Go Back
+ servings

Máslové noky do polévky

Jednoduchý recept na rychlé, máslové noky do polévky. Přidávají se do čistých vývarů, nejčastěji do hovězího nebo kuřecího.
Příprava15 mins
Doba vaření5 mins
Čas celkem20 mins
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Zavářky do polévky
Porce: 4
Kalorie: 148

Suroviny

  • 1 ks vejce ideálně vyndejte hodinu předem z lednice
  • 1 lžíce máslo změklé při pokojové teplotě
  • 2 lžíce mléko
  • ½ lžička sůl
  • ¼ lžička prášek do pečiva
  • 100 g hladká mouka

Postup

  • Změklé máslo utřete lžící s vejcem v misce.
  • Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, dále přilévejte mléko.
  • Pomocí lžíce nebo vidličky zpracujte suroviny dohromady v měkké těsto. Nakonec krátce prohněťte na válu posypaném moukou. Pokud bude těsto příliš lepit, posypte vždy těsto lžící mouky a zapracujte, dokud těsto nelepí.
  • Vyválejte do tvaru válečku silného asi 2 cm, nakrájejte nožem na stejně velké kousky.
  • Vhoďte je do polévky a nechte povařit asi 4-5 minut.
  • Jakmile noky v polévce vyplavou nahoru, jsou hotové.

Poznámky k receptu

  • Noky patří mezi tzv. zavářky do polévky, vaří se tedy přímo v polévce. Přidávejte je až v samém závěru vaření polévky, jinak hrozí, že se noky rozvaří a rozpadnou.
  • Uvařte nejprve zkušebně jeden nok. Pokud se rozpadne, zapracujte do těsta trochu mouky.
Vybavení pro vaření a pečení?Navštivte ➜ E-shop TESCOMA 😊

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 148kcal

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!