Recept na luxusní linecké cukroví, které je hned po upečení křehké, ale už druhý den zvláční a je krásně měkké.

Linecké patří k tradičnímu vánočnímu cukroví. Z jemného lineckého těsta se vykrajují nejrůznější tvary (kolečka, kytičky, hvězdičky), ty se potom slepují, například rybízovou marmeládou.
Recept je z Kuchařky naší vesnice, touto kuchařkou mě vybavili rodiče v roce 1998, když jsem se vdávala. Recept je vyzkoušený, dám do něj ruku do ohně; linecké podle něj o Vánocích peču už více jak dvacet let.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle křehké vanilkové rohlíčky (chutnají božsky!)
➜ Suroviny

Na linecké potřebujete:
- Hladká mouka; do těsta + na poprášení válu
- Máslo; nebo Hera
- Cukr; moučkový
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
- Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr
- Žloutek
Dále si vezměte k ruce moučkový cukr na poprášení horního dílu cukroví s vypíchnutým středem a marmeládu na slepení (lineckou, rybízovou, jahodovou).
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Do mísy vsypte mouku, přidejte studený nasekaný tuk, cukr, žloutek a vanilku.

KROK 2: Rychle zpracujte v těsto, zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice asi na dvě hodiny odpočinout.

KROK 3: Na pomoučeném vále vyválejte těsto na tloušťku stébla (asi 3 mm) a vykrajujte tvary.
TIP: Těsto, se kterým nepracujete, nechte v chladu v lednici.

KROK 4: Plochým nožem přeneste vykrojené linecké na plech vyložený pečicím papírem a vypíchněte středy cukroví. Připravte si stejný počet horních a dolních dílků.

KROK 5: Cukroví pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.

KROK 6: Mírně vychladlé horní díly poprašte moučkovým cukrem.
KROK 7: Do středu dolního části cukroví dejte asi půl lžičky marmelády a opatrně přiklopte horním dílem s vypíchnutým středem, jemně přitlačte.

➜ Šikovné tipy
- V případě lineckého se jedná o křehké těsto, proto ho při přípravě dlouho nehněťte, bylo by tuhé.
- To samé při vyvalování těsta, snažte se nepodsypávat vál příliš velkým množstvím mouky. Těsto by mělo být vychlazené, aby tuk v něm ztuhnul a těsto šlo dobře vyválet.
- Pokud máte pocit, že se těsto při práci příliš lepí, zkuste jej vyválet mezi dvěma pečicími papíry.
DOBRÉ VĚDĚT: Čím více mouky do lineckého těsta při vyvalování zapracujete, tím bude cukroví tužší a bude déle trvat, než změkne.

➜ Otázky a odpovědi
Linecké se řadí mezi tzv. křehká těsta, doba pečení vykrájených tvarů je relativně krátká. Počítejte s 10-12 minutami v troubě vyhřáté na 170 °C. Linecké cukroví by mělo být světlé, zarůžovělé; nikoliv hnědé.
Linecké podle tohoto receptu je v den upečení křehké, ale už druhý den je krásně měkké. Trvanlivost vhodně skladovaného cukroví je kolem tří týdnů. Plánujete-li linecké na vánoční stůl, pečte je kdykoliv v období od počátku prosince až na poslední chvíli den dva před Vánoci.
Linecké skladujte v uzavíratelné dóze nebo ve vhodné papírové krabici s víkem. Protože je horní část cukrovaná, osvědčilo se mi skladovat cukroví na plechu překrytém potravinářskou folií. Skladujte v chladu a suchu.
Další sladké recepty:
Více inspirace najdete v kategorii vánoční recepty

Nejlepší linecké cukroví
Suroviny
- 200 g hladká mouka
- 140 g máslo - nebo Hera
- 70 g moučkový cukr
- ½ lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
- ½ lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
- 1 ks žloutek
- moučkový cukr - na poprášení
- 100 g marmeláda - na slepení; rybízová, linecká, jahodová
Instrukce
- Do mísy vsypte mouku, přidejte studený nasekaný tuk, cukr, žloutek a vanilku.
- Rychle zpracujte v těsto, zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice asi na dvě hodiny odpočinout.
- Na pomoučeném vále vyválejte těsto na tloušťku stébla (asi 3 mm) a vykrajujte tvary. Pokud bude horní část s vypíchnutým středem, připravte si stejný počet horních a dolních dílů cukroví.
- Plochým nožem přeneste vykrojené linecké na plech vyložený pečicím papírem.
- Cukroví pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
- Mírně vychladlé horní díly poprašte moučkovým cukrem.
- Dolní část cukroví pomažte marmeládou a opatrně přiklopte horním dílem s vypíchnutým středem.
Poznámky
- MNOŽSTVÍ CUKROVÍ: Toto je jedna dávka cukroví, ze kterého získáte asi 30 ks slepovaného lineckého. To znamená 30 ks dolních a 30 ks horních koleček. Dohromady to vydá na 2 plechy.
- V případě lineckého se jedná o křehké těsto, proto ho při přípravě dlouho nehněťte, bylo by tuhé.
- To samé při vyvalování těsta, snažte se nepodsypávat vál příliš velkým množstvím mouky. Těsto by mělo být vychlazené, aby tuk v něm ztuhnul a těsto šlo dobře vyválet.
- Pokud máte pocit, že se těsto při práci příliš lepí, zkuste jej vyválet mezi dvěma pečicími papíry.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Ludmila
Dobrý den,, dělala jsem podle Vašich receptů pracný.van.rohlíčky a linecké, výborné.Ale u lineckého se mi těsto u vyvalování trhali, nevím co jsem dělala špatně.Ludmila
Petra Kupská
Dobrý den, Ludmilo, děkuji za váš komentář! Linecké bývá zrádné, já dělám mastnější těsto (méně mouky), takže je cukroví velmi brzy měkké. Důležité: Při vyvalování nesmí být těsto příliš povolené, naopak by mělo být tužší. Pomůže také vyválet jej mezi dvěma archy pečicího papíru. Zbytky těsta dejte opět na chvíli ztuhnout do lednice. Podsypávám moukou jen trochu. Čím víc mouky se do těsta do vyvalování dostane, tím je pak linecké tužší. Příliš povolené těsto se při vyvalování trhá. Snad to alespoň trochu pomůže. Krásné Vánoce vám přeji!