. Nemáte-li jogurt, vezměte zakysanou smetanu. Zakysaný mléčný výrobek dává moučníku tolik žádanou vláčnost!
- Olej; řepkový nebo slunečnicový. Oba typy oleje jsou pro pečení vhodné, protože jsou chuťově neutrální.
- Hladká mouka; obyčejná pšeničná. Chcete-li chuť bábovky ještě více po ořeších, vyměňte polovinu hladké mouky za špaldovou.
- Prášek do pečiva
- Špetka soli; pro chuťový kontrast
Dále si připravte: Asi lžíci tuku na vymazání bábovkové formy a dvě lžíce jemné strouhanky na vysypání, moučkový cukr na poprášení upečené bábovky.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

TIP: Máte nadbytek ořechů? Upečte si kynutý závin s ořechovou náplní!
➜ Forma na bábovku
Recept ze tří vajec je vhodný pro menší bábovkovou formu o objemu asi 1,5 l (6 hrnků). Moje stará bábovková forma, kterou jsem použila, je vyrobená z kameniny, má horní průměr 20 cm a výšku 10 cm, na objem má asi 1,45 litru.
Stručný postup:
- Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte strouhankou.
- Vejce ušlehejte s cukrem do světlé hmoty, trvá to asi 5-7 minut.
- Postupně zašlehejte mouku prosátou s kypřicím práškem, mleté ořechy, olej, jogurt a špetku soli.
- Těsto vylijte do připravené formy na bábovku.
- Pečte v troubě rozehřáté na 170 °C zhruba hodinu. Ke konci pečení proveďte test špejlí, podle kterého poznáte, zda je bábovka upečená.
- Nechte asi půl hodiny chladnout, poté bábovku vyklopte.
- Vychlazenou ořechovou bábovku pocukrujte, nakrájejte a podávejte.
➜ Podrobný popis s fotkami
KROK 1: Bábovkovou formu vymažte pevným tukem a vysypte jemnou strouhankou. Nakonec jemně klepněte formou o pracovní plochu, abyste vysypali přebytečné drobky.

⇢ Čtěte, jak správně vymazat a vysypat formu na bábovku
KROK 2: Vejce ohřátá na pokojovou teplotu vyšlehejte s krupicovým cukrem – použijte ruční elektrický mixér s metlami. Začněte na nízkých otáčkách, cukr přidávejte postupně a otáčky zvyšujte. Šlehejte asi 5-7 minut při vysokých otáčkách, dokud vaječná hmota nezesvětlá a nenabude.

KROK 3: Snižte otáčky minimum a k hmotě postupně přidávejte mouku prosátou s práškem do pečiva, mleté ořechy, olej, jogurt a špetku soli.

KROK 4: Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy.

KROK 5: Troubu rozehřejte na 170 °C (dolní a horní ohřev) a ořechovou bábovku pečte asi hodinu. Ke konci pečení píchněte do středu bábovky dřevěnou špejlí. Pokud vyjde ven suchá, je bábovka upečená.
⇢ TIP: Čtěte, jak poznat, že je bábovka hotová

➜ Vyklopení bábovky z formy
Upečenou ořechovou bábovku nechte ve formě asi 20-30 minut chladnout. Poté na ni dejte plochý talíř a opatrně ji překlopte. Pokud jste formu dobře vymazali a těsto je dostatečně upečené, měla by se bábovka bez problémů vyklopit.

TIP: Vymazávám a vysypávám i pečicí formy, které mají nepřilnavý povrch. Jednak používáním formy tyto svoji nepřilnavost v čase ztrácejí, a pak by mi bylo líto přijít o dokonalý moučník jen proto, že jsem se spoléhala na dokonalé vlastnosti formy.
➜ Servírování
Čerstvě upečenou, vychlazenou bábovku posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na klínky. Podávejte na dezertním talířku jako víkendový moučník nebo odpolední dezert k šálku dobré kávy nebo čaje.

➜ Užitečné tipy
- Bábovku jsem nezkoušela péct z jiných než vlašských ořechů. Ty jsou velmi aromatické a přidávají moučníku velmi dobrou chuť. Chcete-li, aby bábovka chutnala ještě intenzivněji, ořechy před semletím opražte na pánvi.
- Tahle ořechová bábovka je úžasně vláčná díky použití jogurtu. Nepoužívejte odlehčený jogurt v light verzi, ale smetanový.
- Doba pečení bábovky je orientační, záleží také na materiálu, ze kterého je forma vyrobená. Obecně platí, že těžší kameninové a litinové formy potřebují v troubě o něco déle, než lehké bábovkové formy z hliníku nebo silikonu.
Další recepty na bábovky:

Vláčná ořechová bábovka
Kuchyňské vybavení
- Bábovková forma objem 1,5 litru
Suroviny
- 3 vejce - ohřátá na pokojovou teplotu
- 200 g krupicový cukr
- 200 g bílý jogurt - smetanový
- 80 ml olej - řepkový nebo slunečnicový
- 120 g vlašské ořechy - mleté
- 150 g hladká mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
- 1 špetka sůl
Instrukce
- Bábovkovou formu vymažte pevným tukem a vysypte jemnou strouhankou.
- Vejce ohřátá na pokojovou teplotu vyšlehejte s krupicovým cukrem – použijte ruční elektrický mixér s metlami. Začněte na nízkých otáčkách, cukr přidávejte postupně a otáčky zvyšujte. Šlehejte asi 5-7 minut při vysokých otáčkách, dokud vaječná hmota nezesvětlá a nenabude.
- Snižte otáčky minimum a k hmotě postupně přidávejte mouku prosátou s práškem do pečiva, mleté ořechy, olej, jogurt a špetku soli.
- Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy.
- Troubu rozehřejte na 170 °C (dolní a horní ohřev) a ořechovou bábovku pečte asi hodinu. Ke konci pečení píchněte do středu bábovky dřevěnou špejlí. Pokud vyjde ven suchá, je bábovka upečená.
Poznámky
- Z receptu podle základního množství dostanete asi 1 menší bábovku, ze které nakrájíte asi 12 porcí.
- VYKLOPENÍ BÁBOVKY Z FORMY: Upečenou ořechovou bábovku nechte ve formě asi 20-30 minut chladnout. Poté na ni dejte plochý talíř a opatrně ji překlopte. Pokud jste formu dobře vymazali a těsto je dostatečně upečené, měla by se bábovka bez problémů vyklopit.
- Bábovku jsem nezkoušela péct z jiných než vlašských ořechů. Ty jsou velmi aromatické a přidávají moučníku velmi dobrou chuť. Chcete-li aby bábovka chutnala ještě intenzivněji, ořechy před semletím opražte na pánvi.
- FORMA NA BÁBOVKU: Recept ze tří vajec je vhodný pro menší bábovkovou formu o objemu asi 1,5 l (6 hrnků). Moje stará bábovková forma, kterou jsem použila, je vyrobená z kameniny, má horní průměr 20 cm a výšku 10 cm, na objem má asi 1,45 litru.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu