Tohle je rychlý a jednoduchý recept na majonézovou bábovku. Všechny suroviny stačí smíchat, nalít do připravené bábovkové formy a dát péct. A za hodinu už můžete bábovku servírovat k šálku kávy.
Při pohledu na recept zjistíte, že tato majonézová bábovka je bez vajec. Není to tak zcela pravda, protože bábovka obsahuje majolku. A ta se vyrábí z vaječných žloutků (a oleje).
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle skvělé hraběnčiny řezy (chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny
K přípravě majolkové bábovky potřebujeme:
- Mouka; polohrubá
- Krupicový cukr
- Majolka; neboli majonéza
- Mléko
- Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná z omytého citronu
- Vanilková pasta; nebo vanilkový cukr
- Rozinky
Dále si vezměte k ruce tuk (máslo) a jemnou strouhanku nebo mouku k vymazání bábovkové formy.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Dobré vědět: Jak správně vymazat a vysypat formu na bábovku?
➜ Postup
- Nejprve vymažte bábovkovou formu tukem a vysypte jemnou strouhankou nebo moukou.
- V míse smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva.
- Přidejte majolku, mléko, vanilku a citronovou kůru.
- Promíchejte nejprve ručně, pak prošlehejte elektrickým mixérem.
- Nakonec přimíchejte rozinky.
- Těsto vlijte do připravené bábovkové formy.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C hodinu až hodinu a půl.
- Upečenou majonézovou bábovku nechte asi 5 minut chladnout, poté ji vyklopte.
Jak dlouho péct bábovku? Délka pečení záleží na typu a velikosti použité bábovkové formy. Já jsem pekla v kameninové menší formě. Než se bábovka upekla, trvalo to zhruba hodinu a dvacet minut.
⇢ TIP: Přečtěte si, jak poznat, že je bábovka upečená
➜ Servírování
Vyklopenou bábovku poprašte moučkovým cukrem, krájejte na klínky a podávejte.
Bábovku, kterou nesníte, přikryjte mikrotenovou folií nebo alobalem, aby nevyschla.
➜ Forma na bábovku
Bábovku jsem pekla ve formě o průměru 24 cm (počítám průměr na širším obvodu bábovkové formy).
TIP: Máte rádi bábovky? Vyzkoušejte také tuhle kynutou bábovku s makovou náplní nebo hrníčkovou mramorovou bábovku!
➜ Šikovné tipy
- Zda je bábovka upečená, vyzkoušíte vpíchnutím špejle do středu těsta ke konci pečení. Pokud je špejle po vyndání suchá, je bábovka upečená. Pokud na ní ulpí zbytky mokrého těsta, pečte dalších pět minut a poté test opakujte.
- Pokud bábovka nejde vyklopit, přiložte na formu s bábovkou utěrku namočenou ve studené vodě, kterou jste předem vyždímali.
- Bábovka s majonézou je velmi vláčná, budete mile překvapeni! Majonéza v receptu reprezentuje jak tuk / olej, tak vajíčka.
Další sladké recepty:
- Kokosky z bílků
- Tradiční vanilkové rohlíčky
- Hrnková bublanina
- Domácí vánočka
- Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
- Vláčná ořechová bábovka
Vláčná bábovka s majonézou
Suroviny
- 500 g polohrubá mouka
- 300 g krupicový cukr
- 250 g majolka
- 300 ml mléko
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná z omytého citronu
- ½ lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
- 70 g rozinky
K vymazání formy:
- tuk a jemná strouhanka nebo mouka
Instrukce
- Nejprve vymažte bábovkovou formu tukem a vysypte jemnou strouhankou nebo moukou.
- V míse smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte majolku, mléko, vanilku a citronovou kůru.
- Promíchejte nejprve ručně, pak prošlehejte elektrickým mixérem.
- Nakonec přimíchejte rozinky.
- Těsto vlijte do připravené bábovkové formy.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C hodinu až hodinu a půl.
- Upečenou majonézovou bábovku nechte asi 5 minut chladnout, poté ji vyklopte.
Poznámky
- Bábovku jsem pekla v menší kameninové formě, horní průměr cca 24 cm.
- Zda je bábovka upečená, vyzkoušíte vpíchnutím špejle do středu těsta ke konci pečení. Pokud je špejle po vyndání suchá, je bábovka upečená. Pokud na ní ulpí zbytky mokrého těsta, pečte dalších pět minut a poté test opakujte.
- Pokud bábovka nejde vyklopit, přiložte na formu s bábovkou utěrku namočenou ve studené vodě, kterou jste předem vyždímali.
- Bábovka s majonézou je velmi vláčná, budete mile překvapeni! Majonéza v receptu reprezentuje jak tuk / olej, tak vajíčka.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu