Tradiční perníčky z medového těsta k Vánocům prostě patří. Krásně vypadají, a to jak na tácu s cukrovím, tak zavěšené na vánočním stromku. Nebojte se do přípravy zapojit děti, ty se mohou třeba pustit do zdobení cukrovou polevou. Pojďme se podívat na recept!

Tyhle perníčky potřebují trochu času k odležení. Nechci tvrdit, že jsou hned měkké po upečení, záleží na tloušťce vyváleného těsta a času, po který je necháte péct v troubě. Uložte je do prodyšné papírové krabice a ozdobte krátce před Vánoci.
Do perníkového těsta si vždy připravuji domácí perníkové koření. Pokud máte mlýnek (ruční nebo elektrický), je příprava snadná a výsledek zcela nad očekávání. Perníčky s domácím kořením na dlouho provoní celý byt!
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle báječný perník na plech. Chutná fantasticky!
➜ Suroviny
Na vánoční perníčky potřebujete:
Těsto na perníčky

- Hladká mouka; běžná pšeničná
- Moučkový cukr
- Med; kvalitní, ideálně od osvědčeného včelaře. Pokud je med tuhý, nechte ho povolit v rendlíku na plotně, zapnuté na střední teplotu. Med zahřívejte a míchejte, dokud nebude mít tekutou konzistenci. Pozor, med by měl být nanejvýš teplý, nikoliv horký!
- Máslo; rozpuštěné, nikoliv však horké. Máslo rozpusťte buď na plotně, nebo jej krátce dejte do mikrovlnné trouby.
- Vejce
- Kakao; tmavý kakaový prášek holandského typu, nikoliv Granko
- Jedlá soda; postará se, aby byly perníčky nadýchané
- Domácí perníkové koření: badyán, anýzová semínka, nové koření, mletá skořice, hřebíček. Koření si připravuji vždy čerstvé před přípravou těsta. Úžasně voní, a ještě lépe chutná. Pokud chcete ušetřit čas, použijte již hotové perníkové koření.
TIP: Přečtěte si, jak ručně nadrtit hřebíček a další koření.
Poleva na perníčky

- Vaječný bílek
- Moučkový cukr; prosejte ho na jemném sítku, aby v cukru nebyly žádné hrudky
- Kukuřičný škrob; polevu zpevní
Volitelně: Žloutek na potření horkých perníčků, hned po vytažení z trouby. Potřením perníčků zajistíte, že jejich povrch bude krásně lesklý. Pokud chcete perníčky s matným povrchem, potření žloutkem vynechte.
V tomto receptu jsem perníčky potřela, takže jsou krásně lesklé (viz popis s jednotlivými kroky).
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Podrobný postup s fotkami
KROK 1: Umelte domácí perníkové koření v ručním mlýnku nebo v čistém mlýnku na kávu. Odstraňte hrubé částice. Rozpusťte máslo a je-li potřeba, také med.
KROK 2: Smíchejte mouku, kakaový prášek a jedlou sodu. Prosejte přes síto do velké mísy. Přidejte cukr, perníkové koření, vejce, rozpuštěné máslo a med.

Vypracujte perníkové těsto. Nejprve suroviny promíchejte vidličkou, poté hmotu opatrně vyklopte na pracovní plochu a rukama ji zpracujte v hladké, lehce lepivé těsto.
KROK 3: Hotové těsto zabalte do plastové folie a dejte do lednice přes noc odpočinout.

KROK 4: Odpočinuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi čtvrt centimetru – nemělo by být příliš tenké. Z těsta vykrajujte libovolné tvary, opatrně je nabírejte cukrářskou lopatkou nebo stěrkou a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem.

KROK 5: Předehřejte troubu na 160 °C a perníčky pečte 8-10 minut. Doba pečení závisí na velikosti perníčků; menší budou potřebovat méně času, zatímco větší tvary budou v troubě o minutu nebo dvě déle.

KROK 6: Pokud chcete mít perníčky s lesklým povrchem, připravte si žloutek do misky a rozšlehejte ho vidličkou. Jakmile perníčky vyndáte z trouby, potřete je tence žloutkem. Protože jsou perníčky horké, žloutek ztuhne a vytvoří lesklou vrstvu.

KROK 7: Připravte si cukrovou polevu. Do mísy prosejte moučkový cukr a bramborový škrob. Přidejte vaječný bílek a dobře promíchejte. Výsledkem by měla být hustá poleva, která při nabírání lžící nestéká ze lžíce, ale padá po kouscích.

KROK 8: Umístěte polevu do zdobicího sáčku s tenkou hladkou špičkou a ozdobte perníčky podle svých představ. Před uložením do krabice nechte ozdobené perníčky přes noc zaschnout.

➜ Skladování vánočních perníčků
Po vytažení z trouby jsou perníčky křehké. Aby změkly, musí si odpočinout v papírové krabici (nikoliv v plastové nebo plechové) uzavřené víkem.
Krabici vyložte ubrousky a naskládejte do ní perníčky. Krabici přikryjte a uložte na chladném a tmavém místě. Papírová krabice je prodyšná, takže se k perníčkům dostane vlhkost, kterou potřebují ke změknutí.

➜ Užitečné tipy
- Vykrajujte tvary perníčků, které jsou přibližně stejně velké. Tak zajistíte, aby byly perníčky rovnoměrně upečené. Doba pečení je poměrně krátká a menší tvary by se vám mohly snadno připálit, zatímco větší by zůstaly uvnitř nedopečené.
- Nejčastější vykrajovátka na vánoční perníčky mají tvar zvonečku, stromečku, betlémské hvězdy, sněhuláku, ryby, nebo obyčejné hvězdičky.
- Místo sáčku se zdobicí špičkou vám na zdobení perníčků postačí samotný cukrářský sáček, kterému v rohu odstřihnete špičku. Nedělejte ji příliš velikou, ale ani úzkou, aby přes otvor šla poleva dobře protlačit.
➜ Otázky a odpovědi
Medové perníčky potřebují čas, aby změkly. Proto patří mezi první cukroví, které se před Vánoci peče. Aby byly perníčky zaručeně měkké, upečte je 3-4 týdny před vánočními svátky.
Cukrová poleva v průběhu času vysychá. Pokud byste perníčky nazdobili příliš brzy, mohlo by se stát, že část polevy po nějaké době opadá. Proto je nejlepší pustit se do zdobení perníčků asi týden před Vánoci.
Perníčky pečte na plechu vyloženým pečicím papírem. Nechte mezi nimi asi 2 cm místa, perníčky při pečení mírně nabydou. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 8-10 minut. Délka pečení závisí na velikosti tvarů perníčků.
Další vánoční cukroví:

Vánoční perníčky
Suroviny
Těsto na perníčky:
- 250 g hladká mouka
- 100 g moučkový cukr
- 3 lžíce med - tekutý
- 50 g máslo - rozehřáté
- 1 ks vejce
- 1 lžíce tmavé kakao
- 1 lžička jedlá soda
- ½ lžíce domácí perníkové koření
- 1 ks žloutek - na potření perníčků - volitelně
Perníkové koření:
- 1 ks badyán
- ½ lžička anýz - semínka
- 4 ks hřebíček
- 4 ks nové koření - kuličky
- ½ lžička mletá skořice
Cukrová poleva na perníčky:
- ½ ks vaječný bílek
- 130 g moučkový cukr - prosátý
- 1 lžička bramborový škrob
Instrukce
- Umelte domácí perníkové koření v ručním mlýnku nebo v čistém mlýnku na kávu. Odstraňte hrubé částice. Rozpusťte máslo a je-li potřeba, také med.
- Smíchejte mouku, kakaový prášek a jedlou sodu. Prosejte přes síto do velké mísy. Přidejte cukr, perníkové koření, vejce, rozpuštěné máslo a med.
- Vypracujte perníkové těsto. Nejprve suroviny promíchejte vidličkou, poté hmotu opatrně vyklopte na pracovní plochu a rukama ji zpracujte v hladké, lehce lepivé těsto.
- Hotové těsto zabalte do plastové folie a dejte do lednice přes noc odpočinout.
- Odpočinuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi čtvrt centimetru – nemělo by být příliš tenké. Z těsta vykrajujte libovolné tvary, opatrně je nabírejte cukrářskou lopatkou nebo stěrkou a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem.
- Předehřejte troubu na 160 °C a perníčky pečte 8-10 minut. Doba pečení závisí na velikosti perníčků; menší budou potřebovat méně času, zatímco větší tvary budou v troubě o minutu nebo dvě déle.
- Pokud chcete mít perníčky s lesklým povrchem, připravte si žloutek do misky a rozšlehejte ho vidličkou. Jakmile perníčky vyndáte z trouby, potřete je tence žloutkem. Protože jsou perníčky horké, žloutek ztuhne a vytvoří lesklou vrstvu.
- Připravte si cukrovou polevu. Do mísy prosejte moučkový cukr a bramborový škrob. Přidejte vaječný bílek a dobře promíchejte. Výsledkem by měla být hustá poleva, která při nabírání lžící nestéká ze lžíce, ale padá po kouscích.
- Umístěte polevu do zdobicího sáčku s tenkou hladkou špičkou a ozdobte perníčky podle svých představ. Před uložením do krabice nechte ozdobené perníčky přes noc zaschnout.
Poznámky
- Z množství připravíte asi 30 menších perníčků.
- SKLADOVÁNÍ: Po vytažení z trouby jsou perníčky křehké. Aby změkly, musí si 3-4 týdny odpočinout v papírové krabici (nikoliv v plastové nebo plechové), uzavřené víkem.
- Krabici vyložte ubrousky a naskládejte do ní perníčky. Přikryjte víkem a uložte na chladném a tmavém místě. Papírová krabice je prodyšná, takže se k perníčkům dostane vlhkost, kterou potřebují ke změknutí.
- Vykrajujte tvary perníčků, které jsou přibližně stejně velké. Tak zajistíte, aby byly perníčky rovnoměrně upečené. Doba pečení je poměrně krátká a menší tvary by se vám mohly snadno připálit, zatímco větší by zůstaly uvnitř nedopečené.
- Místo sáčku se zdobicí špičkou vám na zdobení perníčků postačí samotný cukrářský sáček, kterému v rohu odstřihnete špičku. Nedělejte ji příliš velikou, ale ani úzkou, aby přes otvor šla poleva dobře protlačit.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu