• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Vánoce

Nejlepší linecké cukroví

Dne: 22. 10. 2021 · Upraveno: 13. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 33Sdílení

Recept na luxusní linecké cukroví, které je hned po upečení křehké, ale už druhý den zvláční a je krásně měkké.

Slepované linecké cukroví na talířku.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Šikovné tipy
➜ Otázky a odpovědi
Nejlepší linecké cukroví

Linecké patří k tradičnímu vánočnímu cukroví. Z jemného lineckého těsta se vykrajují nejrůznější tvary (kolečka, kytičky, hvězdičky), ty se potom slepují, například rybízovou marmeládou.

Recept je z Kuchařky naší vesnice, touto kuchařkou mě vybavili rodiče v roce 1998, když jsem se vdávala. Recept je vyzkoušený, dám do něj ruku do ohně; linecké podle něj o Vánocích peču už více jak dvacet let.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tyhle křehké vanilkové rohlíčky (chutnají božsky!)

➜ Suroviny

Suroviny na linecké cukroví včetně popisků.

Na linecké potřebujete:

  • Hladká mouka; do těsta + na poprášení válu
  • Máslo; nebo Hera
  • Cukr; moučkový
  • Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná
  • Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr
  • Žloutek

Dále si vezměte k ruce moučkový cukr na poprášení horního dílu cukroví s vypíchnutým středem a marmeládu na slepení (lineckou, rybízovou, jahodovou).

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Do mísy vsypte mouku, přidejte studený nasekaný tuk, cukr, žloutek a vanilku.

Suroviny na linecké těsto v bílé míse.

KROK 2: Rychle zpracujte v těsto, zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice asi na dvě hodiny odpočinout.

Těsto na linecké cukroví.

KROK 3: Na pomoučeném vále vyválejte těsto na tloušťku stébla (asi 3 mm) a vykrajujte tvary.

TIP: Těsto, se kterým nepracujete, nechte v chladu v lednici.

Vykrajování vánočního lineckého cukroví ve tvaru kytička, z vyváleného těsta.

KROK 4: Plochým nožem přeneste vykrojené linecké na plech vyložený pečicím papírem a vypíchněte středy cukroví. Připravte si stejný počet horních a dolních dílků.

Vypichování otvorů do horního dílku lineckého cukroví.

KROK 5: Cukroví pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.

Upečené linecké cukroví na plechu.

KROK 6: Mírně vychladlé horní díly poprašte moučkovým cukrem.

KROK 7: Do středu dolního části cukroví dejte asi půl lžičky marmelády a opatrně přiklopte horním dílem s vypíchnutým středem, jemně přitlačte.

Slepování lineckého cukroví ve tvaru kytiček. Pocukrované horní dílky s otvorem slepované rybízovou marmeládou.

➜ Šikovné tipy

  • V případě lineckého se jedná o křehké těsto, proto ho při přípravě dlouho nehněťte, bylo by tuhé.
  • To samé při vyvalování těsta, snažte se nepodsypávat vál příliš velkým množstvím mouky. Těsto by mělo být vychlazené, aby tuk v něm ztuhnul a těsto šlo dobře vyválet.
  • Pokud máte pocit, že se těsto při práci příliš lepí, zkuste jej vyválet mezi dvěma pečicími papíry.

DOBRÉ VĚDĚT: Čím více mouky do lineckého těsta při vyvalování zapracujete, tím bude cukroví tužší a bude déle trvat, než změkne.

Slepované linecké cukroví podávané na talířku.

➜ Otázky a odpovědi

Jak dlouho péct linecké?

Linecké se řadí mezi tzv. křehká těsta, doba pečení vykrájených tvarů je relativně krátká. Počítejte s 10-12 minutami v troubě vyhřáté na 170 °C. Linecké cukroví by mělo být světlé, zarůžovělé; nikoliv hnědé.

Kdy péct linecké?

Linecké podle tohoto receptu je v den upečení křehké, ale už druhý den je krásně měkké. Trvanlivost vhodně skladovaného cukroví je kolem tří týdnů. Plánujete-li linecké na vánoční stůl, pečte je kdykoliv v období od počátku prosince až na poslední chvíli den dva před Vánoci.

Jak skladovat linecké cukroví?

Linecké skladujte v uzavíratelné dóze nebo ve vhodné papírové krabici s víkem. Protože je horní část cukrovaná, osvědčilo se mi skladovat cukroví na plechu překrytém potravinářskou folií. Skladujte v chladu a suchu.


Další sladké recepty:

  • Švestkové knedlíky
  • Hraběnčiny řezy
  • Velikonoční sušenky
  • Rychlá bublanina

Více inspirace najdete v kategorii vánoční recepty

Slepované linecké cukroví podávané na talířku.

Nejlepší linecké cukroví

Petra Kupská
Recept na luxusní linecké cukroví, které je hned po upečení křehké, ale už druhý den zvláční a je krásně měkké.
5 z 1 hodnocení
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 12 mins
Odpočinutí těsta 2 hrs
Čas celkem 2 hrs 42 mins
Chod Cukroví
Kuchyně Česká
Porce 30 ks
Kalorie 80 kcal

Suroviny 

  • 200 g hladká mouka
  • 140 g máslo - nebo Hera
  • 70 g moučkový cukr
  • ½ lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
  • ½ lžička vanilková pasta - nebo vanilkový cukr
  • 1 ks žloutek
  • moučkový cukr - na poprášení
  • 100 g marmeláda - na slepení; rybízová, linecká, jahodová

Instrukce 

  • Do mísy vsypte mouku, přidejte studený nasekaný tuk, cukr, žloutek a vanilku.
  • Rychle zpracujte v těsto, zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice asi na dvě hodiny odpočinout.
  • Na pomoučeném vále vyválejte těsto na tloušťku stébla (asi 3 mm) a vykrajujte tvary. Pokud bude horní část s vypíchnutým středem, připravte si stejný počet horních a dolních dílů cukroví.
  • Plochým nožem přeneste vykrojené linecké na plech vyložený pečicím papírem.
  • Cukroví pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 12 minut.
  • Mírně vychladlé horní díly poprašte moučkovým cukrem.
  • Dolní část cukroví pomažte marmeládou a opatrně přiklopte horním dílem s vypíchnutým středem.

Poznámky

  • MNOŽSTVÍ CUKROVÍ: Toto je jedna dávka cukroví, ze kterého získáte asi 30 ks slepovaného lineckého. To znamená 30 ks dolních a 30 ks horních koleček. Dohromady to vydá na 2 plechy.
  • V případě lineckého se jedná o křehké těsto, proto ho při přípravě dlouho nehněťte, bylo by tuhé.
  • To samé při vyvalování těsta, snažte se nepodsypávat vál příliš velkým množstvím mouky. Těsto by mělo být vychlazené, aby tuk v něm ztuhnul a těsto šlo dobře vyválet.
  • Pokud máte pocit, že se těsto při práci příliš lepí, zkuste jej vyválet mezi dvěma pečicími papíry.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 80kcalSacharidy: 10gBílkoviny: 1gTuky: 4g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Vánoce
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!

  • 33Sdílení

Další recepty:

  • Krkonošský hubník
  • Vánoční perníčky
  • Masarykovo cukroví
  • Domácí svařené víno

Reader Interactions

Comments

  1. Ludmila

    10 prosince, 2022 at 7:42 pm

    5 stars
    Dobrý den,, dělala jsem podle Vašich receptů pracný.van.rohlíčky a linecké, výborné.Ale u lineckého se mi těsto u vyvalování trhali, nevím co jsem dělala špatně.Ludmila

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      11 prosince, 2022 at 11:02 pm

      Dobrý den, Ludmilo, děkuji za váš komentář! Linecké bývá zrádné, já dělám mastnější těsto (méně mouky), takže je cukroví velmi brzy měkké. Důležité: Při vyvalování nesmí být těsto příliš povolené, naopak by mělo být tužší. Pomůže také vyválet jej mezi dvěma archy pečicího papíru. Zbytky těsta dejte opět na chvíli ztuhnout do lednice. Podsypávám moukou jen trochu. Čím víc mouky se do těsta do vyvalování dostane, tím je pak linecké tužší. Příliš povolené těsto se při vyvalování trhá. Snad to alespoň trochu pomůže. Krásné Vánoce vám přeji!

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT