NEŽ ZAČNETE PÉCT: Připravte si formu na trdelník – buď od Tescomy, nebo obalte plechovky alobalem.
Ohřejte mléko, až je vlažné. Nasypte do něj sušené droždí a trochu cukru, promíchejte. Nechte v teple 10 minut aktivovat.
Do větší mísy nasypte mouku. Přidejte zbytek cukru, špetku soli, žloutky. Máslo a sádlo nechte povolit (v hrnku na plotýnce nebo v mikrovlnce) a přidejte do mísy. Nakonec přilijte vzešlý kvásek.
Suroviny vypracujte na hladké těsto. Sama pracuji rukama, nepoužívám kuchyňský robot. Podle potřeby přisypu po troškách mouku, lepí-li těsto příliš. Těsto nechte kynout v teple po dobu 45 minut.
Těsto rozdělte na díly a vyválejte z nich prameny o tloušťce asi 1 cm. Namotejte je na formu, konce založte pod pramen, aby byly fixované. Pokud prameny nastavujete, dobře je přitiskněte ke konci předchozího pramenu.
Formu s namotanými prameny mírně poválejte a zploštěte. Těsto se přitiskne k formě i vzájemně k sobě a bude při pečení lépe držet.
Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu 20 minut.
Mezitím si do pekáče nasypte cukr a trochu skořice, promíchejte. Upečený trdelník opatrně stáhněte a potřete rozpuštěným máslem. Ze všech stran obalte v cukru, dobře přitiskněte.
Poznámky k receptu
Základní recept vydá na dva velké trdelníky (řekla bych, že je to až až pro dvě osoby).
SERVÍROVÁNÍ: Trdelník chutná nejlépe ještě teplý. Odvinujte jemně praménky a užijte si tuhle staročeskou dobrotu!
Při potírání upečeného trdelníku přidejte do másla pro lepší vůni lžíci rumu.
V původním receptu Marie Úlehlová popisuje jinou metodu obalení trdelníku. Ten se ještě před pečením potírá bílkem a sype sekanými ořechy nebo mandlemi a hrubým cukrem. Hotový se znovu cukruje.
Vybavení pro vaření a pečení?Navštivte ➜ E-shop TESCOMA 😊
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!