Tradiční vánoční cukroví našich babiček, o kterém historie praví, že bylo oblíbenou pochoutkou prvního českého prezidenta Masaryka. Však po něm získalo i jméno: Masarykovo cukroví, nebo také Masarykovy sušenky. Pojďme se podívat na recept!
Masarykovo cukroví je fantastické staročeské cukroví, jednoduché na přípravu, vynikající na chuť. K jeho přípravě nepotřebujete žádná vykrajovátka, ale ani formičky.
Ořechové těsto jednoduše vyválíte do tvaru podlouhlého válečku a nakrájíte na kolečka, jako byste si krájeli klobásku nebo salám. Ta pak upečete a obalíte v moučkovém cukru. Tak jednoduché to je!
MŮJ TIP: Zkuste také podvodnice, vánoční cukroví kynuté pod vodou!
➜ Suroviny
Na vánoční Masarykovo cukroví potřebujete:
- Hladká mouka
- Moučkový cukr
- Máslo; studené, vyndané z lednice asi půl hodiny před přípravou
- Lískové ořechy; celé, i se slupkou. Lískáče jsou v receptu podstatnou surovinou. Před přípravou doporučuji namočit je ve vlažné vodě, aby trochu změkly.
- Žloutek; pro lepší soudržnost těsta
- Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr
Na obalení cukroví: moučkový cukr
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup včetně fotek
KROK 1: Nejprve vsypte lískové ořechy do rendlíku a zalijte vlažnou vodou. Nechte je asi dvě hodiny stát.
KROK 2: Do mísy vsypte mouku a moučkový cukr. Přidejte na menší kousky nasekané máslo, žloutek a vanilkovou pastu.
Ořechy slijte a jemně osušte utěrkou. Přidejte je do mísy k ostatním surovinám.
KROK 3: Zpracujte těsto. Nejprve vidličkou promíchejte žloutek a vanilkovou pastu s moukou. Poté začněte prsty zpracovávat máslo s moučnou směsí, asi jako byste připravovali drobenku.
Drobenkovou masu vyklopte na pracovní ruku a zpracujte na hladké těsto. Buďte trpěliví a nespěchejte. Možná se vám zpočátku bude zdát, že směs je příliš sypká, ale nebojte a pokračujte. Jak začne máslo povolovat, vše se hezky spojí v hladké těsto.
Těsto zbytečně nehněťte! Jakmile je hotové a drží pohromadě, máte hotovo.
KROK 4: Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny. Z každé vyválejte podlouhlý váleček o průměru 4-5 cm. Oba válečky zabalte do folie a dejte do lednice asi na hodinu ztuhnout.
KROK 5: Odpočinuté válečky nakrájejte ostrým nožem na kolečka silná asi půl centimetru. Nůž musí být opravdu ostrý, budete krájet celé lískové ořechy, které jsou v těstě zapracovány.
KROK 6: Pečicí plech vyložte pergamenovým papírem a kolečka cukroví na něj vyskládejte. Troubu předehřejte na 170 °C a cukroví pečte asi 13 minut, dokud na povrchu nezrůžoví.
KROK 7: Po vytažení z trouby nechte 5 minut vychladnout. Ještě teplé obalujte ze všech stran v moučkovém cukru.
➜ Skladování cukroví
Ihned po upečení je Masarykovo cukroví křehké a křupavé, druhý den zpevní. Pokud necháte sušenky odpočívat asi týden až deset dní, dokonale změknou.
Pro skladování si připravte papírovou krabici vyloženou papírovými ubrousky. Vyskládejte do ní cukroví. Přikryjte ji víkem a uložte na chladném a suchém místě.
➜ Jak dlouho před Vánoci péct Masarykovo cukroví
Masarykovo cukroví potřebuje minimálně týden odležet, aby změklo. Lískové ořechy však zůstanou nadále křupavé. Cukroví pečte zhruba v polovině prosince.
Na Vánoce se nemusí péct jen cukroví. Co třeba takové křehoučké rakvičky se šlehačkou?
➜ Šikovné tipy
- Ke skladování nepoužívejte plastové nebo kovové krabice. K cukroví by se nedostala potřebná vlhkost, které potřebuje ke změknutí.
- Je po Vánocích a zbylo vám nějaké Masarykovo cukroví? Zamrazte jej! Vložte cukroví do dobře těsnicí plastové nádoby s víčkem a uložte do mrazničky, kde vydrží nejméně půl roku.
- Příprava cukroví je velmi snadná, zvládnou ho i začátečníci nebo ti, kteří nemají času nazbyt.
Další vánoční cukroví:
Další porci receptů najdete v kategorii Vánoce
Masarykovo cukroví
Suroviny
- 170 g hladká mouka
- 40 g moučkový cukr
- 100 g máslo - studené
- 100 g lískové ořechy - v celku, se slupkou
- 1 ks žloutek
- ½ lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
- ½ hrnek moučkový cukr - na obalení
Instrukce
- Nejprve vsypte lískové ořechy do rendlíku a zalijte vlažnou vodou. Nechte je asi dvě hodiny stát.
- Do mísy vsypte mouku a moučkový cukr. Přidejte na menší kousky nasekané máslo, žloutek a vanilkovou pastu.
- Ořechy slijte a jemně osušte utěrkou. Přidejte je do mísy k ostatním surovinám.
- Zpracujte těsto. Nejprve vidličkou promíchejte žloutek a vanilkovou pastu s moukou. Poté začněte prsty zpracovávat máslo s moučnou směsí, asi jako byste připravovali drobenku.
- Drobenkovou masu vyklopte na pracovní ruku a zpracujte na hladké těsto. Buďte trpěliví a nespěchejte. Možná se vám zpočátku bude zdát, že směs je příliš sypká, ale nebojte a pokračujte. Jak začne máslo povolovat, vše se hezky spojí v hladké těsto. Dál nehněťte!
- Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny. Z každé vyválejte podlouhlý váleček o průměru 4-5 cm. Oba válečky zabalte do folie a dejte do lednice asi na hodinu ztuhnout.
- Odpočinuté válečky nakrájejte ostrým nožem na kolečka silná asi půl centimetru. Nůž musí být opravdu ostrý, budete krájet celé lískové ořechy, které jsou v těstě zapracovány.
- Pečicí plech vyložte pergamenovým papírem a kolečka cukroví na něj vyskládejte. Troubu předehřejte na 170 °C a cukroví pečte asi 13 minut, dokud na povrchu nezrůžoví.
- Po vytažení z trouby nechte 5 minut vychladnout. Ještě teplé obalujte ze všech stran v moučkovém cukru.
Poznámky
- Z uvedeného množství získáte asi 40 kousků cukroví.
- Ihned po upečení je Masarykovo cukroví křehké, druhý den zpevní. Pokud necháte sušenky odpočívat asi týden až deset dní, dokonale změknou. Ořechy však zůstanou nadále křupavé!
- Cukroví pečte zhruba v polovině prosince, aby bylo do Vánoc odleželé.
- SKLADOVÁNÍ: Pro skladování si připravte papírovou krabici vyloženou papírovými ubrousky. Vyskládejte do ní cukroví. Přikryjte ji víkem a uložte na chladném a suchém místě.
- Ke skladování nepoužívejte plastové nebo kovové krabice. K cukroví by se nedostala potřebná vlhkost, které potřebuje ke změknutí.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Martina
super recept, díky. Jelikož jsem diabetik, použila jsem špaldovou mouku a umělé sladidlo a nemá to chybu
Petra Kupská
Dobrý den, Marti, děkuji za milou zpětnou vazbu! Já mám Masarykovo cukroví moc ráda, narozdíl od jiného vánočního cukroví nedá tolik práce, patří mezi ty méně tradiční a chutná báječně. Nápad se špaldovou moukou je velmi dobrou cestou k tomu, mít cukroví alespoň trochu zdravější a přizpůsobit ho vašim stravovacím potřebám.