Mám pro vás recept na luxusní sušenky vykrajované ve tvaru vajíček, které se k sobě slepují, například rybízovou marmeládou. Vyskládejte je na tác nabídněte koledníkům, kteří si o Velikonočním pondělí přijdou o výslužku.

Tato slepovaná vajíčka se připravují z křehkého lineckého těsta. Podmínkou pro úspěch je studené máslo a čas potřebný k odpočinutí těsta v lednici.
MŮJ TIP: Pokud máte rádi drobné cukroví, vyzkoušejte podvodnice (recept našich babiček!)
➜ Vykrajovátka
Tvary vajíček jsem vykrojila vykrajovátkem na cukroví ve tvaru oválného vajíčka. Vykrajovátko je veliké asi 7 cm. Doprostřed širšího okraje jsem vykrojila kulatý otvor o průměru zhruba 2,5 cm.
Velikonoční vykrajovátka najdete v kamenných obchodech před Velikonocemi, jinak je dostanete on-line v e-shopu.
➜ Ingredience

K přípravě domácích velikonočních sušenek potřebujete:
LINECKÉ TĚSTO:
- Hladká mouka
- Máslo; studené z lednice
- Vejce
- Moučkový cukr
- Vanilková pasta; nebo vanilková esence. Pokud byste dali obyčejný vanilkový cukr, pak by mohl v sušenkách „křupat“.
K DOKONČENÍ:
- Práškový cukr; na posypání
- Džem nebo marmeláda; na slepení sušenek. Použila jsem jahodovou, ale zrovna tak dobrá je meruňková. Marmeláda musí být jemná a hladká, bez kousků ovoce.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Moučkový cukr smíchejte s moukou a směs prosejte na vál. Uprostřed udělejte důlek, do kterého rozklepněte vajíčko. Přidejte vanilkovou pastu a studené máslo nasekané na menší kousky.
KROK 2: Rychle zpracujte těsto, dlouho nehněťte, aby nebylo tuhé. Těsto zabalte do folie a dejte do lednice na dvě hodiny odpočinout.

KROK 3: Vyndejte těsto z lednice a nechte na kuchyňské lince 15 minut při pokojové teplotě, aby trochu povolilo. Na pomoučeném vále rozválejte plát asi 3 mm silný.
KROK 4: Z těsta vykrajujte tvary vajíček. Z poloviny tvarů vykrojte v jejich širší části kulatý otvor o pr. asi 2 cm.

KROK 5: Plech vymažte trochou másla a vykrojené sušenky na něj přeneste pomocí plochého nože.
KROK 6: Rozpalte troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev) a sušenky pečte po dobu 8 minut, než povrch zrůžoví.

KROK 7: Zchladnuté sušenky stáhněte z plechu. Tvary s kulatým otvorem poprašte moučkovým cukrem. Plné tvary namažte marmeládou a opatrně je přiklopte pocukrovaným dílkem.

DŮLEŽITÉ: Těsto, se kterým nepracujete, dejte do lednice. Jakmile těsto příliš povolí, špatně se s ním pracuje. Pomůže také, pokud ho vyválíte mezi dvěma pečicími papíry. Nemusíte tak při vyvalování podsypávat velkým množstvím mouky a těsto zůstane křehké, nikoliv tuhé.
➜ Servírování
Velikonoční sušenky vyskládejte na tác a položte na sváteční velikonoční stůl. Jsou výborné jen tak, případně s šálkem dobré kávy nebo čaje.

➜ Skladování
První den po upečení jsou sušenky křehké, postupně však začnou vláčnět, podobně jako u vánočního lineckého cukroví.
Pokud vám nějaké zbydou, uložte je do papírové krabice vyložené alobalem, na vrch položte papírový ubrousek.
➜ Užitečné tipy
- Těsto, se kterým pracujete, musí být tuhé, pevné. Dá možná trochu práce jej vyválet, ale vykrojené sušenky budou držet dobře tvar.
- Do těsta můžete přidat lžičku nastrouhané citronové kůry, sušenky budou kořeněnější.
- Marmeládu nebo džem si předem rozmíchejte v misce. Pokud je příliš tuhá, nahřejte ji, případně do ní přidejte lžičku vody.

Velikonoční sušenky slepované marmeládou
Suroviny
Křehké linecké těsto:
- 200 g hladká mouka
- 130 g máslo - studené
- 1 vejce
- 70 g moučkový cukr
- ½ lžička vanilková pasta
Na dokončení:
- 2 lžíce moučkový cukr
- 150 g marmeláda
Instrukce
- Moučkový cukr smíchejte s moukou a směs prosejte na vál. Uprostřed udělejte důlek, do kterého rozklepněte vajíčko. Přidejte vanilkovou pastu a studené máslo nasekané na menší kousky.
- Rychle zpracujte těsto, dlouho nehněťte, aby nebylo tuhé. Těsto zabalte do folie a dejte do lednice na dvě hodiny odpočinout.
- Vyndejte těsto z lednice a nechte na kuchyňské lince 15 minut při pokojové teplotě, aby trochu povolilo. Na pomoučeném vále rozválejte plát asi 3 mm silný.
- Z těsta vykrajujte tvary vajíček. Z poloviny tvarů vykrojte v jejich širší části kulatý otvor o pr. asi 2 cm.
- Plech vymažte trochou másla a vykrojené sušenky na něj přeneste pomocí plochého nože.
- Rozpalte troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev) a sušenky pečte po dobu 8 minut, než povrch zrůžoví.
- Zchladnuté sušenky stáhněte z plechu. Tvary s kulatým otvorem poprašte moučkovým cukrem. Plné tvary namažte marmeládou a opatrně je přiklopte pocukrovaným dílkem.
Poznámky
- Z množství surovin podle základního receptu dostanete asi 16 sušenek.
- DŮLEŽITÉ: Těsto, se kterým nepracujete, dejte do lednice. Jakmile těsto příliš povolí, špatně se s ním pracuje. Pomůže také, pokud ho vyválíte mezi dvěma pečicími papíry. Nemusíte tak při vyvalování podsypávat velkým množstvím mouky a těsto zůstane křehké, nikoliv tuhé.
- První den po upečení jsou sušenky křehké, postupně však začnou vláčnět, podobně jako u vánočního lineckého cukroví.
- Do těsta můžete přidat lžičku nastrouhané citronové kůry, sušenky budou kořeněnější.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu