Pojďme si upéct jednoduchý mazanec! Velikonoční bochánek z kynutého těsta podle klasického receptu, ze sušeného droždí, vonící po másle a mandlích.

Udělat dobrý domácí mazanec není žádná věda, potřebujete jen dostatek času na kynutí a trochu láskyplné péče, se kterou těsto vypracujete. Těsto je velmi podobné tomu na vánočku, mazanec však není pletený, a proto s ním budete mít o žďabec míň práce.
➜ Co je mazanec
Mazanec je sladké kynuté pečivo, které se peče o Bílé sobotě. Má tvar bochánku, symbolu slunce, uprostřed označeného křížem, bohatě sypaného mandlemi. V neděli, na Boží hod velikonoční, nosívali lidé mazanec do kostela, aby kněz pokrmu požehnal.
Podobně se na východním Slovensku dělává paska chléb. Ten je na rozdíl od českého mazance méně sladký a přikusuje se k takovým dobrotám, jako jsou klobásky, šunka, nebo vařená vejce!
➜ Suroviny

Na luxusní nadýchaný mazanec potřebujete:
- Mouka; hladká + hrst na poprášení pracovního válu
- Mléko; vlažné až teplé
- Sušené droždí; použít můžete i čerstvé
- Cukr; krupicový
- Máslo; změklé při pokojové teplotě. Já máslo nechávám ještě na půl minuty povolit v mikrovlnné troubě. Případně jej rozpusťte v hrnku na plotýnce, ale pozor: máslo nesmí být horké!
- Vejce; ohřátá na pokojovou teplotu. Pokud je zapomenete vyndat včas z lednice, vložte vajíčka na chvíli do rendlíku s teplou vodou.
- Citronová kůra; nejlépe z bio citronu. Citron dobře odrbejte pod teplou tekoucí vodou. Strouhejte jen žlutou vrchní část, bílá vrstva pod ní bývá hořká.
- Vanilková pasta; případně běžný vanilkový cukr
- Rozinky; nebo jiné měkké sušené ovoce. Pro lepší chuť namočte rozinky přes noc do rumu – před použitím rum slijte.
- Mandle; do těsta nahrubo posekané (případně hranolky mandlí), na ozdobení povrchu plátky mandlí
- Špetka soli; pro chuťový kontrast
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Stručný postup:
- Ve vlažném mléce se lžičkou cukru nechte vzejít kvásek ze sušeného droždí.
- Zbývající suroviny kromě mandlí a rozinek dejte do mísy, přilijte kvásek.
- Vyhněťte hladké těsto, nakonec do těsta zapracujte rozinky a mandle.
- Nechte hodinu v teple kynout.
- Z těsta vytvarujte bochánek a nechte další hodinu a půl nakynout.
- Povrch nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vejcem a posypte manlemi.
- Pečte v předehřáté troubě 10 min. Na 190 °C, pak teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších 30 minut.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Do hrnku nalijte vlažné až teplé mléko, rozmíchejte v něm lžičku cukru a sušené droždí. Nechte asi 15 minut stát na teplém místě, až droždí vzejde a na povrchu mléka se vytvoří bubliny.

KROK 2: Z vajec odeberte kus bílku a dejte ho stranou. Poslouží k potření mazance. Do velké mísy dejte mouku, cukr, sůl, vanilku, citronovou kůru, rozměklé máslo, vejce. Přilijte vzešlý kvásek včetně mléka.

Vypracujte těsto: Nejprve vařečkou nahrubo smíchejte všechny suroviny v míse, poté hmotu vyklopte na vál. Na okraj válu rozprostřete menší hrst mouky. Těsto zpracujte, až je měkké a hladké. Pokud lepí, vždy ho trochu „omočte“ do připravené mouky a zapracujte.
TIP: Pokud máte kuchyňský robot s hnětacím hákem, připravte těsto na mazanec v něm.
KROK 3: Nyní k těstu přisypte nahrubo nakrájené mandle a rozinky a zapracujte je do těsta.

KROK 4: Těsto vraťte do mísy, tu překryjte potravinářskou folií a dejte do tepla na hodinu kynout.

⇢ Přečtěte si: Jak nechat kynout těsto v troubě?
KROK 5: Vykynuté těsto krátce prohněťte, vytvarujte z něj bochánek a položte ho svarem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Nechte v teple další hodinu a půl kynout.
DOPŘEJTE TĚSTU ČAS VYKYNOUT! Pokud byste druhé kynutí uspěchali, mazanec při pečení popraská.
KROK 6: Na povrchu mazance udělejte dva zářezy ve tvaru kříže – nejlépe se mi osvědčila obyčejná žiletka, nebo si k ruce vezměte nůžky a kříž nastřihněte. Bílek, který jste si z vajec dali stranou, prošlehejte vidličkou, a potřete jím mazanec ze všech stran. Povrch posypte plátky mandlí.

KROK 7: Mazanec dejte péct do trouby předehřáté na 190 °C (dolní a horní ohřev) na 10 minut, poté teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších 30 minut. Začne-li mazanec na povrchu příliš hnědnout, položte přes něj volně alobal.

➜ Servírování
A máme hotovo! Upečený mazanec nechte vychladnout. Nakrájejte ho na plátky nebo klínky. Dejte si kousky mazance samotné se šálkem dobré kávy nebo čaje. Nebo je namažte máslem, fajnšmekři přidají ještě tenkou vrstvu marmelády nebo džemu.
Starší mazanec chutná skvěle rozpečený na pánvi na hoblince másla, nebo namáčený do bílé kávy.
Dříve se mazanec jedl o velikonočním pondělí poté, co jej kněz v neděli posvětil v kostele. Mazance se dělávaly menší a hospodář je rozdával domácí chase, ale také jako výslužku pro koledníky.

➜ Pečení mazance
- Doba pečení záleží na velikosti mazance. Mazanec ze 30-40 dkg mouky bude potřebovat asi 40 minut v troubě zapnuté na střední teplotu (160-170 °C).
- Zpočátku pečte mazanec krátce při vyšší teplotě (vyzkoušených mám 10 minut při 190 °C), aby povrch zpevnil a mazanec si uchoval tvar. Pak teplotu stáhněte na výše zmiňovaných 160-170 °C.
- Pokud začíná povrch mazance při pečení hnědnout přespříliš, položte přes něj plát alobalu.
- Nejste-li si jistí, zda je mazanec hotový, zapíchněte do něj při konci pečení opatrně špejli. Vyjde-li špejle suchá, je mazanec upečený; v opačném případě nechte péct dalších pět minut a test opakujte.
➜ Otázky a odpovědi
Mazanec se peče na Bílou sobotu. Dříve se nosíval v neděli, na Boží hod velikonoční, do kostela, aby jej kněz posvětil. Tradičně se pak mazanec jedl o velikonočním pondělí.
Mazanec pečte na plechu vyloženém pečicím papírem, nebo vymazaným máslem. Pokud máte strach, že se mazanec „rozjede“, upečte ho v dortové formě, která tvar mazance pohlídá.
Mazanec se těsně před vložením do trouby potírá rozšlehaným vejcem. Díky tomu získá lesklý povrch a lépe na něm budou držet mandle, kterými se vzápětí mazanec sype. Použijte celé rozšlehané vejce, nebo jen bílek či žloutek. Pomažete-li mazanec žloutkem, bude lesk povrchu nejvýraznější, u bílku bude efekt méně patrný.
Popraskání mazance obvykle způsobí nedostatečné kynutí, případně nesprávná teplota v troubě. Těsto na mazanec se nechává kynout dvakrát. Nejprve samotné těsto, poté vytvarovaný mazanec. První kynutí se doporučuje hodinu, druhé hodinu a půl. Nechte mazanec kynout na teplém místě, kde není průvan. Správně vykynutý mazanec je dostatečně vysoký a nadýchaný, s patrnými puchýři bublin v těstě na povrchu.
TIP: Babičky dříve do mazance přidávaly různé koření, aby jeho chuť ještě vylepšily. Zkuste do těsta nastrouhat asi 1/4 lžičky muškátového oříšku, budete překvapeni, jak skvěle se toto staročeské koření na chuti mazance projeví!
Další velikonoční recepty:

Nadýchaný mazanec
Suroviny
- 390 g hladká mouka
- 180 ml mléko - vlažné až teplé
- 2 lžička sušené droždí - nebo 1/2 kostky čerstvého
- 100 g krupicový cukr
- 60 g máslo - změklé, nebo rozpuštěné a vlahé (ne horké!)
- 2 vejce - 1 bílek odeberte na potření mazance
- 50 g rozinky
- 40 g mandle - hranolky, nebo nahrubo pokrájené ořechy
- 2 lžíce citronová kůra - čerstvě nastrouhaná, asi z 1 menšího citronu
- ½ lžička vanilková pasta - nebo běžný vanilkový cukr
- špetka soli
Na dokončení:
- 1,5 lžíce mandle plátky
- 1 bílek - odebraný z vajec při zadělávání těsta
Instrukce
- Do hrnku nalijte vlažné až teplé mléko, rozmíchejte v něm lžičku cukru a sušené droždí. Nechte asi 15 minut stát na teplém místě, až droždí vzejde a na povrchu mléka se vytvoří bubliny.
- Z vajec odeberte kus bílku a dejte ho stranou. Poslouží k potření mazance. Do velké mísy dejte mouku, cukr, sůl, vanilku, citronovou kůru, rozměklé máslo, vejce. Přilijte vzešlý kvásek včetně mléka.
- Vypracujte těsto: Nejprve vařečkou nahrubo smíchejte všechny suroviny v míse, poté hmotu vyklopte na vál. Na okraj válu rozprostřete menší hrst mouky. Těsto zpracujte, až je měkké a hladké. Pokud lepí, vždy ho trochu „omočte“ do připravené mouky a zapracujte.
- Nyní k těstu přisypte nahrubo nakrájené mandle a rozinky a zapracujte je do těsta.
- Těsto vraťte do mísy, tu překryjte potravinářskou folií a dejte do tepla na hodinu kynout.
- Vykynuté těsto krátce prohněťte, vytvarujte z něj bochánek a položte ho svarem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Nechte v teple další hodinu a půl kynout.
- Na povrchu mazance udělejte dva zářezy ve tvaru kříže – nejlépe se mi osvědčila obyčejná žiletka, nebo si k ruce vezměte nůžky a kříž nastřihněte. Bílek, který jste si z vajec dali stranou, prošlehejte vidličkou, a potřete jím mazanec ze všech stran. Povrch posypte plátky mandlí.
- Mazanec dejte péct do trouby předehřáté na 190 °C (dolní a horní ohřev) na 10 minut, poté teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších 30 minut. Začne-li mazanec na povrchu příliš hnědnout, položte přes něj volně alobal.
Poznámky
- Z množství podle základního receptu dostanete 1 mazanec střední velikosti (asi 25 cm)
- Pokud máte kuchyňský robot s hákem, zpracujte těsto na mazanec v něm.
- SERVÍROVÁNÍ: Upečený mazanec nechte vychladnout. Nakrájejte ho na plátky nebo klínky. Dejte si kousky mazance samotné se šálkem dobré kávy nebo čaje. Nebo je namažte máslem, fajnšmekři přidají ještě tenkou vrstvu marmelády nebo džemu.
- Nejste-li si jistí, zda je při pečení mazanec hotový, zapíchněte do něj při konci pečení opatrně špejli. Vyjde-li špejle suchá, je mazanec upečený; v opačném případě nechte péct dalších pět minut a test opakujte.
- JAK ZABRÁNIT POPRASKÁNÍ MAZANCE? Popraskání mazance obvykle způsobí nedostatečné kynutí, případně nesprávná teplota v troubě. Těsto na mazanec se nechává kynout dvakrát. Nejprve hodinu samotné těsto, poté hodinu a půl vytvarovaný mazanec. Nechte kynout na teplém místě, kde není průvan. Správně vykynutý mazanec je dostatečně vysoký a nadýchaný, s patrnými puchýři bublin v těstě na povrchu.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Jana
Našla jsem Vás náhodou, ale tedy ten mazanec ten je. A to jsem neměla rozinky 🙈. Nadýchaný, vůně vanilky tomu dodává úpně novou dimenzi...
Jdu prozkoumat další Vaše recepty.
Barbora
Dobry den,
moc Vam dekuji za tento uzasny recept.
Jen tedy co mi vadi, je presne mnozstvi az na konci textu.
Petra Kupská
Barboro, děkuji za váš komentář! Přesné množství surovin dávám až do karty receptu, protože zde si můžete upravit, kolik porcí chcete, a množství se vám pak přepočítá. To by v samotném receptu nešlo. Jinak do "těla" recepetu přidávám fotky z přípravy jídla a další užitečné tipy, které se pak do karty receptu nevejdou. Ať se vám daří, Petra
Petra Kupská
Děkuji, Jano, za vaše milá slova! Moc mě těší, že se mazanec povedl a věřím, že byl ozdobou na vašem velikonočním stole. Absence rozinek nevadí, někdo je tedy nahrazuje i brusinkami, ale i bez nich chutná mazanec skvěle.
Jitka
Dobrý den prvni recept na mazanec který se povedl na jednicku.Skvělý recept.Ráda chodím na Vaše stranky,jen mě mrzi že nemáte kategorii -Nově pridané nebo nejnovější.Takhle musím prohlednout celé stránky abych našla nový recept který jste vložila.Ale jinak nejlepší stránky podle kterých se dá vařit a péct.Jen tak dál.Pěkný den Jitka
Petra Kupská
Ó děkuji, Jitko, ani nevíte, jak mě vaše slova potěšila! Nově přidané recepty jsou v dolní části titulní stránky pod nadpisem "Naposledy uvařeno", je tam vždy 8 nejnovějších receptů. Moc vás zdravím, Petra