• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Hrníčková mramorová bábovka

    Dne: 10. 2. 2023 · Aktualizováno: 16. 2. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 7Sdílení

    Jednoduchý recept na vláčnou mramorovou bábovku, kterou odvážíte pomocí hrnku! Bábovka je krásně vláčná a přitom nadýchaná, a můj manžel přísahá, že chutná jako babiččina z jeho dětství.

    Nakrájená mramorová bábovka, podávaná na talířku.
    Obsah skrýt
    ➜ O receptu
    ➜ Forma na bábovku – velikost
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Užitečné tipy
    Hrníčková mramorová bábovka

    ➜ O receptu

    Základ na mramorovou bábovku podle tohoto receptu tvoří vejce ušlehaná s cukrem, do které se přidává směs hladké mouky, smíchané s kypřicím práškem. O poctivou porci vláčnosti se postará jogurt – dávám řecký s 10% obsahem tuku, lze klidně nahradit odlehčenou zakysanou smetanou.

    Bílé vanilkové těsto je mramorované tmavým těstem, do kterého stačí přidat kakaový prášek. Po upečení a rozříznutí se na řezu každého klínku bábovky objeví krásný dvoubarevný vzor!

    TIP: Jedná se o hrníčkový recept. Všechny ingredience na bábovku odměříte buď pomocí hrnku nebo lžíce. Objem hrnku pro recept je zhruba 240 ml.

    Pečete rádi? Zkuste také tuhle kynutou bábovku s makovou náplní, nebo majolkovou bábovku!

    ➜ Forma na bábovku – velikost

    Podle základního receptu, který uvádím na konci článku, připravíte menší bábovku. Pekla jsem v kameninové bábovkové formě o výšce asi 10 cm horním průměru 30 cm a objemu 1,45 litru. Z bábovky nakrájíte asi 12 klínků.

    ➜ Suroviny

    Suroviny na mramorovou bábovku, včetně popisků.

    Na domácí mramorovou bábovku potřebujete:

    • Vejce; vyndaná z lednice asi hodinu předem, aby se stihla ohřát na pokojovou teplotu. Pokud zapomenete, vložte je na chvíli do misky s teplou vodou. Takové vejce půjdou lépe vyšlehat do pěny.
    • Krupicový cukr; nikoliv moučkový. Krystalky krupicového cukru pomůžou lépe našlehat vejce.
    • Kakaový prášek; holandského typu, nikoliv Granko
    • Řecký jogurt; s obsahem tuku 10 %. Lze nahradit zakysanou smetanou s obsahem tuku kolem 12-15 %.
    • Hladká mouka
    • Prášek do pečiva
    • Olej; používám slunečnicový nebo řepkový, jsou chuťově neutrální a hodí se na pečení
    • Vanilka; já jsem bábovkové těsto ochutila vanilkovou pastou, ale klidně jej vyměňte za klasický vanilkový cukr v prášku
    • Mléko; na zředění kakaového těsta
    • Moučkový cukr; na poprášení upečené bábovky před servírováním

    Dále si připravte asi lžíci tuku (sádlo, ztužený tuk) a dvě lžíce jemné strouhanky na vysypání bábovkové formy.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Formu na bábovku vymažte a vysypte strouhankou.
    2. Vejce pomocí ručního mixéru ušlehejte s cukrem do nadýchané pěny.
    3. Postupně přidávejte hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem, olej, jogurt, vanilku.
    4. Z těsta odeberte menší polovinu, obarvěte ji kakaovým práškem a přidejte trochu mléka.
    5. Do bábovkové formy vlijte polovinu světlého těsta, poté všechno kakaové, a zakončete druhou polovinou světlého těsta.
    6. Bábovku pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba jednu hodinu.
    7. Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout, poté ji vyklopte. Vychlazenou pocukrujte a podávejte.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    KROK 1: Připravte si bábovkou formu, je to základ úspěchu! Pečlivě vymažte každý záhyb tukem a vysypte jemnou strouhankou. Přebytečnou strouhanku vyklepněte.

    Vysypávání hnědé bábovkové formy strouhankou.

    Čtěte: Jak správně připravit bábovkovou formu na pečení

    KROK 2: Vejce, ohřátá na pokojovou teplotu, vyklepněte do mísy. Začněte je šlehat ručním elektrickým mixérem. Postupně zvyšujte rychlost až na nejvyšší otáčky, přitom přisypávejte cukr. Šlehejte asi pět minut, ne méně. Za tu dobu byste s vajec a cukru měli našlehat světlou nadýchanou hmotu.

    Našlehaná vejce s cukrem pomocí elektrického mixéru s metličkami, v bílé míse.

    KROK 3: Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Snižte otáčky mixéru na minimum a k ušlehaným vejcím postupně přidávejte mouku s práškem, olej, jogurt a vanilku. Výsledkem by mělo být hustější, ale stále tekuté těsto.

    KROK 4: Ze světlého těsta odeberte menší polovinu a přendejte do čisté mísy. Přisypte kakaový prášek a nařeďte trochou mléka. Promíchejte nejprve ručně, poté můžete použít opět mixér na důkladné promíchání těsta.

    Světlé a tmavé těsto na mramorovou bábovku.

    KROK 5: Do připravené bábovkové formy nalijte polovinu světlého těsta, poté všechno kakaové. Zakončete světlým těstem.

    Vrstvení světlého a tmavého těsta do bábovkové formy.

    KROK 6: Troubu předehřejte na 170 °C (horní a dolní ohřev). Bábovku pečte zhruba hodinu. Před koncem pečení zapíchněte do středu bábovky špejli. Pokud vyjde ven suchá, je bábovka upečená. Pokud na ní ulpěly zbytky syrového těsta, pečte dalších pět minut a potom test zopakujte.

    Bábovka v hnědé kameninové formě, před pečením.
    Upečená bábovka v hnědé kameninové formě.

    ⇢ TIP: Přečtěte si, jak poznat, že je bábovka upečená

    KROK 7: Upečenou bábovku nechte asi 10-15 minut chladnout. Potom na ni položte kulatý talíř a opatrně ji překlopte.

    Upečená vyklopená bábovka na talíři se zelenkavým okrajem.

    ➜ Servírování

    Vyklopenou bábovku nechte téměř nebo zcela vychladit, poté ji poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na klínky a servírujte.

    Na řezu bábovky se objeví krásné mramorování, kontrastní kombinace světlého a tmavého těsta. Já sama jsem vždy překvapená, jak bude vzor vypadat!

    Nakrájená mramorová bábovka, podávaná na talířku.

    ➜ Užitečné tipy

    • Délka pečení záleží také na materiálu, ze které je vyrobená bábovková forma. Těžké litinové a kameninové formy budou potřebovat více času, zatímco bábovka pečená v lehké plechové nebo silikonové formě se upeče rychleji.
    • Při pečení obvykle naskočí středová část bábovky – je to víceméně normální jev. Střed bábovky seřízněte, aby bábovka dobře seděla na tácu a neviklala se.
    • Tmavé těsto po přidání kakaového prášku vždy nařeďte trochou mléka. Jinak by bylo příliš husté a mělo jinou texturu než těsto světlé. Navíc by se od sebe obě těsta mohla při pečení oddělit.

    Další sladké pečení:

    • České Honzovy buchty
    • Makovec s citronovou polevou
    • Ořechový srnčí hřbet
    • Vláčná ořechová bábovka
    Nakrájená mramorová bábovka, podávaná na talířku.

    Hrníčková mramorová bábovka

    Petra Kupská
    Jednoduchý recept na vláčnou mramorovou bábovku, kterou odvážíte pomocí hrnku! Bábovka je krásně vláčná a přitom nadýchaná, a můj manžel přísahá, že chutná jako babiččina z jeho dětství.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 mins
    Vaření / Pečení 1 hr
    Čas celkem 1 hr 15 mins
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 12 kousků
    Kalorie 239 kcal

    Kuchyňské vybavení

    • Hrnek o objemu cca 240 ml
    • Bábovková forma pr. 20 cm / objem 1,45 l

    Suroviny 

    • 3 vejce - o pokojové teplotě
    • 3 lžíce kakaový prášek
    • ¾ hrnek řecký jogurt 10 % - nebo odlehčená zakysaná smetana
    • 1 a ½ hrnek hladká mouka
    • 1 hrnek krupicový cukr
    • ½ hrnek olej - slunečnicový nebo řepkový
    • ½ sáček kypřicí prášek
    • 1 lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
    • 2 lžíce mléko - na zředění tmavého těsta
    • 2 lžíce moučkový cukr - na posypání bábovky

    Vymazání formy na bábovku:

    • 1 lžíce tuk - sádlo, ztužený tuk
    • 3 lžíce strouhanka - na vysypání

    Instrukce 

    • Připravte si bábovkou formu, je to základ úspěchu! Pečlivě vymažte každý záhyb tukem a vysypte jemnou strouhankou. Přebytečnou strouhanku vyklepněte.
    • Vejce, ohřátá na pokojovou teplotu, vyklepněte do mísy. Začněte je šlehat ručním elektrickým mixérem. Postupně zvyšujte rychlost až na nejvyšší otáčky, přitom přisypávejte cukr. Šlehejte asi pět minut, ne méně. Za tu dobu byste s vajec a cukru měli našlehat světlou nadýchanou hmotu.
    • Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Snižte otáčky mixéru na minimum a k ušlehaným vejcím postupně přidávejte mouku s práškem, olej, jogurt a vanilku. Výsledkem by mělo být hustější, ale stále tekuté těsto.
    • Ze světlého těsta odeberte menší polovinu a přendejte do čisté mísy. Přisypte kakaový prášek a nařeďte trochou mléka. Promíchejte nejprve ručně, poté můžete použít opět mixér na důkladné promíchání těsta.
    • Do připravené bábovkové formy nalijte polovinu světlého těsta, poté všechno kakaové. Zakončete světlým těstem.
    • Troubu předehřejte na 170 °C (horní a dolní ohřev). Bábovku pečte zhruba hodinu. Před koncem pečení zapíchněte do středu bábovky špejli. Pokud vyjde ven suchá, je bábovka upečená. Pokud na ní ulpěly zbytky syrového těsta, pečte dalších pět minut a potom test zopakujte.
    • Upečenou bábovku nechte asi 10-15 minut chladnout. Potom na ni položte kulatý talíř a opatrně ji překlopte.

    Poznámky

    • Vystačí na 1 menší bábovku (cca 800 g) / 12 porcí.
    • SERVÍROVÁNÍ: Vyklopenou bábovku nechte téměř nebo zcela vychladit, poté ji poprašte moučkovým cukrem, nakrájejte na klínky a servírujte.
    • Délka pečení bábovky záleží mimo jiné materiálu, ze které je vyrobená bábovková forma. Těžké litinové a kameninové formy budou potřebovat více času, zatímco bábovka pečená v lehké plechové nebo silikonové formě se upeče rychleji.
    • Při pečení obvykle naskočí středová část bábovky – je to víceméně normální jev. Střed bábovky seřízněte, aby bábovka dobře seděla na tácu a neviklala se.
     

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 239kcalSacharidy: 32gBílkoviny: 5gTuky: 11g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Bábovka, Sladké pečení
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 7Sdílení

    Další recepty:

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Upečené loupáky naskládané na tácku, vzdadu loupáček namazaný máslem a hrnek kakaa.
      Nadýchané loupáčky
    • Kousky ořechové bábovky podávané na talířku, se sítkem s moučkovým cukrem.
      Vláčná ořechová bábovka
    • Pocukrované tvarohové buchty podávané na talířku.
      České Honzovy buchty

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí
    • Upečená vyklopená bábovka na talíři se zelenkavým okrajem.
      Jak poznat, že je bábovka upečená

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT