• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Polévky

Máslové noky do polévky

Dne: 17. 10. 2021 · Upraveno: 17. 10. 2021 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 4Sdílení

Jednoduché a rychle hotové, takové jsou noky do polévky podle tohoto receptu. Chutnají skvěle jako zavářka do čistých vývarů, nejčastěji hovězích nebo kuřecích.

Hovězí vývar s noky.
Obsah skrýt
? Suroviny
? Postup
? Šikovné tipy
Máslové noky do polévky

Noky se připravují z vejce, másla a mouky. Místo mouky se nejčastěji používá dětská krupička, noky jsou pak pěkně nadýchané. V tomto receptu jsem použila hladkou mouku smíchanou s troškou prášku do pečiva, výsledek byl naprosto fantastický!

TIP: Kromě polévkových noků můžete do polévky dát vložku v podobě celestýnských nudlí, které se připravují zvlášť na pánvi.

? Suroviny

Polévkové noky ingredience.

K přípravě noků do polévku potřebujete:

  • Vejce; vyndejte včas z lednice, aby se ohřálo a nebylo studené
  • Máslo; platí to samé, jako u vajec – vyndejte jej z lednice a nechte změknout při pokojové teplotě
  • Mléko
  • Sůl
  • Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek
  • Hladká mouka; plus další mouku na podsypání válu

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

? Postup

  1. Změklé máslo utřete lžící s vejcem v misce.
  2. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, dále přilévejte mléko.
  3. Pomocí lžíce nebo vidličky zpracujte suroviny dohromady v měkké těsto.
  4. Vyválejte do tvaru válečku silného asi 2 cm, nakrájejte nožem na stejně velké kousky.
  5. Vhoďte je do polévky a nechte povařit asi 4-5 minut.
  6. Jakmile noky v polévce vyplavou nahoru, jsou hotové.
Noky do polévky.

? Šikovné tipy

  • Noky patří mezi tzv. zavářky do polévky, vaří se tedy přímo v polévce.
  • Přidávejte je až v samém závěru vaření polévky, jinak hrozí, že se noky rozvaří a rozpadnou.
  • Přesné množství mouky záleží na velikosti vejce, množství másla a mléka. Mouku přidávejte postupně, v závěru po malém množství. Nakonec asi minutu prohněťte na vále posypaném moukou.

TIP: Uvařte nejprve zkušebně jeden nok. Pokud se rozpadne, zapracujte do těsta trochu mouky.

Další chutné recepty:

  • Pečený rostbíf
  • Tvarohová pomazánka rozhuda
  • Svíčková na smetaně

Karta receptu

Máslové noky do polévky recept.

Máslové noky do polévky

Petra Kupská
Jednoduchý recept na rychlé, máslové noky do polévky. Přidávají se do čistých vývarů, nejčastěji do hovězího nebo kuřecího.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 15 mins
Vaření / Pečení 5 mins
Čas celkem 20 mins
Chod Polévka
Kuchyně Česká
Porce 4
Kalorie 148 kcal

Suroviny 

  • 1 ks vejce - ideálně vyndejte hodinu předem z lednice
  • 1 lžíce máslo - změklé při pokojové teplotě
  • 2 lžíce mléko
  • ½ lžička sůl
  • ¼ lžička prášek do pečiva
  • 100 g hladká mouka

Instrukce 

  • Změklé máslo utřete lžící s vejcem v misce.
  • Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, dále přilévejte mléko.
  • Pomocí lžíce nebo vidličky zpracujte suroviny dohromady v měkké těsto. Nakonec krátce prohněťte na válu posypaném moukou. Pokud bude těsto příliš lepit, posypte vždy těsto lžící mouky a zapracujte, dokud těsto nelepí.
  • Vyválejte do tvaru válečku silného asi 2 cm, nakrájejte nožem na stejně velké kousky.
  • Vhoďte je do polévky a nechte povařit asi 4-5 minut.
  • Jakmile noky v polévce vyplavou nahoru, jsou hotové.

Poznámky

  • Noky patří mezi tzv. zavářky do polévky, vaří se tedy přímo v polévce. Přidávejte je až v samém závěru vaření polévky, jinak hrozí, že se noky rozvaří a rozpadnou.
  • Uvařte nejprve zkušebně jeden nok. Pokud se rozpadne, zapracujte do těsta trochu mouky.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 148kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Zavářky do polévky
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 4Sdílení

Další recepty:

  • Houbová polévka se smetanou
  • Lahodná polévka z čerstvých rajčat
  • Klasická čočková polévka s párkem
  • Dokonalá frankfurtská polévka s párkem

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT