Go Back
+ servings
Domácí houskový knedlík z kynutého těsta, recept.
Vytisknout
5 z 1 hodnocení

Domácí houskový knedlík kynutý

Hledáte ten nejlepší recept na kynuté houskové knedlíky, které se zaručeně povedou? Pak jste tu správně! Pojďme si spolu takový knedlík uvařit. Postup je jednoduchý a rychlý, výsledkem bude nadýchaný domácí knedlík jako od babičky!
Příprava15 mins
Doba vaření20 mins
Kynutí30 mins
Čas celkem1 hr 5 mins
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Tradiční české recepty
Porce: 2 knedlíky
Kalorie: 80

Suroviny

  • 500 g hrubá mouka
  • 250 ml mléko vlažné, nebo voda
  • 1 ks vejce
  • 10 g čerstvé droždí nebo 1 lžička sušeného
  • ¼ lžička sůl
  • 1 špetka cukr
  • 1 ks rohlík 2-3 dny starý, nebo houska

Postup

  • Nejprve si připravte housku nebo rohlík. Ty by měly být alespoň 2-3 dny staré. Nakrájejte je na kostičky o hraně 1 cm. Ideálně je rozložte na suchý plech a dejte na 10-15 minut péct do trouby rozehřáté na teplotu kolem 150 °C. Housku poté stáhněte z plechu a nechte vychladnout.
  • Do mísy vsypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Do důlku rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a posypte špetkou cukru. Nechte v teple droždí aktivovat, stačí asi 10 minut.
  • Zbytek mléka ohřejte (mělo by být vlažné), rozklepněte do něj vejce a prošlehejte vidličkou. Vlijte k mouce s kváskem. Vypracujte na hladké těsto. Pokud lepí, podsypte vál trochou mouky.
  • Nakonec do mísy k těstu přidejte kostičky housky a zapracujte do těsta.
  • Těsto na knedlík nechte kynout 30 minut v teple. Dobrý tip je přikrýt mísu s těstem potravinářskou folií, aby povrch neoschnul (těsto neobsahuje žádný tuk, proto je k vysychání náchylnější).
  • Mezitím si připravte oválný hrnec (nebo kulatý s větším průměrem) a dejte v něm vařit vodu. Tu osolte.
  • Vykynuté těsto rozdělte na stejné díly a vypracujte z nich podlouhlý knedlík ve tvaru válce, o tloušťce cca 7 cm a délce asi 20-25 cm (podle průměru hrnce). Počítejte s tím, že knedlík při vaření ještě nakyne. Knedlíky nechte asi 10 minut odpočinout.
  • Vložte knedlík do mírně vroucí vody a vařte 20 minut. Nastavte si kuchyňskou minutku a v polovině času jej obraťte.
  • Uvařený knedlík opatrně vyndejte, položte na prkénko nebo plech a vidličkou propíchejte. Unikne tak pára a knedlíky se uvnitř nesrazí. Pokud ihned nepodáváte, potřete povrch knedlíků rozpuštěným máslem nebo sádlem. Knedlíky nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1,5 cm.

Poznámky k receptu

  • Z jednoho knedlíku nakrájíte asi 10-13 plátků.
  • 1 plátek knedlíku má zhruba 80 kcal.
  • Budete-li připravovat knedlík na páře, vařte ho po dobu 25 minut bez obracení.
  • Jak ohřívat knedlíky? Knedlíky nejrychleji ohřívám v mikrovlnce. Vložím je do plastikového sáčku a zastříknu trochou vody, aby nevyschly. Další, pracnější ale jistou metodou je ohřát knedlíky na pařáčku.
  • Připravte si zásobu knedlíků do mrazáku! Vychlazené plátky nechte jednotlivě rozložené krátce zamrazit, pak je sklepněte do mrazicího sáčku a nechte zamrazit tak, jak jste zvyklí. Ze sáčku si tak budete moct odebrat právě tolik knedlíků, kolik potřebujete.

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Kalorie: 80kcal

Líbil se vám recept?

Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!