Go Back
+ servings

Recept na domácí trdelník

Kdo by neznal trdelník, tradiční pochoutku českých jarmarků! Víte však, že si jej můžete upéct sami doma? Mám pro vás podrobný recept.
Příprava20 mins
Doba vaření20 mins
Kynutí45 mins
Čas celkem1 hr 25 mins
Chod: Sladké pečivo
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Tradiční recepty
Porce: 2 ks

Suroviny

Kynuté těsto:

  • 300 g hladká mouka
  • 180 ml mléko vlažné
  • 30 g sádlo
  • 30 g máslo
  • 1 lžíce krupicový cukr
  • 1,5 lžička sušené droždí
  • 3 žloutky
  • špetka soli

Na obalení:

  • 6 lžíce krupicový cukr
  • ½ lžička skořice
  • 1 lžíce máslo

Postup

  • NEŽ ZAČNETE PÉCT: Připravte si formu na trdelník – buď od Tescomy, nebo obalte plechovky alobalem.
  • Ohřejte mléko, až je vlažné. Nasypte do něj sušené droždí a trochu cukru, promíchejte. Nechte v teple 10 minut aktivovat.
  • Do větší mísy nasypte mouku. Přidejte zbytek cukru, špetku soli, žloutky. Máslo a sádlo nechte povolit (v hrnku na plotýnce nebo v mikrovlnce) a přidejte do mísy. Nakonec přilijte vzešlý kvásek.
  • Suroviny vypracujte na hladké těsto. Sama pracuji rukama, nepoužívám kuchyňský robot. Podle potřeby přisypu po troškách mouku, lepí-li těsto příliš. Těsto nechte kynout v teple po dobu 45 minut.
  • Těsto rozdělte na díly a vyválejte z nich prameny o tloušťce asi 1 cm. Namotejte je na formu, konce založte pod pramen, aby byly fixované. Pokud prameny nastavujete, dobře je přitiskněte ke konci předchozího pramenu.
  • Formu s namotanými prameny mírně poválejte a zploštěte. Těsto se přitiskne k formě i vzájemně k sobě a bude při pečení lépe držet.
  • Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
  • Mezitím si do pekáče nasypte cukr a trochu skořice, promíchejte. Upečený trdelník opatrně stáhněte a potřete rozpuštěným máslem. Ze všech stran obalte v cukru, dobře přitiskněte.

Poznámky k receptu

  • Základní recept vydá na dva velké trdelníky (řekla bych, že je to až až pro dvě osoby).
  • SERVÍROVÁNÍ: Trdelník chutná nejlépe ještě teplý. Odvinujte jemně praménky a užijte si tuhle staročeskou dobrotu!
  • Při potírání upečeného trdelníku přidejte do másla pro lepší vůni lžíci rumu.
  • V původním receptu Marie Úlehlová popisuje jinou metodu obalení trdelníku. Ten se ještě před pečením potírá bílkem a sype sekanými ořechy nebo mandlemi a hrubým cukrem. Hotový se znovu cukruje.
Vybavení pro vaření a pečení?Navštivte ➜ E-shop TESCOMA 😊

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!