• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Vánoce

Masarykovo cukroví

Dne: 10. 12. 2022 · Upraveno: 10. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 7Sdílení

Tradiční vánoční cukroví našich babiček, o kterém historie praví, že bylo oblíbenou pochoutkou prvního českého prezidenta Masaryka. Však po něm získalo i jméno: Masarykovo cukroví, nebo také Masarykovy sušenky. Pojďme se podívat na recept!

Masarykovo cukroví naservírované na tácku.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Postup včetně fotek
➜ Skladování cukroví
➜ Jak dlouho před Vánoci péct Masarykovo cukroví
➜ Šikovné tipy
Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví je fantastické staročeské cukroví, jednoduché na přípravu, vynikající na chuť. K jeho přípravě nepotřebujete žádná vykrajovátka, ale ani formičky.

Ořechové těsto jednoduše vyválíte do tvaru podlouhlého válečku a nakrájíte na kolečka, jako byste si krájeli klobásku nebo salám. Ta pak upečete a obalíte v moučkovém cukru. Tak jednoduché to je!

MŮJ TIP: Zkuste také podvodnice, vánoční cukroví kynuté pod vodou!

➜ Suroviny

Suroviny na Masarykovo cukroví včetně popisku.

Na vánoční Masarykovo cukroví potřebujete:

  • Hladká mouka
  • Moučkový cukr
  • Máslo; studené, vyndané z lednice asi půl hodiny před přípravou
  • Lískové ořechy; celé, i se slupkou. Lískáče jsou v receptu podstatnou surovinou. Před přípravou doporučuji namočit je ve vlažné vodě, aby trochu změkly.
  • Žloutek; pro lepší soudržnost těsta
  • Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr

Na obalení cukroví: moučkový cukr

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup včetně fotek

KROK 1: Nejprve vsypte lískové ořechy do rendlíku a zalijte vlažnou vodou. Nechte je asi dvě hodiny stát.

Lískové ořechy ve slupce namočené v červeném hrnku s vodou.

KROK 2: Do mísy vsypte mouku a moučkový cukr. Přidejte na menší kousky nasekané máslo, žloutek a vanilkovou pastu.

Ořechy slijte a jemně osušte utěrkou. Přidejte je do mísy k ostatním surovinám.

Suroviny na Masarykovo cukroví v bílé míse.

KROK 3: Zpracujte těsto. Nejprve vidličkou promíchejte žloutek a vanilkovou pastu s moukou. Poté začněte prsty zpracovávat máslo s moučnou směsí, asi jako byste připravovali drobenku.

Drobenkovou masu vyklopte na pracovní ruku a zpracujte na hladké těsto. Buďte trpěliví a nespěchejte. Možná se vám zpočátku bude zdát, že směs je příliš sypká, ale nebojte a pokračujte. Jak začne máslo povolovat, vše se hezky spojí v hladké těsto.

Těsto zbytečně nehněťte! Jakmile je hotové a drží pohromadě, máte hotovo.

KROK 4: Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny. Z každé vyválejte podlouhlý váleček o průměru 4-5 cm. Oba válečky zabalte do folie a dejte do lednice asi na hodinu ztuhnout.

Těsto na Masarykovo cukroví, zformované do dvou válečků.

KROK 5: Odpočinuté válečky nakrájejte ostrým nožem na kolečka silná asi půl centimetru. Nůž musí být opravdu ostrý, budete krájet celé lískové ořechy, které jsou v těstě zapracovány.

Krájení válečků těsta na kolečka, příprava Masarykova cukroví.

KROK 6: Pečicí plech vyložte pergamenovým papírem a kolečka cukroví na něj vyskládejte. Troubu předehřejte na 170 °C a cukroví pečte asi 13 minut, dokud na povrchu nezrůžoví.

Masarykovo cukroví vyskládané na plech, před upečením.
Upečené Masarykovo cukroví na plechu.

KROK 7: Po vytažení z trouby nechte 5 minut vychladnout. Ještě teplé obalujte ze všech stran v moučkovém cukru.

Obalování upečného Masarykova cukroví v moučkovém cukru.

➜ Skladování cukroví

Ihned po upečení je Masarykovo cukroví křehké a křupavé, druhý den zpevní. Pokud necháte sušenky odpočívat asi týden až deset dní, dokonale změknou.

Pro skladování si připravte papírovou krabici vyloženou papírovými ubrousky. Vyskládejte do ní cukroví. Přikryjte ji víkem a uložte na chladném a suchém místě.

➜ Jak dlouho před Vánoci péct Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví potřebuje minimálně týden odležet, aby změklo. Lískové ořechy však zůstanou nadále křupavé. Cukroví pečte zhruba v polovině prosince.

Masarykovo cukroví vyskládané na talířku.

➜ Šikovné tipy

  • Ke skladování nepoužívejte plastové nebo kovové krabice. K cukroví by se nedostala potřebná vlhkost, které potřebuje ke změknutí.
  • Je po Vánocích a zbylo vám nějaké Masarykovo cukroví? Zamrazte jej! Vložte cukroví do dobře těsnicí plastové nádoby s víčkem a uložte do mrazničky, kde vydrží nejméně půl roku.
  • Příprava cukroví je velmi snadná, zvládnou ho i začátečníci nebo ti, kteří nemají času nazbyt.

Další vánoční cukroví:

  • Pracny
  • Kokosky z bílků
  • Myslivecké knoflíky

Další porci receptů najdete v kategorii Vánoce

Masarykovo cukroví vyskládané na talířku.

Masarykovo cukroví

Petra Kupská
Tradiční vánoční cukroví našich babiček, o kterém historie praví, že bylo oblíbenou pochoutkou prvního českého prezidenta Masaryka. Však po něm získalo i jméno: Masarykovo cukroví, nebo také Masarykovy sušenky. Pojďme se podívat na recept!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 13 mins
Čas celkem 43 mins
Chod Cukroví
Kuchyně Česká
Porce 40 ks
Kalorie 78 kcal

Suroviny 

  • 170 g hladká mouka
  • 40 g moučkový cukr
  • 100 g máslo - studené
  • 100 g lískové ořechy - v celku, se slupkou
  • 1 ks žloutek
  • ½ lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
  • ½ hrnek moučkový cukr - na obalení

Instrukce 

  • Nejprve vsypte lískové ořechy do rendlíku a zalijte vlažnou vodou. Nechte je asi dvě hodiny stát.
  • Do mísy vsypte mouku a moučkový cukr. Přidejte na menší kousky nasekané máslo, žloutek a vanilkovou pastu.
  • Ořechy slijte a jemně osušte utěrkou. Přidejte je do mísy k ostatním surovinám.
  • Zpracujte těsto. Nejprve vidličkou promíchejte žloutek a vanilkovou pastu s moukou. Poté začněte prsty zpracovávat máslo s moučnou směsí, asi jako byste připravovali drobenku.
  • Drobenkovou masu vyklopte na pracovní ruku a zpracujte na hladké těsto. Buďte trpěliví a nespěchejte. Možná se vám zpočátku bude zdát, že směs je příliš sypká, ale nebojte a pokračujte. Jak začne máslo povolovat, vše se hezky spojí v hladké těsto. Dál nehněťte!
  • Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny. Z každé vyválejte podlouhlý váleček o průměru 4-5 cm. Oba válečky zabalte do folie a dejte do lednice asi na hodinu ztuhnout.
  • Odpočinuté válečky nakrájejte ostrým nožem na kolečka silná asi půl centimetru. Nůž musí být opravdu ostrý, budete krájet celé lískové ořechy, které jsou v těstě zapracovány.
  • Pečicí plech vyložte pergamenovým papírem a kolečka cukroví na něj vyskládejte. Troubu předehřejte na 170 °C a cukroví pečte asi 13 minut, dokud na povrchu nezrůžoví.
  • Po vytažení z trouby nechte 5 minut vychladnout. Ještě teplé obalujte ze všech stran v moučkovém cukru.

Poznámky

  • Z uvedeného množství získáte asi 40 kousků cukroví.
  • Ihned po upečení je Masarykovo cukroví křehké, druhý den zpevní. Pokud necháte sušenky odpočívat asi týden až deset dní, dokonale změknou. Ořechy však zůstanou nadále křupavé!
  • Cukroví pečte zhruba v polovině prosince, aby bylo do Vánoc odleželé.
  • SKLADOVÁNÍ: Pro skladování si připravte papírovou krabici vyloženou papírovými ubrousky. Vyskládejte do ní cukroví. Přikryjte ji víkem a uložte na chladném a suchém místě.
  • Ke skladování nepoužívejte plastové nebo kovové krabice. K cukroví by se nedostala potřebná vlhkost, které potřebuje ke změknutí.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 78kcalSacharidy: 7gBílkoviny: 1gTuky: 5g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Vánoce, Z ořechů
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 7Sdílení

Další recepty:

  • Krkonošský hubník
  • Vánoční perníčky
  • Domácí svařené víno
  • Nepečené mandlové hříbečky

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT