• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Velikonoční ptáčci z kynutého těsta

Dne: 17. 4. 2022 · Upraveno: 17. 4. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 0Sdílení

Pojďme si na Velikonoce upéct velikonoční ptáčky z kynutého těsta! Jsou snadné na přípravu, vypadají skvěle, a ještě lépe chutnají.

Velikonoční ptáčci z kynutého těsta.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Instrukce s fotkami
➜ Skladování
➜ Užitečné tipy
Velikonoční ptáčci z kynutého těsta

Ptáčci se pečou ze sladkého kynutého těsta, podobného tomu na jidáše nebo mazanec. Jejich kouzlo spočívá ve smotání pramenu těsta do uzlu, jehož jeden konec bude tvořit hlavičku, druhý zase ocásek.

Kynuté těsto obsahuje dost másla, vyhraďte si proto dostatek času na kynutí těsta.

MŮJ TIP: Zkuste také tenhle hrnkový recept na velikonočního beránka z kefírového těsta!

➜ Suroviny

Ingredience na velikonoční ptáčky z kynutého těsta, včetně popisku.

Na velikonoční ptáčky z kynutého těsta potřebujete:

  • Hladká mouka; do těsta plus malou hrstičku mouky na pracovní vál
  • Sušené droždí
  • Krupicový cukr; na oslazení těsta a lžičku k aktivaci droždí
  • Mléko; vlažné
  • Máslo; změklé při pokojové teplotě. Pokud jej zapomenete včas vyndat z lednice, nevadí; já ho ještě půl minuty rozpouštím v mikrovlnné troubě.
  • Žloutek; bílek schovejte stranou na potření ptáčků
  • Citronová kůra; nejlépe z BIO citronu, případně obyčejný citron pořádně očistěte pod tekoucí vodou. Strouhejte jen vrchní žlutou slupku; bílá bývá hořká.
  • Sůl; pro chuťový kontrast

Dále si připravte: Menší rozinky na oči a plátky mandlí na zobáček ptáčků.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Instrukce s fotkami

KROK 1: Do vlažného mléka nasypte sušené droždí a lžičku cukru. Zamíchejte a nechte na teplém místě aktivovat. Trvá to asi 10-15 minut, než se na povrchu mléka vytvoří pěna s bublinkami.

Aktivace sušeného droždí.

KROK 2: Je-li máslo příliš tuhé, dejte ho na půl minuty rozpustit do mikrovlnné trouby. Rozpuštěné máslo nesmí být horké, pouze vlahé. Do větší mísy dejte mouku smíchanou se špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutek, zbytek cukru a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijte směs mléka s aktivovaným droždím.

Příprava kynutého těsta.

KROK 3: Vypracujte těsto: Nejprve vidličkou nahrubo smíchejte všechny ingredience. Poté směs vyklopte na pracovní plochu. Stranou nasypte trochu mouky a rozprostřete ji. Rukama důkladně vypracujte těsto, než je hladké a elastické. Pokud těsto lepí, namočte ho trochu do připravené mouky a zapracujte. Vypracování těsta zabere dobrých pět minut; počítejte s tím, že budete muset vynaložit určitou dávku fyzické práce.

KROK 4: Těsto vraťte zpět do mísy, zakryjte potravinářskou folií a dejte do tepla kynout na 1.½ hodiny. Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem.

Kynutí těsta před a po.

KROK 5: Vykynuté těsto krátce prohněťte a rozdělte na šest stejně velkých dílů. Každý dílek vyválejte na pramen o tloušťce asi 2-2,5 cm a délce 20-22 cm.

KROK 6: Vytvořte z pramene uzel: Jeden konec pramene přeložte přes střed a vytvořte tak oko. Ten samý konec prostrčte okem, až vznikne uzel. Tento konec bude tvořit ocásek ptáčka. Uzel otočte ocáskem dolů. Druhý konec bude tvořit hlavičku ptáčka.

Tvarování ptáčků.

KROK 7: Nyní máme vytvořený uzlík (tělo ptáčka), položený ocáskem dolů, hlavičkou nahoru. Vezměte do ruky vidličku a jejími hroty zatlačte na ocásek. Zploštíte jej tak, a zároveň vytvoříte ozdobné vroubky.

Tvarování ptáčků z kynutého těsta.

KROK 8: Opatrně přeneste vytvarované ptáčky na plech vyložený pečicím papírem. Z každé strany hlavičky umístěte dvě rozinky (oči) a důkladně je zatlačte je do těsta – těsto má při kynutí tendenci rozinky vytlačovat. V místě, kde se hlavička potkává s tělíčkem, zapíchněte kousek mandle, představující zobáček.

Ptáčci z kynutého těsta.

KROK 9: Překryjte ptáčky čistou utěrkou a nechte je v teple kynout další hodinu. Pokud se vám při tvarování ptáčci trochu zdeformovali, při kynutí se jejich tvar zase vyhladí.

KROK 10: Předehřejte troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev). Vykynuté ptáčky potřete důkladně bílkem, který vám zbyl z přípravy těsta. Vložte plech s ptáčky do trouby a pečte je po dobu 15 minut.

Potírání pečiva vaječným bílkem.

➜ Skladování

Pečivo je krásně měkké a pružné v den, co bylo upečené. S postupem času na pružnosti ztrácí. Nechte upečené ptáčky vychladnout a pak je vložte do plastového sáčku nebo dózy se vzduchotěsným víkem. Při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.

Ptáček z kynutého těsta servírovaný na tácu s červeným velikonočním vajíčkem.

➜ Užitečné tipy

  • Rozinky (oči) při pečení občas vypadnou. Pokud se vám to stane, opatrně potřete zbytkem bílku místo na oči a rozinku umístěte zpět. Dejte krátce zapéct do trouby; bílek rozinku tzv. přilepí.
  • Nepodceňujte čas, potřebný ke kynutí těsta. To obsahuje poměrně dost másla, je tedy těžké a potřebuje delší dobu na správné vykynutí. Následujte instrukce v receptu.
  • Uvázání uzlu, tedy vytvarování tělíčka ptáčka, vyžaduje trochu trénování. Vyzkoušejte si tvarování z pramene tolikrát, než budete s výsledkem spokojení a techniku dostanete do ruky. I když nebude ptáček tvarově perfektní, pamatujte, že chutnat bude vždy svěle!

Další velikonoční recepty:

  • Slovenská paska, velikonoční chléb
  • Boží milosti
  • Velikonoční sušenky
Velikonoční ptáček z kynutého těsta recept.

Velikonoční ptáčci z kynutého těsta

Petra Kupská
Pojďme si na Velikonoce upéct velikonoční ptáčky z kynutého těsta! Jsou snadné na přípravu, vypadají skvěle, a ještě lépe chutnají.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 15 mins
Kynutí těsta 2 hrs 30 mins
Čas celkem 3 hrs 5 mins
Chod Sladké pečivo
Kuchyně Česká
Porce 6 ptáčků
Kalorie 305 kcal

Suroviny 

Kynuté těsto:

  • 260 g hladká mouka - plus trochu na pracovní plochu
  • 120 ml mléko - vlažné
  • 70 g krupicový cukr
  • 1,5 lžička sušené droždí
  • 60 g máslo - změklé
  • 1 žloutek - bílek uchovejte na potření ptáčků
  • 1 lžíce citronová kůra - asi z 1 menšího citronu
  • 1 špetka sůl

Na dokončení:

  • 1 bílek - zbylý ze zadělávání těsta
  • 12 ks rozinky - malé, na oči
  • 6 ks mandle - kousky, na zobáček

Instrukce 

  • Do vlažného mléka nasypte sušené droždí a lžičku cukru. Zamíchejte a nechte na teplém místě aktivovat. Trvá to asi 10-15 minut, než se na povrchu mléka vytvoří pěna s bublinkami.
  • Je-li máslo příliš tuhé, dejte ho na půl minuty rozpustit do mikrovlnné trouby. Rozpuštěné máslo nesmí být horké, pouze vlahé. Do větší mísy dejte mouku smíchanou se špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, žloutek, zbytek cukru a nastrouhanou citronovou kůru. Přilijte směs mléka s aktivovaným droždím.
  • Vypracujte těsto: Nejprve vidličkou nahrubo smíchejte všechny ingredience. Poté směs vyklopte na pracovní plochu. Stranou nasypte trochu mouky a rozprostřete ji. Rukama důkladně vypracujte těsto, než je hladké a elastické. Pokud těsto lepí, namočte ho trochu do připravené mouky a zapracujte. Vypracování těsta zabere dobrých pět minut; počítejte s tím, že budete muset vynaložit určitou dávku fyzické práce.
  • Těsto vraťte zpět do mísy, zakryjte potravinářskou folií a dejte do tepla kynout na 1.½ hodiny. Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem.
  • Vykynuté těsto krátce prohněťte a rozdělte na šest stejně velkých dílů. Každý dílek vyválejte na pramen o tloušťce asi 2-2,5 cm a délce 20-22 cm.
  • Vytvořte z pramene uzel: Jeden konec pramene přeložte přes střed a vytvořte tak oko. Ten samý konec prostrčte okem, až vznikne uzel. Tento konec bude tvořit ocásek ptáčka. Uzel otočte ocáskem dolů. Druhý konec bude tvořit hlavičku ptáčka.
  • Nyní máme vytvořený uzlík (tělo ptáčka), položený ocáskem dolů, hlavičkou nahoru. Vezměte do ruky vidličku a jejími hroty zatlačte na ocásek. Zploštíte jej tak, a zároveň vytvoříte ozdobné vroubky.
  • Opatrně přeneste vytvarované ptáčky na plech vyložený pečicím papírem. Z každé strany hlavičky umístěte dvě rozinky (oči) a důkladně je zatlačte je do těsta – těsto má při kynutí tendenci rozinky vytlačovat. V místě, kde se hlavička potkává s tělíčkem, zapíchněte kousek mandle, představující zobáček.
  • Překryjte ptáčky čistou utěrkou a nechte je v teple kynout další hodinu. Pokud se vám při tvarování ptáčci trochu zdeformovali, při kynutí se jejich tvar zase vyhladí.
  • Předehřejte troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev). Vykynuté ptáčky potřete důkladně bílkem, který vám zbyl z přípravy těsta. Vložte plech s ptáčky do trouby a pečte je po dobu 15 minut.

Poznámky

  • Z těsta podle receptu vytvoříte 6 ptáčků.
  • SKLADOVÁNÍ: Pečivo je krásně měkké a pružné v den, co bylo upečené. S postupem času na pružnosti ztrácí. Nechte upečené ptáčky vychladnout a pak je vložte do plastového sáčku nebo dózy se vzduchotěsným víkem. Při pokojové teplotě vydrží zhruba pět dní.
  • Rozinky (oči) při pečení občas vypadnou. Pokud se vám to stane, opatrně potřete zbytkem bílku místo na oči a rozinku umístěte zpět. Dejte krátce zapéct do trouby; bílek rozinku tzv. přilepí.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 305kcalSacharidy: 46gBílkoviny: 8gTuky: 10g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Velikonoční recepty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 0Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT