• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Vánoce

Domácí svařené víno

Dne: 7. 12. 2022 · Upraveno: 7. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 3Sdílení

Tradiční svařák se připravuje z červeného vína, jeho čas nastává s prvními chladnými dny a zejména v období Vánoc. Dobrý svařák si snadno připravíte doma podle mého receptu.

Domácí svařák podávaný v bílém porcelánovém hrníčku.
Obsah skrýt
➜ Co je svařené víno?
➜ Suroviny
➜ Jak připravit svařák
➜ Servírování
➜ Jak dlouho svařák vydrží?
➜ Šikovné tipy
Domácí svařené víno

➜ Co je svařené víno?

Svařené víno neboli svařák je horký alkoholický nápoj, připravovaný nejčastěji z červeného vína a směsi koření. Základ tvoří cukrový výluh ze skořice, hřebíčku a badyánu. Ten se zalije vínem a vše se zahřeje k bodu varu, už se však nevaří.

Před podáváním je třeba svařák scedit, aby v něm nezůstaly zbytky koření. Podává se horký, často s plátky citrusového ovoce.

MŮJ TIP: Pro vánoční pečení si připravte domácí perníkové koření!

➜ Suroviny

Suroviny na domácí svařené víno, včetně popisků.

Na výborný svařák potřebujete:

  • Červené víno; nejlepší víno na svařák je jakékoliv polosuché jakostní víno. Nedoporučuji obyčejné stolní víno, ale ani vysoce jakostní vína, kterých je pro přípravu svařáku škoda.
  • Koření na svařák: badyán, hřebíček, celá skořice, nové koření, sušená citronová kůra. Možné jsou i jiné kombinace. Až získáte při přípravě svařeného vína jistotu, experimentujte a zkoušejte, jaké koření vám chutná nejvíce.
  • Cukr; na oslazení vína. Množství cukru záleží na osobních chuťových preferencích a typu použitého vína. Pokud chcete dostat do svařáku ještě více chuti, vyměňte bílý cukr za hnědý.

Na finální dozdobení si připravte plátky citronu, ideálně v bio kvalitě, nebo je pořádně vydrhněte pod teplou tekoucí vodou.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Jak připravit svařák

KROK 1: Připravte si sladký výluh s kořením: Do hrnce nalijte asi 2 cm vody, vsypte do ní cukr a zamíchejte. Přidejte koření. Hrnec postavte na plotýnku a tekutinu s kořením přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte po dobu asi 10 minut, dokud se tekutina téměř nevypaří. Nezapomeňte míchat.

Koření na svařené víno, příprava výluhu v hrnci.

TIP: Pohlídejte si, aby se všechna voda nevypařila, případně lžíci dvě přidejte. Na konci by vám měl zbýt sirup s nízkým obsahem vody, který začíná karamelizovat.

KROK 2: Do hrnce přilijte víno, zamíchejte. Vraťte na sporák a dejte vařit, ale těsně před bodem varu, kdy se na povrchu začne tvořit jemná pěna, hrnec stáhněte. Nechte ještě asi deset minut stát, aby se chutě koření a vína hezky propojily.

Příprava domácího svařeného vína.

KROK 3: Svařák sceďte. Přelijte ho přes síto z jedné nádoby do druhé. Zbytky vyluhovaného koření vyhoďte. Pokud by svařák po přelití začal chladnout, jednoduše ho postavte na plotýnku a znovu zahřejte.

Szezený svařák, koření v sítku.

➜ Servírování

Podávejte v oblíbeném skleněném nebo porcelánovém hrnku. Chcete-li, přihoďte do kořeněného vína plátek nebo dva z citronu či pomeranče.

Pokud máte rádi svařák sladší, přidejte k němu na stůl cukřenku. Každý si bude moct dosladit nápoj podle chuti.

Domácí svařák podávaný v bílém porcelánovém hrníčku.

➜ Jak dlouho svařák vydrží?

Nejlepší je samozřejmě čerstvý, připravený v množství tak akorát. Zbyde-li však nějaký, nechte ho zcela vychladit a uložte do lednice, kde vydrží 4-5 dní. Před podáváním opětovně ohřejte.

➜ Šikovné tipy

  • Pokud byste víno vařili nebo déle zahřívali, začal by se z něj odpařovat alkohol a svařák by ztratil svoji sílu.
  • Svařené víno vám v restauraci nahřejí přes trysku podobně, jako byste v kávovaru připravovali kávu s našlehaným mlékem. Svařák se v tomto případě musí co nejdříve podávat, aby nevystydnul.
  • Někdo svařené víno necedí, protože podávaný s kořením, zejména ve skleněném čajovém hrnku, vypadá efektně. Věřte mi však, že koření, které byste museli vyplivávat, by vám zážitek dokonale zkazilo.

Další voňavé recepty:

  • Perník na plech
  • Pracny cukroví
  • Domácí vánočka
Domácí svařák podávaný v bílém porcelánovém hrníčku.

Domácí svařené víno

Petra Kupská
Tradiční svařák se připravuje z červeného vína, jeho čas nastává s prvními chladnými dny a zejména v období Vánoc. Dobrý svařák si snadno připravíte doma podle mého receptu.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 10 mins
Vaření / Pečení 10 mins
Čas celkem 20 mins
Chod Nápoj
Kuchyně Česká
Porce 2 hrnky
Kalorie 204 kcal

Suroviny 

  • 4 dcl červené víno - jakostní
  • 3 lžička cukr - bílý nebo hnědý

Koření na svařák:

  • 8 ks hřebíček
  • 2 ks badyán
  • 1 ks skořice - v celku
  • 6 ks nové koření
  • voda

Instrukce 

Sladký výluh s kořením:

  • Do hrnce nalijte asi 2 cm vody, vsypte do ní cukr a zamíchejte. Přidejte koření. Hrnec postavte na plotýnku a tekutinu s kořením přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte po dobu asi 10 minut, dokud se tekutina téměř nevypaří. Nezapomeňte míchat.
  • Pohlídejte si, aby se všechna voda nevypařila, případně lžíci dvě přidejte. Na konci by vám měl zbýt sirup s nízkým obsahem vody, který začíná karamelizovat.

Dokončení:

  • Do hrnce přilijte víno, zamíchejte. Vraťte na sporák a dejte vařit, ale těsně před bodem varu, kdy se na povrchu začne tvořit jemná pěna, hrnec stáhněte. Nechte ještě asi deset minut stát, aby se chutě koření a vína hezky propojily.
  • Svařák sceďte. Přelijte ho přes síto z jedné nádoby do druhé. Zbytky vyluhovaného koření vyhoďte. Pokud by svařák po přelití začal chladnout, jednoduše ho postavte na plotýnku a znovu zahřejte.

Poznámky

  • Z množství dostanete 2 skleničky svařáku o objemu 200 ml.
  • SERVÍROVÁNÍ: Podávejte v oblíbeném skleněném nebo porcelánovém hrnku. Chcete-li, přihoďte do kořeněného vína plátek nebo dva z citronu či pomeranče. Doslaďte případně podle chuti.
  • Zbyde-li vám nějaký svařák, nechte ho zcela vychladit a uložte do lednice, kde vydrží 4-5 dní. Před podáváním opětovně ohřejte.
  • Víno nevařte. Pokud byste ho vařili nebo déle zahřívali, začal by se z něj odpařovat alkohol a svařák by ztratil svoji sílu.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 204kcalSacharidy: 14gBílkoviny: 0.5gTuky: 0.3g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Koření, Recepty s vínem
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 3Sdílení

Další recepty:

  • Krkonošský hubník
  • Vánoční perníčky
  • Masarykovo cukroví
  • Nepečené mandlové hříbečky

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT