Tradiční vánoční cukroví našich babiček, o kterém historie praví, že bylo oblíbenou pochoutkou prvního českého prezidenta Masaryka. Však po něm získalo i jméno: Masarykovo cukroví, nebo také Masarykovy sušenky. Pojďme se podívat na recept!

Masarykovo cukroví je fantastické staročeské cukroví, jednoduché na přípravu, vynikající na chuť. K jeho přípravě nepotřebujete žádná vykrajovátka, ale ani formičky.
Ořechové těsto jednoduše vyválíte do tvaru podlouhlého válečku a nakrájíte na kolečka, jako byste si krájeli klobásku nebo salám. Ta pak upečete a obalíte v moučkovém cukru. Tak jednoduché to je!
MŮJ TIP: Zkuste také podvodnice, vánoční cukroví kynuté pod vodou!
➜ Suroviny

Na vánoční Masarykovo cukroví potřebujete:
- Hladká mouka
- Moučkový cukr
- Máslo; studené, vyndané z lednice asi půl hodiny před přípravou
- Lískové ořechy; celé, i se slupkou. Lískáče jsou v receptu podstatnou surovinou. Před přípravou doporučuji namočit je ve vlažné vodě, aby trochu změkly.
- Žloutek; pro lepší soudržnost těsta
- Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr
Na obalení cukroví: moučkový cukr
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup včetně fotek
KROK 1: Nejprve vsypte lískové ořechy do rendlíku a zalijte vlažnou vodou. Nechte je asi dvě hodiny stát.

KROK 2: Do mísy vsypte mouku a moučkový cukr. Přidejte na menší kousky nasekané máslo, žloutek a vanilkovou pastu.
Ořechy slijte a jemně osušte utěrkou. Přidejte je do mísy k ostatním surovinám.

KROK 3: Zpracujte těsto. Nejprve vidličkou promíchejte žloutek a vanilkovou pastu s moukou. Poté začněte prsty zpracovávat máslo s moučnou směsí, asi jako byste připravovali drobenku.
Drobenkovou masu vyklopte na pracovní ruku a zpracujte na hladké těsto. Buďte trpěliví a nespěchejte. Možná se vám zpočátku bude zdát, že směs je příliš sypká, ale nebojte a pokračujte. Jak začne máslo povolovat, vše se hezky spojí v hladké těsto.
Těsto zbytečně nehněťte! Jakmile je hotové a drží pohromadě, máte hotovo.
KROK 4: Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny. Z každé vyválejte podlouhlý váleček o průměru 4-5 cm. Oba válečky zabalte do folie a dejte do lednice asi na hodinu ztuhnout.

KROK 5: Odpočinuté válečky nakrájejte ostrým nožem na kolečka silná asi půl centimetru. Nůž musí být opravdu ostrý, budete krájet celé lískové ořechy, které jsou v těstě zapracovány.

KROK 6: Pečicí plech vyložte pergamenovým papírem a kolečka cukroví na něj vyskládejte. Troubu předehřejte na 170 °C a cukroví pečte asi 13 minut, dokud na povrchu nezrůžoví.


KROK 7: Po vytažení z trouby nechte 5 minut vychladnout. Ještě teplé obalujte ze všech stran v moučkovém cukru.

➜ Skladování cukroví
Ihned po upečení je Masarykovo cukroví křehké a křupavé, druhý den zpevní. Pokud necháte sušenky odpočívat asi týden až deset dní, dokonale změknou.
Pro skladování si připravte papírovou krabici vyloženou papírovými ubrousky. Vyskládejte do ní cukroví. Přikryjte ji víkem a uložte na chladném a suchém místě.
➜ Jak dlouho před Vánoci péct Masarykovo cukroví
Masarykovo cukroví potřebuje minimálně týden odležet, aby změklo. Lískové ořechy však zůstanou nadále křupavé. Cukroví pečte zhruba v polovině prosince.

Na Vánoce se nemusí péct jen cukroví. Co třeba takové křehoučké rakvičky se šlehačkou?
➜ Šikovné tipy
- Ke skladování nepoužívejte plastové nebo kovové krabice. K cukroví by se nedostala potřebná vlhkost, které potřebuje ke změknutí.
- Je po Vánocích a zbylo vám nějaké Masarykovo cukroví? Zamrazte jej! Vložte cukroví do dobře těsnicí plastové nádoby s víčkem a uložte do mrazničky, kde vydrží nejméně půl roku.
- Příprava cukroví je velmi snadná, zvládnou ho i začátečníci nebo ti, kteří nemají času nazbyt.
Další vánoční cukroví:
Další porci receptů najdete v kategorii Vánoce

Masarykovo cukroví
Suroviny
- 170 g hladká mouka
- 40 g moučkový cukr
- 100 g máslo - studené
- 100 g lískové ořechy - v celku, se slupkou
- 1 ks žloutek
- ½ lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
- ½ hrnek moučkový cukr - na obalení
Instrukce
- Nejprve vsypte lískové ořechy do rendlíku a zalijte vlažnou vodou. Nechte je asi dvě hodiny stát.
- Do mísy vsypte mouku a moučkový cukr. Přidejte na menší kousky nasekané máslo, žloutek a vanilkovou pastu.
- Ořechy slijte a jemně osušte utěrkou. Přidejte je do mísy k ostatním surovinám.
- Zpracujte těsto. Nejprve vidličkou promíchejte žloutek a vanilkovou pastu s moukou. Poté začněte prsty zpracovávat máslo s moučnou směsí, asi jako byste připravovali drobenku.
- Drobenkovou masu vyklopte na pracovní ruku a zpracujte na hladké těsto. Buďte trpěliví a nespěchejte. Možná se vám zpočátku bude zdát, že směs je příliš sypká, ale nebojte a pokračujte. Jak začne máslo povolovat, vše se hezky spojí v hladké těsto. Dál nehněťte!
- Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny. Z každé vyválejte podlouhlý váleček o průměru 4-5 cm. Oba válečky zabalte do folie a dejte do lednice asi na hodinu ztuhnout.
- Odpočinuté válečky nakrájejte ostrým nožem na kolečka silná asi půl centimetru. Nůž musí být opravdu ostrý, budete krájet celé lískové ořechy, které jsou v těstě zapracovány.
- Pečicí plech vyložte pergamenovým papírem a kolečka cukroví na něj vyskládejte. Troubu předehřejte na 170 °C a cukroví pečte asi 13 minut, dokud na povrchu nezrůžoví.
- Po vytažení z trouby nechte 5 minut vychladnout. Ještě teplé obalujte ze všech stran v moučkovém cukru.
Poznámky
- Z uvedeného množství získáte asi 40 kousků cukroví.
- Ihned po upečení je Masarykovo cukroví křehké, druhý den zpevní. Pokud necháte sušenky odpočívat asi týden až deset dní, dokonale změknou. Ořechy však zůstanou nadále křupavé!
- Cukroví pečte zhruba v polovině prosince, aby bylo do Vánoc odleželé.
- SKLADOVÁNÍ: Pro skladování si připravte papírovou krabici vyloženou papírovými ubrousky. Vyskládejte do ní cukroví. Přikryjte ji víkem a uložte na chladném a suchém místě.
- Ke skladování nepoužívejte plastové nebo kovové krabice. K cukroví by se nedostala potřebná vlhkost, které potřebuje ke změknutí.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu