Rybízová marmeláda je každoroční tradicí spojenou s letními prázdninami. Děti otrhají zralý červený rybíz z babiččiny zahrádky, já z něj udělám marmeládu, kterou mažeme na pečivo a v zimě pak používáme na slepování lineckého cukroví. Tohle je jednoduchý recept na rybízovou marmeládu bez chemie, která se vždy podaří!

Červený rybíz má tu skvělou vlastnost, že obsahuje spoustu přírodního pektinu. Díky tomu nemusíte přidávat žádné umělé želírovací přípravky, marmeláda ztuhne sama tak, jak bude chladnout.
Kyselost červeného rybízu umírníte přidáním dostatečné dávky cukru, který slouží také jako konzervační prostředek.
Při přípravě jsem použila mlýnek s lisem na rybíz, v receptu níže však uvádím i variantu přípravy rybízové marmelády bez mlýnku či jiného odšťavňovače.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tuhle osvěžující jahodovou polévku (fantastická chuť dětství!)
➜ Suroviny

Na domácí rybízovou marmeládu potřebujete:
- Červený rybíz; čerstvě otrhaný i s třapinami, nemusíme obírat jednotlivé kuličky
- Krupicový cukr; počítám na 1 litr vylisovaného rybízového protlaku 0,75 l krupicového cukru
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
KROK 1: Rybíz dejte do vaničky a zalijte vodou, ovoce opatrně properte a vodu slijte.
KROK 2: Vkládejte do ručního mlýnku a vylisujte z rybízu hustou šťávu. Já ji zachytávám do velkého pekáče s vyššími okraji. Množství šťávy odměřte pomocí nějaké šikovné nádoby s odměrkou.

KROK 3: Vylisovaný protlak nalijte do velkého hrnce s dostatečnou rezervou a přiveďte k varu. Jak se rybízová šťáva začíná vařit, vytváří se na jejím povrchu pěna. Tu seberte a dejte stranou. Pokud byste ji nechali, zakalila by marmeládu.
KROK 4: Stáhněte teplotu tak, aby šťáva jen mírně pobublávala, a vařte asi 30 minut. Průběžně sbírejte pěnu.

KROK 5: Zvyšte o něco teplotu a postupně přisypávejte cukr, aby se marmeláda nepřestávala vařit. Jakmile se všechen cukr rozpustí, vyzkoušejte, zda marmeláda želíruje (tzv. želírovací zkouška). Naberte trochu čajovou lžičkou a nalijte ji na čistý bílý talířek. Jakmile při chladnutí houstne, přestaňte marmeládu vařit, aby při chladnutí nezhoustla příliš. Pokud marmeláda neželíruje, mírně vařte dalších 5 minut a test opakujte.
KROK 6: Vymyjte a vysušte sklenice, nechte je však nahřáté; třeba z myčky nebo je dejte do teplé trouby.
KROK 7: Hotovou rybízovou marmeládu opatrně nalévejte ještě horkou do připravených sklenic. Zavíčkujte, víčka zatáhněte a marmeládu otočte víčkem dolů. Sklenice vyskládejte na rozloženou utěrku. Nechte do druhého dne vychladit.

Pamatujte: Rybízová marmeláda tuhne, když se chladí. Horká je víceméně tekutá až řídká, nenechte se tedy zastrašit tím, že nemá hned tuhou konzistenci. Leckdy se stane, že marmeláda ztuhne až po několika dnech.
➜ Skladování
Vychlazenou rybízovou marmeládu označte štítkem s rokem výroby a typem ovoce a skladujte obrácené víčkem vzhůru v chladu a temnu. Takto skladovaná vydrží rybízová marmeláda minimálně jeden rok.
➜ Použití
Rybízovou marmeládu mažte na pečivo a podávejte ke snídani nebo ke svačině. Je výborná a pikantní pro slepování vánočního lineckého cukroví, na palačinky nebo lívance, ale i při pečení moučníků.
Rybízová marmeláda s vyšším obsahem cukru má rosolovitou konzistenci a může se při pečení mírně roztéct.

➜ Rybízová marmeláda bez mlýnku
Tento postup mám z knihy Konzervování potravin v domácnosti od Balaštíka, která vyšla v roce 1969.
- Rybíz omyjte ve vodě a oberte z třapin.
- Obrané kuličky rybízu povařte 5 minut v hrnci s minimálním množstvím vody až do změknutí.
- Změklý rybíz propasírujte přes síto nebo lépe přes pasírovací strojek.
- Protlak 30 minut povařte, sbírejte pěnu z povrchu.
- Přidejte cukr a vařte dalších 5 minut, poté proveďte želírovací zkoušku.
- Hotovou rybízovou marmeládu naplňte do čistých nahřátých sklenic.
- Zavíčkujte, postavte víčkem dolů a nechte vychladit.
Uvedený postup je pracnější, nevyžaduje však mlýnek nebo jiný odšťavňovač. Navíc takto získaný protlak obsahuje více pektinu, který jinak při použití lisovacího mlýnku odchází z odpadem. Marmeláda bude lépe tuhnout, nebude tak řídká.
➜ Užitečné tipy
- Z 1 kg rybízu s třapinami získáte asi 800 ml protlaku. Na 800 ml protlaku používám 600 ml krupicového cukru (měřeno ve stejné odměrné nádobě). Je to proto, že se mi osvědčil poměr 4 díly protlaku, 3 díly cukru. K množství cukru dospějete tak, že objem protlaku vydělíte číslem 4 a poté vynásobíte číslem 3.
- Horká rybízová marmeláda je řídká. Nepropadejte panice, marmeláda tuhne až chladnutím. Někdy trvá až několik dní, než marmeláda zcela ztuhne.
- Červený rybíz obsahuje velké množství přírodního pektinu, při přípravě marmelády do ní tudíž nemusíte přidávat žádné želírovací přípravky.
Další recepty z ovoce:

Domácí marmeláda z červeného rybízu
Kuchyňské vybavení
- Zavařovací sklenice 0,5 l
Suroviny
- 2,3 kg červený rybíz - s třapinami
- 1,75 kg krupicový cukr
Instrukce
- Rybíz dejte do vaničky a zalijte vodou, ovoce opatrně properte a vodu slijte.
- Vkládejte do ručního mlýnku a vylisujte z rybízu hustou šťávu. Já ji zachytávám do velkého pekáče s vyššími okraji. Množství šťávy odměřte pomocí nějaké šikovné nádoby s odměrkou.
- Vylisovaný protlak nalijte do velkého hrnce s dostatečnou rezervou a přiveďte k varu. Jak se rybízová šťáva začíná vařit, vytváří se na jejím povrchu pěna. Tu seberte a dejte stranou. Pokud byste ji nechali, zakalila by marmeládu.
- Stáhněte teplotu tak, aby šťáva jen mírně pobublávala, a vařte asi 30 minut. Průběžně sbírejte pěnu.
- Zvyšte o něco teplotu a postupně přisypávejte cukr, aby se marmeláda nepřestávala vařit. Jakmile se všechen cukr rozpustí, vyzkoušejte, zda marmeláda želíruje (tzv. želírovací zkouška). Naberte trochu čajovou lžičkou a nalijte ji na čistý bílý talířek. Jakmile při chladnutí houstne, přestaňte marmeládu vařit, aby při chladnutí nezhoustla příliš. Pokud marmeláda neželíruje, mírně vařte dalších 5 minut a test opakujte.
- Vymyjte a vysušte sklenice, nechte je však nahřáté; třeba z myčky nebo je dejte do teplé trouby.
- Hotovou rybízovou marmeládu opatrně nalévejte ještě horkou do připravených sklenic. Zavíčkujte, víčka zatáhněte a marmeládu otočte víčkem dolů. Sklenice vyskládejte na rozloženou utěrku. Nechte do druhého dne vychladit.
Poznámky
- Z 2,3 kg červeného rybízu jsem dostala asi 9 sklenic o objemu 0,5 l.
- Rybízová marmeláda tuhne, když se chladí. Horká je víceméně tekutá až řídká, nenechte se tedy zastrašit tím, že nemá hned tuhou konzistenci. Leckdy se stane, že marmeláda ztuhne až po několika dnech.
- POUŽITÍ: Rybízovou marmeládu mažte na pečivo a podávejte ke snídani nebo ke svačině. Je výborná a pikantní pro slepování vánočního lineckého cukroví, na palačinky nebo lívance, ale i při pečení moučníků.
- SKLADOVÁNÍ: Vychlazenou rybízovou marmeládu označte štítkem s rokem výroby a typem ovoce a skladujte obrácené víčkem vzhůru v chladu a temnu. Takto skladovaná vydrží rybízová marmeláda minimálně jeden rok.
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu