Tradiční svařák se připravuje z červeného vína, jeho čas nastává s prvními chladnými dny a zejména v období Vánoc. Dobrý svařák si snadno připravíte doma podle mého receptu.
➜ Co je svařené víno?
Svařené víno neboli svařák je horký alkoholický nápoj, připravovaný nejčastěji z červeného vína a směsi koření. Základ tvoří cukrový výluh ze skořice, hřebíčku a badyánu. Ten se zalije vínem a vše se zahřeje k bodu varu, už se však nevaří.
Před podáváním je třeba svařák scedit, aby v něm nezůstaly zbytky koření. Podává se horký, často s plátky citrusového ovoce.
MŮJ TIP: Pro vánoční pečení si připravte domácí perníkové koření!
➜ Suroviny
Na výborný svařák potřebujete:
- Červené víno; nejlepší víno na svařák je jakékoliv polosuché jakostní víno. Nedoporučuji obyčejné stolní víno, ale ani vysoce jakostní vína, kterých je pro přípravu svařáku škoda.
- Koření na svařák: badyán, hřebíček, celá skořice, nové koření, sušená citronová kůra. Možné jsou i jiné kombinace. Až získáte při přípravě svařeného vína jistotu, experimentujte a zkoušejte, jaké koření vám chutná nejvíce.
- Cukr; na oslazení vína. Množství cukru záleží na osobních chuťových preferencích a typu použitého vína. Pokud chcete dostat do svařáku ještě více chuti, vyměňte bílý cukr za hnědý.
Na finální dozdobení si připravte plátky citronu, ideálně v bio kvalitě, nebo je pořádně vydrhněte pod teplou tekoucí vodou.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Jak připravit svařák
KROK 1: Připravte si sladký výluh s kořením: Do hrnce nalijte asi 2 cm vody, vsypte do ní cukr a zamíchejte. Přidejte koření. Hrnec postavte na plotýnku a tekutinu s kořením přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte po dobu asi 10 minut, dokud se tekutina téměř nevypaří. Nezapomeňte míchat.
TIP: Pohlídejte si, aby se všechna voda nevypařila, případně lžíci dvě přidejte. Na konci by vám měl zbýt sirup s nízkým obsahem vody, který začíná karamelizovat.
KROK 2: Do hrnce přilijte víno, zamíchejte. Vraťte na sporák a dejte vařit, ale těsně před bodem varu, kdy se na povrchu začne tvořit jemná pěna, hrnec stáhněte. Nechte ještě asi deset minut stát, aby se chutě koření a vína hezky propojily.
KROK 3: Svařák sceďte. Přelijte ho přes síto z jedné nádoby do druhé. Zbytky vyluhovaného koření vyhoďte. Pokud by svařák po přelití začal chladnout, jednoduše ho postavte na plotýnku a znovu zahřejte.
➜ Servírování
Podávejte v oblíbeném skleněném nebo porcelánovém hrnku. Chcete-li, přihoďte do kořeněného vína plátek nebo dva z citronu či pomeranče.
Pokud máte rádi svařák sladší, přidejte k němu na stůl cukřenku. Každý si bude moct dosladit nápoj podle chuti.
➜ Jak dlouho svařák vydrží?
Nejlepší je samozřejmě čerstvý, připravený v množství tak akorát. Zbyde-li však nějaký, nechte ho zcela vychladit a uložte do lednice, kde vydrží 4-5 dní. Před podáváním opětovně ohřejte.
➜ Šikovné tipy
- Pokud byste víno vařili nebo déle zahřívali, začal by se z něj odpařovat alkohol a svařák by ztratil svoji sílu.
- Svařené víno vám v restauraci nahřejí přes trysku podobně, jako byste v kávovaru připravovali kávu s našlehaným mlékem. Svařák se v tomto případě musí co nejdříve podávat, aby nevystydnul.
- Někdo svařené víno necedí, protože podávaný s kořením, zejména ve skleněném čajovém hrnku, vypadá efektně. Věřte mi však, že koření, které byste museli vyplivávat, by vám zážitek dokonale zkazilo.
Domácí svařené víno
Suroviny
- 4 dcl červené víno - jakostní
- 3 lžička cukr - bílý nebo hnědý
Koření na svařák:
- 8 ks hřebíček
- 2 ks badyán
- 1 ks skořice - v celku
- 6 ks nové koření
- voda
Instrukce
Sladký výluh s kořením:
- Do hrnce nalijte asi 2 cm vody, vsypte do ní cukr a zamíchejte. Přidejte koření. Hrnec postavte na plotýnku a tekutinu s kořením přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte po dobu asi 10 minut, dokud se tekutina téměř nevypaří. Nezapomeňte míchat.
- Pohlídejte si, aby se všechna voda nevypařila, případně lžíci dvě přidejte. Na konci by vám měl zbýt sirup s nízkým obsahem vody, který začíná karamelizovat.
Dokončení:
- Do hrnce přilijte víno, zamíchejte. Vraťte na sporák a dejte vařit, ale těsně před bodem varu, kdy se na povrchu začne tvořit jemná pěna, hrnec stáhněte. Nechte ještě asi deset minut stát, aby se chutě koření a vína hezky propojily.
- Svařák sceďte. Přelijte ho přes síto z jedné nádoby do druhé. Zbytky vyluhovaného koření vyhoďte. Pokud by svařák po přelití začal chladnout, jednoduše ho postavte na plotýnku a znovu zahřejte.
Poznámky
- Z množství dostanete 2 skleničky svařáku o objemu 200 ml.
- SERVÍROVÁNÍ: Podávejte v oblíbeném skleněném nebo porcelánovém hrnku. Chcete-li, přihoďte do kořeněného vína plátek nebo dva z citronu či pomeranče. Doslaďte případně podle chuti.
- Zbyde-li vám nějaký svařák, nechte ho zcela vychladit a uložte do lednice, kde vydrží 4-5 dní. Před podáváním opětovně ohřejte.
- Víno nevařte. Pokud byste ho vařili nebo déle zahřívali, začal by se z něj odpařovat alkohol a svařák by ztratil svoji sílu.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu