Recept na luxusní linecké cukroví, které je hned po upečení křehké, ale už druhý den zvláční a je krásně měkké.

Linecké patří k tradičnímu vánočnímu cukroví. Z jemného lineckého těsta se vykrajují nejrůznější tvary (kolečka, kytičky, hvězdičky), ty se potom slepují marmeládou.
Recept je z Kuchařky naší vesnice, touto kuchařkou mě vybavili rodiče v roce 1998, když jsem se vdávala. Recept je vyzkoušený, dám do něj ruku do ohně; linecké podle něj o Vánocích peču už více jak dvacet let.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle křehké vanilkové rohlíčky (chutnají božsky!)
📝 Suroviny

Na linecké potřebujete:
- Hladká mouka; do těsta + na poprášení válu
- Máslo; nebo Hera
- Cukr; používám jemný krupicový cukr
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
- Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr
- Žloutek
Dále si vezměte k ruce moučkový cukr na poprášení horního dílu cukroví s vypíchnutým středem a marmeládu na slepení (lineckou, rybízovou, jahodovou).
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
📷 Postup s fotkami
KROK 1: Do mísy vsypte mouku, přidejte studený nasekaný tuk, cukr, žloutek a vanilku.

KROK 2: Rychle zpracujte v těsto, zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice asi na dvě hodiny odpočinout.

KROK 3: Na pomoučeném vále vyválejte těsto na tloušťku stébla (asi 3 mm) a vykrajujte tvary. Pokud bude horní část s vypíchnutým středem, připravte si stejný počet horních a dolních dílů cukroví.
TIP: Těsto, se kterým nepracujete, nechte v chladu v lednici.

KROK 4: Plochým nožem přeneste vykrojené linecké na plech vyložený pečicím papírem.
KROK 5: Cukroví pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
KROK 6: Mírně vychladlé horní díly poprašte moučkovým cukrem.
KROK 7: Dolní část cukroví pomažte marmeládou a opatrně přiklopte horním dílem s vypíchnutým středem.

👌 Šikovné tipy
- V případě lineckého se jedná o křehké těsto, proto ho při přípravě dlouho nehněťte, bylo by tuhé.
- To samé při vyvalování těsta, snažte se nepodsypávat vál příliš velkým množstvím mouky. Těsto by mělo být vychlazené, aby tuk v něm ztuhnul a těsto šlo dobře vyválet.
- Pokud máte pocit, že se těsto při práci příliš lepí, zkuste jej vyválet mezi dvěma pečicími papíry.
DOBRÉ VĚDĚT: Čím více mouky do lineckého těsta při vyvalování zapracujete, tím bude cukroví tužší a bude déle trvat, než změkne.

❓ Otázky a odpovědi
Linecké se řadí mezi tzv. křehká těsta, doba pečení vykrájených tvarů je relativně krátká. Počítejte s 10-12 minutami v troubě vyhřáté na 170 °C. Linecké cukroví by mělo být světlé, zarůžovělé; nikoliv hnědé.
Linecké podle tohoto receptu je v den upečení křehké, ale už druhý den je krásně měkké. Trvanlivost vhodně skladovaného cukroví je kolem tří týdnů. Plánujete-li linecké na vánoční stůl, pečte je kdykoliv v období od počátku prosince až na poslední chvíli den dva před Vánoci.
Linecké skladujte v uzavíratelné dóze nebo ve vhodné papírové krabici s víkem. Protože je horní část cukrovaná, osvědčilo se mi skladovat cukroví na plechu překrytém potravinářskou folií. Skladujte v chladu a suchu.
Další sladké recepty:
Více inspirace najdete v kategorii vánoční recepty
Nejlepší linecké cukroví
Suroviny
- 200 g hladká mouka
- 140 g máslo nebo Hera
- 70 g krupicový cukr
- ½ lžička citronová kůra čerstvě nastrouhaná
- ½ lžička vanilková pasta nebo vanilkový cukr
- 1 ks žloutek
- moučkový cukr na poprášení
- 100 g marmeláda na slepení; rybízová, linecká, jahodová
Postup
- Do mísy vsypte mouku, přidejte studený nasekaný tuk, cukr, žloutek a vanilku.
- Rychle zpracujte v těsto, zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice asi na dvě hodiny odpočinout.
- Na pomoučeném vále vyválejte těsto na tloušťku stébla (asi 3 mm) a vykrajujte tvary. Pokud bude horní část s vypíchnutým středem, připravte si stejný počet horních a dolních dílů cukroví.
- Plochým nožem přeneste vykrojené linecké na plech vyložený pečicím papírem.
- Cukroví pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
- Mírně vychladlé horní díly poprašte moučkovým cukrem.
- Dolní část cukroví pomažte marmeládou a opatrně přiklopte horním dílem s vypíchnutým středem.
Poznámky k receptu
- MNOŽSTVÍ CUKROVÍ: Toto je jedna dávka cukroví, ze kterého získáte asi 30 ks slepovaného lineckého. To znamená 30 ks dolních a 30 ks horních koleček. Dohromady to vydá na 2 plechy.
- V případě lineckého se jedná o křehké těsto, proto ho při přípravě dlouho nehněťte, bylo by tuhé.
- To samé při vyvalování těsta, snažte se nepodsypávat vál příliš velkým množstvím mouky. Těsto by mělo být vychlazené, aby tuk v něm ztuhnul a těsto šlo dobře vyválet.
- Pokud máte pocit, že se těsto při práci příliš lepí, zkuste jej vyválet mezi dvěma pečicími papíry.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!
Prostor pro vaši zpětnou vazbu