Vosí hnízda patří mezi nejlepší vánoční cukroví, které se připravuje na poslední chvíli. Je nepečené, nezabere moc času a zvládnou ho i ti, kteří v kuchyni ještě moc zkušeností nemají. Mám pro vás jednoduchý recept na vosí hnízda plněná krémem.

Vosím hnízdům se jinak říká včelí úly, které svým tvarem připomínají. Do těsta se přidávají mleté ořechy a rum. Cukroví tak báječně voní (i chutná).
K ruce jsem si vzala formičku na vosí hnízda od firmy Orion. Pro rychlé a snadné vyndání cukroví jsem využila fígl s jemným igelitovým sáčkem, kterým jsem formičku předem vyložila.
KREDIT: Do přípravy cukroví se tentokrát pustili moji teenageři, dva kluci, kteří se jinak kuchyni vyhýbají obloukem ? Výsledná vosí hnízda jsou jejich prací. Děkuji!
MŮJ TIP: Máte rádi nepečené cukroví? Zkuste také tyhle rumové kuličky (chutnají fantasticky!)
? Suroviny
TĚSTO NA VOSÍ HNÍZDA:

- Piškoty; budou potřeba namlet. U nás se melou na ručním mlýnku, který používáme i na strouhanku. Piškoty také můžete rozdrtit válečkem vložené mezi přeložený arch pečicího papíru. Máte-li food processor, rozemelete snadno piškoty v něm.
- Máslo; klidně ho vyndejte tak půl až hodinu předem z lednice, aby povolilo
- Mléko
- Rum; klasický tuzemák bude fungovat nejlépe
- Kakao; tmavé holandského typu (žádné Granko)
- Ořechy; mleté. Vezměte ty, které máte doma, nebo co vám chutnají. V tomto receptu byla použitá mouka z pražených lískových oříšků.
- Moučkový cukr
KRÉM NA VOSÍ HNÍZDA:

- Máslo; důležité! Nechte ho změknout při pokojové teplotě.
- Žloutek; to samé, nechte ho chvilku se prohřát na kuchyňské lince, než ho použijete do krému
- Moučkový cukr
Někdo přidává i rum. Pokud patříte k zastáncům rumu v krému do vosích hnízd, dejte ho spíš míň než víc, aby nebyl dominantní surovinou.
Dále budete potřebovat kulaté piškoty na zalepení spodní části cukroví.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
? Postup s fotkami
KROK 1: Namelte piškoty a ořechy.
KROK 2: Do mísy vložte namleté piškoty s ořechy, přidejte kakao, cukr, rum, mléko a máslo.

KROK 3: Zpracujte v těsto, zabalte do potravinářské folie a nechte v lednici hodinu ztuhnout.

KROK 4: Mezitím si připravte krém na vosí hnízda: Do misky dejte žloutek, změklé máslo a moučkový cukr. Pomocí lžíce utřete do hladkého krému. Chcete-li, přidejte trochu rumu.

KROK 5: Připravte si formičku na vosí hnízda a tenký mikrotenový sáček. Sáček vložte do formičky a rozprostřete, aby na něm bylo co nejméně skladů.

KROK 6: Z odpočinutého těsta odeberte trochu těsta a uválejte ho do kuličky. Tu vmáčkněte do připravené formičky. Uprostřed udělejte důlek, například rukojetí od vařečky.
KROK 7: Vypouklou částí malé lžičky naberte krém a naplňte jím vosí hnízdo. Spodní část cukroví zalepte piškotem. Vosí hnízdo pomocí mikrotenového sáčku jednoduše vyjměte z formičky.
? Skladování
Vosí hnízda skladujte v suchu a chladu, přikryté folií nebo alobalem, aby nevyschly.
Při servírování na vánoční stůl dejte jen tolik hnízd, které se brzy sní. Zbytečně je nenechávejte v teple.

? Šikovné tipy
- Nemáte dobrý pocit ze syrového žloutku v krému do vosích hnízd? Místo žloutku dejte do krému trochu vaječného likéru.
- V tomto receptu na vosí hnízda je oproti ostatním méně cukru. I tak je cukroví dostatečně sladké a dobré.
- Vosí hnízda děláme den před Vánoci nebo přímo na Štědrý den. Cukroví vydrží zhruba týden, pokud je skladované v chladu.
- Pro hezčí vzhled vosí hnízda poprašte moučkovým cukrem.
Další cukroví:
- Kokosové kuličky – nepečené, úžasně dobré
- Podvodnice – z těsta kynutého pod vodou
- Ořechy – kakaové
- Švestky v čokoládě – plněné mandlí, máčené v rumu
Karta receptu

Jednoduchá vosí hnízda
Suroviny
Těsto na vosí hnízda:
- 150 g piškoty
- 70 g máslo
- 2 lžíce mléko
- 2 lžíce rum - tuzemák
- 2 lžíce tmavé kakao - tmavé, holandského typu
- 100 g moučkový cukr
- 50 g ořechy - vlašské nebo lískové
Krém na vosí hnízda:
- 80 g máslo - změklé při pokojové teplotě
- 1 žloutek
- 60 g moučkový cukr
Dále potřebujete
- 30 ks piškoty - na zalepení vosích hnízd v dolní části
Instrukce
- Namelte piškoty a ořechy.
- Do mísy vložte namleté piškoty s ořechy, přidejte kakao, cukr, rum, mléko a máslo.
- Zpracujte v těsto, zabalte do potravinářské folie a nechte v lednici hodinu ztuhnout.
- Mezitím si připravte krém na vosí hnízda: Do misky dejte žloutek, změklé máslo a moučkový cukr. Pomocí lžíce utřete do hladkého krému. Chcete-li, přidejte trochu rumu.
- Připravte si formičku na vosí hnízda a tenký mikrotenový sáček. Sáček vložte do formičky a rozprostřete, aby na něm bylo co nejméně skladů.
- Z odpočinutého těsta odeberte trochu těsta a uválejte ho do kuličky. Tu vmáčkněte do připravené formičky. Uprostřed udělejte důlek, například rukojetí od vařečky.
- Vypouklou částí malé lžičky naberte krém a naplňte jím vosí hnízdo. Spodní část cukroví zalepte piškotem. Vosí hnízdo pomocí mikrotenového sáčku jednoduše vyjměte z formičky.
Poznámky
- Ze receptu podle základního množství dostanete asi 30 ks vosích hnízd.
- Vosí hnízda skladujte v suchu a chladu, přikryté folií nebo alobalem, aby nevyschly.
- Nemáte dobrý pocit ze syrového žloutku v krému do vosích hnízd? Místo žloutku dejte do krému trochu vaječného likéru.
- Vosí hnízda děláme den před Vánoci nebo přímo na Štědrý den. Cukroví vydrží zhruba týden, pokud je skladované v chladu.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu