• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Vánoce

Podvodnice, staročeské cukroví

Dne: 20. 12. 2021 · Upraveno: 10. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 46Sdílení

Když se řekne nejlepší vánoční cukroví, hned si mi vybaví babiččiny podvodnice. Krásně nadýchané, obalené v moučkovém cukru, který voní po vanilce. Pokud si podvodnice zkusíte upéct poprvé, budete překvapeni, jak skvěle toto cukroví chutná!

Podvodnice vánoční cukroví servírované na talířku.
Obsah skrýt
➜ Co jsou podvodnice
➜ Ingredience
➜ Postup s fotkami
➜ Skladování
➜ Šikovné tipy
Podvodnice, staročeské cukroví

➜ Co jsou podvodnice

Podvodnice jsou staročeské cukroví, které pekly s oblibou naše babičky. Základ tvoří jednoduché těsto, kynuté pod vodou. Z těsta se vykrajují nejrůznější drobné tvary, které se po upečení obalují v cukru. Pečivo je křehké a nadýchané, nejlépe chutná odleželé několik dnů po upečení.

Podvodnice jsou také známé jako hastrmánci nebo vodníčci.

MŮJ TIP: Hledáte netradiční vánoční cukroví? Zkuste myslivecké knoflíky (recept s fotkami krok za krokem!)

➜ Ingredience

Podvodnice vánoční cukroví ingredience.

K přípravě podvodnic potřebujete:

  • Hladká mouka; klasická pšeničná
  • Máslo; vyndejte ho asi půl hodiny až hodinu předem z lednice, aby povolilo
  • Sušené droždí; případně použijte čerstvé
  • Cukr; trošičku, k podpoře aktivace droždí
  • Mléko; vlažné, v něm připravíme kvásek

Dále si vezměte k ruce moučkový cukr na obalení cukroví. Pro lepší vůni smíchejte s vanilkovým cukrem.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Do vlažného mléka vsypte cukr a sušené droždí. Promíchejte lžičkou a nechte v teple kynout, stačí 10-15 minut. Na povrchu mléka se vytvoří bubliny, známka toho, že je kvásek připravený k použití.

Kynutí kvásku.

KROK 2: Do mísy vsypte mouku, nasekejte povolené máslo a přilijte vzešlý kvásek. Zpracujte na vále ve vláčné těsto. Začněte vidličkou, poté použijte ruce.

Příprava těsta na podvodnice - suroviny v míse.

KROK 3: Těsto vytvarujte do koule. Vložte ho do mísy se studenou vodou, těsto musí být celé ponořené. Mísu s těstem dejte do lednice, kde jej nechte dvě hodiny kynout.

Těsto kynuté pod vodou, v míse.

KROK 4: Po dvou hodinách těsto vyndejte z vody a osušte. Rozdělte na menší kusy a každý rukama propracujte, až těsto trochu povolí. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na tloušťku asi půl centimetru (nikoliv natenko!).

KROK 5: Z vyváleného těsta vykrajujte drobné tvary. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.

Vyválené těsto a vykrajování cukroví.

KROK 6: Podvodnice pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horní a dolní ohřev) po dobu 15 minut. Těsto na povrchu příliš nezezlátne, zato se zlehýnka nafoukne a po upečení bude báječně křehké.

Podvodnice cukroví na plechu před upečením a po upečení.

KROK 7: Ještě horké cukroví obalte v moučkovém cukru s vanilkou.

Obalování cukroví v moučkovém cukru.

➜ Skladování

Podvodnice naskládejte do čisté papírové krabice, kterou jste vyložili pečicím papírem. Shora přikryjte papírovým ubrouskem a krabici uzavřete víkem. Skladujte v chladu a suchu.

Čerstvě upečené podvodnice jsou křehké, postupně zvláční. Nejlepší chuť mají několik dní po upečení. Cukroví připravujte zhruba týden až dva před Vánoci.

Podvodnice cukroví obalené v cukru a vyskládané na talířku.

➜ Šikovné tipy

  • V některých receptech se praví, že se těsto na podvodnice má nechat kynout pod vodou přes noc. Dvě hodiny kynutí však stačí; přes noc těsto natáhne zbytečně vody a rozmočí se.
  • Z těsta vykrajujte spíše drobnější tvary, které podvodnicím sluší nejlépe.
  • S těstem při vyvalování pracujte rychle. Čím je měkčí, tím více budete potřebovat mouky na podsypání a cukroví pak bude zbytečně tuhé.

Další vánoční cukroví:

  • Rumové kuličky – nepečené
  • Plněné ořechy
  • Pracny – medvědí tlapky
  • Masarykovo cukroví
Podvodnice cukroví recept.

Podvodnice, staročeské cukroví

Petra Kupská
Když se řekne nejlepší vánoční cukroví, hned si představím babiččiny podvodnice. Krásně nadýchané, obalené v moučkovém cukru, který voní po vanilce. Pokud si podvodnice zkusíte upéct poprvé, budete překvapeni, jak skvěle toto jednoduché cukroví chutná!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 15 mins
Kynutí těsta 2 hrs
Čas celkem 2 hrs 35 mins
Chod Cukroví
Kuchyně Česká
Porce 70 ks

Suroviny 

  • 260 g hladká mouka
  • 165 g máslo - vyndejte hodinu předem z lednice, aby povolilo
  • ¼ lžička cukr
  • 1 lžička sušené droždí - nebo ⅓ kostky čerstvého
  • 2 lžíce mléko - vlažné

Instrukce 

  • Do vlažného mléka vsypte cukr a sušené droždí. Promíchejte lžičkou a nechte v teple kynout, stačí 10-15 minut. Na povrchu mléka se vytvoří bubliny, známka toho, že je kvásek připravený k použití.
  • Do mísy vsypte mouku, nasekejte povolené máslo a přilijte vzešlý kvásek. Zpracujte na vále ve vláčné těsto. Začněte vidličkou, poté použijte ruce.
  • Těsto vytvarujte do koule. Vložte ho do mísy se studenou vodou, těsto musí být celé ponořené. Mísu s těstem dejte do lednice, kde jej nechte dvě hodiny kynout.
  • Po dvou hodinách těsto vyndejte z vody a osušte. Rozdělte na menší kusy a každý rukama propracujte, až těsto trochu povolí. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na tloušťku asi půl centimetru (nikoliv natenko!).
  • Z vyváleného těsta vykrajujte drobné tvary. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Podvodnice pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horní a dolní ohřev) po dobu 15 minut. Těsto na povrchu příliš nezezlátne, zato se zlehýnka nafoukne a po upečení bude báječně křehké.
  • Ještě horké cukroví obalte v moučkovém cukru s vanilkou.

Poznámky

  • Z množství surovin podle základního receptu dostanete asi 70-80 ks drobnějšího cukroví (2 plechy).
  • SKLADOVÁNÍ: Podvodnice naskládejte do čisté papírové krabice, kterou jste vyložili pečicím papírem. Shora přikryjte papírovým ubrouskem a krabici uzavřete víkem. Skladujte v chladu a suchu.
  • Čerstvě upečené podvodnice jsou křehké, postupně zvláční. Nejlepší chuť mají několik dní po upečení. Cukroví připravujte zhruba týden až dva před Vánoci.
  • S těstem při vyvalování pracujte rychle. Čím je měkčí, tím více budete potřebovat mouky na podsypání a cukroví pak bude zbytečně tuhé.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Vánoce
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 46Sdílení

Další recepty:

  • Krkonošský hubník
  • Vánoční perníčky
  • Masarykovo cukroví
  • Domácí svařené víno

Reader Interactions

Comments

  1. Eva Vrublova

    22 listopadu, 2022 at 9:56 pm

    prvý krát som o tomto recepte počula a čítala hneď spravím super he

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      24 listopadu, 2022 at 11:37 am

      Vyzkoušejte, pevně věřím, že budete spokojená 🙂

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT