• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Recepty
    • O mně
    • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
  • ×

    Domů » Recipes » Z ovoce

    Domácí marmeláda z červeného rybízu

    Dne: 27. 7. 2022 · Aktualizováno: 27. 7. 2022 · Autor: Petra Kupská

    K receptu
    • 3Sdílení

    Rybízová marmeláda je každoroční tradicí spojenou s letními prázdninami. Děti otrhají zralý červený rybíz z babiččiny zahrádky, já z něj udělám marmeládu, kterou mažeme na pečivo a v zimě pak používáme na slepování lineckého cukroví. Tohle je jednoduchý recept na rybízovou marmeládu bez chemie, která se vždy podaří!

    Rybízová marmeláda namazaná na chlebu.
    Obsah skrýt
    ➜ Suroviny
    ➜ Postup
    ➜ Skladování
    ➜ Použití
    ➜ Rybízová marmeláda bez mlýnku
    ➜ Užitečné tipy
    Domácí marmeláda z červeného rybízu

    Červený rybíz má tu skvělou vlastnost, že obsahuje spoustu přírodního pektinu. Díky tomu nemusíte přidávat žádné umělé želírovací přípravky, marmeláda ztuhne sama tak, jak bude chladnout.

    Kyselost červeného rybízu umírníte přidáním dostatečné dávky cukru, který slouží také jako konzervační prostředek.

    Při přípravě jsem použila mlýnek s lisem na rybíz, v receptu níže však uvádím i variantu přípravy rybízové marmelády bez mlýnku či jiného odšťavňovače.

    MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tuhle osvěžující jahodovou polévku (fantastická chuť dětství!)

    ➜ Suroviny

    Suroviny potřebné na výrobu domácí rybízové marmelády, včetně popisku.

    Na domácí rybízovou marmeládu potřebujete:

    • Červený rybíz; čerstvě otrhaný i s třapinami, nemusíme obírat jednotlivé kuličky
    • Krupicový cukr; počítám na 1 litr vylisovaného rybízového protlaku 0,75 l krupicového cukru

    ✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

    ➜ Postup

    KROK 1: Rybíz dejte do vaničky a zalijte vodou, ovoce opatrně properte a vodu slijte.

    KROK 2: Vkládejte do ručního mlýnku a vylisujte z rybízu hustou šťávu. Já ji zachytávám do velkého pekáče s vyššími okraji. Množství šťávy odměřte pomocí nějaké šikovné nádoby s odměrkou.

    Lisování červeného rybízu na ručním mlýnku.

    KROK 3: Vylisovaný protlak nalijte do velkého hrnce s dostatečnou rezervou a přiveďte k varu. Jak se rybízová šťáva začíná vařit, vytváří se na jejím povrchu pěna. Tu seberte a dejte stranou. Pokud byste ji nechali, zakalila by marmeládu.

    KROK 4: Stáhněte teplotu tak, aby šťáva jen mírně pobublávala, a vařte asi 30 minut. Průběžně sbírejte pěnu.

    Vaření rybízové marmelády.

    KROK 5: Zvyšte o něco teplotu a postupně přisypávejte cukr, aby se marmeláda nepřestávala vařit. Jakmile se všechen cukr rozpustí, vyzkoušejte, zda marmeláda želíruje (tzv. želírovací zkouška). Naberte trochu čajovou lžičkou a nalijte ji na čistý bílý talířek. Jakmile při chladnutí houstne, přestaňte marmeládu vařit, aby při chladnutí nezhoustla příliš. Pokud marmeláda neželíruje, mírně vařte dalších 5 minut a test opakujte.

    KROK 6: Vymyjte a vysušte sklenice, nechte je však nahřáté; třeba z myčky nebo je dejte do teplé trouby.

    KROK 7: Hotovou rybízovou marmeládu opatrně nalévejte ještě horkou do připravených sklenic. Zavíčkujte, víčka zatáhněte a marmeládu otočte víčkem dolů. Sklenice vyskládejte na rozloženou utěrku. Nechte do druhého dne vychladit.

    Sklenice s domácí rybízovou marmeládou.

    Pamatujte: Rybízová marmeláda tuhne, když se chladí. Horká je víceméně tekutá až řídká, nenechte se tedy zastrašit tím, že nemá hned tuhou konzistenci. Leckdy se stane, že marmeláda ztuhne až po několika dnech.

    ➜ Skladování

    Vychlazenou rybízovou marmeládu označte štítkem s rokem výroby a typem ovoce a skladujte obrácené víčkem vzhůru v chladu a temnu. Takto skladovaná vydrží rybízová marmeláda minimálně jeden rok.

    ➜ Použití

    Rybízovou marmeládu mažte na pečivo a podávejte ke snídani nebo ke svačině. Je výborná a pikantní pro slepování vánočního lineckého cukroví, na palačinky nebo lívance, ale i při pečení moučníků.

    Rybízová marmeláda s vyšším obsahem cukru má rosolovitou konzistenci a může se při pečení mírně roztéct.

    Rybízová marmeláda namazaná na krajíci chleba.

    ➜ Rybízová marmeláda bez mlýnku

    Tento postup mám z knihy Konzervování potravin v domácnosti od Balaštíka, která vyšla v roce 1969.

    1. Rybíz omyjte ve vodě a oberte z třapin.
    2. Obrané kuličky rybízu povařte 5 minut v hrnci s minimálním množstvím vody až do změknutí.
    3. Změklý rybíz propasírujte přes síto nebo lépe přes pasírovací strojek.
    4. Protlak 30 minut povařte, sbírejte pěnu z povrchu.
    5. Přidejte cukr a vařte dalších 5 minut, poté proveďte želírovací zkoušku.
    6. Hotovou rybízovou marmeládu naplňte do čistých nahřátých sklenic.
    7. Zavíčkujte, postavte víčkem dolů a nechte vychladit.

    Uvedený postup je pracnější, nevyžaduje však mlýnek nebo jiný odšťavňovač. Navíc takto získaný protlak obsahuje více pektinu, který jinak při použití lisovacího mlýnku odchází z odpadem. Marmeláda bude lépe tuhnout, nebude tak řídká.

    ➜ Užitečné tipy

    • Z 1 kg rybízu s třapinami získáte asi 800 ml protlaku. Na 800 ml protlaku používám 600 ml krupicového cukru (měřeno ve stejné odměrné nádobě). Je to proto, že se mi osvědčil poměr 4 díly protlaku, 3 díly cukru. K množství cukru dospějete tak, že objem protlaku vydělíte číslem 4 a poté vynásobíte číslem 3.
    • Horká rybízová marmeláda je řídká. Nepropadejte panice, marmeláda tuhne až chladnutím. Někdy trvá až několik dní, než marmeláda zcela ztuhne.
    • Červený rybíz obsahuje velké množství přírodního pektinu, při přípravě marmelády do ní tudíž nemusíte přidávat žádné želírovací přípravky.

    Další recepty z ovoce:

    • Jahodový koktejl
    • Kynuté borůvkové knedlíky
    • Jednoduchý jahodový koláč
    Rybízová marmeláda recept.

    Domácí marmeláda z červeného rybízu

    Petra Kupská
    Rybízová marmeláda je každoroční tradicí spojenou s letními prázdninami. Děti otrhají zralý červený rybíz z babiččiny zahrádky, já z něj udělám marmeládu, kterou mažeme na pečivo a v zimě pak používáme na slepování lineckého cukroví. Tohle je jednoduchý recept na rybízovou marmeládu bez chemie, která se vždy podaří!
    zabrání vypnutí displeje
    Vytisknout
    Příprava 30 mins
    Vaření / Pečení 40 mins
    Čas celkem 1 hr 10 mins
    Chod Marmeláda
    Kuchyně Česká
    Porce 8 sklenic

    Kuchyňské vybavení

    • Zavařovací sklenice 0,5 l

    Suroviny 

    • 2,3 kg červený rybíz - s třapinami
    • 1,75 kg krupicový cukr

    Instrukce 

    • Rybíz dejte do vaničky a zalijte vodou, ovoce opatrně properte a vodu slijte.
    • Vkládejte do ručního mlýnku a vylisujte z rybízu hustou šťávu. Já ji zachytávám do velkého pekáče s vyššími okraji. Množství šťávy odměřte pomocí nějaké šikovné nádoby s odměrkou.
    • Vylisovaný protlak nalijte do velkého hrnce s dostatečnou rezervou a přiveďte k varu. Jak se rybízová šťáva začíná vařit, vytváří se na jejím povrchu pěna. Tu seberte a dejte stranou. Pokud byste ji nechali, zakalila by marmeládu.
    • Stáhněte teplotu tak, aby šťáva jen mírně pobublávala, a vařte asi 30 minut. Průběžně sbírejte pěnu.
    • Zvyšte o něco teplotu a postupně přisypávejte cukr, aby se marmeláda nepřestávala vařit. Jakmile se všechen cukr rozpustí, vyzkoušejte, zda marmeláda želíruje (tzv. želírovací zkouška). Naberte trochu čajovou lžičkou a nalijte ji na čistý bílý talířek. Jakmile při chladnutí houstne, přestaňte marmeládu vařit, aby při chladnutí nezhoustla příliš. Pokud marmeláda neželíruje, mírně vařte dalších 5 minut a test opakujte.
    • Vymyjte a vysušte sklenice, nechte je však nahřáté; třeba z myčky nebo je dejte do teplé trouby.
    • Hotovou rybízovou marmeládu opatrně nalévejte ještě horkou do připravených sklenic. Zavíčkujte, víčka zatáhněte a marmeládu otočte víčkem dolů. Sklenice vyskládejte na rozloženou utěrku. Nechte do druhého dne vychladit.

    Poznámky

    • Z 2,3 kg červeného rybízu jsem dostala asi 9 sklenic o objemu 0,5 l.
    • Rybízová marmeláda tuhne, když se chladí. Horká je víceméně tekutá až řídká, nenechte se tedy zastrašit tím, že nemá hned tuhou konzistenci. Leckdy se stane, že marmeláda ztuhne až po několika dnech.
    • POUŽITÍ: Rybízovou marmeládu mažte na pečivo a podávejte ke snídani nebo ke svačině. Je výborná a pikantní pro slepování vánočního lineckého cukroví, na palačinky nebo lívance, ale i při pečení moučníků.
    • SKLADOVÁNÍ: Vychlazenou rybízovou marmeládu označte štítkem s rokem výroby a typem ovoce a skladujte obrácené víčkem vzhůru v chladu a temnu. Takto skladovaná vydrží rybízová marmeláda minimálně jeden rok.

    Orientační hodnoty na 1 porci

    Klíčová slova Recepty s ovocem
    Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
    • 3Sdílení

    Další recepty:

    • Usušená jablka, domácí křížaly ve formě jablečných kroužků.
      Domácí křížaly
    • Jablečné kroužky smažené v palačinkovém těstíčku, pocukrované, podávané na talíři.
      Smažená jablka v těstíčku
    • Řez jablečného dortu se smetanou podávaný na talířku s vidličkou.
      Nepečený jablečný dort s piškoty a pudinkem
    • Švestková klevela na lžičce na talířku.
      Klevela ze švestek

    Reader Interactions

    Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Ohodnoťte recept:




    Primary Sidebar

    Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

    Více o mně →

    Populární

    • Ořechový závin z kynutého těsta nakrájený na plátky.
      Kynutý ořechový závin
    • Velikonoční nádivka podávaná s vařeným bramborem.
      Velikonoční nádivka s uzeným masem
    • Krajíc chleba namazaný vajičkovým salátem, ozdobený zelenou petrželkou.
      Lehký vajíčkový salát s jogurtem
    • Kedlubnové zelí v pánvi.
      Nejlepší kedlubnové zelí

    Footer

    ↑ nahoru

    Důležité odkazy

    • Ochrana osobních údajů

    Newsletter

    • Přihlaš se! k odběru novinek

    Napište mi

    • Kontakt
    • Food blogging

    Copyright © 2023 Klasicke-recepty.cz

    Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
    Nastavení cookiesAkceptuji
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Vždy povoleno
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieDélkaPopis
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    ULOŽIT A PŘIJMOUT