• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Nadýchaný mazanec

Dne: 1. 4. 2022 · Upraveno: 18. 4. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 11Sdílení

Pojďme si upéct jednoduchý mazanec! Velikonoční bochánek z kynutého těsta podle klasického receptu, ze sušeného droždí, vonící po másle a mandlích.

Velikonoční mazanec nakrájené plátky.
Obsah skrýt
➜ Co je mazanec
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Pečení mazance
➜ Otázky a odpovědi
Nadýchaný mazanec

Udělat dobrý domácí mazanec není žádná věda, potřebujete jen dostatek času na kynutí a trochu láskyplné péče, se kterou těsto vypracujete. Těsto je velmi podobné tomu na vánočku, mazanec však není pletený, a proto s ním budete mít o žďabec míň práce.

➜ Co je mazanec

Mazanec je sladké kynuté pečivo, které se peče o Bílé sobotě. Má tvar bochánku, symbolu slunce, uprostřed označeného křížem, bohatě sypaného mandlemi. V neděli, na Boží hod velikonoční, nosívali lidé mazanec do kostela, aby kněz pokrmu požehnal.

Podobně se na východním Slovensku dělává paska chléb. Ten je na rozdíl od českého mazance méně sladký a přikusuje se k takovým dobrotám, jako jsou klobásky, šunka, nebo vařená vejce!

➜ Suroviny

Ingredience na velikonoční mazanec včetně popisku.

Na luxusní nadýchaný mazanec potřebujete:

  • Mouka; hladká + hrst na poprášení pracovního válu
  • Mléko; vlažné až teplé
  • Sušené droždí; použít můžete i čerstvé
  • Cukr; krupicový
  • Máslo; změklé při pokojové teplotě. Já máslo nechávám ještě na půl minuty povolit v mikrovlnné troubě. Případně jej rozpusťte v hrnku na plotýnce, ale pozor: máslo nesmí být horké!
  • Vejce; ohřátá na pokojovou teplotu. Pokud je zapomenete vyndat včas z lednice, vložte vajíčka na chvíli do rendlíku s teplou vodou.
  • Citronová kůra; nejlépe z bio citronu. Citron dobře odrbejte pod teplou tekoucí vodou. Strouhejte jen žlutou vrchní část, bílá vrstva pod ní bývá hořká.
  • Vanilková pasta; případně běžný vanilkový cukr
  • Rozinky; nebo jiné měkké sušené ovoce. Pro lepší chuť namočte rozinky přes noc do rumu – před použitím rum slijte.
  • Mandle; do těsta nahrubo posekané (případně hranolky mandlí), na ozdobení povrchu plátky mandlí
  • Špetka soli; pro chuťový kontrast

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Upečený mazanec.

Stručný postup:

  1. Ve vlažném mléce se lžičkou cukru nechte vzejít kvásek ze sušeného droždí.
  2. Zbývající suroviny kromě mandlí a rozinek dejte do mísy, přilijte kvásek.
  3. Vyhněťte hladké těsto, nakonec do těsta zapracujte rozinky a mandle.
  4. Nechte hodinu v teple kynout.
  5. Z těsta vytvarujte bochánek a nechte další hodinu a půl nakynout.
  6. Povrch nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vejcem a posypte manlemi.
  7. Pečte v předehřáté troubě 10 min. Na 190 °C, pak teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších 30 minut.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Do hrnku nalijte vlažné až teplé mléko, rozmíchejte v něm lžičku cukru a sušené droždí. Nechte asi 15 minut stát na teplém místě, až droždí vzejde a na povrchu mléka se vytvoří bubliny.

Příprava kvásku ze sušeného droždí.

KROK 2: Z vajec odeberte kus bílku a dejte ho stranou. Poslouží k potření mazance. Do velké mísy dejte mouku, cukr, sůl, vanilku, citronovou kůru, rozměklé máslo, vejce. Přilijte vzešlý kvásek včetně mléka.

Příprava kynutého těsta na máslový mazanec.

Vypracujte těsto: Nejprve vařečkou nahrubo smíchejte všechny suroviny v míse, poté hmotu vyklopte na vál. Na okraj válu rozprostřete menší hrst mouky. Těsto zpracujte, až je měkké a hladké. Pokud lepí, vždy ho trochu „omočte“ do připravené mouky a zapracujte.

TIP: Pokud máte kuchyňský robot s hnětacím hákem, připravte těsto na mazanec v něm.

KROK 3: Nyní k těstu přisypte nahrubo nakrájené mandle a rozinky a zapracujte je do těsta.

Příprava těsta na mazanec.

KROK 4: Těsto vraťte do mísy, tu překryjte potravinářskou folií a dejte do tepla na hodinu kynout.

Kynutí těsta na mazanec.

KROK 5: Vykynuté těsto krátce prohněťte, vytvarujte z něj bochánek a položte ho svarem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Nechte v teple další hodinu a půl kynout.

DOPŘEJTE TĚSTU ČAS VYKYNOUT! Pokud byste druhé kynutí uspěchali, mazanec při pečení popraská.

KROK 6: Na povrchu mazance udělejte dva zářezy ve tvaru kříže – nejlépe se mi osvědčila obyčejná žiletka, nebo si k ruce vezměte nůžky a kříž nastřihněte. Bílek, který jste si z vajec dali stranou, prošlehejte vidličkou, a potřete jím mazanec ze všech stran. Povrch posypte plátky mandlí.

Pomazání mazance rozšlehaným vejcem a posypání mandlemi.

KROK 7: Mazanec dejte péct do trouby předehřáté na 190 °C (dolní a horní ohřev) na 10 minut, poté teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších 30 minut. Začne-li mazanec na povrchu příliš hnědnout, položte přes něj volně alobal.

Upečený velikonoční mazanec.

➜ Servírování

A máme hotovo! Upečený mazanec nechte vychladnout. Nakrájejte ho na plátky nebo klínky. Dejte si kousky mazance samotné se šálkem dobré kávy nebo čaje. Nebo je namažte máslem, fajnšmekři přidají ještě tenkou vrstvu marmelády nebo džemu.

Starší mazanec chutná skvěle rozpečený na pánvi na hoblince másla, nebo namáčený do bílé kávy.

Dříve se mazanec jedl o velikonočním pondělí poté, co jej kněz v neděli posvětil v kostele. Mazance se dělávaly menší a hospodář je rozdával domácí chase, ale také jako výslužku pro koledníky.

Mazanec nakrájený na plátky.

➜ Pečení mazance

  • Doba pečení záleží na velikosti mazance. Mazanec ze 30-40 dkg mouky bude potřebovat asi 40 minut v troubě zapnuté na střední teplotu (160-170 °C).
  • Zpočátku pečte mazanec krátce při vyšší teplotě (vyzkoušených mám 10 minut při 190 °C), aby povrch zpevnil a mazanec si uchoval tvar. Pak teplotu stáhněte na výše zmiňovaných 160-170 °C.
  • Pokud začíná povrch mazance při pečení hnědnout přespříliš, položte přes něj plát alobalu.
  • Nejste-li si jistí, zda je mazanec hotový, zapíchněte do něj při konci pečení opatrně špejli. Vyjde-li špejle suchá, je mazanec upečený; v opačném případě nechte péct dalších pět minut a test opakujte.

➜ Otázky a odpovědi

Kdy se peče mazanec?

Mazanec se peče na Bílou sobotu. Dříve se nosíval v neděli, na Boží hod velikonoční, do kostela, aby jej kněz posvětil. Tradičně se pak mazanec jedl o velikonočním pondělí.

Na čem péct mazanec?

Mazanec pečte na plechu vyloženém pečicím papírem, nebo vymazaným máslem. Pokud máte strach, že se mazanec „rozjede“, upečte ho v dortové formě, která tvar mazance pohlídá.

Čím pomazat mazanec?

Mazanec se těsně před vložením do trouby potírá rozšlehaným vejcem. Díky tomu získá lesklý povrch a lépe na něm budou držet mandle, kterými se vzápětí mazanec sype. Použijte celé rozšlehané vejce, nebo jen bílek či žloutek. Pomažete-li mazanec žloutkem, bude lesk povrchu nejvýraznější, u bílku bude efekt méně patrný.

Jak zabránit popraskání mazance?

Popraskání mazance obvykle způsobí nedostatečné kynutí, případně nesprávná teplota v troubě. Těsto na mazanec se nechává kynout dvakrát. Nejprve samotné těsto, poté vytvarovaný mazanec. První kynutí se doporučuje hodinu, druhé hodinu a půl. Nechte mazanec kynout na teplém místě, kde není průvan. Správně vykynutý mazanec je dostatečně vysoký a nadýchaný, s patrnými puchýři bublin v těstě na povrchu.

TIP: Babičky dříve do mazance přidávaly různé koření, aby jeho chuť ještě vylepšily. Zkuste do těsta nastrouhat asi ¼ lžičky muškátového oříšku, budete překvapeni, jak skvěle se toto staročeské koření na chuti mazance projeví!

Další velikonoční recepty:

  • Hrnkový beránek
  • Velikonoční slepované sušenky
  • Velikonoční ptáčci
Velikonoční mazanec.

Nadýchaný mazanec

Petra Kupská
Pojďme si upéct jednoduchý mazanec! Velikonoční bochánek z kynutého těsta podle klasického receptu, ze sušeného droždí, vonící po másle a mandlích.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 30 mins
Vaření / Pečení 40 mins
Rising time 2 hrs 30 mins
Čas celkem 3 hrs 40 mins
Chod Sladké pečivo
Kuchyně Česká
Porce 1 mazanec

Suroviny 

  • 390 g hladká mouka
  • 180 ml mléko - vlažné až teplé
  • 2 lžička sušené droždí - nebo ½ kostky čerstvého
  • 100 g krupicový cukr
  • 60 g máslo - změklé, nebo rozpuštěné a vlahé (ne horké!)
  • 2 vejce - 1 bílek odeberte na potření mazance
  • 50 g rozinky
  • 40 g mandle - hranolky, nebo nahrubo pokrájené ořechy
  • 2 lžíce citronová kůra - čerstvě nastrouhaná, asi z 1 menšího citronu
  • ½ lžička vanilková pasta - nebo běžný vanilkový cukr
  • špetka soli

Na dokončení:

  • 1,5 lžíce mandle plátky
  • 1 bílek - odebraný z vajec při zadělávání těsta

Instrukce 

  • Do hrnku nalijte vlažné až teplé mléko, rozmíchejte v něm lžičku cukru a sušené droždí. Nechte asi 15 minut stát na teplém místě, až droždí vzejde a na povrchu mléka se vytvoří bubliny.
  • Z vajec odeberte kus bílku a dejte ho stranou. Poslouží k potření mazance. Do velké mísy dejte mouku, cukr, sůl, vanilku, citronovou kůru, rozměklé máslo, vejce. Přilijte vzešlý kvásek včetně mléka.
  • Vypracujte těsto: Nejprve vařečkou nahrubo smíchejte všechny suroviny v míse, poté hmotu vyklopte na vál. Na okraj válu rozprostřete menší hrst mouky. Těsto zpracujte, až je měkké a hladké. Pokud lepí, vždy ho trochu „omočte“ do připravené mouky a zapracujte.
  • Nyní k těstu přisypte nahrubo nakrájené mandle a rozinky a zapracujte je do těsta.
  • Těsto vraťte do mísy, tu překryjte potravinářskou folií a dejte do tepla na hodinu kynout.
  • Vykynuté těsto krátce prohněťte, vytvarujte z něj bochánek a položte ho svarem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Nechte v teple další hodinu a půl kynout.
  • Na povrchu mazance udělejte dva zářezy ve tvaru kříže – nejlépe se mi osvědčila obyčejná žiletka, nebo si k ruce vezměte nůžky a kříž nastřihněte. Bílek, který jste si z vajec dali stranou, prošlehejte vidličkou, a potřete jím mazanec ze všech stran. Povrch posypte plátky mandlí.
  • Mazanec dejte péct do trouby předehřáté na 190 °C (dolní a horní ohřev) na 10 minut, poté teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších 30 minut. Začne-li mazanec na povrchu příliš hnědnout, položte přes něj volně alobal.

Poznámky

  • Z množství podle základního receptu dostanete 1 mazanec střední velikosti (asi 25 cm)
  • Pokud máte kuchyňský robot s hákem, zpracujte těsto na mazanec v něm.
  • SERVÍROVÁNÍ: Upečený mazanec nechte vychladnout. Nakrájejte ho na plátky nebo klínky. Dejte si kousky mazance samotné se šálkem dobré kávy nebo čaje. Nebo je namažte máslem, fajnšmekři přidají ještě tenkou vrstvu marmelády nebo džemu.
  • Nejste-li si jistí, zda je při pečení mazanec hotový, zapíchněte do něj při konci pečení opatrně špejli. Vyjde-li špejle suchá, je mazanec upečený; v opačném případě nechte péct dalších pět minut a test opakujte.
  • JAK ZABRÁNIT POPRASKÁNÍ MAZANCE? Popraskání mazance obvykle způsobí nedostatečné kynutí, případně nesprávná teplota v troubě. Těsto na mazanec se nechává kynout dvakrát. Nejprve hodinu samotné těsto, poté hodinu a půl vytvarovaný mazanec. Nechte kynout na teplém místě, kde není průvan. Správně vykynutý mazanec je dostatečně vysoký a nadýchaný, s patrnými puchýři bublin v těstě na povrchu.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Velikonoční recepty, Z kynutého těsta
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 11Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT