Šišky se strouhankou jsou jídlo mého dětství. Jednoduchý recept z bramborového těsta, který je hotový během chvilky. U nás doma je dělával můj táta, říkal jim šlejšky, a vždy je bohatě posypal strouhankou opečenou na sladko. Nakonec je zakápnul rozpuštěným máslem, a my děti se mohly utlouct!

Šišky jsou druh pokrmu z bramborového těsta, vytvarované do malých válečků a uvařené ve vodě. Samy o sobě jsou šišky chuťově neutrální, dají se tedy připravit naslano i se sladkou posypkou.
Ve sladké verzi se nejčastěji sypou mletým mákem, nebo strouhankou osmaženou na másle, smíchanou s krupicovým cukrem. Na talíři se přelijí rozpuštěným máslem.
V různých regionech České republiky mají šišky rozličné názvy. Říká se jim také šlejšky nebo šulánky.
MŮJ TIP: Jste na sladké? Vyzkoušejte tuhle kefírovou buchtu (chutná fantasticky!)
➜ Ingredience

Bramborové těsto na šišky:
- Brambory, vařené ve slupce a vychlazené. Nejlépe se mi osvědčily brambory varného typu B, které jsou univerzální a obsahují škrobu tak akorát i na bramborové těsto.
- Mouka; hrubá pro lepší kyprost šišek. Dá se použít také polohrubá, dokonce i hladká, šišky pak budou hutnější. Množství, které níže v kartě receptu uvádím, je orientační. Každý typ mouky se chová jinak, proto při zpracování těsta její množství jednoduše upravte.
- Sůl; trošku, pro chuťový kontrast.
- Vejce; které šišky při vaření podrží pohromadě.
Sladká strouhanka na šišky:
- Strouhanka; čerstvá z bílého pečiva
- Krupicový cukr; na oslazení strouhanky
- Máslo; na osmažení strouhanky
Dále budete potřebovat trochu másla na přelití šišek.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Uvařené a vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Přidejte vejce, mouku a sůl.

Čtěte: Jak nastrouhat brambory
KROK 2: Zpracujte v kompaktní těsto. Nejprve vidličkou v míse smíchejte nahrubo všechny suroviny (foto 1). Poté vše vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte, dokud těsto nelepí (foto 2).
Pokud lepí příliš, poprašte těsto lžící mouky a zapracujte. Takto pokračujte, dokud těsto hezky drží pohromadě a nechytá se na ruce.

KROK 3: Těsto rozdělte na tři až čtyři kusy. Každý z nich vyválejte na válec. Z něj odkrajujte stejně velké kousky, a ty vyválejte do tvaru šišky, velké asi jako váš ukazováček.

KROK 4: Mezitím vezměte široký hrnec, nalijte do něj vodu, osolte a nechte na sporáku vařit. Stáhněte teplotu plotýnky tak, že voda probublává, ale nevaří se klokotem.
KROK 5: Šišky opatrně vhoďte do vody. Přilepí se ke dnu, proto je podběračkou opatrně odlepte. Jamile šišky vyplavou na povrch, vařte ještě 2 minuty a děrovanou naběračkou je vyndejte na talíř. Celé to trvá kolem 10 minut.

KROK 6: Usmažte strouhanku s cukrem: V pánvi rozpusťte při střední teplotě máslo a vsypte do ní strouhanku. Míchejte, případně nepatrně zvyšte teplotu. Do pěti minut by strouhanka měla mít zlatavou barvu. Pánev odstraňte ze sporáku a přisypte ke strouhance krupicový cukr. Zamíchejte.

KROK 7: Uvařené šišky narovnejte na talíř a posypte sladkou strouhankou v množství, jak kdo má rád. Na jednu porci tipuju tři poctivé lžíce. Přelejte asi lžící rozpuštěného másla a pusťte se do jídla!

➜ Jak zamrazit bramborové šišky?
Pokud vám nějaké šišky zbydou, jednoduše je zamrazte. Naskládejte je do plastikového sáčku a vložte do mrazáku. Asi po dvaceti minutách sáček vyndejte, potřeste jím a oddělte namražené šišky od sebe. Vraťte zpět do mražáku.
Tímto způsobem se šišky zamrazí samostatně a vy si pak budete moct vyndat právě takové množství, jaké potřebujete.
➜ Šikovné tipy
- Strouhanka na sladkou posypku by měla být čerstvá. Taková, kterou už nějakou dobu skladujete ve špajzce, často navlhne a bývá cítit. Nejlepší je si namlet z usušeného pečiva strouhanku domácí, těsně před tím, než ji použijte v receptu.
- Přesné množství mouky v receptu záleží nejen na jejím typu, ale také na bramborách, které jste použili. Moučnaté brambory (varný typ C) budou potřebovat mouky méně, zatímco lojové brambory (varný typ A) si vezmou mouky víc, aby vzniklo hladké těsto.
- Pokud nejste na sladké, připravte si bramborové šišky naslano. Samotné těsto neobsahuje cukr, proto mohou šišky posloužit jako vítaný základ pro slaný pokrm. Dejte si je třeba s kysaným zelím s opečenými kostičkami slaniny.
Další chutné recepty:
- České koláče – tradiční z kynutého těsta
- Plněné švestky v čokoládě
- Domácí perník na plech
Karta receptu

Bramborové šišky se strouhankou
Suroviny
Bramborové těsto:
- 500 g brambory - vařené předem ve slupce, varný typ B
- 250 g hrubá mouka
- 1 vejce
- ½ lžička sůl
Strouhanka nasladko:
- 150 g strouhanka
- 100 g krupicový cukr
- 2 lžíce máslo
Ostatní:
- máslo - na přelití šišek
Instrukce
- Uvařené a vychlazené brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Přidejte vejce, mouku a sůl.
- Zpracujte v kompaktní těsto. Nejprve vidličkou v míse smíchejte nahrubo všechny suroviny. Poté vše vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte, dokud těsto nelepí. Pokud lepí příliš, poprašte těsto lžící mouky a zapracujte. Takto pokračujte, dokud těsto hezky drží pohromadě a nelepí.
- Těsto rozdělte na tři až čtyři kusy. Každý z nich vyválejte na válec. Z něj odkrajujte stejně velké kousky, které vyválejte do tvaru šišky, velké asi jako váš ukazováček.
- Mezitím vezměte široký hrnec, nalijte do něj vodu, osolte a nechte na sporáku vařit. Stáhněte teplotu plotýnky tak, že voda probublává, ale nevaří se klokotem.
- Šišky opatrně vhoďte do vody. Přilepí se ke dnu, proto je podběračkou opatrně odlepte. Jamile šišky vyplavou na povrch, vařte ještě 2 minuty a děrovanou naběračkou je vyndejte na talíř. Celé to trvá kolem 10 minut.
- Usmažte strouhanku s cukrem. V pánvi rozpusťte při střední teplotě máslo a vsypte do ní strouhanku. Míchejte, případně nepatrně zvyšte teplotu. Do pěti minut by strouhanka měla mít zlatavou barvu. Pánev odstraňte ze sporáku a přisypte ke strouhance krupicový cukr. Zamíchejte.
- Uvařené šišky narovnejte na talíř a posypte sladkou strouhankou v množství, jak kdo má rád. Na jednu porci tipuju tak tři poctivé lžíce. Přelejte asi lžící rozpuštěného másla a pusťte se do jídla!
Poznámky
- Množství vystačí zhruba na 3 porce, nebo 4 menší.
- Strouhanka na sladkou posypku by měla být čerstvá. Taková, kterou už nějakou dobu skladujete ve špajzce, často navlhne a bývá cítit. Nejlepší je si namlet z usušeného pečiva strouhanku domácí, těsně před tím, než ji použijte v receptu.
- Přesné množství mouky v receptu záleží nejen na jejím typu, ale také na bramborách, které jste použili. Moučnaté brambory (varný typ C) budou potřebovat mouky méně, zatímco lojové brambory (varný typ A) budou potřebovat mouky víc, aby vzniklo hladké těsto.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu