Sušené švestky namočené do čokolády připravovaly naše babičky, obvykle v době vánoční. Moderní hospodyňky na tuhle dobrotu téměř zapomněly, a přitom jsou švestky v čokoládě tak dobré! Pojďme si je spolu připomenout a připravit si netradiční nepečené cukroví, které vás svojí chutí překvapí.

Základ tvoří sušené, vypeckované švestky, namočené v rumu. Do otvoru po pecce se vloží blanšírovaná mandle (bez slupky). Takto připravenou švestku už stačí jen namočit do rozpuštěné čokolády a položit na pečicí papír, aby oschnula.
Párátko opatrně do švestky zapíchnuté pomůže v lepší manipulaci s touto vánoční pochoutkou.
MŮJ TIP: Hledáte recept na nepečené cukroví na poslední chvíli? Zkuste tyhle rumové kuličky (chutnají božsky!)
➜ Ingredience

Na švestky v čokoládě potřebujete:
- Sušené švestky; vypeckované. Vybírejte měkčí a kvalitní, budou dříve hotové po namočení do rumu.
- Rum; k namočení švestek
- Mandle; celé, blanšírované (bez slupky)
- Hořká čokoláda; například na vaření. Obsah čokolády by měl být nad 40 %.
- Smetana na šlehání; neboli šlehačka. Ta by měla obsahovat přes 30 % tuku. Smetana přimíchaná do hořké čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni, se postará o správnou hustotu polevy na švestky.
Dále si vezměte k ruce dřevěná párátka a arch pečicího papíru nebo alobalu, na kterém budete švestky namočené v čokoládě sušit.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Do misky nebo hlubokého talíře nalijte rum. Vsypte do něj sušené švestky tak, aby byly ponořené. Misku se švestkami nechte na kuchyňské lince přes noc.

KROK 2: Rum slijte a nechte švestky okapat. Do otvoru po pecce vložte do každé švestky jednu mandli.

KROK 3: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Přilijte smetanu a míchejte, dokud se obě složky nespojí v hladkou, polotekutou čokoládovou polevu.
KROK 4: Každou švestku s mandlí namočte do čokoládové polevy. Používám k tomu dvě menší lžíce.

KROK 5: Švestku obalenou v čokoládě položte na pečicí papír. Opatrně do ní vpíchněte párátko. Nechte zaschnout, až čokoládová poleva zpevní.
➜ Skladování
Jakmile čokoládová poleva na švestkách zatuhne, odlepte švestky od podkladu a vyskládejte je do vzduchotěsné krabice, vyložené alobalem. Přiklopte víkem a skladujte v chladu, například v lednici.
Švestky vždy do týdne sníme, ale myslím, že vydrží i déle. Jsou konzervované v rumu a čokoládě. Možná právě proto tohle cukroví u nás mizí mezi prvními ?

Vyzkoušejte také: Švestková klevela
➜ Servírování
Švestky v čokoládě podávejte na talířek nebo tác s cukrovím v množství, které v dohledné době sníte. Čokoláda vyndaná z chladu do tepla se bude na povrchu mírně rosit, ale to nevadí. Pokud byste nechali švestky déle v teple, může začít čokoládová poleva měknout.
➜ Šikovné tipy
- Rum slitý ze švestek nevyhazujte, použijte ho například do čaje, nebo jím pokropte kaši, snídaňový jogurt atp. (pro dospělé).
- Při přípravě čokoládové polevy pozor na přílišnou teplotu, čokoláda by se mohla spálit! Sama polevu připravuji tak, že horní hrnec, ve kterém je čokoláda, není ponořený do vody v dolním hrnci. Horní hrnec nahřívám jen nad párou, vodu v dolním hrnci udržuji horkou, nikoliv vroucí nebo klokotající.
- Při vkládání mandlí do švestky tuto prohlédněte, zda neobsahuje zbytky pecky. Pokud nějaké najdete, odstraňte je, abyste do nich náhodou nekousli.
Další nepečené vánoční cukroví:

Plněné švestky v čokoládě
Suroviny
- 100 g sušené švestky - vypeckované
- 250 ml rum - tuzemský, Božkov
- 25 ks blanšírované mandle - celé
- 150 g hořká čokoláda - např. na vaření
- 70 ml smetana na šlehání - obsah tuku 30 % a více
Instrukce
- Do misky nebo hlubokého talíře nalijte rum. Vsypte do něj sušené švestky tak, aby byly ponořené. Misku se švestkami nechte na kuchyňské lince přes noc.
- Rum slijte a nechte švestky okapat. Do otvoru po pecce vložte do každé švestky jednu mandli.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Přilijte smetanu a míchejte, dokud se obě složky nespojí v hladkou, polotekutou čokoládovou polevu.
- Každou švestku s mandlí namočte do čokoládové polevy. Používám k tomu dvě menší lžíce.
- Švestku obalenou v čokoládě položte na pečicí papír. Opatrně do ní vpíchněte párátko. Nechte zaschnout, až čokoládová poleva zpevní.
Poznámky
- Použila jsem 100 g balení sušených švestek, kterých v balíčku bylo asi 25 ks.
- SKLADOVÁNÍ: Jakmile čokoládová poleva na švestkách zatuhne, odlepte švestky od podkladu a vyskládejte je do vzduchotěsné krabice, vyložené alobalem. Přiklopte víkem a skladujte v chladu, například v lednici. U nás jsou do týdne snězené, nikdy déle nevydrží.
- Rum slitý ze švestek nevyhazujte, použijte ho například do čaje, nebo jím pokropte kaši, snídaňový jogurt atp. (pro dospělé).
- Při vkládání mandlí do švestky tuto prohlédněte, zda neobsahuje zbytky pecky. Pokud nějaké najdete, odstraňte je, abyste do nich náhodou nekousli.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu