Tohle je recept na měkké sněhové kokosky, které se pečou na plechu. U nás doma patří mezi nejlepší vánoční cukroví, které děti vyberou mezi prvními. Pojďme si tyto kokosky spolu upéct!

K upečení kokosek stačí pouze tři suroviny: vaječné bílky, krupicový cukr a strouhaný kokos. Postup přípravy je také jednoduchý, jediný možný zádrhel vidím v našlehání sněhu ve vodní lázni.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle křehké vanilkové rohlíčky (chutnají božsky!)
➜ Suroviny

K přípravě kokosek potřebujete:
- Vaječné bílky; pečlivě oddělené od žloutků
- Krupicový cukr; nikoliv moučkový nebo krystal
- Strouhaný kokos
Dále si vezměte k ruce trochu tuku na vymazání plechu + pečicího papíru a asi lžíci mouky na vysypání plechu. Za chvíli vám o přípravě plechu na pečení kokosek napíšu více.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Stručný postup:
- Bílky ušlehejte s cukrem v teplé vodní lázni do tuhého lesklého sněhu.
- Ručně vmíchejte strouhaný kokos.
- Plech vyložte pečicím papírem, pomažte tukem a poprašte strouhankou.
- Dvěma lžičkami nabírejte kokosový sníh a tvořte kokosky o pr. asi 4 cm.
- Pečte 5 min. v troubě předehřáté na 170 °C, poté teplotu snižte na 150 °C a pečte dozlatova dalších 15 minut.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Připravte si vodní lázeň na šlehání bílků: Potřebujete dva nerezové hrnce, jeden o něco menší než druhý. Do dolního většího hrnce nalijte asi 2 cm vody, horní nahřejte – nalijte do něj horkou vodu a chvíli ji v něm nechte, poté vodu vylijte a hrnec vysušte. Nahřátý hrnec vložte do spodního většího, dno horního se nesmí dotýkat hladiny vody. Takto připravené hrnce dejte na sporák a zapněte ho na střední teplotu.
KROK 2: Bílky vlijte do horního hrnce a začněte je pomocí elektrického mixéru šlehat. Nejprve pomalu, pak rychlost zvětšujte. Zároveň přisypávejte cukr. Hlídejte si teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká; bílky by se začaly vařit. Teplota bílkového sněhu by měla být asi taková, že když do něj vložíte prst, bude příjemně teplý.

KROK 3: Šlehejte, až se cukr rozpustí, sníh ztuhne a bude krásně lesklý.
KROK 4: Vyndejte horní hrnec s vyšlehaným sněhem a vsypte do něj kokos. Směs ručně zamíchejte.

KROK 5: Vezměte si pečicí papír a připravte plech. Tukem zlehka pomažte povrch plechu, zejména po obvodu. Na něj položte papír a přitlačte jej. Díky podkladu z tuku bude papír dobře držet. Poté tukem tence vymažte i papír a vysypte moukou. Kokosky se tak nepřichytí ke dnu a půjdou po upečení bez problému z papíru sejmout.
KROK 6: Pomocí dvou lžic tvořte z bílkové směsi kokosky – hromádky o průměru asi 4 cm.

KROK 7: Kokosky pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 5 minut, poté teplotu stáhněte na 130 °C a pečte dalších 15 minut, než kokosky na povrchu zrůžoví.

➜ Skladování
Kokosky nechte zcela vychladnout. Skladujte je v suchu a chladnu v plechové dóze na cukroví nebo v pevné kvalitní krabici s víkem, kde vydrží zhruba 14 dní.
Kokosky ještě více zvláční, na povrchu však zůstanou stále příjemně křupavé.

➜ Šikovné tipy
- Hrnec a šlehací metly, které přijdou do styku s vaječnými bílky, nesmí být mastné. Bílky by pak nešly dobře ušlehat.
- Sněhu ušlehanému ve vodní lázni nad párou se říká švýcarský meringue. Má o něco menší objem než klasicky vyšlehaný sníh, zato však perfektně drží tvar. Kokosky se při pečení neroztečou a budou přesně takové, jaké je na plech vyskládáte.
- Nesnažte se šidit sníh, potažmo kokosky, ubíráním cukru. Aby byl sníh šlehaný na páře opravdu pevný, spotřebuje jeden bílek zhruba 50 g cukru.
Další vánoční cukroví:
Více inspirace najdete v kategorii Vánoce

Pravé kokosky z bílků
Suroviny
- 2 ks vaječný bílek
- 100 g krupicový cukr
- 80 g strouhaný kokos
Instrukce
- Připravte si vodní lázeň na šlehání bílků: Potřebujete dva nerezové hrnce, jeden o něco menší než druhý. Do dolního většího hrnce nalijte asi 2 cm vody, horní nahřejte – nalijte do něj horkou vodu a chvíli ji v něm nechte, poté vodu vylijte a hrnec vysušte. Nahřátý hrnec vložte do spodního většího, dno horního se nesmí dotýkat hladiny vody. Takto připravené hrnce dejte na sporák a zapněte ho na střední teplotu.
- Bílky vlijte do horního hrnce a začněte je pomocí elektrického mixéru šlehat. Nejprve pomalu, pak rychlost zvětšujte. Zároveň přisypávejte cukr. Hlídejte si teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká; bílky by se začaly vařit. Teplota bílkového sněhu by měla být asi taková, že když do něj vložíte prst, bude příjemně teplý.
- Šlehejte, až se cukr rozpustí, sníh ztuhne a bude krásně lesklý.
- Vyndejte horní hrnec s vyšlehaným sněhem a vsypte do něj kokos. Směs ručně zamíchejte.
- Vezměte si pečicí papír a připravte plech. Tukem zlehka pomažte povrch plechu, zejména po obvodu. Na něj položte papír a přitlačte jej. Díky podkladu z tuku bude papír na plechu dobře držet. Poté tukem tence vymažte i papír a vysypte moukou. Kokosky se tak nepřichytí ke dnu a půjdou po upečení bez problému z papíru sejmout.
- Pomocí dvou lžic tvořte z bílkové směsi kokosky – hromádky o průměru asi 4 cm.
- Kokosky pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 5 minut, poté teplotu stáhněte na 130 °C a pečte dalších 15 minut, než kokosky na povrchu zrůžoví.
Poznámky
- Ze dvou bílků získáte asi 20 kokosek (1 plech).
- Hrnec a šlehací metly, které přijdou do styku s vaječnými bílky, nesmí být mastné. Bílky by pak nešly dobře ušlehat.
- Sněhu ušlehanému ve vodní lázni nad párou se říká švýcarský meringue. Má o něco menší objem než klasicky vyšlehaný sníh, zato však perfektně drží tvar. Kokosky se při pečení neroztečou a budou přesně takové, jaké je na plech vyskládáte.
- Nesnažte se šidit sníh, potažmo kokosky, ubíráním cukru. Aby byl sníh šlehaný na páře opravdu pevný, spotřebuje jeden bílek zhruba 50 g cukru.
- Kokosky nechte zcela vychladnout. Skladujte je v suchu a chladnu v plechové dóze na cukroví nebo v pevné kvalitní krabici s víkem, kde vydrží zhruba 14 dní.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Vladimíra Tancíková
prosím, kde najdu kolik kokosu potřebuji na kokosky, Mám to najít v kartě receptů na konci a nikde jsem to nenašla. Cukr je mi jasný, ale proč tam není uveden i ten kokos. Děkuji za odpověď
Petra Kupská
Vladimíro, děkuji za komentář! Recept včetně rozpisu surovin je uvedený vždy na konci článku v kartě receptu. Je to proto, že karta receptu obsahuje spoustu dalších užitečných funkcí, například si můžete znásobit dávku a suroviny se přepočítají. Základní recept na kokosky obnáší 2 vaječné bílky, 100 g krupicového cukru a 80 g strouhaného kokosu. Ať se kokosky podaří!
Katka
Recept doporučuji všem, také se mi poprvé neroztekly a jsou výborné.Moc děkuji. Krásné svátky všem!
Petra Kupská
Katko, moc děkuji za milý komentář a jsem ráda, že se kokosky povedly. U nás mizí z tácu jako první vánoční cukroví 😉 Také přeji pohodové svátky!
Andule
Ahoj, ten tip na vyšlehání bílků nad párou nemá chybu! Snad poprvé, co se mi kokosky při pečení neroztekly na placky, takže díky.
Petra Kupská
Aničko, jsem ráda, že pečení kokosek dopadlo tak, jak měly a že jste s receptem spokojená!