• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Bábovka s majonézou

    Dne: 24. 10. 2021 · Aktualizováno: 16. 2. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 11Sdílení

    Tohle je rychlý a jednoduchý recept na majonézovou bábovku. Všechny suroviny stačí smíchat, nalít do připravené bábovkové formy a dát péct. A za hodinu už můžete bábovku servírovat k šálku kávy.

    Bábovka s majonézou
    Obsah článku ukázat
    ➜ Suroviny
    ➜ Postup
    ➜ Servírování
    ➜ Forma na bábovku
    ➜ Šikovné tipy
    Vláčná bábovka s majonézou

    Při pohledu na recept zjistíte, že tato majonézová bábovka je bez vajec. Není to tak zcela pravda, protože bábovka obsahuje majolku. A ta se vyrábí z vaječných žloutků (a oleje).

    MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle skvělé hraběnčiny řezy (chutnají fantasticky!)

    ➜ Suroviny

    Ingredience bábovka s majonézou

    K přípravě majolkové bábovky potřebujeme:

    • Mouka; polohrubá
    • Krupicový cukr
    • Majolka; neboli majonéza
    • Mléko
    • Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek
    • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná z omytého citronu
    • Vanilková pasta; nebo vanilkový cukr
    • Rozinky

    Dále si vezměte k ruce tuk (máslo) a jemnou strouhanku nebo mouku k vymazání bábovkové formy.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Vymazání a vysypání bábovkové formy.

    Dobré vědět: Jak správně vymazat a vysypat formu na bábovku?

    ➜ Postup

    1. Nejprve vymažte bábovkovou formu tukem a vysypte jemnou strouhankou nebo moukou.
    2. V míse smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva.
    3. Přidejte majolku, mléko, vanilku a citronovou kůru.
    4. Promíchejte nejprve ručně, pak prošlehejte elektrickým mixérem.
    5. Nakonec přimíchejte rozinky.
    6. Těsto vlijte do připravené bábovkové formy.
    7. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C hodinu až hodinu a půl.
    8. Upečenou majonézovou bábovku nechte asi 5 minut chladnout, poté ji vyklopte.
    pečení bábovky

    Jak dlouho péct bábovku? Délka pečení záleží na typu a velikosti použité bábovkové formy. Já jsem pekla v kameninové menší formě. Než se bábovka upekla, trvalo to zhruba hodinu a dvacet minut.

    ⇢ TIP: Přečtěte si, jak poznat, že je bábovka upečená

    ➜ Servírování

    Vyklopenou bábovku poprašte moučkovým cukrem, krájejte na klínky a podávejte.

    Bábovku, kterou nesníte, přikryjte mikrotenovou folií nebo alobalem, aby nevyschla.

    ➜ Forma na bábovku

    Bábovku jsem pekla ve formě o průměru 24 cm (počítám průměr na širším obvodu bábovkové formy).

    TIP: Máte rádi bábovky? Vyzkoušejte také tuhle kynutou bábovku s makovou náplní nebo hrníčkovou mramorovou bábovku!

    ➜ Šikovné tipy

    • Zda je bábovka upečená, vyzkoušíte vpíchnutím špejle do středu těsta ke konci pečení. Pokud je špejle po vyndání suchá, je bábovka upečená. Pokud na ní ulpí zbytky mokrého těsta, pečte dalších pět minut a poté test opakujte.
    • Pokud bábovka nejde vyklopit, přiložte na formu s bábovkou utěrku namočenou ve studené vodě, kterou jste předem vyždímali.
    • Bábovka s majonézou je velmi vláčná, budete mile překvapeni! Majonéza v receptu reprezentuje jak tuk / olej, tak vajíčka.

    Další sladké recepty:

    • Kokosky z bílků
    • Tradiční vanilkové rohlíčky
    • Hrnková bublanina
    • Domácí vánočka
    • Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
    • Vláčná ořechová bábovka
    Recept na majonézovou bábovku.

    Vláčná bábovka s majonézou

    Petra Kupská
    Tohle je rychlý a jednoduchý recept na majonézovou bábovku. Všechny suroviny stačí smíchat, nalít do připravené bábovkové formy a dát péct. A za hodinu už můžete bábovku servírovat k šálku kávy!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 1 hour hr 10 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr 30 minutes mins
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 14
    Kalorie 365 kcal

    Suroviny 

    • 500 g polohrubá mouka
    • 300 g krupicový cukr
    • 250 g majolka
    • 300 ml mléko
    • 1 prášek do pečiva
    • 1 lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná z omytého citronu
    • ½ lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
    • 70 g rozinky

    K vymazání formy:

    • tuk a jemná strouhanka nebo mouka

    Instrukce 

    • Nejprve vymažte bábovkovou formu tukem a vysypte jemnou strouhankou nebo moukou.
    • V míse smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte majolku, mléko, vanilku a citronovou kůru.
    • Promíchejte nejprve ručně, pak prošlehejte elektrickým mixérem.
    • Nakonec přimíchejte rozinky.
    • Těsto vlijte do připravené bábovkové formy.
    • Pečte v troubě předehřáté na 170 °C hodinu až hodinu a půl.
    • Upečenou majonézovou bábovku nechte asi 5 minut chladnout, poté ji vyklopte.

    Poznámky

    • Bábovku jsem pekla v menší kameninové formě, horní průměr cca 24 cm.
    • Zda je bábovka upečená, vyzkoušíte vpíchnutím špejle do středu těsta ke konci pečení. Pokud je špejle po vyndání suchá, je bábovka upečená. Pokud na ní ulpí zbytky mokrého těsta, pečte dalších pět minut a poté test opakujte.
    • Pokud bábovka nejde vyklopit, přiložte na formu s bábovkou utěrku namočenou ve studené vodě, kterou jste předem vyždímali.
    • Bábovka s majonézou je velmi vláčná, budete mile překvapeni! Majonéza v receptu reprezentuje jak tuk / olej, tak vajíčka.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 365kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Sladké pečení
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 11Sdílení

    Další recepty:

    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Tři kousky makového závinu, pocukrovaného, servírovaného na talířku.
      Kynutý makový závin
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím
    • Drožďová pomazánka v hrnečku s ouškem. Na pozadí talířek se dvěma plátky chleba, namazanými pomazánkou z droždí.
      Lahodná pomazánka z droždí
    • Pomazánka ze strouhaného celeru na krajíci chleba, posypaná nakrájenou zelenou natí.
      Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz