Tohle je ten nejlepší recept na velikonočního beránka, jaký jsem kdy vyzkoušela. Z piškotového těsta, jemný a vláčný, přitom snadný na přípravu – k odměření surovin potřebujete pouze hrníček! Za mě top recept, kterému byste měli dát šanci.

Piškotové těsto na beránka se dělá z celých vyšlehaných vajec, nemusíte zvlášť šlehat bílky. Do těsta přidávám kefír, díky němuž bude beránek vláčnější a nikoliv suchý.
MŮJ TIP: Na Velikonoce také dělám boží milosti, křehké smažené cukroví našich babiček (rozhodně vyzkoušejte!)
➜ Suroviny

Na beránka potřebujete:
- Vejce; celá, nikoliv oddělené žloutky od bílků. Vejce musí mít pokojovou teplotu, vyndejte je hodinu předem z lednice. Pokud zapomenete, ponořte je na chvíli do teplé až horké vody.
- Krupicový cukr
- Kefír; nebo podmáslí. Zakysaný mléčný výrobek dodá beránku potřebnou vláčnost. Kefír vyndejte asi půl hodiny až hodinu předem z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu.
- Polohrubá mouka; na těsto a trochu na vysypání. Formu na beránka lze také vysypat jemnou, případně prosátou strouhankou.
- Citronová kůra; čerstvě nastrouhaná z omytého citronu. Strouhejte pouze vrchní žlutou slupku, nikoliv spodní bílou (ta je hořká).
- Vanilková pasta; nebo klasický vanilkový cukr
- Olej; slunečnicový nebo řepkový
- Jedlá soda; vůči zdraví je šetrnější než běžný prášek do pečiva, protože neobsahuje fosfátové soli. Na druhou stranu musíte beránka dát co nejdříve péct, aby z těsta nevyprchaly kypřicí bublinky, které se zde díky sodě vytvoří.
Dále si připravte:
- Máslo nebo olej; na vytření formy na beránka
- Cukr moučka; na poprášení beránka
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
DOBRÉ VĚDĚT: K odměření surovin na tento hrnkový recept potřebujete hrníček o objemu 240-250 ml.

Stručný postup:
- Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.
- Přidejte citronovou kůru a vanilku.
- Postupně vmíchejte kefír a olej.
- Mouku a jedlou sodu smíchejte a zlehka zašlehejte do vaječné hmoty.
- Těsto vylijte do vymazané a vysypané formy na beránka.
- Pečte v troubě asi 1-1.¼ hodiny při 170 °C.
- Beránka nechte chvíli vychladnout, vyklopte a pocukrujte.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Vejce vyndejte z lednice alespoň hodinu předem. Rozklepněte je do větší mísy a pomocí elektrického mixéru je vyšlehejte s krupicovým cukrem. Začněte na menší otáčky, postupně přisypávejte cukr (ne najednou) a zvyšujte otáčky. Buďte trpěliví, vyšlehání trvá minimálně 5 minut, spíše déle. Výsledkem by měla být světlá našlehaná pěna.

KROK 2: Otáčky stáhněte na minimum, přidejte vanilku a citronovou kůru. Postupně zašlehejte kefír a olej. Pozor, pokud byste šlehali rychle, bude tekuté těsto stříkat ven.
KROK 3: Předem smíchejte mouku a jedlou sodu. Přidávejte postupně k těstu, pomalu je zašlehávejte.
KROK 4: Formu na beránka vymažte pečlivě olejem a vysypte polohrubou moukou. Místo oleje lze použít máslo, díky kterému mouka na vnitřní povrch formy dobře přilne, vymazávání formy máslem dá však více práce.

KROK 5: Těsto vylijte do připravené formy, mělo by dosahovat asi 2-3 cm pod její okraj, protože při pečení nabyde. Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) na 1-1.¼ hodiny. Nakonec vpíchněte do beránka špejli. Pokud vyjde suchá, je beránek upečený. Pokud na ní ulpěly zbytky syrového těsta, nechte beránka péct dalších pět minut a poté test se špejlí opakujte.

Jak správně vyklopit beránka z formy
Upečeného beránka nechte asi 10 minut stát. Poté jej opatrně překlopte a zkuste, zda se beránek od formy oddělil. Pokud drží, položte přes formu utěrku, namočenou ve studené vodě, poté vyždímanou. Nechte chvíli působit, poté byste měli dostat beránka z formy bez dalších problémů.

➜ Servírování
Beránka nechte vychladnout, poté ho poprašte moučkovým cukrem. Okolo krku uvažte mašličku ve veselých jarních barvách (zelená, žlutá, červená) a naaranžujte na tác.
Pokud má beránek nerovné dno, opatrně jej seřízněte nožem, aby na beránek na tácu dobře stál.

➜ Užitečné tipy
- Vybírejte takovou formu, která má širší krk. U forem s užším krkem hrozí, že se hlava odlomí – buď při vyndávání beránka z formy, nebo při manipulaci s beránkem.
- Dnešní formy na beránka se nejčastěji vyrábějí z keramiky. Keramickým a litinovým formám déle trvá, než se nahřejí, ale po vyndání z trouby ještě sálají teplo. Vyndejte proto beránka z trouby včas, aby nebyly okraje přepečené.
➜ Otázky a odpovědi
Pro křesťany, kteří si mají Velikonoce spjaté s ukřižováním Ježíše Krista, je beránek symbolem čistoty a nevinnosti. Ve středověku bylo zvykem obětovat živého beránka, který se podával jako rituální pokrm.
Většina českého lidu však byla chudá, zejména na venkově, a proto se obětní beránek změnil ve sladké pečivo ve tvaru beránka, jak ho známe dnes.
Beránek se nejčastěji zdobí jednoduchým poprášením moučkovým cukrem. Okolo krku uvažte barevnou mašli. Beránka však také můžete polít čokoládou, naznačit tvary bílkovou cukrovou polevou. Místo očí dejte rozinky, mandle nebo lentilky. Do tlamičky zapíchněte zelenou větvičku.
Základem pro úspěšné upečení beránka je správně vymazaná a vysypaná forma. K vymazání stačí troška oleje a pečlivé vymazání každého záhybu formy. Formu vysypejte polohrubou moukou, nebo jemnou strouhankou.
Těsto do formy nalijte asi tři centimetry od okraje. Těsto při pečení nabyde. Podle velikosti formy se beránek peče od půl hodiny (menší formy) až po hodinu až hodinu a půl (velké litinové nebo keramické formy).
Před vyndáním beránka z trouby vždy pomocí špejle vyzkoušejte, zda je již beránek upečený.
Prasknul vám beránek při pečení? Žádný stres, při domácím pečení je to normální. V troubě těsto nabývá a roztahuje se, unikající pára hledá cestu ven. Proto je obvyklé, že v horní části (záda beránka) těsto popraská. Při servírování prasklinu jednoduše poprašte cukrem.
Další sladké recepty:
- Velikonoční sušenky
- Nadýchaný mazanec
- Kynuté koláče
- Domácí koka sušenky
- Slovenská paska
- Hrnkový biskupský chlebíček

Hrníčkový beránek
Suroviny
Piškotové těsto na beránka:
- 3 ks vejce - ohřáté na pokojovou teplotu
- 1 a ¼ hrnek krupicový cukr
- 1 a ½ hrnek kefír - případně podmáslí, toho použijte o ¼ hrnku méně
- 2 a ½ hrnek polohrubá mouka
- 2 lžíce citronová kůra - množství z jednoho menšího citronu
- 1 lžička vanilková pasta - nebo běžný vanilkový cukr
- 2 lžička jedlá soda
- ¼ hrnek olej - slunečnicový nebo řepkový
Dále potřebujete:
- 1 lžíce olej - na vymazání
- 1 lžíce polohrubá mouka - na vysypání, případně jemnou strouhanku
- 2 lžíce moučkový cukr - na pocukrování
Instrukce
- Vejce vyndejte z lednice alespoň hodinu předem. Rozklepněte je do větší mísy a pomocí elektrického mixéru je vyšlehejte s krupicovým cukrem. Začněte na menší otáčky, postupně přisypávejte cukr (ne najednou) a zvyšujte otáčky. Buďte trpěliví, vyšlehání trvá klidně 15 minut i déle.
- Otáčky stáhněte na minimum, přidejte vanilku a citronovou kůru. Postupně zašlehejte mléko a olej. Pozor, pokud byste šlehali rychle, bude tekuté těsto stříkat ven.
- Předem smíchejte mouku, škrob a kypřicí prášek. Přidejte je postupně k těstu, pomalu je zašlehávejte.
- Formu na beránka vymažte pečlivě olejem a vysypte polohrubou moukou. Místo oleje lze použít máslo, díky kterému mouka na vnitřní povrch formy dobře přilne, vymazávání formy máslem dá však více práce.
- Těsto vylijte do připravené formy. Dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C (horní a dolní ohřev) na 1-1.¼ hodiny. Nakonec vpíchněte do beránka špejli. Pokud vyjde suchá, je beránek upečený. Pokud na ní ulpěly zbytky syrového těsta, nechte beránka péct dalších pět minut a poté test se špejlí opakujte.
Poznámky
- Vyklopení beránka z formy: Upečeného beránka nechte asi 10 minut stát. Poté jej opatrně překlopte a zkuste, zda se beránek od formy oddělil. Pokud drží, položte přes formu utěrku, namočenou ve studené vodě, poté vyždímanou. Nechte chvíli působit, poté byste měli dostat beránka z formy bez dalších problémů.
- SERVÍROVÁNÍ: Beránka nechte vychladnout, poté ho poprašte moučkovým cukrem. Okolo krku uvažte mašličku ve veselých jarních barvách (zelená, žlutá, červená) a naaranžujte na tác. Pokud má beránek nerovné dno, opatrně jej seřízněte nožem, aby na beránek na tácu dobře stál.
- Vybírejte takovou formu na beránka, která má širší krk. U forem s užším krkem hrozí, že se hlava odlomí – buď při vyndávání beránka z formy, nebo při manipulaci s beránkem.
- Prasknul vám beránek při pečení? Žádný stres, při domácím pečení je to normální. V troubě těsto nabývá a roztahuje se, unikající pára hledá cestu ven. Proto je obvyklé, že v horní části (záda beránka) těsto popraská. Při servírování prasklinu jednoduše poprašte cukrem.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu