Go Back
+ servings

Smažený kuřecí prsní řízek

Jaký je recept na nejlepší kuřecí řízky? U nás je připravujeme v trojobalu a smažíme na pánvi, z obou stran do zlatova. Jsou pak krásně křupavé a chutnají celé rodině!
Příprava20 mins
Doba vaření20 mins
Čas celkem40 mins
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Řízky
Porce: 4

Suroviny

  • 2 ks kuřecí prsní řízek každý o hmotnosti kolem 200 g
  • ¼ hrnek hladká mouka
  • ¾ hrnek strouhanka
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej na smažení vepřové sádlo, rostlinný olej

Postup

  • Kuřecí prsa opláchněte a pomocí papírových utěrek osušte. Odřízněte případné chrupky nebo kůstky. Maso ostrým nožem podélně rozřízněte na plátky silné kolem půl centimetru.
  • Řízky naklepejte, stačí jemně, protože kuřecí je křehké. Z obou stran posolte.
  • Obalení v trojobalu: na trojobal si připravte hladkou mouku, vejce rozšlehané v hlubokém talíři (osolené špetkou soli) a strouhanku. V tomto pořadí řízky z obou stran obalte. Strouhanku z řízků sklepejte, aby se později nepřipalovala.
  • Do pánve nalijte asi 1,5 cm oleje, řízky by v oleji při smažení měly tak říkajíc plavat. Rozehřejte ho na střední teplotu. Do rozpáleného oleje vložte řízek a smažte ho z obou stran dozlatova.
  • Usmažené kuřecí řízky proložte papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Před podáváním je udržujte v teple.

Poznámky k receptu

  • Kuřecí řízky podávejte teplé, jako příloha je vhodná bramborová kaše nebo vařené brambory. Pro sváteční příležitost servírujte s bramborovým salátem.
  • Strouhanka na obalení by měla být ideálně domácí, čerstvě namletá ze sušeného pečiva. Stará, případně navlhlá strouhanka sebere řízku hodně na chuti.
  • Doma děláme řízky také z kuřecího stehenního masa. To dá při přípravě trochu víc práce při odstranění kůstek a šlach, ale takové řízky jsou podstatně šťavnatější než z kuřecích prsou.
  • Mouku a strouhanku nedávám do talíře, ale připravím si kusy pečicího papíru nebo alobalu o vel. asi 30x30 cm. Nadzvedáváním okrajů papíru řízky dobře obalím, aniž bych si příliš ušpinila prsty.
Vybavení pro vaření a pečení?Navštivte ➜ E-shop TESCOMA 😊

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!