• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×
    Domů » Recipes » Vánoce

    Výborné šlehačkové cukroví

    Dne: 11. 12. 2023 · Aktualizováno: 11. 12. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 190Sdílení

    Máte ve svém repertoáru vánočního cukroví to ze šlehačky? Že ne? Pak je právě teď ten nejlepší čas to napravit! Šlehačkové cukroví je velmi snadné na přípravu, křehoučké a měkké zároveň, navíc vám stačí pár základních surovin. Jdeme péct?

    Šlehačkové cukroví vyskládané na talířku.
    Obsah článku ukázat
    ➜ Co je šlehačkové cukroví
    ➜ Suroviny
    ➜ Jak udělat šlehačkové cukroví
    ➜ Jak skladovat šlehačkové cukroví
    ➜ Užitečné tipy
    Výborné šlehačkové cukroví

    ➜ Co je šlehačkové cukroví

    Šlehačkové cukroví se peče z křehkého těsta, do kterého se přidává šlehačka. Z rozváleného těsta je třeba vykrojit drobné tvary, ty upéct, a ještě teplé obalit v moučkovém cukru. Žádné slepování marmeládou nebo krémem, ani zdobení, příprava je opravdu rychlá.

    Šlehačkové cukroví nepotřebuje dlouhou dobu k odležení, můžete ho upéct krátce před Vánoci. Já sama jej peču asi týden před Štědrým dnem.

    Šlehačkové těsto je podobné lineckému, tady je recept na osvědčené linecké cukroví, pokud chcete vyzkoušet. Podobně chutnají a také vypadají staročeské podvodnice, cukroví, které mám od svojí babičky.

    ➜ Suroviny

    Suroviny na šlehačkové těsto včetně popisků.

    Na domácí šlehačkové cukroví si připravte:

    • Hladká mouka
    • Máslo; povolené při pokojové teplotě. Vyndejte máslo asi dvě hodiny předtím, než se pustíte do pečení.
    • Šlehačka; neboli smetana na šlehání. Je to ta, která obsahuje více jak 30 % tuku.
    • Vaječný žloutek
    • Moučkový cukr; na obalení. Pro voňavější cukroví smíchejte moučkový cukr se sáčkem vanilkového.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Jak udělat šlehačkové cukroví

    Šlehačkové těsto

    KROK 1/6: Do mísy dejte mouku, přidejte máslo, žloutek, a přilijte smetanu.

    Příprava křehkého těsta na šlehačkové cukroví. Suroviny v bílé míse.

    Nejprve vidličkou nahrubo promačkejte žloutek, smetanu a máslo s moukou. Poté těsto zpracujte prsty na drobenku. Nakonec hmotu vyklopte na pracovní plochu a rukama ji rychle zpracujte v hladké, měkké těsto.

    Pokud těsto příliš lepí, poprašte ho trochou mouky a zapracujte ji do těsta.

    KROK 2/6: Jakmile těsto drží pohromadě, přestaňte ho hníst. Vytvarujte z něj váleček, zabalte ho do fólie nebo plastového sáčku a dejte na hodinu nebo dvě odpočinout do lednice.

    Zpracované těsto na šlehačkové cukroví, zformované do tvaru válečku, položené na mikrotenovém sáčku.

    TIP: Těsto by se ideálně mělo chladit tak dlouho, aby zapracované máslo zpevnilo a těsto se dalo vyválet, aniž by se lepilo na váleček nebo vyžadovalo hodně mouky na podsypání.

    Vykrajování cukroví

    KROK 3/6: Odpočinuté těsto rozválejte na válu na tloušťku asi na tloušťku brčka. Vykrajujte různé tvary vykrajovátky na cukroví. Nejlépe podle mě vypadají menší tvary, mini šlehačkové cukroví se na tácu bude hezky vyjímat.

    Vykrajování tvarů cukroví ze šlehačkového těsta, rozváleného na válu.

    Pečení šlehačkového cukroví

    KROK 4/6: Vykrojené cukroví přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Používám tenkou plastovou cukrářskou kartu, abych cukroví opatrně nabrala a nepoškodila jejich tvar.

    Pokud bude těsto tak akorát tuhé, půjde zvednout bez problémů. Měkké těsto bude mít tendenci se lepit a při zvedání se bude deformovat.

    Vykrojené tvary šlehačkového cukroví na plechu vyloženém pečicím papírem.

    TIP K PEČICÍMU PAPÍRU: Aby papír dobře přilnul k povrchu plechu, vždy plech předem potřu malým množstvím tuku (máslo, Omega, Hera). Papír se přilepí a nebude po plechu cestovat.

    KROK 5/6: Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 10-12 minut, dokud cukroví lehce nezezlátne.

    Upečené šlehačkové cukroví na plechu.

    KROK 6/6: Plech s cukrovím položte na mřížku, nechte asi pět minut vychladnout, a ještě teplé tvary obalujte v moučkovém cukru. Pro ještě lepší chuť můžete moučkový cukr smíchat se sáčkem vanilkového.

    Obalování upečeného šlehačkového cukroví v moučkovém cukru.

    ➜ Jak skladovat šlehačkové cukroví

    Nejlepší na tomhle cukroví je, že je hned po vytažení z trouby fantasticky měkké!

    Doporučuji šlehačkové cukroví uchovávat v čisté papírové krabici vyložené fólií. Vrchní část přikryjte papírovou utěrkou a krabici uzavřete víkem. Skladujte na chladném a suchém místě. Cukroví uložené popsaným způsobem vydrží až tři týdny.

    Pokud vám nějaké cukroví z Vánoc zbyde, není problém je zmrazit. V takovém případě je uložte do vzduchotěsné nádoby s víkem do mrazáku, kde vydrží zhruba půl roku.

    Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.

    ➜ Užitečné tipy

    • Cukroví se během pečení mírně smrskne a nafoukne, takže jednotlivé tvary můžete na plechu vyskládat blízko u sebe.
    • Kdy péct šlehačkové cukroví? Cukroví je měkké a křehké hned po vytažení z trouby. Dobře chutná i odleželé, péct by se mělo asi jeden až dva týdny před Vánoci.
    • Oblíbené tvary tohoto vánočního cukroví jsou hvězdičky, zvonečky nebo srdíčka. Pomocí dalších tematických vykrajovátek si ze šlehačkového těsta upečete cukroví na Valentýna (srdíčka) nebo Velikonoce (kytičky, vajíčka, kolečka).

    Další recepty na vánoční cukroví:

    • Masarykovo cukroví
    • Medovníkové kuličky
    • Myslivecké knoflíky
    • Kokosky z bílků
    • Žloutkové cukroví
    Upečené šlehačkové cukroví obalené v cukru, naaranžované na talířku.

    Výborné šlehačkové cukroví

    Petra Kupská
    Máte ve svém repertoáru vánočního cukroví to ze šlehačky? Že ne? Pak je právě teď ten nejlepší čas to napravit! Šlehačkové cukroví je velmi snadné na přípravu, křehoučké a měkké zároveň, navíc vám stačí pár základních surovin.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 minutes mins
    Vaření / Pečení 12 minutes mins
    Odpočinutí těsta 1 hour hr 30 minutes mins
    Čas celkem 2 hours hrs 12 minutes mins
    Chod Vánoční cukroví
    Kuchyně Česká
    Porce 25 kousků
    Kalorie 87 kcal

    Suroviny 

    • 200 g hladká mouka
    • 140 g máslo - změklé při pokojové teplotě
    • 50 ml šlehačka - obsah tuku přes 30 %
    • 1 žloutek
    • ½ hrnek moučkový cukr - na obalení

    Instrukce 

    • Do mísy dejte mouku, přidejte máslo, žloutek, a přilijte smetanu. Nejprve vidličkou nahrubo promačkejte žloutek, smetanu a máslo s moukou. Poté těsto zpracujte prsty na drobenku. Nakonec hmotu vyklopte na pracovní plochu a rukama ji rychle zpracujte v hladké, měkké těsto. Pokud těsto příliš lepí, poprašte ho trochou mouky a zapracujte ji do těsta.
    • Jakmile těsto drží pohromadě, přestaňte ho hníst. Vytvarujte z něj váleček, zabalte ho do fólie nebo plastového sáčku a dejte na hodinu nebo dvě odpočinout do lednice.
    • Odpočinuté těsto rozválejte na válu na tloušťku asi na tloušťku brčka. Vykrajujte různé drobné tvary vykrajovátky na cukroví.
    • Vykrojené cukroví přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Používám tenkou plastovou cukrářskou kartu, abych cukroví opatrně nabrala a nepoškodila jejich tvar.
    • Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 10-12 minut, dokud cukroví lehce nezezlátne.
    • Plech s cukrovím položte na mřížku, nechte asi pět minut vychladnout, a ještě teplé tvary obalujte v moučkovém cukru.

    Poznámky

    • Vystačí asi na 25 kousků. Pokud pečete pro velkou rodinu, jednoduše znásobte suroviny. Pomůže vám k tomu kalkulátor počtu porcí na kartě receptu.
    • Pro voňavější cukroví přimíchejte při obalování k moučkovému cukru balíček vanilkového.
    • Kdy péct šlehačkové cukroví? Cukroví je měkké a křehké hned po vytažení z trouby. Dobře chutná i odleželé, péct by se mělo asi jeden až dva týdny před Vánoci.
    • SKLADOVÁNÍ: Doporučuji šlehačkové cukroví uchovávat v čisté papírové krabici vyložené fólií. Vrchní část přikryjte papírovou utěrkou a krabici uzavřete víkem. Skladujte na chladném a suchém místě. Cukroví uložené popsaným způsobem vydrží až tři týdny.
    • Pokud vám nějaké cukroví z Vánoc zbyde, není problém je zmrazit. V takovém případě je uložte do vzduchotěsné nádoby s víkem do mrazáku, kde vydrží zhruba půl roku.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 87kcalSacharidy: 8gBílkoviny: 1gTuky: 6g

    Orientační hodnoty na 1 porci

    O nutričních hodnotách
    Klíčová slova Vánoce
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 190Sdílení

    Další recepty:

    • Vánoční žloutkové cukrové vyskládané na talířku. Vepředu jedna z křehulek rozpůlená, je vidět dutina uvnitř.
      Vánoční cukroví ze žloutků
    • Medovníkové koule servírované na bílém talířku.
      Nepečené medovníkové kuličky
    • Štědrovečerní kuba podávaný s kysaným zelím.
      Staročeský houbový kuba
    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Vejmrda podávaná v misce.
      Víte, co je vejmrda? S vařeným masem nemá chybu
    • Nakrájený pražský koláč.
      Pražský koláč se skořicovou posypkou
    • Dva kousky strouhaného koláče s tvarohem na dezertním talířku.
      Strouhaný koláč s tvarohem
    • Staročeské strapačky.
      Staročeské strapačky s uzeným a zelím

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů
    • Nutriční hodnoty u receptů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt

    Copyright © 2025 Klasicke-recepty.cz