• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Vánoce

Pravé kokosky z bílků

Dne: 23. 10. 2021 · Upraveno: 7. 2. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 989Sdílení

Tohle je recept na měkké sněhové kokosky, které se pečou na plechu. U nás doma patří mezi nejlepší vánoční cukroví, které děti vyberou mezi prvními. Pojďme si tyto kokosky spolu upéct!

Klasické kokosky z bílků.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Skladování
➜ Šikovné tipy
Pravé kokosky z bílků

K upečení kokosek stačí pouze tři suroviny: vaječné bílky, krupicový cukr a strouhaný kokos. Postup přípravy je také jednoduchý, jediný možný zádrhel vidím v našlehání sněhu ve vodní lázni.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle křehké vanilkové rohlíčky (chutnají božsky!)

➜ Suroviny

Indredience na kokosky.

K přípravě kokosek potřebujete:

  • Vaječné bílky; pečlivě oddělené od žloutků
  • Krupicový cukr; nikoliv moučkový nebo krystal
  • Strouhaný kokos

Dále si vezměte k ruce trochu tuku na vymazání plechu + pečicího papíru a asi lžíci mouky na vysypání plechu. Za chvíli vám o přípravě plechu na pečení kokosek napíšu více.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:

  1. Bílky ušlehejte s cukrem v teplé vodní lázni do tuhého lesklého sněhu.
  2. Ručně vmíchejte strouhaný kokos.
  3. Plech vyložte pečicím papírem, pomažte tukem a poprašte strouhankou.
  4. Dvěma lžičkami nabírejte kokosový sníh a tvořte kokosky o pr. asi 4 cm.
  5. Pečte 5 min. v troubě předehřáté na 170 °C, poté teplotu snižte na 150 °C a pečte dozlatova dalších 15 minut.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Připravte si vodní lázeň na šlehání bílků: Potřebujete dva nerezové hrnce, jeden o něco menší než druhý. Do dolního většího hrnce nalijte asi 2 cm vody, horní nahřejte – nalijte do něj horkou vodu a chvíli ji v něm nechte, poté vodu vylijte a hrnec vysušte. Nahřátý hrnec vložte do spodního většího, dno horního se nesmí dotýkat hladiny vody. Takto připravené hrnce dejte na sporák a zapněte ho na střední teplotu.

KROK 2: Bílky vlijte do horního hrnce a začněte je pomocí elektrického mixéru šlehat. Nejprve pomalu, pak rychlost zvětšujte. Zároveň přisypávejte cukr. Hlídejte si teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká; bílky by se začaly vařit. Teplota bílkového sněhu by měla být asi taková, že když do něj vložíte prst, bude příjemně teplý.

KROK 3: Šlehejte, až se cukr rozpustí, sníh ztuhne a bude krásně lesklý.

KROK 4: Vyndejte horní hrnec s vyšlehaným sněhem a vsypte do něj kokos. Směs ručně zamíchejte.

Příprava kokosek.

KROK 5: Vezměte si pečicí papír a připravte plech. Tukem zlehka pomažte povrch plechu, zejména po obvodu. Na něj položte papír a přitlačte jej. Díky podkladu z tuku bude papír dobře držet. Poté tukem tence vymažte i papír a vysypte moukou. Kokosky se tak nepřichytí ke dnu a půjdou po upečení bez problému z papíru sejmout.

KROK 6: Pomocí dvou lžic tvořte z bílkové směsi kokosky – hromádky o průměru asi 4 cm.

Kokosky na plechu.

KROK 7: Kokosky pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 5 minut, poté teplotu stáhněte na 130 °C a pečte dalších 15 minut, než kokosky na povrchu zrůžoví.

Upečené kokosky.

➜ Skladování

Kokosky nechte zcela vychladnout. Skladujte je v suchu a chladnu v plechové dóze na cukroví nebo v pevné kvalitní krabici s víkem, kde vydrží zhruba 14 dní.

Kokosky ještě více zvláční, na povrchu však zůstanou stále příjemně křupavé.

Upečené kokosky.

➜ Šikovné tipy

  • Hrnec a šlehací metly, které přijdou do styku s vaječnými bílky, nesmí být mastné. Bílky by pak nešly dobře ušlehat.
  • Sněhu ušlehanému ve vodní lázni nad párou se říká švýcarský meringue. Má o něco menší objem než klasicky vyšlehaný sníh, zato však perfektně drží tvar. Kokosky se při pečení neroztečou a budou přesně takové, jaké je na plech vyskládáte.
  • Nesnažte se šidit sníh, potažmo kokosky, ubíráním cukru. Aby byl sníh šlehaný na páře opravdu pevný, spotřebuje jeden bílek zhruba 50 g cukru.

Další vánoční cukroví:

  • Linecké cukroví
  • Ořechové pracny

Více inspirace najdete v kategorii Vánoce

Pravé kokosky recept.

Pravé kokosky z bílků

Petra Kupská
Tohle je recept na měkké sněhové kokosky, které se pečou na plechu. U nás doma patří mezi nejlepší vánoční cukroví, které děti vyberou mezi prvními. Pojďme si tyto kokosky spolu upéct!
5 z 2 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 20 mins
Čas celkem 50 mins
Chod Cukroví
Kuchyně Česká
Porce 20 kokosek
Kalorie 51 kcal

Suroviny 

  • 2 ks vaječný bílek
  • 100 g krupicový cukr
  • 80 g strouhaný kokos

Instrukce 

  • Připravte si vodní lázeň na šlehání bílků: Potřebujete dva nerezové hrnce, jeden o něco menší než druhý. Do dolního většího hrnce nalijte asi 2 cm vody, horní nahřejte – nalijte do něj horkou vodu a chvíli ji v něm nechte, poté vodu vylijte a hrnec vysušte. Nahřátý hrnec vložte do spodního většího, dno horního se nesmí dotýkat hladiny vody. Takto připravené hrnce dejte na sporák a zapněte ho na střední teplotu.
  • Bílky vlijte do horního hrnce a začněte je pomocí elektrického mixéru šlehat. Nejprve pomalu, pak rychlost zvětšujte. Zároveň přisypávejte cukr. Hlídejte si teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká; bílky by se začaly vařit. Teplota bílkového sněhu by měla být asi taková, že když do něj vložíte prst, bude příjemně teplý.
  • Šlehejte, až se cukr rozpustí, sníh ztuhne a bude krásně lesklý.
  • Vyndejte horní hrnec s vyšlehaným sněhem a vsypte do něj kokos. Směs ručně zamíchejte.
  • Vezměte si pečicí papír a připravte plech. Tukem zlehka pomažte povrch plechu, zejména po obvodu. Na něj položte papír a přitlačte jej. Díky podkladu z tuku bude papír na plechu dobře držet. Poté tukem tence vymažte i papír a vysypte moukou. Kokosky se tak nepřichytí ke dnu a půjdou po upečení bez problému z papíru sejmout.
  • Pomocí dvou lžic tvořte z bílkové směsi kokosky – hromádky o průměru asi 4 cm.
  • Kokosky pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 5 minut, poté teplotu stáhněte na 130 °C a pečte dalších 15 minut, než kokosky na povrchu zrůžoví.

Poznámky

  • Ze dvou bílků získáte asi 20 kokosek (1 plech).
  • Hrnec a šlehací metly, které přijdou do styku s vaječnými bílky, nesmí být mastné. Bílky by pak nešly dobře ušlehat.
  • Sněhu ušlehanému ve vodní lázni nad párou se říká švýcarský meringue. Má o něco menší objem než klasicky vyšlehaný sníh, zato však perfektně drží tvar. Kokosky se při pečení neroztečou a budou přesně takové, jaké je na plech vyskládáte.
  • Nesnažte se šidit sníh, potažmo kokosky, ubíráním cukru. Aby byl sníh šlehaný na páře opravdu pevný, spotřebuje jeden bílek zhruba 50 g cukru.
  • Kokosky nechte zcela vychladnout. Skladujte je v suchu a chladnu v plechové dóze na cukroví nebo v pevné kvalitní krabici s víkem, kde vydrží zhruba 14 dní.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 51kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Vánoce
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 989Sdílení

Další recepty:

  • Krkonošský hubník
  • Vánoční perníčky
  • Masarykovo cukroví
  • Domácí svařené víno

Reader Interactions

Comments

  1. Vladimíra Tancíková

    19 prosince, 2022 at 12:22 am

    prosím, kde najdu kolik kokosu potřebuji na kokosky, Mám to najít v kartě receptů na konci a nikde jsem to nenašla. Cukr je mi jasný, ale proč tam není uveden i ten kokos. Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      24 prosince, 2022 at 5:14 pm

      Vladimíro, děkuji za komentář! Recept včetně rozpisu surovin je uvedený vždy na konci článku v kartě receptu. Je to proto, že karta receptu obsahuje spoustu dalších užitečných funkcí, například si můžete znásobit dávku a suroviny se přepočítají. Základní recept na kokosky obnáší 2 vaječné bílky, 100 g krupicového cukru a 80 g strouhaného kokosu. Ať se kokosky podaří!

      Odpovědět
  2. Katka

    17 prosince, 2022 at 8:27 pm

    5 stars
    Recept doporučuji všem, také se mi poprvé neroztekly a jsou výborné.Moc děkuji. Krásné svátky všem!

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      17 prosince, 2022 at 9:19 pm

      Katko, moc děkuji za milý komentář a jsem ráda, že se kokosky povedly. U nás mizí z tácu jako první vánoční cukroví 😉 Také přeji pohodové svátky!

      Odpovědět
  3. Andule

    20 prosince, 2021 at 6:58 pm

    5 stars
    Ahoj, ten tip na vyšlehání bílků nad párou nemá chybu! Snad poprvé, co se mi kokosky při pečení neroztekly na placky, takže díky.

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      17 prosince, 2022 at 9:33 pm

      Aničko, jsem ráda, že pečení kokosek dopadlo tak, jak měly a že jste s receptem spokojená!

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT