• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Vánoce

Vánoční perníčky

Dne: 10. 12. 2022 · Upraveno: 14. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 3Sdílení

Tradiční perníčky z medového těsta k Vánocům prostě patří. Krásně vypadají, a to jak na tácu s cukrovím, tak zavěšené na vánočním stromku. Nebojte se do přípravy zapojit děti, ty se mohou třeba pustit do zdobení cukrovou polevou. Pojďme se podívat na recept!

Vánoční perníčky ozdobené cukrovou polevou, vyskládané na tácu.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Podrobný postup s fotkami
➜ Skladování vánočních perníčků
➜ Užitečné tipy
➜ Otázky a odpovědi
Vánoční perníčky

Tyhle perníčky potřebují trochu času k odležení. Nechci tvrdit, že jsou hned měkké po upečení, záleží na tloušťce vyváleného těsta a času, po který je necháte péct v troubě. Uložte je do prodyšné papírové krabice a ozdobte krátce před Vánoci.

Do perníkového těsta si vždy připravuji domácí perníkové koření. Pokud máte mlýnek (ruční nebo elektrický), je příprava snadná a výsledek zcela nad očekávání. Perníčky s domácím kořením na dlouho provoní celý byt!

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tenhle báječný perník na plech. Chutná fantasticky!

➜ Suroviny

Na vánoční perníčky potřebujete:

Těsto na perníčky

Suroviny na těsto na vánoční perníčky, včetně popisků.
  • Hladká mouka; běžná pšeničná
  • Moučkový cukr
  • Med; kvalitní, ideálně od osvědčeného včelaře. Pokud je med tuhý, nechte ho povolit v rendlíku na plotně, zapnuté na střední teplotu. Med zahřívejte a míchejte, dokud nebude mít tekutou konzistenci. Pozor, med by měl být nanejvýš teplý, nikoliv horký!
  • Máslo; rozpuštěné, nikoliv však horké. Máslo rozpusťte buď na plotně, nebo jej krátce dejte do mikrovlnné trouby.
  • Vejce
  • Kakao; tmavý kakaový prášek holandského typu, nikoliv Granko
  • Jedlá soda; postará se, aby byly perníčky nadýchané
  • Domácí perníkové koření: badyán, anýzová semínka, nové koření, mletá skořice, hřebíček. Koření si připravuji vždy čerstvé před přípravou těsta. Úžasně voní, a ještě lépe chutná. Pokud chcete ušetřit čas, použijte již hotové perníkové koření.

TIP: Přečtěte si, jak ručně nadrtit hřebíček a další koření.

Poleva na perníčky

Suroviny na cukrovou polevu, včetně popisků.
  • Vaječný bílek
  • Moučkový cukr; prosejte ho na jemném sítku, aby v cukru nebyly žádné hrudky
  • Kukuřičný škrob; polevu zpevní

Volitelně: Žloutek na potření horkých perníčků, hned po vytažení z trouby. Potřením perníčků zajistíte, že jejich povrch bude krásně lesklý. Pokud chcete perníčky s matným povrchem, potření žloutkem vynechte.

V tomto receptu jsem perníčky potřela, takže jsou krásně lesklé (viz popis s jednotlivými kroky).

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Podrobný postup s fotkami

KROK 1: Umelte domácí perníkové koření v ručním mlýnku nebo v čistém mlýnku na kávu. Odstraňte hrubé částice. Rozpusťte máslo a je-li potřeba, také med.    

KROK 2: Smíchejte mouku, kakaový prášek a jedlou sodu. Prosejte přes síto do velké mísy. Přidejte cukr, perníkové koření, vejce, rozpuštěné máslo a med.

Suroviny na těsto na perníčky v bílé míse.

Vypracujte perníkové těsto. Nejprve suroviny promíchejte vidličkou, poté hmotu opatrně vyklopte na pracovní plochu a rukama ji zpracujte v hladké, lehce lepivé těsto.

KROK 3: Hotové těsto zabalte do plastové folie a dejte do lednice přes noc odpočinout.

Těsto na vánoční perníčky zformované do válce.

KROK 4: Odpočinuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi čtvrt centimetru – nemělo by být příliš tenké. Z těsta vykrajujte libovolné tvary, opatrně je nabírejte cukrářskou lopatkou nebo stěrkou a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem.

Vykrajování tvarů na vánočn perníčky z rozváleného těsta.

KROK 5: Předehřejte troubu na 160 °C a perníčky pečte 8-10 minut. Doba pečení závisí na velikosti perníčků; menší budou potřebovat méně času, zatímco větší tvary budou v troubě o minutu nebo dvě déle.       

Vykrojené tvary perníčků na plechu vyloženém pečicím papírem, před upečením.

KROK 6: Pokud chcete mít perníčky s lesklým povrchem, připravte si žloutek do misky a rozšlehejte ho vidličkou. Jakmile perníčky vyndáte z trouby, potřete je tence žloutkem. Protože jsou perníčky horké, žloutek ztuhne a vytvoří lesklou vrstvu.

Potírání upečených perníčků žloutkem.

KROK 7: Připravte si cukrovou polevu. Do mísy prosejte moučkový cukr a bramborový škrob. Přidejte vaječný bílek a dobře promíchejte. Výsledkem by měla být hustá poleva, která při nabírání lžící nestéká ze lžíce, ale padá po kouscích.

Cukrová poleva z bílku, určená na zdobení perníčků.

KROK 8: Umístěte polevu do zdobicího sáčku s tenkou hladkou špičkou a ozdobte perníčky podle svých představ. Před uložením do krabice nechte ozdobené perníčky přes noc zaschnout.

Zdobení vánočních perníčků cukrovou polevou.

➜ Skladování vánočních perníčků

Po vytažení z trouby jsou perníčky křehké. Aby změkly, musí si odpočinout v papírové krabici (nikoliv v plastové nebo plechové) uzavřené víkem.

Krabici vyložte ubrousky a naskládejte do ní perníčky. Krabici přikryjte a uložte na chladném a tmavém místě. Papírová krabice je prodyšná, takže se k perníčkům dostane vlhkost, kterou potřebují ke změknutí.

Vánoční perníčky ozdobené cukrovou polevou, vyskládané na tácu.

➜ Užitečné tipy

  • Vykrajujte tvary perníčků, které jsou přibližně stejně velké. Tak zajistíte, aby byly perníčky rovnoměrně upečené. Doba pečení je poměrně krátká a menší tvary by se vám mohly snadno připálit, zatímco větší by zůstaly uvnitř nedopečené.
  • Nejčastější vykrajovátka na vánoční perníčky mají tvar zvonečku, stromečku, betlémské hvězdy, sněhuláku, ryby, nebo obyčejné hvězdičky.
  • Místo sáčku se zdobicí špičkou vám na zdobení perníčků postačí samotný cukrářský sáček, kterému v rohu odstřihnete špičku. Nedělejte ji příliš velikou, ale ani úzkou, aby přes otvor šla poleva dobře protlačit.

➜ Otázky a odpovědi

Kdy péct vánoční perníčky?

Medové perníčky potřebují čas, aby změkly. Proto patří mezi první cukroví, které se před Vánoci peče. Aby byly perníčky zaručeně měkké, upečte je 3-4 týdny před vánočními svátky.

Kdy zdobit?

Cukrová poleva v průběhu času vysychá. Pokud byste perníčky nazdobili příliš brzy, mohlo by se stát, že část polevy po nějaké době opadá. Proto je nejlepší pustit se do zdobení perníčků asi týden před Vánoci.

Jak péct perníčky?

Perníčky pečte na plechu vyloženým pečicím papírem. Nechte mezi nimi asi 2 cm místa, perníčky při pečení mírně nabydou. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 8-10 minut. Délka pečení závisí na velikosti tvarů perníčků.

Další vánoční cukroví:

  • Myslivecké knoflíky
  • Kokosky z bílků
  • Pracny
Vánoční perníčky ozdobené cukrovou polevou, vyskládané na tácu.

Vánoční perníčky

Petra Kupská
Tradiční perníčky z medového těsta k Vánocům prostě patří. Krásně vypadají, a to jak na tácu s cukrovím, tak zavěšené na vánočním stromku. Nebojte se do přípravy zapojit děti, ty se mohou třeba pustit do zdobení cukrovou polevou. Pojďme se podívat na recept!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 10 mins
Odpočinutí těsta 1 d
Čas celkem 1 d 30 mins
Chod Cukroví
Kuchyně Česká
Porce 30 perníčků
Kalorie 77 kcal

Suroviny 

Těsto na perníčky:

  • 250 g hladká mouka
  • 100 g moučkový cukr
  • 3 lžíce med - tekutý
  • 50 g máslo - rozehřáté
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce tmavé kakao
  • 1 lžička jedlá soda
  • ½ lžíce domácí perníkové koření
  • 1 ks žloutek - na potření perníčků - volitelně

Perníkové koření:

  • 1 ks badyán
  • ½ lžička anýz - semínka
  • 4 ks hřebíček
  • 4 ks nové koření - kuličky
  • ½ lžička mletá skořice

Cukrová poleva na perníčky:

  • ½ ks vaječný bílek
  • 130 g moučkový cukr - prosátý
  • 1 lžička bramborový škrob

Instrukce 

  • Umelte domácí perníkové koření v ručním mlýnku nebo v čistém mlýnku na kávu. Odstraňte hrubé částice. Rozpusťte máslo a je-li potřeba, také med.
  • Smíchejte mouku, kakaový prášek a jedlou sodu. Prosejte přes síto do velké mísy. Přidejte cukr, perníkové koření, vejce, rozpuštěné máslo a med.
  • Vypracujte perníkové těsto. Nejprve suroviny promíchejte vidličkou, poté hmotu opatrně vyklopte na pracovní plochu a rukama ji zpracujte v hladké, lehce lepivé těsto.
  • Hotové těsto zabalte do plastové folie a dejte do lednice přes noc odpočinout.
  • Odpočinuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi čtvrt centimetru – nemělo by být příliš tenké. Z těsta vykrajujte libovolné tvary, opatrně je nabírejte cukrářskou lopatkou nebo stěrkou a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem.
  • Předehřejte troubu na 160 °C a perníčky pečte 8-10 minut. Doba pečení závisí na velikosti perníčků; menší budou potřebovat méně času, zatímco větší tvary budou v troubě o minutu nebo dvě déle.  
  • Pokud chcete mít perníčky s lesklým povrchem, připravte si žloutek do misky a rozšlehejte ho vidličkou. Jakmile perníčky vyndáte z trouby, potřete je tence žloutkem. Protože jsou perníčky horké, žloutek ztuhne a vytvoří lesklou vrstvu.
  • Připravte si cukrovou polevu. Do mísy prosejte moučkový cukr a bramborový škrob. Přidejte vaječný bílek a dobře promíchejte. Výsledkem by měla být hustá poleva, která při nabírání lžící nestéká ze lžíce, ale padá po kouscích.
  • Umístěte polevu do zdobicího sáčku s tenkou hladkou špičkou a ozdobte perníčky podle svých představ. Před uložením do krabice nechte ozdobené perníčky přes noc zaschnout.

Poznámky

  • Z množství připravíte asi 30 menších perníčků.
  • SKLADOVÁNÍ: Po vytažení z trouby jsou perníčky křehké. Aby změkly, musí si  3-4 týdny odpočinout v papírové krabici (nikoliv v plastové nebo plechové), uzavřené víkem.
  • Krabici vyložte ubrousky a naskládejte do ní perníčky. Přikryjte víkem a uložte na chladném a tmavém místě. Papírová krabice je prodyšná, takže se k perníčkům dostane vlhkost, kterou potřebují ke změknutí.
  • Vykrajujte tvary perníčků, které jsou přibližně stejně velké. Tak zajistíte, aby byly perníčky rovnoměrně upečené. Doba pečení je poměrně krátká a menší tvary by se vám mohly snadno připálit, zatímco větší by zůstaly uvnitř nedopečené.
  • Místo sáčku se zdobicí špičkou vám na zdobení perníčků postačí samotný cukrářský sáček, kterému v rohu odstřihnete špičku. Nedělejte ji příliš velikou, ale ani úzkou, aby přes otvor šla poleva dobře protlačit.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 77kcalSacharidy: 14gBílkoviny: 1gTuky: 2g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s medem, Vánoce
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 3Sdílení

Další recepty:

  • Krkonošský hubník
  • Masarykovo cukroví
  • Domácí svařené víno
  • Nepečené mandlové hříbečky

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT