• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
  • Kontakt
×

Domů » Vánoce

Nejlepší linecké cukroví

Dne: 22. 10. 2021 · Upraveno: 19. 3. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 8Sdílení

Recept na luxusní linecké cukroví, které je hned po upečení křehké, ale už druhý den zvláční a je krásně měkké.

Luxusní linecké cukroví hned měkké.
Obsah ukázat
📝 Suroviny
📷 Postup s fotkami
👌 Šikovné tipy
❓ Otázky a odpovědi
Nejlepší linecké cukroví

Linecké patří k tradičnímu vánočnímu cukroví. Z jemného lineckého těsta se vykrajují nejrůznější tvary (kolečka, kytičky, hvězdičky), ty se potom slepují marmeládou.

Recept je z Kuchařky naší vesnice, touto kuchařkou mě vybavili rodiče v roce 1998, když jsem se vdávala. Recept je vyzkoušený, dám do něj ruku do ohně; linecké podle něj o Vánocích peču už více jak dvacet let.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle křehké vanilkové rohlíčky (chutnají božsky!)

📝 Suroviny

Linecké cukroví suroviny.

Na linecké potřebujete:

  • Hladká mouka; do těsta + na poprášení válu
  • Máslo; nebo Hera
  • Cukr; používám jemný krupicový cukr
  • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
  • Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr
  • Žloutek

Dále si vezměte k ruce moučkový cukr na poprášení horního dílu cukroví s vypíchnutým středem a marmeládu na slepení (lineckou, rybízovou, jahodovou).

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

📷 Postup s fotkami

KROK 1: Do mísy vsypte mouku, přidejte studený nasekaný tuk, cukr, žloutek a vanilku.

Příprava těsta na linecké.

KROK 2: Rychle zpracujte v těsto, zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice asi na dvě hodiny odpočinout.

Linecké těsto.

KROK 3: Na pomoučeném vále vyválejte těsto na tloušťku stébla (asi 3 mm) a vykrajujte tvary. Pokud bude horní část s vypíchnutým středem, připravte si stejný počet horních a dolních dílů cukroví.

TIP: Těsto, se kterým nepracujete, nechte v chladu v lednici.

Vykrajování lineckého cukroví.

KROK 4: Plochým nožem přeneste vykrojené linecké na plech vyložený pečicím papírem.

KROK 5: Cukroví pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.

KROK 6: Mírně vychladlé horní díly poprašte moučkovým cukrem.

KROK 7: Dolní část cukroví pomažte marmeládou a opatrně přiklopte horním dílem s vypíchnutým středem.

Slepování lineckého cukroví.

👌 Šikovné tipy

  • V případě lineckého se jedná o křehké těsto, proto ho při přípravě dlouho nehněťte, bylo by tuhé.
  • To samé při vyvalování těsta, snažte se nepodsypávat vál příliš velkým množstvím mouky. Těsto by mělo být vychlazené, aby tuk v něm ztuhnul a těsto šlo dobře vyválet.
  • Pokud máte pocit, že se těsto při práci příliš lepí, zkuste jej vyválet mezi dvěma pečicími papíry.

DOBRÉ VĚDĚT: Čím více mouky do lineckého těsta při vyvalování zapracujete, tím bude cukroví tužší a bude déle trvat, než změkne.

Linecké cukroví slepované.

❓ Otázky a odpovědi

Jak dlouho péct linecké?

Linecké se řadí mezi tzv. křehká těsta, doba pečení vykrájených tvarů je relativně krátká. Počítejte s 10-12 minutami v troubě vyhřáté na 170 °C. Linecké cukroví by mělo být světlé, zarůžovělé; nikoliv hnědé.

Kdy péct linecké?

Linecké podle tohoto receptu je v den upečení křehké, ale už druhý den je krásně měkké. Trvanlivost vhodně skladovaného cukroví je kolem tří týdnů. Plánujete-li linecké na vánoční stůl, pečte je kdykoliv v období od počátku prosince až na poslední chvíli den dva před Vánoci.

Jak skladovat linecké cukroví?

Linecké skladujte v uzavíratelné dóze nebo ve vhodné papírové krabici s víkem. Protože je horní část cukrovaná, osvědčilo se mi skladovat cukroví na plechu překrytém potravinářskou folií. Skladujte v chladu a suchu.


Další sladké recepty:

  • Švestkové knedlíky
  • Hraběnčiny řezy
  • Velikonoční sušenky
  • Rychlá bublanina

Více inspirace najdete v kategorii vánoční recepty

Vánoční cukroví, linecká kolečka.
Vytisknout

Nejlepší linecké cukroví

Recept na luxusní linecké cukroví, které je hned po upečení křehké, ale už druhý den zvláční a je krásně měkké.
Příprava30 mins
Doba vaření12 mins
Odpočinutí těsta2 hrs
Čas celkem2 hrs 42 mins
Chod: Cukroví
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Vánoce
Porce: 30 ks
Autor: Petra Kupská
Kalorie: 145
Zabraňuje vypnutí obrazovky

Suroviny

  • 200 g hladká mouka
  • 140 g máslo nebo Hera
  • 70 g krupicový cukr
  • ½ lžička citronová kůra čerstvě nastrouhaná
  • ½ lžička vanilková pasta nebo vanilkový cukr
  • 1 ks žloutek
  • moučkový cukr na poprášení
  • 100 g marmeláda na slepení; rybízová, linecká, jahodová

Postup

  • Do mísy vsypte mouku, přidejte studený nasekaný tuk, cukr, žloutek a vanilku.
  • Rychle zpracujte v těsto, zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice asi na dvě hodiny odpočinout.
  • Na pomoučeném vále vyválejte těsto na tloušťku stébla (asi 3 mm) a vykrajujte tvary. Pokud bude horní část s vypíchnutým středem, připravte si stejný počet horních a dolních dílů cukroví.
  • Plochým nožem přeneste vykrojené linecké na plech vyložený pečicím papírem.
  • Cukroví pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
  • Mírně vychladlé horní díly poprašte moučkovým cukrem.
  • Dolní část cukroví pomažte marmeládou a opatrně přiklopte horním dílem s vypíchnutým středem.

Poznámky k receptu

  • MNOŽSTVÍ CUKROVÍ: Toto je jedna dávka cukroví, ze kterého získáte asi 30 ks slepovaného lineckého. To znamená 30 ks dolních a 30 ks horních koleček. Dohromady to vydá na 2 plechy.
  • V případě lineckého se jedná o křehké těsto, proto ho při přípravě dlouho nehněťte, bylo by tuhé.
  • To samé při vyvalování těsta, snažte se nepodsypávat vál příliš velkým množstvím mouky. Těsto by mělo být vychlazené, aby tuk v něm ztuhnul a těsto šlo dobře vyválet.
  • Pokud máte pocit, že se těsto při práci příliš lepí, zkuste jej vyválet mezi dvěma pečicími papíry.

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 145kcal

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!

  • 8Sdílení
« Tradiční vanilkové rohlíčky
Pravé kokosky z bílků »

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Kynutý borůvkový koláč na plech
  • Domácí sekaná pečeně
  • Máslová drobenka na koláč i buchtu
  • Recepty s jahodami

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT