Pojďme si na Velikonoce upéct velikonoční ptáčky z kynutého těsta! Jsou snadné na přípravu, vypadají skvěle, a ještě lépe chutnají.
Ptáčci se pečou ze sladkého kynutého těsta, podobného tomu na jidáše nebo mazanec. Jejich kouzlo spočívá ve smotání pramenu těsta do uzlu, jehož jeden konec bude tvořit hlavičku, druhý zase ocásek.
Kynuté těsto obsahuje dost másla, vyhraďte si proto dostatek času na kynutí těsta.
MŮJ TIP: Zkuste také tenhle hrnkový recept na velikonočního beránka z kefírového těsta!
➜ Suroviny
Na velikonoční ptáčky z kynutého těsta potřebujete:
- Hladká mouka; do těsta plus malou hrstičku mouky na pracovní vál
- Sušené droždí
- Krupicový cukr; na oslazení těsta a lžičku k aktivaci droždí
- Mléko; vlažné
- Máslo; změklé při pokojové teplotě. Pokud jej zapomenete včas vyndat z lednice, nevadí; já ho ještě půl minuty rozpouštím v mikrovlnné troubě.
- Žloutek; bílek schovejte stranou na potření ptáčků
- Citronová kůra; nejlépe z BIO citronu, případně obyčejný citron pořádně očistěte pod tekoucí vodou. Strouhejte jen vrchní žlutou slupku; bílá bývá hořká.
- Sůl; pro chuťový kontrast
Dále si připravte: Menší rozinky na oči a plátky mandlí na zobáček ptáčků.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Instrukce s fotkami
KROK 1: Do vlažného mléka nasypte sušené droždí a lžičku cukru. Zamíchejte a nechte na teplém místě aktivovat. Trvá to asi 10-15 minut, než se na povrchu mléka vytvoří pěna s bublinkami.
KROK 2: Je-li máslo příliš tuhé, dejte ho na půl minuty rozpustit do mikrovlnné trouby. Rozpuštěné máslo nesmí být horké, pouze vlahé. Do větší mísy dejte mouku smíchanou se špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutek, zbytek cukru a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijte směs mléka s aktivovaným droždím.
KROK 3: Vypracujte těsto: Nejprve vidličkou nahrubo smíchejte všechny ingredience. Poté směs vyklopte na pracovní plochu. Stranou nasypte trochu mouky a rozprostřete ji. Rukama důkladně vypracujte těsto, než je hladké a elastické. Pokud těsto lepí, namočte ho trochu do připravené mouky a zapracujte. Vypracování těsta zabere dobrých pět minut; počítejte s tím, že budete muset vynaložit určitou dávku fyzické práce.
KROK 4: Těsto vraťte zpět do mísy, zakryjte potravinářskou folií a dejte do tepla kynout na 1.1/2 hodiny. Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem.
⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
KROK 5: Vykynuté těsto krátce prohněťte a rozdělte na šest stejně velkých dílů. Každý dílek vyválejte na pramen o tloušťce asi 2-2,5 cm a délce 20-22 cm.
KROK 6: Vytvořte z pramene uzel: Jeden konec pramene přeložte přes střed a vytvořte tak oko. Ten samý konec prostrčte okem, až vznikne uzel. Tento konec bude tvořit ocásek ptáčka. Uzel otočte ocáskem dolů. Druhý konec bude tvořit hlavičku ptáčka.
KROK 7: Nyní máme vytvořený uzlík (tělo ptáčka), položený ocáskem dolů, hlavičkou nahoru. Vezměte do ruky vidličku a jejími hroty zatlačte na ocásek. Zploštíte jej tak, a zároveň vytvoříte ozdobné vroubky.
KROK 8: Opatrně přeneste vytvarované ptáčky na plech vyložený pečicím papírem. Z každé strany hlavičky umístěte dvě rozinky (oči) a důkladně je zatlačte je do těsta – těsto má při kynutí tendenci rozinky vytlačovat. V místě, kde se hlavička potkává s tělíčkem, zapíchněte kousek mandle, představující zobáček.
KROK 9: Překryjte ptáčky čistou utěrkou a nechte je v teple kynout další hodinu. Pokud se vám při tvarování ptáčci trochu zdeformovali, při kynutí se jejich tvar zase vyhladí.
KROK 10: Předehřejte troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev). Vykynuté ptáčky potřete důkladně bílkem, který vám zbyl z přípravy těsta. Vložte plech s ptáčky do trouby a pečte je po dobu 15 minut.
➜ Skladování
Pečivo je krásně měkké a pružné v den, co bylo upečené. S postupem času na pružnosti ztrácí. Nechte upečené ptáčky vychladnout a pak je vložte do plastového sáčku nebo dózy se vzduchotěsným víkem. Při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.
➜ Užitečné tipy
- Rozinky (oči) při pečení občas vypadnou. Pokud se vám to stane, opatrně potřete zbytkem bílku místo na oči a rozinku umístěte zpět. Dejte krátce zapéct do trouby; bílek rozinku tzv. přilepí.
- Nepodceňujte čas, potřebný ke kynutí těsta. To obsahuje poměrně dost másla, je tedy těžké a potřebuje delší dobu na správné vykynutí. Následujte instrukce v receptu.
- Uvázání uzlu, tedy vytvarování tělíčka ptáčka, vyžaduje trochu trénování. Vyzkoušejte si tvarování z pramene tolikrát, než budete s výsledkem spokojení a techniku dostanete do ruky. I když nebude ptáček tvarově perfektní, pamatujte, že chutnat bude vždy svěle!
Další velikonoční recepty:
- Slovenská paska, velikonoční chléb
- Boží milosti
- Velikonoční sušenky
Velikonoční ptáčci z kynutého těsta
Suroviny
Kynuté těsto:
- 260 g hladká mouka - plus trochu na pracovní plochu
- 120 ml mléko - vlažné
- 70 g krupicový cukr
- 1,5 lžička sušené droždí
- 60 g máslo - změklé
- 1 žloutek - bílek uchovejte na potření ptáčků
- 1 lžíce citronová kůra - asi z 1 menšího citronu
- 1 špetka sůl
Na dokončení:
- 1 bílek - zbylý ze zadělávání těsta
- 12 ks rozinky - malé, na oči
- 6 ks mandle - kousky, na zobáček
Instrukce
- Do vlažného mléka nasypte sušené droždí a lžičku cukru. Zamíchejte a nechte na teplém místě aktivovat. Trvá to asi 10-15 minut, než se na povrchu mléka vytvoří pěna s bublinkami.
- Je-li máslo příliš tuhé, dejte ho na půl minuty rozpustit do mikrovlnné trouby. Rozpuštěné máslo nesmí být horké, pouze vlahé. Do větší mísy dejte mouku smíchanou se špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutek, zbytek cukru a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijte směs mléka s aktivovaným droždím.
- Vypracujte těsto: Nejprve vidličkou nahrubo smíchejte všechny ingredience. Poté směs vyklopte na pracovní plochu. Stranou nasypte trochu mouky a rozprostřete ji. Rukama důkladně vypracujte těsto, než je hladké a elastické. Pokud těsto lepí, namočte ho trochu do připravené mouky a zapracujte. Vypracování těsta zabere dobrých pět minut; počítejte s tím, že budete muset vynaložit určitou dávku fyzické práce.
- Těsto vraťte zpět do mísy, zakryjte potravinářskou folií a dejte do tepla kynout na 1.½ hodiny. Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem.
- Vykynuté těsto krátce prohněťte a rozdělte na šest stejně velkých dílů. Každý dílek vyválejte na pramen o tloušťce asi 2-2,5 cm a délce 20-22 cm.
- Vytvořte z pramene uzel: Jeden konec pramene přeložte přes střed a vytvořte tak oko. Ten samý konec prostrčte okem, až vznikne uzel. Tento konec bude tvořit ocásek ptáčka. Uzel otočte ocáskem dolů. Druhý konec bude tvořit hlavičku ptáčka.
- Nyní máme vytvořený uzlík (tělo ptáčka), položený ocáskem dolů, hlavičkou nahoru. Vezměte do ruky vidličku a jejími hroty zatlačte na ocásek. Zploštíte jej tak, a zároveň vytvoříte ozdobné vroubky.
- Opatrně přeneste vytvarované ptáčky na plech vyložený pečicím papírem. Z každé strany hlavičky umístěte dvě rozinky (oči) a důkladně je zatlačte je do těsta – těsto má při kynutí tendenci rozinky vytlačovat. V místě, kde se hlavička potkává s tělíčkem, zapíchněte kousek mandle, představující zobáček.
- Překryjte ptáčky čistou utěrkou a nechte je v teple kynout další hodinu. Pokud se vám při tvarování ptáčci trochu zdeformovali, při kynutí se jejich tvar zase vyhladí.
- Předehřejte troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev). Vykynuté ptáčky potřete důkladně bílkem, který vám zbyl z přípravy těsta. Vložte plech s ptáčky do trouby a pečte je po dobu 15 minut.
Poznámky
- Z těsta podle receptu vytvoříte 6 ptáčků.
- SKLADOVÁNÍ: Pečivo je krásně měkké a pružné v den, co bylo upečené. S postupem času na pružnosti ztrácí. Nechte upečené ptáčky vychladnout a pak je vložte do plastového sáčku nebo dózy se vzduchotěsným víkem. Při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.
- Rozinky (oči) při pečení občas vypadnou. Pokud se vám to stane, opatrně potřete zbytkem bílku místo na oči a rozinku umístěte zpět. Dejte krátce zapéct do trouby; bílek rozinku tzv. přilepí.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu