Go Back
+ servings

Fazolky na kyselo se smetanou

Jednoduché jídlo připomínající dětství, to jsou zelené fazolky na smetaně v příjemně nakyslé omáčce. Zpracujete v něm jak letní čerstvé fazolkové lusky, tak fazolky mražené. Celoroční pokrm, který uspokojí i náročné chuťové buňky!
Příprava20 mins
Doba vaření20 mins
Čas celkem40 mins
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Zeleninová jídla
Porce: 4

Šikovné vybavení do kuchyně

Suroviny

  • 450 g mražené fazolkové lusky
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce máslo
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 1 hrnek vývar z blanšírovaných fazolí
  • 200 ml mléko
  • 100 ml smetana s obsahem tuku 12 %, případně tučná s 30 %
  • 2 kuličky nové koření
  • 1 bobkový list
  • 1-2 lžíce ocet
  • 2 lžičky cukr
  • sůl

Postup

  • Mražené fazolky nechte roztát při pokojové teplotě. V hrnci přiveďte k varu dostatečně osolenou vodu; asi jako na těstoviny. Opatrně do ní vložte fazolky a vařte 3 minuty. Poté odeberte hrnek vývaru z fazolí a dejte stranou, zbytek slijte. Fazolkové lusky okamžitě zchlaďte studenou vodou, abyste zastavili var a zelenina si uchovala krásnou svěží barvu.
  • Ve vyšším hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě máslo a osmažte na něm cibulku, pokrájenou nadrobno. Míchejte, než cibulka zesklovatí, trvá to asi 3-5 minut.
  • Stáhněte teplotu a přisypte mouku. Míchejte minutu. Poté hrnec stáhněte z plotny. Postupně přilévejte vývar z fazolí a pilně míchejte, aby se rozpustily hrudky. Tahle fáze dá trochu práce, ale buďte trpěliví, pokud budete teplý vývar přilévat po troškách, získáte nakonec hustou kaši, v níž bude vidět jen cibulka. Postupně přilijte mléko a metličkou rozšlehejte.
  • Vraťte hrnec na plotýnku, zvyšte teplotu, dokud omáčka nezačne probublávat. Přidejte bobkový list, nové koření a přimíchejte ocet. Teplotu stáhněte na minimum, přiklopte a nechte 15 na velmi mírném ohni povařit. Jíška se krásně provaří, zjemní, omáčku spojí a ztratí moučnou chuť.
  • Nakonec sundejte hrnec z plotýnky a přimíchejte smetanu. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu mléka. Přidejte lžičku cukru a dochuťte solí, případně přikyselte octem. Vyjměte koření.
  • Pokud jsou fazolky dlouhé, pokrájejte je na kousky o velikosti asi 3-4 cm. Vložte je do omáčky a nechte chvíli prohřát. Snažte se omáčku již více nevařit, mohla by se vám zdrcnout smetana, obzvláště použijete-li tu s menším obsahem tuku.

V kuchyni se neztratí:

Poznámky k receptu

  • Vystačí na 3-4 porce.
  • SERVÍROVÁNÍ: Fazolky na smetaně chutnají nejlépe s vařeným bramborem, který jste přelili máslem a posypali jemně nasekanou pažitkou. Další možností je podávat je s houskovým knedlíkem. Přidejte také rozpůlené vařené vejce.
  • Omáčka na druhý den zhoustne. Při ohřívání přidejte lžíci dvě vody a případně okyselte nebo dochuťte solí a cukrem.
  • Fazolky na smetaně jsou vegetariánským pokrmem. Pro milovníky masa přidejte proužky usmažené slaniny.
  • Pokud byste fazolky předem neoblanšírovali (krátké povaření ve slané vodě a následné zchlazení studenou vodou), zešedly by a ztratily svoji svěží zelenou barvu.
Vybavení pro vaření a pečení?Navštivte ➜ E-shop TESCOMA 😊

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!