Kdo má rád koka sušenky, zvedněte ruku! Já se tedy hlásím, a protože domácí chutnají vždycky nejlépe, mám tu pro vás jednoduchý recept na fantastické koka sušenky, které si snadno upečete sami doma. Pojďme na to!

Koka sušenky patří mezi oblíbené retro čajové pečivo. Mají kulatý tvar o velikosti kolem 2-2,5 cm, na povrchu s typickým žebrováním, získávané otiskem vidličky při přípravě. Chutnají po kokosu, které tvoří hlavní surovinu spolu s kakaem, díky němuž mají koka sušenky hnědou barvu.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tohle linecké cukroví (je jednoduché a hned měkké!)
➜ Suroviny

Na těsto na domácí koka sušenky potřebujete:
- Hladká mouka; pšeničná
- Jemně strouhaný kokos
- Máslo; změklé na pokojovou teplotu
- Žloutek
- Cukr; krupicový
- Kakaový prášek; klasické holandské kakao, žádné Granko
- Vanilková pasta; případně vanilkový cukr
- Jedlá soda; lehounce koka sušenky nakypří
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Změklé máslo vyšlehejte s krupicovým cukrem a žloutkem. Přidejte mouku smíchanou s jedlou sodou, kokos, kakao a vanilku.

KROK 2: Suroviny nejprve promíchejte vařečkou v míse, poté směs vyklopte na pracovní plochu a rukama zpracujte v měkké celistvé těsto.
KROK 3: Odebírejte stejně velké kousky, každý mezi dlaněmi uválejte do kuličky velké zhruba 2 cm. Kuličku mírně zploštěte a položte na plech vyložený pečicím papírem.
KROK 4: Vidličkou každou kuličku zmáčkněte ještě víc, na povrchu každé sušenky tak vytvoříte vzorek několika souběžných čar.

KROK 5: Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu 10 minut.
➜ Servírování
Domácí koka sušenky vyskládejte do misky a naaranžujte na stůl. Jsou skvělé k šálku dobrého čaje nebo ke kafíčku.
Sušenky ocení víkendová návštěva, nebo je doneste na rodinnou oslavu, případně na párty s přáteli.

➜ Skladování
Koka sušenky patří mezi trvanlivé pečivo. V den upečení jsou křehké, postupně však vláční.
Pokud je hned nesníte, uložte je do papírové krabice vyložené alobalem a překryjte je papírovým ubrouskem. Takto vydrží bez problémů 3-4 týdny. Podobně jako u vánočního cukroví, koka sušenky můžete také zamrazit.
➜ Užitečné tipy
- Máslo musí být změklé při pokojové teplotě, aby bylo možné jej vyšlehat. Vyndejte máslo z lednice alespoň dvě hodiny předem.
- Chcete-li zdravější verzi koka sušenek, vyměňte část klasické pšeničné mouky za špaldovou. Špaldová mouka je jemně cítit po oříškách a obsahuje více výživných hodnot.
- Recept je velmi jednoduchý, zapojte do přípravy sušenek i děti!
Další sladké recepty:

Luxusní koka sušenky
Suroviny
- 100 g hladká mouka
- 60 g strouhaný kokos
- 100 g máslo - změklé při pokojové teplotě
- 1 žloutek
- 60 g krupicový cukr
- 1,5 lžíce tmavé kakao - tmavé
- ½ lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
- ¼ lžička jedlá soda
Instrukce
- Změklé máslo vyšlehejte s krupicovým cukrem a žloutkem. Přidejte mouku smíchanou s jedlou sodou, kokos, kakao a vanilku.
- Suroviny nejprve promíchejte vařečkou v míse, poté směs vyklopte na pracovní plochu a rukama zpracujte v měkké celistvé těsto.
- Odebírejte stejně velké kousky, každý mezi dlaněmi uválejte do kuličky velké zhruba 2 cm. Kuličku mírně zploštěte a položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vidličkou každou kuličku zmáčkněte ještě víc, na povrchu každé sušenky tak vytvoříte vzorek několika souběžných čar.
- Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) po dobu 10 minut.
Poznámky
- Z receptu získáte asi 30 koka sušenek.
- Pokud vám nějaké sušenky zbydou, uložte je do papírové krabice vyložené alobalem a nahoře překryjte papírovým ubrouskem. Sušenky vydrží 3-4 týdny.
- Máslo musí být změklé při pokojové teplotě, aby bylo možné jej vyšlehat. Vyndejte máslo z lednice alespoň dvě hodiny předem.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu