Máte fantastický recept na bábovku, krásnou bábovkovou formu, a o víkendu se chystáte péct? Aby šla bábovka snadno vyklopit, je potřeba formu nejprve připravit. Jak na to, poradím v dnešním článku.
Zodpovím dva nejčastější dotazy: čím formu vymazat a jakou moukou vysypat? Pojďme si vše rozebrat.
➜ Co potřebujete
- Bábovková forma; nejprve formu omyjte teplou vodou a nezapomeňte ji důkladně osušit utěrkou na nádobí nebo papírovými utěrkami. Pozornost věnujte případným přichyceným zbytkům z posledního pečení - ty je třeba odstranit.
- Sádlo nebo ztužený tuk; perfektně při vymazávání formy přilne k jejím stěnám a udrží strouhanku nebo mouku, kterou budete formu vysypávat. Vyhněte se tekutým rostlinným olejům nebo sprejům na pečení. U těch hrozí, že po stranách stečou, na dně utvoří loužičky, a bábovková forma nepůjde důkladně vymazat. Opatrná bych byla také s máslem, protože to se rádo připaluje a naopak by mohlo způsobit přichycení bábovky ke stranám formy.
- Strouhanka; jemná strouhanka se mi na vysypávání bábovkové formy nejlépe. Je měkká a při pečení s povrchem bábovky prolne, na jejím povrchu nezůstanou světlé skvrny od mouky. Pokud strouhanku nemáte, použijte hladkou mouku, případně polohrubou. Hrubá mouka, natož krupička, se k vysypávání formy nehodí, protože její krupičky jsou po upečení bábovky cítit. Myslím tím, že když se do takové bábovky zakousnete, budou vám zbytky hrubé mouky chroupat mezi zuby.
➜ Postup při přípravě bábovkové formy na pečení
KROK 1: Pečlivě vymažte všechny záhyby uvnitř bábovkové formy. Postupujte kolem dokola, nejlépe prsty, dokud tukem nepotřete celý povrch.
TIP: Dříve jsem vymazávala bábovkovou formu silikonovou mašlovačkou, ale zjistila jsem, že pomocí prstů se tahle práce dá zvládnout efektivněji.
KROK 2: Do dokonale vymazané formy nasypte jemnou strouhanku. Uchopte formu oběma rukama a krouživými pohyby pokryjte vnitřek strouhankou. Pokud je potřeba, formou jemně protřepejte, abyste pokryli opravdu všechna míst uvnitř jemnou vrstvou strouhanky, a to včetně středového dílu.
KROK 3: Nyní bábovkovou formou jemně klepněte o pracovní plochu, abyste se zbavili přebytečné strouhanky. A máte hotovo, forma je nyní připravená na použití!
Obecně se doporučuje vymazávat a vysypávat také bábovkovou formu s nepřilnavým povrchem. Důvod není jen prevence, ale také skutečnost, že nepřilnavé formy používáním a časem ztrácejí přilnavost. Pečlivé vymazání tukem a vysypání moukou vám ušetří zklamání z nepovedené bábovky a zbytečně vyplýtvaných surovin.
Závěrem chci říct, že můj postup při vymazávání a vysypávání bábovkové formy vychází ze zkušeností při domácím pečení. Nejsem žádný profesionál, ale ani začínajíci ucho v kuchyni.
Netvrdím, že můj postup je jediný možný, ale pokud pravidelně bojujete s bábovkou, kterou nemůžete po upečení z formy dostat, dejte výše popsanému postupu šanci. Pevně věřím, že bábovku vyklopíte na první pokus!
⇢ TIP: Přečtěte si, jak poznat, že je bábovka upečená
Prostor pro vaši zpětnou vazbu