• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Guláše

    Vepřový guláš z kýty

    Dne: 11. 9. 2021 · Aktualizováno: 24. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 36Sdílení

    Mám pro vás jednoduchý recept na vynikající vepřový guláš. Nejlepší je z kýty nebo plece, lehce pikantní díky paprice a kmínu. Na rozdíl od hovězího guláše je ten z vepřového rychle hotový, skvěle chutná s těstovinami.

    Vepřový guláš s těstovinami.
    Obsah článku ukázat
    ➜ O receptu
    ➜ Suroviny
    ➜ Podrobný popis s fotkami
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    ➜ Otázky a odpovědi
    Vepřový guláš z kýty

    ➜ O receptu

    Vepřový guláš se připravuje z kostek masa, zprudka osmažených a pak pomalu dušených na cibulovém základu. Ochucuje se mletou paprikou, pepřem, kmínem a česnekem. Hotový je do hodiny a půl, vhodnou přílohou jsou těstoviny, případně knedlík nebo brambory.

    TIP: Zkute také tenhle skvělý segedínský guláš (chutná božsky!)

    ➜ Suroviny

    Vepřový guláš suroviny na přípravu.

    Na přípravu domácího vepřového guláše budeme potřebovat:

    • Vepřové maso; vhodné maso na guláš je kýta nebo plec v celku, které jsou mírně prorostlé
    • Rajský protlak; pro lepší chuť a barvu
    • Cibule
    • Pepř; mletý černý
    • Paprika; sladká mletá
    • Kmín; celý, nedrcený
    • Česnek
    • Sůl
    • Vepřové sádlo; případně stolní olej, slunečnicový nebo řepkový
    • Hladká mouka; na zahuštění

    ➤ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.


    Stručný postup:

    1. Osolené a opepřené vepřové kostky zprudka osmažte na sádle, dejte stranou.
    2. Ve výpeku orestujte cibuli.
    3. K cibuli vraťte maso, přidejte protlak, papriku, kmín a utřený česnek.
    4. Zamíchejte a minutu restujte.
    5. Zalijte vodou a pomalu duste necelou hodinu.
    6. Poprašte moukou a pod poklicí nechte dusit bez míchání dalších 15 minut.
    7. Hotový vepřový guláš podávejte s těstovinami.

    ➜ Podrobný popis s fotkami

    KROK 1: Vepřové maso nakrájejte na kostky o hraně 2-3 cm. Osolte a opepřete.

    KROK 2: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Stroužky česneku utřete.

    KROK 3: V širší pánvi s vyššími okraji rozehřejte sádlo a zprudka na něm orestujte maso. Pokud pustí šťávu, nic se neděje, nechte ji vydusit a počkejte, až kostky masa získají ze všech stran zlatavou krustičku. Nezapomeňte maso míchat. Orestované vepřové vyndejte z pánve a dejte stranou.

    Restování vepřového masa.

    KROK 4: Ve výpeku orestujte na střední teplotě cibulku. Míchejte plochou vařečkou, seškrabujte nápek a vracejte ho zpět do cibulky. Pokud by cibulka měla snahu přichytávat se ke dnu pánve, podlijte ji lžící vody. Cibulka by měla být orestovaná do pěti minut.

    Restování cibulky ve výpeku z masa.

    KROK 5: K orestované cibulce vraťte maso, přidejte celý kmín, utřený česnek, mletou papriku a rajčatový protlak. Zamíchejte a minutu restujte (nepřestávejte míchat).

    Příprava guláše z vepřové kýty.

    KROK 6: Zalijte vodou, až je maso asi ze ¾ ponořené. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Přiklopte poklicí a nechte pomalu dusit po dobu necelé hodiny. Maso by mělo být téměř měkké – vyzkoušejte vidličkou.

    Příprava vepřového guláše.

    KROK 7: Dolijte do pánve vodu tak, že je maso téměř ponořené. Zamíchejte, přiveďte k varu. Poté teplotu opět stáhněte na minimum. Poprašte povrch guláše hladkou moukou, použijte sítko. Nemíchejte! Přiklopte poklicí a nechte mouku při nízké teplotě 15 minut propařit.

    Zahuštění guláše moukou.

    KROK 8: Sundejte poklici, guláš promíchejte a případně dosolte podle chuti. A máme hotovo!

    ➜ Servírování

    Vepřový guláš se servíruje teplý, nejlépe chutná s těstovinami. Typické tvar těstovin vhodný pro tento typ guláše jsou kolínka.

    vepřový guláš recept

    Guláš lze také podávat s vařenými bramborami, houskovým knedlíkem, nebo krajícem čerstvého chleba.

    ➜ Šikovné tipy

    • Máte rádi pikantní guláš? Pak přidejte do základu ½ lžičky pálivé papriky. Chutí se pak guláš bude blížit tomu hospodskému, ke kterému se obvykle podává sklenice oroseného piva.
    • Hladká mouka přidaná na konci vaření guláš tak akorát zahustí. Dbejte na to, abyste jí posypali povrch rovnoměrně v tenké vrstvě, zabráníte tak tvorbě žmolků.
    • Guláš jsem dělala v litinové pánvi s poklicí o pr. 28 cm.
    • Platí pravidlo: Guláš, který necháte do druhého dne rozležet, chutná ještě lépe!

    ➜ Otázky a odpovědi

    Jak dlouho se vaří vepřový guláš?

    Vepřové maso je rychleji měkké než maso hovězí. Počítejte s tím, že guláš připravený z vepřových kostek je hotový zhruba za hodinu pomalého dušení pod pokličkou.

    Jaké maso na vepřový guláš?

    Na vepřový guláš je nejlepší maso z kýty nebo z plece. Je lehce prorostlé, uvařené bude krásně šťavnaté a nikoliv suché. Vepřové kupujte v celku a krájejte na kostky, případně kupte už maso nakrájené na guláš.

    Čím zahustit guláš?

    Vepřový guláš lze zahustit moukou, kterou se povrch guláše popráší 15 minut před koncem vaření. Další možností je jíška, případně nalámaný chléb, který se ke guláši přidává na začátku vaření.


    Další chutné recepty:

    • Hovězí na česneku – pomalu dušené
    • Koprová omáčka – s vejcem
    • Gulášová polévka – jako od babičky
    • Vepřová játra na cibulce

    Nebo se nechte inspirovat recepty ze speciální kategorie Guláše.

    vepřový guláš recept

    Vepřový guláš z kýty

    Petra Kupská
    Mám pro vás jednoduchý recept na vynikající vepřový guláš. Nejlepší je z kýty nebo plece, lehce pikantní díky paprice a kmínu. Na rozdíl od hovězího guláše je ten z vepřového rychle hotový, skvěle chutná s těstovinami.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 1 hour hr
    Čas celkem 1 hour hr 15 minutes mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 4
    Kalorie 353 kcal

    Suroviny 

    • 800 g vepřové maso - z kýty nebo plece
    • 1 lžíce rajský protlak
    • 3 cibule - střední
    • ¼ lžička pepř - mletý černý
    • 1 lžíce sladká mletá paprika
    • 1 lžička kmín celý - nedrcený
    • 3 stroužek česnek
    • 1,5 lžička sůl
    • 1,5 lžíce sádlo - nebo slunečnicový / řepkový olej
    • 1 lžíce hladká mouka
    • voda - na podlití guláše

    Instrukce 

    • Vepřové maso nakrájejte na kostky o hraně 2-3 cm. Osolte a opepřete.
    • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Stroužky česneku utřete.
    • V širší pánvi s vyššími okraji rozehřejte sádlo a zprudka na něm orestujte maso. Pokud pustí šťávu, nic se neděje, nechte ji vydusit a počkejte, až kostky masa získají ze všech stran zlatavou krustičku. Nezapomeňte maso míchat. Orestované vepřové vyndejte z pánve a dejte stranou.
    • Ve výpeku orestujte na střední teplotě cibulku. Míchejte plochou vařečkou, seškrabujte nápek a vracejte ho zpět do cibulky. Pokud by cibulka měla snahu přichytávat se ke dnu pánve, podlijte ji lžící vody. Cibulka by měla být orestovaná do pěti minut.
    • K orestované cibulce vraťte maso, přidejte celý kmín, utřený česnek, mletou papriku a rajčatový protlak. Zamíchejte a minutu restujte (nepřestávejte míchat).
    • Zalijte vodou, až je maso asi ze ¾ ponořené. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Přiklopte poklicí a nechte pomalu dusit po dobu necelé hodiny. Maso by mělo být téměř měkké – vyzkoušejte vidličkou.
    • Dolijte do pánve vodu tak, že je maso téměř ponořené. Zamíchejte, přiveďte k varu. Poté teplotu opět stáhněte na minimum. Poprašte povrch guláše hladkou moukou, použijte sítko. Nemíchejte! Přiklopte poklicí a nechte mouku při nízké teplotě 15 minut propařit.
    • Sundejte poklici, guláš promíchejte a případně dosolte podle chuti. A máme hotovo!

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Vepřový guláš se podává teplý, nejlépe chutná s těstovinami. Typické tvar těstovin vhodný pro tento typ guláše jsou kolínka. Guláš lze také podávat s vařenými bramborami, houskovým knedlíkem, nebo krajícem čerstvého chleba.
    • Máte rádi pikantní guláš? Pak přidejte do základu ½ lžičky pálivé papriky. Chutí se pak guláš bude blížit tomu hospodskému, ke kterému se obvykle podává sklenice oroseného piva.
    • Hladká mouka přidaná na konci vaření guláš tak akorát zahustí. Dbejte na to, abyste jí posypali povrch rovnoměrně v tenké vrstvě, zabráníte tak tvorbě žmolků.
    • Guláš jsem dělala v litinové pánvi s poklicí o pr. 28 cm.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 353kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Vepřové maso
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 36Sdílení

    Další recepty:

    • Tradiční buřtguláš
      Tradiční buřtguláš ze špekáčků
    • Hovězí guláš z kližky.
      Nejlepší hovězí guláš
    • vídeňský guláš recept
      Pravý vídeňský guláš
    • segedínský guláš recept
      Nejlepší segedínský guláš

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz