Bábovka patří k oblíbeným víkendovým moučníkům. Příprava těsta na bábovku je poměrně jednoduchá, zádrhel může nastat s pečením. Bábovka se totiž peče ve speciální vysoké formě, u které není tak snadné poznat, zda je dobře propečená a uvnitř nezůstává syrová.

Naštěstí je zde jeden jednoduchý trik, který vám pomůže zjistit, jak na tom bábovka je. Stačí vám k tomu obyčejná dřevěná špejle!
TIP: Než začnete péct, přečtěte si, jak správně vymazat a vysypat bábovkovou formu, aby šla upečená bábovka bez probémů vyklopit.
➜ Špejlový test
Abyste zjistili, zda je bábovka hotová, postupujte následovně:
KROK 1: Nejprve v receptu zjistěte, jak dlouho se má bábovka péct, a tento čas začněte odměřovat, například pomocí kuchyňské minutky. Asi deset minut před koncem pečení otevřete troubu a píchněte do středu bábovky čistou dřevěnou špejlí.

KROK 2: Pokud špejle vyjde ven vlhká, se zbytky mokrého lepkavého těsta ulpělého na špejli, je bábovka nedopečená. Pokračujte v jejím pečení dalších deset minut.

KROK 3: Po deseti minutách test zopakujte. Pokud špejle vyjde ven suchá, nebo na ní jsou drobné upečené drobečky, je bábovka hotová. Bez prodlení ji vyndejte z trouby a nechte na chladicí mřížce chvíli vychladit předtím, než ji vyklopíte.

Pokud jsou na špejli stále zbytky syrového těsta, pečte bábovku dalších pět minut a test opakujte, dokud není špejle suchá.
Poznámka: Při testování bábovky špejlí ji nevyndávejte z trouby! Pokud má vaše trouba rošt s pojezdem, jednoduše jej vysuňte i s bábovkou a píchněte do ní. Na fotkách jsem bábovku vyndala z trouby pouze pro potřeby focení.
➜ Užitečné tipy
- Špejli vždy zapíchněte do středu bábovky v místě, kde je nejvíc vyklenutá, a tedy je tam nejvyšší vrstva těsta.
- Nezapomeňte, že doba pečení bábovky se může lišit v závislosti na materiálu bábovkové formy. Těžké kameninové nebo litinové formy vyžadují více času v troubě, zatímco bábovky pečené v lehké hliníkové nebo silikonové se upečou rychleji.
- Špejlový test použijte stejným způsobem při pečení dortů z běžné kulaté formy. Takové dorty jsou nižší než bábovky a jejich pečení trvá kratší dobu.
Prostor pro vaši zpětnou vazbu