Jednoduchý recept na vláčnou mramorovou bábovku, kterou odvážíte pomocí hrnku! Bábovka je krásně vláčná a přitom nadýchaná, a můj manžel přísahá, že chutná jako babiččina z jeho dětství.

➜ O receptu
Základ na mramorovou bábovku podle tohoto receptu tvoří vejce ušlehaná s cukrem, do které se přidává směs hladké mouky, smíchané s kypřicím práškem. O poctivou porci vláčnosti se postará jogurt – dávám řecký s 10% obsahem tuku, lze klidně nahradit odlehčenou zakysanou smetanou.
Bílé vanilkové těsto je mramorované tmavým těstem, do kterého stačí přidat kakaový prášek. Po upečení a rozříznutí se na řezu každého klínku bábovky objeví krásný dvoubarevný vzor!
TIP: Jedná se o hrníčkový recept. Všechny ingredience na bábovku odměříte buď pomocí hrnku nebo lžíce. Objem hrnku pro recept je zhruba 240 ml.
Pečete rádi? Zkuste také tuhle kynutou bábovku s makovou náplní, nebo majolkovou bábovku!
➜ Forma na bábovku – velikost
Podle základního receptu, který uvádím na konci článku, připravíte menší bábovku. Pekla jsem v kameninové bábovkové formě o výšce asi 10 cm horním průměru 30 cm a objemu 1,45 litru. Z bábovky nakrájíte asi 12 klínků.
➜ Suroviny

Na domácí mramorovou bábovku potřebujete:
- Vejce; vyndaná z lednice asi hodinu předem, aby se stihla ohřát na pokojovou teplotu. Pokud zapomenete, vložte je na chvíli do misky s teplou vodou. Takové vejce půjdou lépe vyšlehat do pěny.
- Krupicový cukr; nikoliv moučkový. Krystalky krupicového cukru pomůžou lépe našlehat vejce.
- Kakaový prášek; holandského typu, nikoliv Granko
- Řecký jogurt; s obsahem tuku 10 %. Lze nahradit zakysanou smetanou s obsahem tuku kolem 12-15 %.
- Hladká mouka
- Prášek do pečiva
- Olej; používám slunečnicový nebo řepkový, jsou chuťově neutrální a hodí se na pečení
- Vanilka; já jsem bábovkové těsto ochutila vanilkovou pastou, ale klidně jej vyměňte za klasický vanilkový cukr v prášku
- Mléko; na zředění kakaového těsta
- Moučkový cukr; na poprášení upečené bábovky před servírováním
Dále si připravte asi lžíci tuku (sádlo, ztužený tuk) a dvě lžíce jemné strouhanky na vysypání bábovkové formy.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Formu na bábovku vymažte a vysypte strouhankou.
- Vejce pomocí ručního mixéru ušlehejte s cukrem do nadýchané pěny.
- Postupně přidávejte hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem, olej, jogurt, vanilku.
- Z těsta odeberte menší polovinu, obarvěte ji kakaovým práškem a přidejte trochu mléka.
- Do bábovkové formy vlijte polovinu světlého těsta, poté všechno kakaové, a zakončete druhou polovinou světlého těsta.
- Bábovku pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba jednu hodinu.
- Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout, poté ji vyklopte. Vychlazenou pocukrujte a podávejte.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Připravte si bábovkou formu, je to základ úspěchu! Pečlivě vymažte každý záhyb tukem a vysypte jemnou strouhankou. Přebytečnou strouhanku vyklepněte.

Čtěte: Jak správně připravit bábovkovou formu na pečení
KROK 2: Vejce, ohřátá na pokojovou teplotu, vyklepněte do mísy. Začněte je šlehat ručním elektrickým mixérem. Postupně zvyšujte rychlost až na nejvyšší otáčky, přitom přisypávejte cukr. Šlehejte asi pět minut, ne méně. Za tu dobu byste s vajec a cukru měli našlehat světlou nadýchanou hmotu.

KROK 3: Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Snižte otáčky mixéru na minimum a k ušlehaným vejcím postupně přidávejte mouku s práškem, olej, jogurt a vanilku. Výsledkem by mělo být hustější, ale stále tekuté těsto.
KROK 4: Ze světlého těsta odeberte menší polovinu a přendejte do čisté mísy. Přisypte kakaový prášek a nařeďte trochou mléka. Promíchejte nejprve ručně, poté můžete použít opět mixér na důkladné promíchání těsta.

KROK 5: Do připravené bábovkové formy nalijte polovinu světlého těsta, poté všechno kakaové. Zakončete světlým těstem.

KROK 6: Troubu předehřejte na 170 °C (horní a dolní ohřev). Bábovku pečte zhruba hodinu. Před koncem pečení zapíchněte do středu bábovky špejli. Pokud vyjde ven suchá, je bábovka upečená. Pokud na ní ulpěly zbytky syrového těsta, pečte dalších pět minut a potom test zopakujte.


⇢ TIP: Přečtěte si, jak poznat, že je bábovka upečená
KROK 7: Upečenou bábovku nechte asi 10-15 minut chladnout. Potom na ni položte kulatý talíř a opatrně ji překlopte.

➜ Servírování
Vyklopenou bábovku nechte téměř nebo zcela vychladit, poté ji poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na klínky a servírujte.
Na řezu bábovky se objeví krásné mramorování, kontrastní kombinace světlého a tmavého těsta. Já sama jsem vždy překvapená, jak bude vzor vypadat!

➜ Užitečné tipy
- Délka pečení záleží také na materiálu, ze které je vyrobená bábovková forma. Těžké litinové a kameninové formy budou potřebovat více času, zatímco bábovka pečená v lehké plechové nebo silikonové formě se upeče rychleji.
- Při pečení obvykle naskočí středová část bábovky – je to víceméně normální jev. Střed bábovky seřízněte, aby bábovka dobře seděla na tácu a neviklala se.
- Tmavé těsto po přidání kakaového prášku vždy nařeďte trochou mléka. Jinak by bylo příliš husté a mělo jinou texturu než těsto světlé. Navíc by se od sebe obě těsta mohla při pečení oddělit.
Další sladké pečení:

Hrníčková mramorová bábovka
Kuchyňské vybavení
- Hrnek o objemu cca 240 ml
- Bábovková forma pr. 20 cm / objem 1,45 l
Suroviny
- 3 vejce - o pokojové teplotě
- 3 lžíce kakaový prášek
- ¾ hrnek řecký jogurt 10 % - nebo odlehčená zakysaná smetana
- 1 a ½ hrnek hladká mouka
- 1 hrnek krupicový cukr
- ½ hrnek olej - slunečnicový nebo řepkový
- ½ sáček kypřicí prášek
- 1 lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
- 2 lžíce mléko - na zředění tmavého těsta
- 2 lžíce moučkový cukr - na posypání bábovky
Vymazání formy na bábovku:
- 1 lžíce tuk - sádlo, ztužený tuk
- 3 lžíce strouhanka - na vysypání
Instrukce
- Připravte si bábovkou formu, je to základ úspěchu! Pečlivě vymažte každý záhyb tukem a vysypte jemnou strouhankou. Přebytečnou strouhanku vyklepněte.
- Vejce, ohřátá na pokojovou teplotu, vyklepněte do mísy. Začněte je šlehat ručním elektrickým mixérem. Postupně zvyšujte rychlost až na nejvyšší otáčky, přitom přisypávejte cukr. Šlehejte asi pět minut, ne méně. Za tu dobu byste s vajec a cukru měli našlehat světlou nadýchanou hmotu.
- Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Snižte otáčky mixéru na minimum a k ušlehaným vejcím postupně přidávejte mouku s práškem, olej, jogurt a vanilku. Výsledkem by mělo být hustější, ale stále tekuté těsto.
- Ze světlého těsta odeberte menší polovinu a přendejte do čisté mísy. Přisypte kakaový prášek a nařeďte trochou mléka. Promíchejte nejprve ručně, poté můžete použít opět mixér na důkladné promíchání těsta.
- Do připravené bábovkové formy nalijte polovinu světlého těsta, poté všechno kakaové. Zakončete světlým těstem.
- Troubu předehřejte na 170 °C (horní a dolní ohřev). Bábovku pečte zhruba hodinu. Před koncem pečení zapíchněte do středu bábovky špejli. Pokud vyjde ven suchá, je bábovka upečená. Pokud na ní ulpěly zbytky syrového těsta, pečte dalších pět minut a potom test zopakujte.
- Upečenou bábovku nechte asi 10-15 minut chladnout. Potom na ni položte kulatý talíř a opatrně ji překlopte.
Poznámky
- Vystačí na 1 menší bábovku (cca 800 g) / 12 porcí.
- SERVÍROVÁNÍ: Vyklopenou bábovku nechte téměř nebo zcela vychladit, poté ji poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na klínky a servírujte.
- Délka pečení bábovky záleží mimo jiné materiálu, ze které je vyrobená bábovková forma. Těžké litinové a kameninové formy budou potřebovat více času, zatímco bábovka pečená v lehké plechové nebo silikonové formě se upeče rychleji.
- Při pečení obvykle naskočí středová část bábovky – je to víceméně normální jev. Střed bábovky seřízněte, aby bábovka dobře seděla na tácu a neviklala se.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu