Go Back
+ servings
bublanina recept
Vytisknout
5 z 1 hodnocení

Rychlá hrnková bublanina

Kdo by neznal českou bublaninu! Rychlý sladký moučník s třešněmi, který chutná všem. Mám pro vás jednoduchý recept, ke kterému nepotřebujete kuchyňské váhy. Suroviny totiž odměříte pomocí hrnku!
Příprava30 mins
Doba vaření30 mins
Čas celkem1 hr
Chod: Sladký moučník
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Ovocné moučníky
Porce: 20 ks
Kalorie: 175

Suroviny

  • 2.5 hrnek hladká mouka
  • 1.25 hrnek krupicový cukr
  • 1 hrnek mléko
  • ½ lžička vanilková pasta nebo klasický vanilkový cukr
  • 3 ks vejce pokojové teploty
  • ½ ks prášek do pečiva
  • 1 kg třešně

Dále potřebujeme:

  • 1 lžíce máslo na vymaštění plechu
  • 1 lžíce jemná strouhanka nebo mouka, na vysypání plechu
  • moučkový cukr na pocukrování bublaniny

Postup

  • NEŽ ZAČNETE PÉCT: Vymažte pečicí plech máslem a vysypejte jemnou strouhankou nebo polohrubou moukou. Vypeckujte třešně.
  • Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků – každé přijdou do jiné, čisté mísy. Bílky vyšlehejte pomocí ručního mixeru s polovinou cukru do pevného sněhu. Cukr přidávejte postupně a zvyšujte otáčky, než je sníh tuhý.
  • Ke žloutkům přidejte zbytek cukru, trochu teplé vody a vanilku. Šlehejte ručním mixérem do světlé pěny, může to trvat až pár minut, buďte trpěliví.
  • Promíchejte mouku s práškem do pečiva. Smíchanou mouku a mléko přidávejte postupně v dávkách ke žloutkové směsi. Míchejte buď mixérem na nízké otáčky, nebo ruční stěrkou.
  • Nakonec ručně zamíchejte do směsi vyšlehaný sníh. Na závěr můžete krátce promixovat mixérem na nízké otáčky, aby se vše hezky spojilo dohromady.
  • Těsto vylijte na připravený plech, povrch uhlaďte. Poklaďte hustě vypeckovanými třešněmi, řeznou stranou dolů.
  • Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut.

Poznámky k receptu

  • SERVÍROVÁNÍ: Hrnkovou bublaninu nechte mírně vychladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy. Podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje.
  • Základní recept vystačí asi na 20 ks řezů bublaniny.
  • Použila jsem pečicí plech o rozměrech asi 30x42 cm.
  • Kromě třešní použijte jiné čerstvé, spíše drobnější ovoce: jahody, maliny, ostružiny nebo borůvky.
  • Pokud nemáte čerstvé ovoce, použijte zavařené. Nechte předem na sítku dobře okapat. Dá se použít i mrazené ovoce; pro rovnoměrné pečení bublaniny doporučuji nechat ho předem roztát.
Vybavení pro vaření a pečení?Navštivte ➜ E-shop TESCOMA 😊

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 175kcal

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!