Polévka z dobrého masového vývaru si žádá celestýnské nudle! Že nevíte, co to je? Prozradím vám v dnešním článku, a navíc přidám jednoduchý recept.

➜ Co jsou celestýnské nudle?
Celestýnské nudle jsou tzv. vložkou do polévky. Jedná se slanou palačinku, osmaženou z obou stran na pánvi. Srolovaná palačinka se nakrájí na tenká kolečka, která se vkládají do talíře s polévkou na bázi vývaru.
Celestýnské nudle mají tvar spirálky a v polévce nejenže chutnají, ale také dobře vypadají.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte třeba s touto domácí hovězí polévkou!

Jedna palačinka vystačí na nudle zhruba pro čtyři porce polévky.
➜ Suroviny
- Vejce; pokojové teploty
- Hladká mouka
- Olej; slunečnicový nebo řepkový
- Špetka soli
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup
- Do misky rozklepněte vejce, přidejte mouku, olej a sůl.
- Vidličkou vyšlehejte v hladké těstíčko. Nechte 5-10 minut odpočinout.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev a těstíčko na ni nalejte a rozprostřete.
- Osmažte z obou stran dozlatova.
- Palačinku nechte vychladnout. Poté srolujte a nakrájejte na tenká, asi 0,5 cm silná kolečka.
- Celestýnské nudle přidejte do talíře s polévkou těsně před podáváním.

➜ Kuchyňské vybavení
Palačinku jsem smažila na nepřilnavé palačinkové pánvi o pr. 20 cm, bez přidání tuku. Ten už je přidaný ve formě oleje do těstíčka.
➜ Skladování
Pokud vám nějaké nudle zbydou, uložte je do zakryté nádoby a skladujte v ledničce po dobu max. 4-5 dní.
➜ Šikovné tipy
- Těstíčko na nudle můžete vyšlehat v blendru (malý ruční mixér). Těstíčko tak bude dokonale hladké, bez hrudek.
- Palačinku po usmažení nechte vychladnout. Ještě teplá nepůjde srolovat, naopak, bude se lámat. Naopak zchladlá palačinka zvláční.
- Celestýnské nudle se přidávají do čirých polévek, připravených z vývarů. Zvýší jejich výživovou hodnotu, navíc v polévce vypadají velmi pěkně.
Recepty na polévky:
- Gulášová polévka – jako od babičky
- Kmínová polévka – s vejcem
- Domácí nudle do polévky

Celestýnské nudle do polévky
Suroviny
- 1 vejce - pokojové teploty
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce olej - slunečnicový nebo řepkový
- 1 špetka sůl
Instrukce
- Do misky rozklepněte vejce, přidejte mouku, olej a sůl.
- Vidličkou vyšlehejte v hladké těstíčko. Nechte 5-10 minut odpočinout.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev a těstíčko na ni nalejte a rozprostřete.
- Osmažte z obou stran dozlatova.
- Palačinku nechte vychladnout. Poté srolujte a nakrájejte na tenká, asi 0,5 cm silná kolečka.
- Celestýnské nudle přidejte do talíře s polévkou těsně před podáváním.
Poznámky
- Jedna palačinka vystačí na celestýnské nudle pro zhruba 4 porce polévky.
- Palačinku jsem smažila na nepřilnavé palačinkové pánvi o pr. 20 cm, bez přidání tuku. Ten už je přidaný ve formě oleje do těstíčka.
- SKLADOVÁNÍ: Pokud vám nějaké nudle zbydou, uložte je do zakryté nádoby a skladujte v ledničce po dobu max. 4-5 dní.
- Palačinku po usmažení nechte vychladnout. Ještě teplá nepůjde srolovat, naopak, bude se lámat. Naopak zchladlá palačinka zvláční.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
karel
znám tyto nudle, dělám je, jsou skvělé a velká pochvala za přehledný a srozumitelný recept, děkuji
Petra Kupská
Já děkuji za milý komentář a pochvalu, které si moc vážím 🙂 Mě nepřestává překvapovat, jak taková dobrota jako tyhle nudle dokáže polévku pozvednout. Měly to ty naše babičky dobře vymyšlené!
Káča
Milá Petro, tyhle nudle dělala babička, vždycky je dávala do slepičího vývaru. Vyzkouším jako variantu k běžným nudlím do polévky. Děkuji.