Když se řekne nejlepší vánoční cukroví, hned si mi vybaví babiččiny podvodnice. Krásně nadýchané, obalené v moučkovém cukru, který voní po vanilce. Pokud si podvodnice zkusíte upéct poprvé, budete překvapeni, jak skvěle toto cukroví chutná!
➜ Co jsou podvodnice
Podvodnice jsou staročeské cukroví, které pekly s oblibou naše babičky. Základ tvoří jednoduché těsto, kynuté pod vodou. Z těsta se vykrajují nejrůznější drobné tvary, které se po upečení obalují v cukru. Pečivo je křehké a nadýchané, nejlépe chutná odleželé několik dnů po upečení.
Podvodnice jsou také známé jako hastrmánci nebo vodníčci.
MŮJ TIP: Hledáte netradiční vánoční cukroví? Zkuste myslivecké knoflíky (recept s fotkami krok za krokem!)
➜ Ingredience
K přípravě podvodnic potřebujete:
- Hladká mouka; klasická pšeničná
- Máslo; vyndejte ho asi půl hodiny až hodinu předem z lednice, aby povolilo
- Sušené droždí; případně použijte čerstvé
- Cukr; trošičku, k podpoře aktivace droždí
- Mléko; vlažné, v něm připravíme kvásek
Dále si vezměte k ruce moučkový cukr na obalení cukroví. Pro lepší vůni smíchejte s vanilkovým cukrem.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Do vlažného mléka vsypte cukr a sušené droždí. Promíchejte lžičkou a nechte v teple kynout, stačí 10-15 minut. Na povrchu mléka se vytvoří bubliny, známka toho, že je kvásek připravený k použití.
KROK 2: Do mísy vsypte mouku, nasekejte povolené máslo a přilijte vzešlý kvásek. Zpracujte na vále ve vláčné těsto. Začněte vidličkou, poté použijte ruce.
KROK 3: Těsto vytvarujte do koule. Vložte ho do mísy se studenou vodou, těsto musí být celé ponořené. Mísu s těstem dejte do lednice, kde jej nechte dvě hodiny kynout.
KROK 4: Po dvou hodinách těsto vyndejte z vody a osušte. Rozdělte na menší kusy a každý rukama propracujte, až těsto trochu povolí. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na tloušťku asi půl centimetru (nikoliv natenko!).
KROK 5: Z vyváleného těsta vykrajujte drobné tvary. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
KROK 6: Podvodnice pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horní a dolní ohřev) po dobu 15 minut. Těsto na povrchu příliš nezezlátne, zato se zlehýnka nafoukne a po upečení bude báječně křehké.
KROK 7: Ještě horké cukroví obalte v moučkovém cukru s vanilkou.
➜ Skladování
Podvodnice naskládejte do čisté papírové krabice, kterou jste vyložili pečicím papírem. Shora přikryjte papírovým ubrouskem a krabici uzavřete víkem. Skladujte v chladu a suchu.
Čerstvě upečené podvodnice jsou křehké, postupně zvláční. Nejlepší chuť mají několik dní po upečení. Cukroví připravujte zhruba týden až dva před Vánoci.
➜ Šikovné tipy
- V některých receptech se praví, že se těsto na podvodnice má nechat kynout pod vodou přes noc. Dvě hodiny kynutí však stačí; přes noc těsto natáhne zbytečně vody a rozmočí se.
- Z těsta vykrajujte spíše drobnější tvary, které podvodnicím sluší nejlépe.
- S těstem při vyvalování pracujte rychle. Čím je měkčí, tím více budete potřebovat mouky na podsypání a cukroví pak bude zbytečně tuhé.
Další vánoční cukroví:
- Rumové kuličky – nepečené
- Plněné ořechy
- Pracny – medvědí tlapky
- Masarykovo cukroví
- Vyfouklé cukroví ze žloutků
- Křehké šlehačkové cukroví
A co třeba domácí rakvičky se šlehačkou?
Podvodnice, staročeské cukroví
Suroviny
- 260 g hladká mouka
- 165 g máslo - vyndejte hodinu předem z lednice, aby povolilo
- ¼ lžička cukr
- 1 lžička sušené droždí - nebo 1/3 kostky čerstvého
- 2 lžíce mléko - vlažné
Instrukce
- Do vlažného mléka vsypte cukr a sušené droždí. Promíchejte lžičkou a nechte v teple kynout, stačí 10-15 minut. Na povrchu mléka se vytvoří bubliny, známka toho, že je kvásek připravený k použití.
- Do mísy vsypte mouku, nasekejte povolené máslo a přilijte vzešlý kvásek. Zpracujte na vále ve vláčné těsto. Začněte vidličkou, poté použijte ruce.
- Těsto vytvarujte do koule. Vložte ho do mísy se studenou vodou, těsto musí být celé ponořené. Mísu s těstem dejte do lednice, kde jej nechte dvě hodiny kynout.
- Po dvou hodinách těsto vyndejte z vody a osušte. Rozdělte na menší kusy a každý rukama propracujte, až těsto trochu povolí. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na tloušťku asi půl centimetru (nikoliv natenko!).
- Z vyváleného těsta vykrajujte drobné tvary. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
- Podvodnice pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horní a dolní ohřev) po dobu 15 minut. Těsto na povrchu příliš nezezlátne, zato se zlehýnka nafoukne a po upečení bude báječně křehké.
- Ještě horké cukroví obalte v moučkovém cukru s vanilkou.
Poznámky
- Z množství surovin podle základního receptu dostanete asi 70-80 ks drobnějšího cukroví (2 plechy).
- SKLADOVÁNÍ: Podvodnice naskládejte do čisté papírové krabice, kterou jste vyložili pečicím papírem. Shora přikryjte papírovým ubrouskem a krabici uzavřete víkem. Skladujte v chladu a suchu.
- Čerstvě upečené podvodnice jsou křehké, postupně zvláční. Nejlepší chuť mají několik dní po upečení. Cukroví připravujte zhruba týden až dva před Vánoci.
- S těstem při vyvalování pracujte rychle. Čím je měkčí, tím více budete potřebovat mouky na podsypání a cukroví pak bude zbytečně tuhé.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Silvie Čapkova
Nejlepší cukroví co jsem dělala , super👍
Petra Kupská
Ó děkuji za pochvalu a milý komentář!
Eva Vrublova
prvý krát som o tomto recepte počula a čítala hneď spravím super he
Petra Kupská
Vyzkoušejte, pevně věřím, že budete spokojená 🙂