Go Back
+ servings
Pravé kokosky recept.
Vytisknout
5 z 1 hodnocení

Pravé kokosky z bílků

Tohle je recept na měkké sněhové kokosky, které se pečou na plechu. U nás doma patří mezi nejlepší vánoční cukroví, které děti vyberou mezi prvními. Pojďme si tyto kokosky spolu upéct!
Příprava30 mins
Doba vaření20 mins
Čas celkem50 mins
Chod: Cukroví
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Vánoce
Porce: 20 kokosek
Kalorie: 51

Suroviny

  • 2 ks vaječný bílek
  • 100 g krupicový cukr
  • 80 g strouhaný kokos

Postup

  • Připravte si vodní lázeň na šlehání bílků: Potřebujete dva nerezové hrnce, jeden o něco menší než druhý. Do dolního většího hrnce nalijte asi 2 cm vody, horní nahřejte – nalijte do něj horkou vodu a chvíli ji v něm nechte, poté vodu vylijte a hrnec vysušte. Nahřátý hrnec vložte do spodního většího, dno horního se nesmí dotýkat hladiny vody. Takto připravené hrnce dejte na sporák a zapněte ho na střední teplotu.
  • Bílky vlijte do horního hrnce a začněte je pomocí elektrického mixéru šlehat. Nejprve pomalu, pak rychlost zvětšujte. Zároveň přisypávejte cukr. Hlídejte si teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká; bílky by se začaly vařit. Teplota bílkového sněhu by měla být asi taková, že když do něj vložíte prst, bude příjemně teplý.
  • Šlehejte, až se cukr rozpustí, sníh ztuhne a bude krásně lesklý.
  • Vyndejte horní hrnec s vyšlehaným sněhem a vsypte do něj kokos. Směs ručně zamíchejte.
  • Vezměte si pečicí papír a připravte plech. Tukem zlehka pomažte povrch plechu, zejména po obvodu. Na něj položte papír a přitlačte jej. Díky podkladu z tuku bude papír na plechu dobře držet. Poté tukem tence vymažte i papír a vysypte moukou. Kokosky se tak nepřichytí ke dnu a půjdou po upečení bez problému z papíru sejmout.
  • Pomocí dvou lžic tvořte z bílkové směsi kokosky – hromádky o průměru asi 4 cm.
  • Kokosky pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 5 minut, poté teplotu stáhněte na 130 °C a pečte dalších 15 minut, než kokosky na povrchu zrůžoví.

Poznámky k receptu

  • Ze dvou bílků získáte asi 20 kokosek (1 plech).
  • Hrnec a šlehací metly, které přijdou do styku s vaječnými bílky, nesmí být mastné. Bílky by pak nešly dobře ušlehat.
  • Sněhu ušlehanému ve vodní lázni nad párou se říká švýcarský meringue. Má o něco menší objem než klasicky vyšlehaný sníh, zato však perfektně drží tvar. Kokosky se při pečení neroztečou a budou přesně takové, jaké je na plech vyskládáte.
  • Nesnažte se šidit sníh, potažmo kokosky, ubíráním cukru. Aby byl sníh šlehaný na páře opravdu pevný, spotřebuje jeden bílek zhruba 50 g cukru.
  • Kokosky nechte zcela vychladnout. Skladujte je v suchu a chladnu v plechové dóze na cukroví nebo v pevné kvalitní krabici s víkem, kde vydrží zhruba 14 dní.

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 51kcal

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!