• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Vánoce

    Plněné švestky v čokoládě

    Dne: 5. 1. 2022 · Aktualizováno: 7. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 4Sdílení

    Sušené švestky namočené do čokolády připravovaly naše babičky, obvykle v době vánoční. Moderní hospodyňky na tuhle dobrotu téměř zapomněly, a přitom jsou švestky v čokoládě tak dobré! Pojďme si je spolu připomenout a připravit si netradiční nepečené cukroví, které vás svojí chutí překvapí.

    Švestky plněné v čokoládě, s párátkem, servírované na bílém talířku.
    Obsah skrýt
    ➜ Ingredience
    ➜ Postup s fotkami
    ➜ Skladování
    ➜ Servírování
    ➜ Šikovné tipy
    Plněné švestky v čokoládě

    Základ tvoří sušené, vypeckované švestky, namočené v rumu. Do otvoru po pecce se vloží blanšírovaná mandle (bez slupky). Takto připravenou švestku už stačí jen namočit do rozpuštěné čokolády a položit na pečicí papír, aby oschnula.

    Párátko opatrně do švestky zapíchnuté pomůže v lepší manipulaci s touto vánoční pochoutkou.

    MŮJ TIP: Hledáte recept na nepečené cukroví na poslední chvíli? Zkuste tyhle rumové kuličky (chutnají božsky!)

    ➜ Ingredience

    Suroviny na švestky v rumu, s mandlí, máčené v čokoládě.

    Na švestky v čokoládě potřebujete:

    • Sušené švestky; vypeckované. Vybírejte měkčí a kvalitní, budou dříve hotové po namočení do rumu.
    • Rum; k namočení švestek
    • Mandle; celé, blanšírované (bez slupky)
    • Hořká čokoláda; například na vaření. Obsah čokolády by měl být nad 40 %.
    • Smetana na šlehání; neboli šlehačka. Ta by měla obsahovat přes 30 % tuku. Smetana přimíchaná do hořké čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni, se postará o správnou hustotu polevy na švestky.

    Dále si vezměte k ruce dřevěná párátka a arch pečicího papíru nebo alobalu, na kterém budete švestky namočené v čokoládě sušit.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup s fotkami

    KROK 1: Do misky nebo hlubokého talíře nalijte rum. Vsypte do něj sušené švestky tak, aby byly ponořené. Misku se švestkami nechte na kuchyňské lince přes noc.

    Švestky v misce namočené v rumu, vedle placatice rumu.

    KROK 2: Rum slijte a nechte švestky okapat. Do otvoru po pecce vložte do každé švestky jednu mandli.

    KROK 3: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Přilijte smetanu a míchejte, dokud se obě složky nespojí v hladkou, polotekutou čokoládovou polevu.

    KROK 4: Každou švestku s mandlí namočte do čokoládové polevy. Používám k tomu dvě menší lžíce.

    Obalování plněných švestek v čokoládě.

    KROK 5: Švestku obalenou v čokoládě položte na pečicí papír. Opatrně do ní vpíchněte párátko. Nechte zaschnout, až čokoládová poleva zpevní.

    ➜ Skladování

    Jakmile čokoládová poleva na švestkách zatuhne, odlepte švestky od podkladu a vyskládejte je do vzduchotěsné krabice, vyložené alobalem. Přiklopte víkem a skladujte v chladu, například v lednici.

    Švestky vždy do týdne sníme, ale myslím, že vydrží i déle. Jsou konzervované v rumu a čokoládě. Možná právě proto tohle cukroví u nás mizí mezi prvními ?

    Švestky v čokoládě s párátkem servírované na bílém talířku.

    Vyzkoušejte také: Švestková klevela

    ➜ Servírování

    Švestky v čokoládě podávejte na talířek nebo tác s cukrovím v množství, které v dohledné době sníte. Čokoláda vyndaná z chladu do tepla se bude na povrchu mírně rosit, ale to nevadí. Pokud byste nechali švestky déle v teple, může začít čokoládová poleva měknout.

    ➜ Šikovné tipy

    • Rum slitý ze švestek nevyhazujte, použijte ho například do čaje, nebo jím pokropte kaši, snídaňový jogurt atp. (pro dospělé).
    • Při přípravě čokoládové polevy pozor na přílišnou teplotu, čokoláda by se mohla spálit! Sama polevu připravuji tak, že horní hrnec, ve kterém je čokoláda, není ponořený do vody v dolním hrnci. Horní hrnec nahřívám jen nad párou, vodu v dolním hrnci udržuji horkou, nikoliv vroucí nebo klokotající.
    • Při vkládání mandlí do švestky tuto prohlédněte, zda neobsahuje zbytky pecky. Pokud nějaké najdete, odstraňte je, abyste do nich náhodou nekousli.

    Další nepečené vánoční cukroví:

    • Kokosové kuličky
    • Jednoduchá vosí hnízda
    • Mandlové hříbky
    Domácí švestky v čokoládě recept.

    Plněné švestky v čokoládě

    Petra Kupská
    Sušené švestky namočené do čokolády připravovaly naše babičky, obvykle v době vánoční. Moderní hospodyňky na tuhle dobrotu téměř zapomněly, a přitom jsou švestky v čokoládě tak dobré! Pojďme si je spolu připomenout a připravit si netradiční nepečené cukroví, které vás svojí chutí překvapí.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 15 minutes mins
    Vaření / Pečení 15 minutes mins
    1 day d
    Čas celkem 1 day d 30 minutes mins
    Chod Cukroví
    Kuchyně Česká
    Porce 25 ks
    Kalorie 115 kcal

    Suroviny 

    • 100 g sušené švestky - vypeckované
    • 250 ml rum - tuzemský, Božkov
    • 25 ks blanšírované mandle - celé
    • 150 g hořká čokoláda - např. na vaření
    • 70 ml smetana na šlehání - obsah tuku 30 % a více

    Instrukce 

    • Do misky nebo hlubokého talíře nalijte rum. Vsypte do něj sušené švestky tak, aby byly ponořené. Misku se švestkami nechte na kuchyňské lince přes noc.
    • Rum slijte a nechte švestky okapat. Do otvoru po pecce vložte do každé švestky jednu mandli.
    • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Přilijte smetanu a míchejte, dokud se obě složky nespojí v hladkou, polotekutou čokoládovou polevu.
    • Každou švestku s mandlí namočte do čokoládové polevy. Používám k tomu dvě menší lžíce.
    • Švestku obalenou v čokoládě položte na pečicí papír. Opatrně do ní vpíchněte párátko. Nechte zaschnout, až čokoládová poleva zpevní.

    Poznámky

    • Použila jsem 100 g balení sušených švestek, kterých v balíčku bylo asi 25 ks.
    • SKLADOVÁNÍ: Jakmile čokoládová poleva na švestkách zatuhne, odlepte švestky od podkladu a vyskládejte je do vzduchotěsné krabice, vyložené alobalem. Přiklopte víkem a skladujte v chladu, například v lednici. U nás jsou do týdne snězené, nikdy déle nevydrží.
    • Rum slitý ze švestek nevyhazujte, použijte ho například do čaje, nebo jím pokropte kaši, snídaňový jogurt atp. (pro dospělé).
    • Při vkládání mandlí do švestky tuto prohlédněte, zda neobsahuje zbytky pecky. Pokud nějaké najdete, odstraňte je, abyste do nich náhodou nekousli.

    Nutriční hodnoty

    Kalorie: 115kcal

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Vánoce
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 4Sdílení

    Další recepty:

    • Slovenské opékance s mákem, podávané v misce s modrými květy.
      Opékance, neboli bobaľky
    • Dva kousky hubníku servírované na talířku s vidličkou.
      Krkonošský hubník
    • Vánoční perníčky ozdobené cukrovou polevou, vyskládané na tácu.
      Vánoční perníčky
    • Masarykovo cukroví vyskládané na talířku.
      Masarykovo cukroví

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Servírované buřty na pivu podávané s chlebem.
      Buřty na černém pivu
    • Miska bramborové polévky, s krajícem chleba.
      Staročeská bramboračka s houbami
    • Nakrájené řezy štrúdlu, posypané cukrem.
      Tradiční tažený štrúdl
    • Škvarkové pagáče posypané kmínem, servírované na barevném talíři.
      Překládané škvarkové pagáče

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT