Go Back
+ servings
kmínová polévka s vejcem recept
Vytisknout
5 z 1 hodnocení

Kmínová polévka s vejce

Tohle je jednoduchý a rychlý recept na kmínovou polévku s bramborami tak, jak ji vařily naše babičky. Ty dovedly vykouzlit z mála naprosto skvělé jídlo, jehož chuť nám uvízne v paměti po zbytek života.
Příprava20 mins
Doba vaření15 mins
Čas celkem35 mins
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Kmín, Zdravé polévky
Porce: 4
Kalorie: 210

Suroviny

  • 1 cibule středně velká
  • 2 lžička kmín drcený
  • 4 brambory menší
  • 1 lžíce stolní olej slunečnicový nebo řepkový
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 1 vejce
  • 1,2 l vývar kuřecí nebo zeleninový, příp. voda
  • ¼ lžička pepř černý mletý
  • 1 lžička sůl
  • zelená petrželka na ozdobu

Postup

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Brambory oškrabejte a nakrájejte na kostičky o hraně asi 1,5 cm.
  • V polévkovém hrnci se silnějším dnem rozehřejte olej, přidejte cibulku a smažte, než zesklovatí. Míchejte.
  • Přisypte kmín a asi půl minuty až minutu restujte, než se uvolní aroma z kmínu.
  • Přidejte mouku a míchejte 1-2 minuty.
  • Stáhněte hrnec z plotny a pomocí naběračky přidávejte pomalu vývar. Pilně šlehejte metličkou, abyste rozšlehali případné hrudky. Opakujte 2-3x, pak přilijte zbytek vývaru. Polévku osolte a opepřete.
  • Nyní vraťte hrnec zpátky na sporák, přidejte kostky brambor. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Poté teplotu zase snižte, hrnec přiklopte poklicí a nechte probublávat asi 15 minut, než brambory změknou. Čas od času zamíchejte; jíška z mouky má snahu přichytávat se ke dnu.
  • Nakonec vypněte sporák, do horké polévky rozklepněte vejce a pilně metličkou prošlehejte. Polévku už dál nevařte.

Poznámky k receptu

  • SERVÍROVÁNÍ: Kmínovou polévku podávejte teplou před hlavním jídlem, nebo jako lehký samostatný chod. Na talíři dozdobte nasekanými lístky petržele, nebo jinými zelenými bylinkami, které máte po ruce.
  • Pro ještě větší úspěch přidejte těsně před podáváním polévky hrst chlebových krutonků.
  • Kmín má v českém lidovém léčitelství dlouhou tradici. Jednou z jeho vlastností je pozitivní vliv na zažívací ústrojí, proto si kmínovou polévku dopřávají maminky, které kojí.
  • Výživovou hodnotu zvýšíte přidáním kapání do polévky.
Vybavení pro vaření a pečení?Navštivte ➜ E-shop TESCOMA 😊

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 210kcal

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!