• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Dezerty

    Bramborové šišky se strouhankou

    Dne: 16. 1. 2022 · Aktualizováno: 6. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 14Sdílení

    Šišky se strouhankou jsou jídlo mého dětství. Jednoduchý recept z bramborového těsta, který je hotový během chvilky. U nás doma je dělával můj táta, říkal jim šlejšky, a vždy je bohatě posypal strouhankou opečenou na sladko. Nakonec je zakápnul rozpuštěným máslem, a my děti se mohly utlouct!

    Šišky se strouhankou servírované na talíři.
    Obsah skrýt
    ➜ Ingredience
    ➜ Postup s fotkami
    ➜ Jak zamrazit bramborové šišky?
    ➜ Šikovné tipy
    Bramborové šišky se strouhankou

    Šišky jsou druh pokrmu z bramborového těsta, vytvarované do malých válečků a uvařené ve vodě. Samy o sobě jsou šišky chuťově neutrální, dají se tedy připravit naslano i se sladkou posypkou.

    Ve sladké verzi se nejčastěji sypou mletým mákem, nebo strouhankou osmaženou na másle, smíchanou s krupicovým cukrem. Na talíři se přelijí rozpuštěným máslem.

    V různých regionech České republiky mají šišky rozličné názvy. Říká se jim také šlejšky nebo šulánky.

    MŮJ TIP: Jste na sladké? Vyzkoušejte tuhle kefírovou buchtu (chutná fantasticky!)

    ➜ Ingredience

    Suroviny na bramborové šišky se strouhankou.

    Bramborové těsto na šišky:

    • Brambory, vařené ve slupce a vychlazené. Nejlépe se mi osvědčily brambory varného typu B, které jsou univerzální a obsahují škrobu tak akorát i na bramborové těsto.
    • Mouka; hrubá pro lepší kyprost šišek. Dá se použít také polohrubá, dokonce i hladká, šišky pak budou hutnější. Množství, které níže v kartě receptu uvádím, je orientační. Každý typ mouky se chová jinak, proto při zpracování těsta její množství jednoduše upravte.
    • Sůl; trošku, pro chuťový kontrast.
    • Vejce; které šišky při vaření podrží pohromadě.

    Sladká strouhanka na šišky:

    • Strouhanka; čerstvá z bílého pečiva
    • Krupicový cukr; na oslazení strouhanky
    • Máslo; na osmažení strouhanky

    Dále budete potřebovat trochu másla na přelití šišek.

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup s fotkami

    KROK 1: Uvařené a vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Přidejte vejce, mouku a sůl.

    Příprava bramborového těsta.

    Čtěte: Jak nastrouhat brambory

    KROK 2: Zpracujte v kompaktní těsto. Nejprve vidličkou v míse smíchejte nahrubo všechny suroviny (foto 1). Poté vše vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte, dokud těsto nelepí (foto 2).

    Pokud lepí příliš, poprašte těsto lžící mouky a zapracujte. Takto pokračujte, dokud těsto hezky drží pohromadě a nechytá se na ruce.

    KROK 3: Těsto rozdělte na tři až čtyři kusy. Každý z nich vyválejte na válec. Z něj odkrajujte stejně velké kousky, a ty vyválejte do tvaru šišky, velké asi jako váš ukazováček.

    Příprava bramborových šišek, vyvalování na pomoučeném vále.

    KROK 4: Mezitím vezměte široký hrnec, nalijte do něj vodu, osolte a nechte na sporáku vařit. Stáhněte teplotu plotýnky tak, že voda probublává, ale nevaří se klokotem.

    KROK 5: Šišky opatrně vhoďte do vody. Přilepí se ke dnu, proto je podběračkou opatrně odlepte. Jamile šišky vyplavou na povrch, vařte ještě 2 minuty a děrovanou naběračkou je vyndejte na talíř. Celé to trvá kolem 10 minut.

    Vyndavání uvařených bramborových šišek z vody, šišky v cedníku.

    KROK 6: Usmažte strouhanku s cukrem: V pánvi rozpusťte při střední teplotě máslo a vsypte do ní strouhanku. Míchejte, případně nepatrně zvyšte teplotu. Do pěti minut by strouhanka měla mít zlatavou barvu. Pánev odstraňte ze sporáku a přisypte ke strouhance krupicový cukr. Zamíchejte.

    Strouhanka smažená na sladko, postup přípravy.

    KROK 7: Uvařené šišky narovnejte na talíř a posypte sladkou strouhankou v množství, jak kdo má rád. Na jednu porci tipuju tři poctivé lžíce. Přelejte asi lžící rozpuštěného másla a pusťte se do jídla!

    Bramborové šišky se strouhankou, podávané na talíři.

    ➜ Jak zamrazit bramborové šišky?

    Pokud vám nějaké šišky zbydou, jednoduše je zamrazte. Naskládejte je do plastikového sáčku a vložte do mrazáku. Asi po dvaceti minutách sáček vyndejte, potřeste jím a oddělte namražené šišky od sebe. Vraťte zpět do mražáku.

    Tímto způsobem se šišky zamrazí samostatně a vy si pak budete moct vyndat právě takové množství, jaké potřebujete.

    ➜ Šikovné tipy

    • Strouhanka na sladkou posypku by měla být čerstvá. Taková, kterou už nějakou dobu skladujete ve špajzce, často navlhne a bývá cítit. Nejlepší je si namlet z usušeného pečiva strouhanku domácí, těsně před tím, než ji použijte v receptu.
    • Přesné množství mouky v receptu záleží nejen na jejím typu, ale také na bramborách, které jste použili. Moučnaté brambory (varný typ C) budou potřebovat mouky méně, zatímco lojové brambory (varný typ A) si vezmou mouky víc, aby vzniklo hladké těsto.
    • Pokud nejste na sladké, připravte si bramborové šišky naslano. Samotné těsto neobsahuje cukr, proto mohou šišky posloužit jako vítaný základ pro slaný pokrm. Dejte si je třeba s kysaným zelím s opečenými kostičkami slaniny.

    Další chutné recepty:

    • České koláče – tradiční z kynutého těsta
    • Plněné švestky v čokoládě
    • Domácí perník na plech

    Karta receptu

    Šišky se strouhankou recept.

    Bramborové šišky se strouhankou

    Petra Kupská
    Šišky z bramborového těsta, sypané sladkou strouhankou, osmaženou na másle a smíchanou s cukrem.
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 20 mins
    Vaření / Pečení 8 mins
    Čas celkem 28 mins
    Chod Hlavní chod
    Kuchyně Česká
    Porce 3

    Suroviny 

    Bramborové těsto:

    • 500 g brambory - vařené předem ve slupce, varný typ B
    • 250 g hrubá mouka
    • 1 vejce
    • ½ lžička sůl

    Strouhanka nasladko:

    • 150 g strouhanka
    • 100 g krupicový cukr
    • 2 lžíce máslo

    Ostatní:

    • máslo - na přelití šišek

    Instrukce 

    • Uvařené a vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Přidejte vejce, mouku a sůl.
    • Zpracujte v kompaktní těsto. Nejprve vidličkou v míse smíchejte nahrubo všechny suroviny. Poté vše vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte, dokud těsto nelepí. Pokud lepí příliš, poprašte těsto lžící mouky a zapracujte. Takto pokračujte, dokud těsto hezky drží pohromadě a nelepí.
    • Těsto rozdělte na tři až čtyři kusy. Každý z nich vyválejte na válec. Z něj odkrajujte stejně velké kousky, které vyválejte do tvaru šišky, velké asi jako váš ukazováček.
    • Mezitím vezměte široký hrnec, nalijte do něj vodu, osolte a nechte na sporáku vařit. Stáhněte teplotu plotýnky tak, že voda probublává, ale nevaří se klokotem.
    • Šišky opatrně vhoďte do vody. Přilepí se ke dnu, proto je podběračkou opatrně odlepte. Jamile šišky vyplavou na povrch, vařte ještě 2 minuty a děrovanou naběračkou je vyndejte na talíř. Celé to trvá kolem 10 minut.
    • Usmažte strouhanku s cukrem. V pánvi rozpusťte při střední teplotě máslo a vsypte do ní strouhanku. Míchejte, případně nepatrně zvyšte teplotu. Do pěti minut by strouhanka měla mít zlatavou barvu. Pánev odstraňte ze sporáku a přisypte ke strouhance krupicový cukr. Zamíchejte.
    • Uvařené šišky narovnejte na talíř a posypte sladkou strouhankou v množství, jak kdo má rád. Na jednu porci tipuju tak tři poctivé lžíce. Přelejte asi lžící rozpuštěného másla a pusťte se do jídla!

    Poznámky

    • Množství vystačí zhruba na 3 porce, nebo 4 menší.
    • Strouhanka na sladkou posypku by měla být čerstvá. Taková, kterou už nějakou dobu skladujete ve špajzce, často navlhne a bývá cítit. Nejlepší je si namlet z usušeného pečiva strouhanku domácí, těsně před tím, než ji použijte v receptu.
    • Přesné množství mouky v receptu záleží nejen na jejím typu, ale také na bramborách, které jste použili. Moučnaté brambory (varný typ C) budou potřebovat mouky méně, zatímco lojové brambory (varný typ A) budou potřebovat mouky víc, aby vzniklo hladké těsto.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Tradiční české recepty
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 14Sdílení

    Další recepty:

    • Srnčí hřbet politý čokoládovou polevou, nakrojený, servírovaný na bílém talíři.
      Ořechový srnčí hřbet
    • Jablečné kroužky smažené v palačinkovém těstíčku, pocukrované, podávané na talíři.
      Smažená jablka v těstíčku
    • Řez jablečného dortu se smetanou podávaný na talířku s vidličkou.
      Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem
    • Borůvkové knedlíky
      Babiččiny kynuté knedlíky s borůvkami

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT