• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Vláčná ořechová bábovka

    Dne: 16. 2. 2023 · Aktualizováno: 18. 3. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 3Sdílení

    Každý rok nám ořešák na zahradě shodí hromadu vlašských ořechů. Ořechová bábovka je proto jedním z podzimních dezertů, které peču s železnou pravidelností. Tohle je za mě ten nejlepší recept na ořechovou bábovku, snadný na přípravu, luxusní na chuť!

    Ořechová bábovka nakrájená na porce, servírovaná na talířku.
    Obsah skrýt
    ➜ Co očekávat
    ➜ Ingredience
    ➜ Forma na bábovku
    ➜ Podrobný popis s fotkami
    ➜ Vyklopení bábovky z formy
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Vláčná ořechová bábovka

    ➜ Co očekávat

    Ořechová bábovka se připravuje z vajec našlehaných s cukrem. Do vaječné směsi se přidávají pomleté vlašské ořechy, jogurt, olej a další základní přísady pro pečení moučníků. Zatímco těsto je připravené během deseti minut, ořechová bábovka potřebuje hodinu v troubě, než je upečená.

    Po vyklopení z formy a vychlazení ji stačí poprášit moučkovým cukrem a servírovat.

    MŮJ TIP: Pokud máte rádi klasiku, zkuste tuhle mramorovou bábovku.

    ➜ Ingredience

    Ingredience na ořechovou bábovku s popisky.

    K upečení domácí bábovky z ořechů potřebujete:

    • Vejce; používají se celá vejce, nemusíte oddělovat bílky od žloutků. Aby šla vejce dobře vyšlehat, vyndejte je asi hodinu předem z lednice, aby se stihla ohřát. Pokud zapomenete, ponořte je asi na deset minut do teplé vody.
    • Krupicový cukr; šlehají se s vejci, proto je třeba cukr krupicový, nikoliv moučkový. Jemné krystalky krupicového cukru pomůžou vejce krásně našlehat.
    • Ořechy; mleté. Bábovku připravuju z vlašáků, mám domácí. Po sesbírání nechám vyschnout, vytluču jádra a na ručním mlýnku namelu. Klidně použijte vlašské ořechy už mleté; jen si dejte pozor, aby se jednalo o namletá jádra bez přidaného cukru nebo jiných přísad.
    • Jogurt; do bábovky dávám bílý smetanový s obsahem tuku kolem 10 %. Nemáte-li jogurt, vezměte zakysanou smetanu. Zakysaný mléčný výrobek dává moučníku tolik žádanou vláčnost!
    • Olej; řepkový nebo slunečnicový. Oba typy oleje jsou pro pečení vhodné, protože jsou chuťově neutrální.
    • Hladká mouka; obyčejná pšeničná. Chcete-li chuť bábovky ještě více po ořeších, vyměňte polovinu hladké mouky za špaldovou.
    • Prášek do pečiva
    • Špetka soli; pro chuťový kontrast

    Dále si připravte: Asi lžíci tuku na vymazání bábovkové formy a dvě lžíce jemné strouhanky na vysypání, moučkový cukr na poprášení upečené bábovky.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Louskání vlašských ořechů dřevěnou paličkou.

    TIP: Máte nadbytek ořechů? Upečte si kynutý závin s ořechovou náplní!

    ➜ Forma na bábovku

    Recept ze tří vajec je vhodný pro menší bábovkovou formu o objemu asi 1,5 l (6 hrnků). Moje stará bábovková forma, kterou jsem použila, je vyrobená z kameniny, má horní průměr 20 cm a výšku 10 cm, na objem má asi 1,45 litru.


    Stručný postup:

    1. Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte strouhankou.
    2. Vejce ušlehejte s cukrem do světlé hmoty, trvá to asi 5-7 minut.
    3. Postupně zašlehejte mouku prosátou s kypřicím práškem, mleté ořechy, olej, jogurt a špetku soli.
    4. Těsto vylijte do připravené formy na bábovku.
    5. Pečte v troubě rozehřáté na 170 °C zhruba hodinu. Ke konci pečení proveďte test špejlí, podle kterého poznáte, zda je bábovka upečená.
    6. Nechte asi půl hodiny chladnout, poté bábovku vyklopte.
    7. Vychlazenou ořechovou bábovku pocukrujte, nakrájejte a podávejte.

    ➜ Podrobný popis s fotkami

    KROK 1: Bábovkovou formu vymažte pevným tukem a vysypte jemnou strouhankou. Nakonec jemně klepněte formou o pracovní plochu, abyste vysypali přebytečné drobky.

    Vysypávání hnědé bábovkové formy strouhankou.

    ⇢ Čtěte, jak správně vymazat a vysypat formu na bábovku

    KROK 2: Vejce ohřátá na pokojovou teplotu vyšlehejte s krupicovým cukrem – použijte ruční elektrický mixér s metlami. Začněte na nízkých otáčkách, cukr přidávejte postupně a otáčky zvyšujte. Šlehejte asi 5-7 minut při vysokých otáčkách, dokud vaječná hmota nezesvětlá a nenabude.

    Našlehaná vejce s cukrem pomocí elektrického mixéru s metličkami, v bílé míse.

    KROK 3: Snižte otáčky minimum a k hmotě postupně přidávejte mouku prosátou s práškem do pečiva, mleté ořechy, olej, jogurt a špetku soli.

    Připravené těsto na ořechovovu bábovku, v bílé míse, ušlehané ručním mixérem.

    KROK 4: Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy.

    Těsto na bábovku nalité do bábovkové formy, stav před upečením.

    KROK 5: Troubu rozehřejte na 170 °C (dolní a horní ohřev) a ořechovou bábovku pečte asi hodinu. Ke konci pečení píchněte do středu bábovky dřevěnou špejlí. Pokud vyjde ven suchá, je bábovka upečená.

    ⇢ TIP: Čtěte, jak poznat, že je bábovka hotová

    Test upečení bábovky pomocí špejle. Špejle je suchá, bábovka upečená.

    ➜ Vyklopení bábovky z formy

    Upečenou ořechovou bábovku nechte ve formě asi 20-30 minut chladnout. Poté na ni dejte plochý talíř a opatrně ji překlopte. Pokud jste formu dobře vymazali a těsto je dostatečně upečené, měla by se bábovka bez problémů vyklopit.

    Upečená bábovka vyklopená z formy.

    TIP: Vymazávám a vysypávám i pečicí formy, které mají nepřilnavý povrch. Jednak používáním formy tyto svoji nepřilnavost v čase ztrácejí, a pak by mi bylo líto přijít o dokonalý moučník jen proto, že jsem se spoléhala na dokonalé vlastnosti formy.

    ➜ Servírování

    Čerstvě upečenou, vychlazenou bábovku posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na klínky. Podávejte na dezertním talířku jako víkendový moučník nebo odpolední dezert k šálku dobré kávy nebo čaje.

    Kousky ořechové bábovky podávané na talířku, se sítkem s moučkovým cukrem.

    ➜ Užitečné tipy

    • Bábovku jsem nezkoušela péct z jiných než vlašských ořechů. Ty jsou velmi aromatické a přidávají moučníku velmi dobrou chuť. Chcete-li, aby bábovka chutnala ještě intenzivněji, ořechy před semletím opražte na pánvi.
    • Tahle ořechová bábovka je úžasně vláčná díky použití jogurtu. Nepoužívejte odlehčený jogurt v light verzi, ale smetanový.
    • Doba pečení bábovky je orientační, záleží také na materiálu, ze kterého je forma vyrobená. Obecně platí, že těžší kameninové a litinové formy potřebují v troubě o něco déle, než lehké bábovkové formy z hliníku nebo silikonu.

    Další recepty na bábovky:

    • Kynutá bábovka s makovou náplní
    • Bábovka s majonézou
    Kousky ořechové bábovky podávané na talířku, se sítkem s moučkovým cukrem.

    Vláčná ořechová bábovka

    Petra Kupská
    Každý rok nám ořešák na zahradě shodí hromadu vlašských ořechů. Ořechová bábovka je proto jedním z podzimních dezertů, které peču s železnou pravidelností. Tohle je za mě ten nejlepší recept na ořechovou bábovku, snadný na přípravu, luxusní na chuť!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 mins
    Vaření / Pečení 1 hr
    Čas celkem 1 hr 15 mins
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 12 kousků
    Kalorie 262 kcal

    Kuchyňské vybavení

    • Bábovková forma objem 1,5 litru

    Suroviny 

    • 3 vejce - ohřátá na pokojovou teplotu
    • 200 g krupicový cukr
    • 200 g bílý jogurt - smetanový
    • 80 ml olej - řepkový nebo slunečnicový
    • 120 g vlašské ořechy - mleté
    • 150 g hladká mouka
    • 1 lžička prášek do pečiva
    • 1 špetka sůl

    Instrukce 

    • Bábovkovou formu vymažte pevným tukem a vysypte jemnou strouhankou.
    • Vejce ohřátá na pokojovou teplotu vyšlehejte s krupicovým cukrem – použijte ruční elektrický mixér s metlami. Začněte na nízkých otáčkách, cukr přidávejte postupně a otáčky zvyšujte. Šlehejte asi 5-7 minut při vysokých otáčkách, dokud vaječná hmota nezesvětlá a nenabude.
    • Snižte otáčky minimum a k hmotě postupně přidávejte mouku prosátou s práškem do pečiva, mleté ořechy, olej, jogurt a špetku soli.
    • Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy.
    • Troubu rozehřejte na 170 °C (dolní a horní ohřev) a ořechovou bábovku pečte asi hodinu. Ke konci pečení píchněte do středu bábovky dřevěnou špejlí. Pokud vyjde ven suchá, je bábovka upečená.

    Poznámky

    • Z receptu podle základního množství dostanete asi 1 menší bábovku, ze které nakrájíte asi 12 porcí.
    • VYKLOPENÍ BÁBOVKY Z FORMY: Upečenou ořechovou bábovku nechte ve formě asi 20-30 minut chladnout. Poté na ni dejte plochý talíř a opatrně ji překlopte. Pokud jste formu dobře vymazali a těsto je dostatečně upečené, měla by se bábovka bez problémů vyklopit.
    • Bábovku jsem nezkoušela péct z jiných než vlašských ořechů. Ty jsou velmi aromatické a přidávají moučníku velmi dobrou chuť. Chcete-li aby bábovka chutnala ještě intenzivněji, ořechy před semletím opražte na pánvi.
    • FORMA NA BÁBOVKU: Recept ze tří vajec je vhodný pro menší bábovkovou formu o objemu asi 1,5 l (6 hrnků). Moje stará bábovková forma, kterou jsem použila, je vyrobená z kameniny, má horní průměr 20 cm a výšku 10 cm, na objem má asi 1,45 litru.
     

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 262kcalSacharidy: 28gBílkoviny: 5gTuky: 15g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Bábovka, Z ořechů
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 3Sdílení

    Další recepty:

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky
    • Nakrájená mramorová bábovka, podávaná na talířku.
      Hrníčková mramorová bábovka
    • Pocukrované tvarohové buchty podávané na talířku.
      České Honzovy buchty

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Upečená vyklopená bábovka na talíři se zelenkavým okrajem.
      Jak poznat, že je bábovka upečená

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT