• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Z vepřového masa

    Vepřové plátky na žampionech

    Dne: 18. 11. 2021 · Aktualizováno: 2. 6. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 26Sdílení

    Plátky vepřového masa na žampionech je vděčný, chutný recept. Pokud chcete rychlý oběd nebo večeři, zařaďte je do svého kuchařského repertoáru!

    Vepřové na žampionech s bramborovou kaší.
    Obsah článku ukázat
    ? Suroviny
    ? Fotopostup
    ?️ Servírování
    ? Šikovné tipy
    Vepřové na žampionech

    Aby vepřové a žampiony získaly plnou chuť, je potřeba si s nimi hned na začátku vaření vyhrát. Maso potřebuje zprudka opéct na pánvi, ve výpeku pak totéž provést se žampiony.

    Aby plátky nebyly suché, připravuje se s nimi šťáva, zahušťovaná ke konci lžící mouky. Pokud postup dodržíte tak, jak popisuji níže, budete překvapeni, jaká dobrota se vám ocitne na stole.

    MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle skvělé hovězí kostky na česneku (chutnají fantasticky!)

    ? Suroviny

    Vepřové plátky na žampionech suroviny.

    Na vepřové plátky na žampionech potřebujete:

    • Vepřové plátky; silné asi 2 cm, každý o hmotnosti 170-200 g. Maso při dušení zredukuje svoji hmotnost, proto se mi tato gramáž osvědčila nejlépe. Doporučuji vepřové z kotlety nebo libovější krkovice.
    • Žampiony; čerstvé
    • Hladká mouka; na zahuštění šťávy
    • Vývar; hovězí, kuřecí nebo zeleninový
    • Sůl
    • Pepř
    • Vepřové sádlo; nebo rostlinný olej – slunečnicový, řepkový

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ? Fotopostup

    KROK 1: Žampiony očistěte a hlavičky nakrájejte na čtvrtinky.

    KROK 2: Po obvodu vepřových plátků udělejte pravidelné mělké zářezy, hluboké asi 0,5 cm. Plátky z obou stran naklepejte, posolte a opepřete.

    Příprava vepřových plátků.

    KROK 3: Ve větší pánvi (používám litinovou o pr. 28 cm) rozehřejte při vyšší teplotě sádlo. Maso v pánvi z obou stran spíše prudčeji opečte. Plátky by měly mít zlatavou barvu.

    Smažení vepřových plátků na pánvi.

    KROK 4: Maso vyjměte a dejte na talíř. Do pánve s výpekem vhoďte žampiony, zlehka je osolte a při vyšší teplotě orestujte. Pokud se výpečky začnou připalovat, nalijte do pánve lžíci nebo dvě vývaru, a zatímco mícháte žampiony, současně plochou vařečkou výpečky ze dna pánve seškrabujte.

    Restování žampionů v pánvi.

    KROK 5: Žampiony ze pánve vyndejte, do pánve naskládejte maso a posypte je žampiony. Přilijte vývar. Přiveďte vývar k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Pánev přiklopte poklicí a pomalu duste 15 minut.

    Příprava vepřových plátků se žampiony.

    KROK 6: Pánev sejměte, plátky se žampiony poprašte přes sítko moukou, nemíchejte. Přiklopte a duste dalších 15 minut, než se mouka propaří. Teprve nyní promíchejte, dochuťte podle chuti a podávejte.

    Zaprášení přírodních vepřových plátků se žampiony moukou.

    ?️ Servírování

    Vepřové plátky skvěle chutnají s bramborovou kaší nebo dušenou rýží. Na polovinu talíře dejte nejprve přílohu, vedle položte plátek masa, posypte žampiony a polijte šťávou.

    Jako oblohu přidejte trochu barevně kontrastní zeleniny nebo bylinek, které talíř s jídlem rozsvítí.

    Vepřové plátky na žampionech servírované s bramborovou kaší.

    ? Šikovné tipy

    • Pokud byste po obvodu masa neudělali malé zářezy, maso by se v okamžiku, kdy ho dáte do rozpálené pánve, zkroutilo.
    • Nejlepší vepřové na plátky je za mě libovější krkovice. Není tak suchá jako například kýta, naopak, je krásně šťavnatá a měkká.
    • Pokud máte menší pánev, osmažte maso zprudka postupně. Pokud byste se pokoušeli plátky masa smažit ve vrstvě, pustilo by akorát šťávu a místo restování by se začalo dusit.

    Další recepty z vepřového:

    • Vepřenky
    • Krkovice pečená v troubě
    • Segedínský guláš
    • Ražniči v troubě

    Více inspirace najdete v kategorii Recepty z vepřového masa

    Vepřové na žampionech recept.

    Vepřové na žampionech

    Petra Kupská
    Plátky vepřového masa na žampionech je vděčný, chutný recept. Pokud chcete rychlý oběd nebo večeři, zařaďte je do svého kuchařského repertoáru!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 30 minutes mins
    Čas celkem 45 minutes mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 4

    Suroviny 

    • 4 plátky vepřové maso - 2 cm silné, každý 170-200 g
    • 200 g čerstvé žampiony
    • 400 ml vývar - hovězí, kuřecí, nebo zeleninový
    • 1 lžíce hladká mouka
    • 1 lžíce vepřové sádlo - nebo rostlinný olej
    • sůl
    • pepř

    Instrukce 

    • Žampiony očistěte a hlavičky nakrájejte na čtvrtinky.
    • Po obvodu vepřových plátků udělejte pravidelné mělké zářezy, hluboké asi 0,5 cm. Plátky z obou stran naklepejte, posolte a opepřete.
    • Ve větší pánvi (používám litinovou o pr. 28 cm) rozehřejte při vyšší teplotě sádlo. Maso v pánvi z obou stran spíše prudčeji opečte. Plátky by měly mít zlatavou barvu.
    • Maso vyjměte a dejte na talíř. Do pánve s výpekem vhoďte žampiony, zlehka je osolte a při vyšší teplotě orestujte. Pokud se výpečky začnou připalovat, nalijte do pánve lžíci nebo dvě vývaru, a zatímco mícháte žampiony, současně plochou vařečkou výpečky ze dna pánve seškrabujte.
    • Žampiony ze pánve vyndejte, do pánve naskládejte maso a posypte je žampiony. Přilijte vývar. Přiveďte vývar k varu, poté teplotu stáhněte na minimum. Pánev přiklopte poklicí a pomalu duste 15 minut.
    • Pánev sejměte, plátky se žampiony poprašte přes sítko moukou, nemíchejte. Přiklopte a duste dalších 15 minut, než se mouka propaří. Teprve nyní promíchejte, dochuťte podle chuti a podávejte.

    Poznámky

    • SERVÍROVÁNÍ: Vepřové plátky skvěle chutnají s bramborovou kaší nebo dušenou rýží. Na polovinu talíře dejte nejprve přílohu, vedle položte plátek masa, posypte žampiony a polijte šťávou.
    • Pokud byste po obvodu masa neudělali malé zářezy, maso by se v okamžiku, kdy ho dáte do rozpálené pánve, zkroutilo.
    • Nejlepší vepřové na plátky je za mě libovější krkovice. Není tak suchá jako například kýta, naopak, je krásně šťavnatá a měkká.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Vepřové maso
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 26Sdílení

    Další recepty:

    • Pomazánka z vepřového masa na krajíci chleba, s nakrájenou sladkokyselou okurkou na povrchu.
      Pomazánka z vepřového pečeného masa nebo bůčku
    • Holandský řízek podávaný s bramborovou kaší a kyselou okurkou.
      Holandský řízek se sýrem
    • Vepřové výpečky podávané se špenátem a bramborovým knedlíkem.
      Vepřové výpečky se špenátem
    • Domácí sekaná podávaná s bramborovou kaší.
      Domácí sekaná pečeně

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz