Jednoduché a rychle hotové, takové jsou noky do polévky podle tohoto receptu. Chutnají skvěle jako zavářka do čistých vývarů, nejčastěji hovězích nebo kuřecích.
Noky se připravují z vejce, másla a mouky. Místo mouky se nejčastěji používá dětská krupička, noky jsou pak pěkně nadýchané. V tomto receptu jsem použila hladkou mouku smíchanou s troškou prášku do pečiva, výsledek byl naprosto fantastický!
TIP: Kromě polévkových noků můžete do polévky dát vložku v podobě celestýnských nudlí, které se připravují zvlášť na pánvi.
? Suroviny
K přípravě noků do polévku potřebujete:
- Vejce; vyndejte včas z lednice, aby se ohřálo a nebylo studené
- Máslo; platí to samé, jako u vajec – vyndejte jej z lednice a nechte změknout při pokojové teplotě
- Mléko
- Sůl
- Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek
- Hladká mouka; plus další mouku na podsypání válu
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
? Postup
- Změklé máslo utřete lžící s vejcem v misce.
- Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, dále přilévejte mléko.
- Pomocí lžíce nebo vidličky zpracujte suroviny dohromady v měkké těsto.
- Vyválejte do tvaru válečku silného asi 2 cm, nakrájejte nožem na stejně velké kousky.
- Vhoďte je do polévky a nechte povařit asi 4-5 minut.
- Jakmile noky v polévce vyplavou nahoru, jsou hotové.
? Šikovné tipy
- Noky patří mezi tzv. zavářky do polévky, vaří se tedy přímo v polévce.
- Přidávejte je až v samém závěru vaření polévky, jinak hrozí, že se noky rozvaří a rozpadnou.
- Přesné množství mouky záleží na velikosti vejce, množství másla a mléka. Mouku přidávejte postupně, v závěru po malém množství. Nakonec asi minutu prohněťte na vále posypaném moukou.
TIP: Uvařte nejprve zkušebně jeden nok. Pokud se rozpadne, zapracujte do těsta trochu mouky.
Další chutné recepty:
Karta receptu
Máslové noky do polévky
Suroviny
- 1 ks vejce - ideálně vyndejte hodinu předem z lednice
- 1 lžíce máslo - změklé při pokojové teplotě
- 2 lžíce mléko
- ½ lžička sůl
- ¼ lžička prášek do pečiva
- 100 g hladká mouka
Instrukce
- Změklé máslo utřete lžící s vejcem v misce.
- Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, dále přilévejte mléko.
- Pomocí lžíce nebo vidličky zpracujte suroviny dohromady v měkké těsto. Nakonec krátce prohněťte na válu posypaném moukou. Pokud bude těsto příliš lepit, posypte vždy těsto lžící mouky a zapracujte, dokud těsto nelepí.
- Vyválejte do tvaru válečku silného asi 2 cm, nakrájejte nožem na stejně velké kousky.
- Vhoďte je do polévky a nechte povařit asi 4-5 minut.
- Jakmile noky v polévce vyplavou nahoru, jsou hotové.
Poznámky
- Noky patří mezi tzv. zavářky do polévky, vaří se tedy přímo v polévce. Přidávejte je až v samém závěru vaření polévky, jinak hrozí, že se noky rozvaří a rozpadnou.
- Uvařte nejprve zkušebně jeden nok. Pokud se rozpadne, zapracujte do těsta trochu mouky.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu