Hledáte ten nejlepší recept na kynuté houskové knedlíky, které se zaručeně povedou? Pak jste tu správně! Pojďme si spolu takový knedlík uvařit. Postup je jednoduchý a rychlý, výsledkem bude nadýchaný domácí knedlík jako od babičky!
Nejprve si připravte housku nebo rohlík. Ty by měly být alespoň 2-3 dny staré. Nakrájejte je na kostičky o hraně 1 cm. Ideálně je rozložte na suchý plech a dejte na 10-15 minut péct do trouby rozehřáté na teplotu kolem 150 °C. Housku poté stáhněte z plechu a nechte vychladnout.
Do mísy vsypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Do důlku rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a posypte špetkou cukru. Nechte v teple droždí aktivovat, stačí asi 10 minut.
Zbytek mléka ohřejte (mělo by být vlažné), rozklepněte do něj vejce a prošlehejte vidličkou. Vlijte k mouce s kváskem. Vypracujte na hladké těsto. Pokud lepí, podsypte vál trochou mouky.
Nakonec do mísy k těstu přidejte kostičky housky a zapracujte do těsta.
Těsto na knedlík nechte kynout 30 minut v teple. Dobrý tip je přikrýt mísu s těstem potravinářskou folií, aby povrch neoschnul (těsto neobsahuje žádný tuk, proto je k vysychání náchylnější).
Mezitím si připravte oválný hrnec (nebo kulatý s větším průměrem) a dejte v něm vařit vodu. Tu osolte.
Vykynuté těsto rozdělte na stejné díly a vypracujte z nich podlouhlý knedlík ve tvaru válce, o tloušťce cca 7 cm a délce asi 20-25 cm (podle průměru hrnce). Počítejte s tím, že knedlík při vaření ještě nakyne. Knedlíky nechte asi 10 minut odpočinout.
Vložte knedlík do mírně vroucí vody a vařte 20 minut. Nastavte si kuchyňskou minutku a v polovině času jej obraťte.
Uvařený knedlík opatrně vyndejte, položte na prkénko nebo plech a vidličkou propíchejte. Unikne tak pára a knedlíky se uvnitř nesrazí. Pokud ihned nepodáváte, potřete povrch knedlíků rozpuštěným máslem nebo sádlem. Knedlíky nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1,5 cm.
Poznámky k receptu
Z jednoho knedlíku nakrájíte asi 10-13 plátků.
1 plátek knedlíku má zhruba 80 kcal.
Budete-li připravovat knedlík na páře, vařte ho po dobu 25 minut bez obracení.
Jak ohřívat knedlíky? Knedlíky nejrychleji ohřívám v mikrovlnce. Vložím je do plastikového sáčku a zastříknu trochou vody, aby nevyschly. Další, pracnější ale jistou metodou je ohřát knedlíky na pařáčku.
Připravte si zásobu knedlíků do mrazáku! Vychlazené plátky nechte jednotlivě rozložené krátce zamrazit, pak je sklepněte do mrazicího sáčku a nechte zamrazit tak, jak jste zvyklí. Ze sáčku si tak budete moct odebrat právě tolik knedlíků, kolik potřebujete.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Kalorie: 80kcal
Líbil se vám recept?
Nezapomeňte jej ohodnotit hvězdičkami (5* je nejvíc) a nechat mi komentář – odpovídám ráda a všem!