Go Back
+ servings
kotlety na smetaně recept
Vytisknout
5 z 1 hodnocení

Kotlety na smetaně zapečené v troubě

Hledáte rychlý a dobrý recept na vepřové kotlety? Zkuste je připravit v troubě se smetanou, pikantní chuť přidá hořčice, rozmarýn recept zase ozvláštní svou typickou vůní. Úspěch zaručený!
Příprava20 mins
Doba vaření40 mins
Čas celkem1 hr
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Recepty z masa, Vepřové maso
Porce: 4
Kalorie: 449

Suroviny

  • 6 ks vepřové kotlety plátky o tloušťce cca 1,5 cm
  • 200 ml smetana na šlehání obsah tuku min. 30 %
  • 2 lžíce plnotučná hořčice
  • 2 ks cibule menší, nebo 1 větší
  • 1 lžíce vepřové sádlo nebo stolní olej; slunečnicový, řepkový
  • ½ lžička rozmarýn čerstvý, lístky
  • sůl
  • pepř černý mletý

Postup

  • Vepřové kotlety po obvodu nařízněte, aby se při pečení nekroutily. Naklepejte paličkou a z obou stran je osolte a opepřete.
  • V hrnci při střední teplotě rozehřejte sádlo a maso na něm z obou stran osmažte dozlatova. Poté kotlety vyndejte na talíř.
  • Ve výpeku osmažte cibuli nakrájenou nadrobno.
  • Do hrnce k cibuli vraťte kotlety, posypte lístky rozmarýnu (lístky sdrhněte ze stonku bylinky). Smetanu prošlehejte s hořčicí a nalijte přes kotlety.
  • Kotlety dejte péct na 40 minut do trouby vyhřáté na 170 °C. Prvních 25 minut pečte přiklopené, poté poklici odstraňte. Většina tekutiny by se měla vypéct a smetanovo-hořčicová omáčka zhoustnout.

Poznámky k receptu

  • Z množství připravíte 4-6 porcí.
  • SERVÍROVÁNÍ: Vepřové kotlety zapečené se smetanou podávejte se šťouchanými bramborami, můžete ozdobit snítkou čerstvého rozmarýnu.
  • Pro fajnšmekry lze omáčku propasírovat přes síto. Omáčka bude jemnější a ztratí svoji rustikální texturu.  
  • Šlehačku použijte vždy vysoce tučnou, s obsahem tuku 30 % a více. Pokud byste použili odlehčenou nebo dokonce light verzi, šlehačka by se snadno mohla srazit.
Vybavení pro vaření a pečení?Navštivte ➜ E-shop TESCOMA 😊

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 449kcal

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!