• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Sladké pečivo

    Hrnkový biskupský chlebíček

    Dne: 24. 4. 2022 · Aktualizováno: 25. 5. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 826Sdílení

    Hledáte jednoduchý recept na tradiční biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, politý čokoládou? Mám ho tu pro vás! Jedná se rychlý hrnkový recept s luxusním výsledkem, který chutná… inu, jako od babičky.

    Hrnkový biskupský chlebíček.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Ingredience
    ➜ Podrobný postup s fotkami
    ➜ Forma na biskupský chlebíček
    ➜ Co je kandované ovoce?
    ➜ Užitečné tipy
    Hrnkový biskupský chlebíček

    K přípravě pravého biskupského chlebíčku je nejlepší kandované ovoce. To se nechá běžně koupit v obchodě, bývá umístěné u sušeného ovoce. Přidat můžete sušené rozinky, nahrubo nasekané ořechy nebo kousky čokolády – jak kdo má rád.

    Dobré vědět: K přípravě tohoto hrnkového receptu budete potřebovat hrníček o objemu 240-250 ml.

    MŮJ TIP: Máte rádi rychlé sladké recepty? Vyzkoušejte tuhle hrnkovou bublaninu (chutná fantasticky!)

    ➜ Ingredience

    Ingredience na biskupský chlebíček včetně popisků.

    Na domácí biskupský chlebíček potřebujete:

    • Hladká mouka
    • Krupicový cukr
    • Máslo; změklé při pokojové teplotě. Nezapomeňte máslo vyndat alespoň půl den předtím, než začnete péct.
    • Vejce; ohřáté na pokojovou teplotu. Pokud je zapomenete včas vyndat z lednice, ponořte je na chvíli do teplé vody.
    • Sůl; pro chuťový kontrast
    • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná. Strouhejte jen horní žlutou vrstvu, dolní bílá je nahořklá.
    • Prášek do pečiva; neboli kypřicí prášek
    • Kandované ovoce

    Na čokoládovou polevu:

    • Čokoláda na vaření; nebo čokoládové čočky, případně jakoukoliv tmavou čokoládu
    • Slunečnicový olej; díky oleji je poleva lesklá. Místo oleje můžete použít smetanu na šlehání s obsahem tuku přes 30 %, případně trochu másla.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    Stručný postup:

    1. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru dotuha.
    2. Žloutky utřete se změklým máslem a zbytkem cukru.
    3. K utřeným žloutkům postupně přidávejte sníh a mouku, smíchanou s pečicím práškem.
    4. Nakonec vmíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
    5. Těsto vylijte do vymaštěné a vysypané formy na biskupský chlebíček.
    6. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
    7. Vychlazený chlebíček potřete čokoládovou polevou.

    ➜ Podrobný postup s fotkami

    KROK 1: Opatrně oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru v pevný sníh. Použijte ruční elektrický mixér.

    Sníh ušlehaný metlami z bílků.

    KROK 2: V jiné míse utřete změklé máslo se žloutky a zbývajícím cukrem. Mouku promíchejte s práškem do pečiva.

    Žloutky utřené s cukrem a změklým máslem, v bílé míse.

    KROK 3: K utřeným žloutkům postupně po lžících přidávejte mouku a ušlehaný sníh. Míchejte pomocí ruční stěrky. Nakonec zamíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.

    Příprava těsta s kandovaným ovocem na biskupský chlebíček.

    KROK 4: Formu na biskupský chlebíček vytřete máslem a vysypejte jemnou strouhankou. Připravené těsto do ní nalijte a uhlaďte na povrchu.

    Forma na biskupský chlebíček naplněná těstem.

    KROK 5: Chlebíček pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu asi 40 minut. Ke konci pečení do chlebíčku zapíchněte dřevěnou špejli. Pokud ven vyjde suchá, je chlebíček upečený. Jestliže na špejli ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 5 minut.

    Po upečení nechte asi 5-10 minut vychladnout a vyklopte.

    Upečený biskupský chlebíček.

    KROK 6: Chlebíček nechte zcela vychladnout. Mezitím ve vodní páře rozpusťte čokoládu a přidejte olej. Umíchejte dohladka.

    Čokoládová poleva rozpuštěná v teplé páře.

    KROK 7: Vychlazený biskupský chlebíček potřete polevou v horní části a na bocích. Polevu nechte v chladu zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte.

    ➜ Forma na biskupský chlebíček

    K přípravě biskupského chlebíčku se používá speciální hranatá forma. Pro tento recept se hodí spíše menší forma, o rozměru kolem 27x14 cm. Pokud máte velkou formu, množství surovin zdvojnásobte. Formu na chlebíček vždy vymažte kouskem másla a vysypte jemnou strouhankou, případně polohrubou moukou. Upečený chlebíček tak půjde bez problémů vyklopit.

    ➜ Co je kandované ovoce?

    Kandované ovoce jsou nadrobno nakrájené kousky ovoce, povařené a naložené v cukerném roztoku. Cukr ovoce nejenom prosladí, ale také konzervuje, tedy prodlouží jeho životnost. Kandované ovoce se nejčastěji používá při sladkém pečení, například biskupského chlebíčku, velikonočního beránka nebo marokánek.

    Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, nakrájený na plátky.

    ➜ Užitečné tipy

    • Máslo musí být při přípravě změklé při pokojové teplotě. To samé žloutky, se kterými máslo budete třít. Pokud by byly suroviny studené, nespojily by se a ve směsi by se vytvořily hrudky.
    • Polevu nechte před potahováním vychladnout, měla by být polotekutá. Není-li dostatečně tuhá, dejte ji na chvíli do mrazáku.
    • Chlebíček skladujte ve vzduchotěsné nádobě s víkem, aby neosychal. Skladován při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.

    Další sladké recepty:

    • Mrkvánky
    • Domácí koka sušenky
    • Podvodnice cukroví
    • Domácí medovník
    Biskupský chlebíček s čokoládou.

    Hrnkový biskupský chlebíček

    Petra Kupská
    Hledáte jednoduchý recept na tradiční biskupský chlebíček s kandovaným ovocem, politý čokoládou? Mám ho tu pro vás! Jedná se rychlý hrnkový recept s luxusním výsledkem, který chutná… inu, jako od babičky.
    5 z 1 hodnocení
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 minutes mins
    Vaření / Pečení 40 minutes mins
    Čas celkem 1 hour hr
    Chod Sladký moučník
    Kuchyně Česká
    Porce 12 plátků
    Kalorie 258 kcal

    Suroviny 

    Těsto na biskupský chlebíček:

    • 1 hrnek hladká mouka
    • ½ hrnek krupicový cukr
    • 110 g máslo - změklé při pokojové teplotě
    • 4 ks vejce - ohřáté na pokojovou teplotu
    • 1 lžíce citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
    • ½ lžička prášek do pečiva
    • ¾ hrnek kandované ovoce
    • 1 špetka sůl

    Čokoládová poleva:

    • 1 a ½ tabulka hořká čokoláda na vaření - 150 g
    • 2 lžička slunečnicový olej

    Instrukce 

    • Opatrně oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru v pevný sníh. Použijte ruční elektrický mixér.
    • V jiné míse utřete změklé máslo se žloutky a zbývajícím cukrem. Mouku promíchejte s práškem do pečiva.
    • K utřeným žloutkům postupně po lžících přidávejte mouku a ušlehaný sníh. Míchejte pomocí ruční stěrky. Nakonec zamíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
    • Formu na biskupský chlebíček vytřete máslem a vysypejte jemnou strouhankou. Připravené těsto do ní nalijte a uhlaďte na povrchu.
    • Chlebíček pečte v troubě předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu asi 40 minut. Ke konci pečení do chlebíčku zapíchněte dřevěnou špejli. Pokud ven vyjde suchá, je chlebíček upečený. Jestliže na špejli ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 5 minut.
    • Po upečení nechte chlebíček asi 5-10 minut vychladnout a vyklopte z formy.
    • Chlebíček nechte zcela vychladnout. Mezitím ve vodní páře rozpusťte čokoládu a přidejte olej. Umíchejte dohladka.
    • Vychlazený biskupský chlebíček potřete polevou v horní části a na bocích. Polevu nechte v chladu zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte.

    Poznámky

    • VYBAVENÍ: Forma na biskupský chlebíček o rozměru cca 27x14 cm
    • K přípravě receptu potřebujete hrníček o objemu 240-250 ml.
    • Máslo musí být při přípravě změklé při pokojové teplotě. To samé žloutky, se kterými máslo budete třít. Pokud by byly suroviny studené, nespojily by se a ve směsi by se vytvořily hrudky.
    • Polevu nechte před potahováním vychladnout, měla by být polotekutá. Není-li dostatečně tuhá, dejte ji na chvíli do mrazáku.
    • SKLADOVÁNÍ: Chlebíček skladujte ve vzduchotěsné nádobě s víkem, aby neosychal. Skladován při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 258kcalSacharidy: 34gBílkoviny: 3gTuky: 13g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Sladké pečení
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 826Sdílení

    Další recepty:

    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Tři kousky makového závinu, pocukrovaného, servírovaného na talířku.
      Kynutý makový závin
    • Tvarohové placky obalené v moučkovém cukru, podávané na dezertním talířku.
      Sladké tvarohové placky

    Reader Interactions

    Comments

    1. Zdenka Šalagová

      11 září, 2022 at 2:14 pm

      5 stars
      Jelikož je nás doma hodně, tak jen na vyzkoušení musí být min.2 ks. Jdu na to, už se těším a vnoučci se nemůžou dočkat. Recept vypadá úžasně. ??

      Odpovědět
      • Petra Kupská

        11 září, 2022 at 3:38 pm

        Dobrý den, Zdenko, děkuji za milou zprávu! 🙂 Tomu rozumím, když jsou doma vnoučci, že dva chlebíčky je málo. Držím palce, ať se podaří a všem chutná!

        Odpovědět

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím
    • Drožďová pomazánka v hrnečku s ouškem. Na pozadí talířek se dvěma plátky chleba, namazanými pomazánkou z droždí.
      Lahodná pomazánka z droždí
    • Pomazánka ze strouhaného celeru na krajíci chleba, posypaná nakrájenou zelenou natí.
      Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz