Tohle je recept na měkké sněhové kokosky, které se pečou na plechu. U nás doma patří mezi nejlepší vánoční cukroví, které děti vyberou mezi prvními. Pojďme si tyto kokosky spolu upéct!

K upečení kokosek stačí pouze tři suroviny: vaječné bílky, krupicový cukr a strouhaný kokos. Postup přípravy je také jednoduchý, jediný možný zádrhel vidím v našlehání sněhu ve vodní lázni.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle křehké vanilkové rohlíčky (chutnají božsky!)
➜ Suroviny

K přípravě kokosek potřebujete:
- Vaječné bílky; pečlivě oddělené od žloutků
- Krupicový cukr; nikoliv moučkový nebo krystal
- Strouhaný kokos
Dále si vezměte k ruce trochu tuku na vymazání plechu + pečicího papíru a asi lžíci mouky na vysypání plechu. Za chvíli vám o přípravě plechu na pečení kokosek napíšu více.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Bílky ušlehejte s cukrem v teplé vodní lázni do tuhého lesklého sněhu.
- Ručně vmíchejte strouhaný kokos.
- Plech vyložte pečicím papírem, pomažte tukem a poprašte strouhankou.
- Dvěma lžičkami nabírejte kokosový sníh a tvořte kokosky o pr. asi 4 cm.
- Pečte 5 min. v troubě předehřáté na 170 °C, poté teplotu snižte na 150 °C a pečte dozlatova dalších 15 minut.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Připravte si vodní lázeň na šlehání bílků: Potřebujete dva nerezové hrnce, jeden o něco menší než druhý. Do dolního většího hrnce nalijte asi 2 cm vody, horní nahřejte – nalijte do něj horkou vodu a chvíli ji v něm nechte, poté vodu vylijte a hrnec vysušte. Nahřátý hrnec vložte do spodního většího, dno horního se nesmí dotýkat hladiny vody. Takto připravené hrnce dejte na sporák a zapněte ho na střední teplotu.
KROK 2: Bílky vlijte do horního hrnce a začněte je pomocí elektrického mixéru šlehat. Nejprve pomalu, pak rychlost zvětšujte. Zároveň přisypávejte cukr. Hlídejte si teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká; bílky by se začaly vařit. Teplota bílkového sněhu by měla být asi taková, že když do něj vložíte prst, bude příjemně teplý.

KROK 3: Šlehejte, až se cukr rozpustí, sníh ztuhne a bude krásně lesklý.
KROK 4: Vyndejte horní hrnec s vyšlehaným sněhem a vsypte do něj kokos. Směs ručně zamíchejte.

KROK 5: Vezměte si pečicí papír a připravte plech. Tukem zlehka pomažte povrch plechu, zejména po obvodu. Na něj položte papír a přitlačte jej. Díky podkladu z tuku bude papír dobře držet. Poté tukem tence vymažte i papír a vysypte moukou. Kokosky se tak nepřichytí ke dnu a půjdou po upečení bez problému z papíru sejmout.
KROK 6: Pomocí dvou lžic tvořte z bílkové směsi kokosky – hromádky o průměru asi 4 cm.

KROK 7: Kokosky pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 5 minut, poté teplotu stáhněte na 130 °C a pečte dalších 15 minut, než kokosky na povrchu zrůžoví.

➜ Skladování
Kokosky nechte zcela vychladnout. Skladujte je v suchu a chladnu v plechové dóze na cukroví nebo v pevné kvalitní krabici s víkem, kde vydrží zhruba 14 dní.
Kokosky ještě více zvláční, na povrchu však zůstanou stále příjemně křupavé.

➜ Šikovné tipy
- Hrnec a šlehací metly, které přijdou do styku s vaječnými bílky, nesmí být mastné. Bílky by pak nešly dobře ušlehat.
- Sněhu ušlehanému ve vodní lázni nad párou se říká švýcarský meringue. Má o něco menší objem než klasicky vyšlehaný sníh, zato však perfektně drží tvar. Kokosky se při pečení neroztečou a budou přesně takové, jaké je na plech vyskládáte.
- Nesnažte se šidit sníh, potažmo kokosky, ubíráním cukru. Aby byl sníh šlehaný na páře opravdu pevný, spotřebuje jeden bílek zhruba 50 g cukru.
Další vánoční cukroví:
Více inspirace najdete v kategorii Vánoce
Pravé kokosky z bílků
Suroviny
- 2 ks vaječný bílek
- 100 g krupicový cukr
- 80 g strouhaný kokos
Postup
- Připravte si vodní lázeň na šlehání bílků: Potřebujete dva nerezové hrnce, jeden o něco menší než druhý. Do dolního většího hrnce nalijte asi 2 cm vody, horní nahřejte – nalijte do něj horkou vodu a chvíli ji v něm nechte, poté vodu vylijte a hrnec vysušte. Nahřátý hrnec vložte do spodního většího, dno horního se nesmí dotýkat hladiny vody. Takto připravené hrnce dejte na sporák a zapněte ho na střední teplotu.
- Bílky vlijte do horního hrnce a začněte je pomocí elektrického mixéru šlehat. Nejprve pomalu, pak rychlost zvětšujte. Zároveň přisypávejte cukr. Hlídejte si teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká; bílky by se začaly vařit. Teplota bílkového sněhu by měla být asi taková, že když do něj vložíte prst, bude příjemně teplý.
- Šlehejte, až se cukr rozpustí, sníh ztuhne a bude krásně lesklý.
- Vyndejte horní hrnec s vyšlehaným sněhem a vsypte do něj kokos. Směs ručně zamíchejte.
- Vezměte si pečicí papír a připravte plech. Tukem zlehka pomažte povrch plechu, zejména po obvodu. Na něj položte papír a přitlačte jej. Díky podkladu z tuku bude papír na plechu dobře držet. Poté tukem tence vymažte i papír a vysypte moukou. Kokosky se tak nepřichytí ke dnu a půjdou po upečení bez problému z papíru sejmout.
- Pomocí dvou lžic tvořte z bílkové směsi kokosky – hromádky o průměru asi 4 cm.
- Kokosky pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 5 minut, poté teplotu stáhněte na 130 °C a pečte dalších 15 minut, než kokosky na povrchu zrůžoví.
Poznámky k receptu
- Ze dvou bílků získáte asi 20 kokosek (1 plech).
- Hrnec a šlehací metly, které přijdou do styku s vaječnými bílky, nesmí být mastné. Bílky by pak nešly dobře ušlehat.
- Sněhu ušlehanému ve vodní lázni nad párou se říká švýcarský meringue. Má o něco menší objem než klasicky vyšlehaný sníh, zato však perfektně drží tvar. Kokosky se při pečení neroztečou a budou přesně takové, jaké je na plech vyskládáte.
- Nesnažte se šidit sníh, potažmo kokosky, ubíráním cukru. Aby byl sníh šlehaný na páře opravdu pevný, spotřebuje jeden bílek zhruba 50 g cukru.
- Kokosky nechte zcela vychladnout. Skladujte je v suchu a chladnu v plechové dóze na cukroví nebo v pevné kvalitní krabici s víkem, kde vydrží zhruba 14 dní.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!
Andule
Ahoj, ten tip na vyšlehání bílků nad párou nemá chybu! Snad poprvé, co se mi kokosky při pečení neroztekly na placky, takže díky.