Chcete výbornou a rychlou pomazánku? Připravte si ji z rybiček. Hotovou ji máte cobydup, navíc je zdravá a mezi strávníky sklidí zaručený úspěch!
Recept na rybičkovou pomazánku vyžaduje jen pár základních surovin. Doma mám v zásobě vždy alespoň jedny sardinky v oleji, k nim stačí přidat pomazánkové máslo a jemně nakrájenou cibuli. Ochuťte citronovou šťávou, promíchejte, a výborná svačinka je na stole!
Rybí pomazánku připravuji vždy, když přijde návštěva, mažu ji dětem na chleba na svačinu do školy, nebo ji chystám jako rychlou večeři.
MŮJ TIP: Pokud máte pomazánky rádi, vyzkoušejte tuhle šunkovou pěnu (chutná báječně!)
Suroviny
K přípravě rybičkové pomazánky potřebujete:
- Sardinky; případně jiné rybičky. Vezměte ty v rostlinném oleji, buď slunečnicovém nebo olivovém.
- Pomazánkové máslo; bez příchuti. Případně vyzkoušejte čerstvý sýr typu Lučina nebo Palouček (Lidl).
- Cibule; případně šalotku, pokud chcete jemnější chuť a výrazná cibule vám vadí
- Citronová šťáva; čerstvě vymačkaná
- Sůl; dle potřeby
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Postup
KROK 1: Pomazánkové máslo vyndejte z lednice asi půl hodiny předem, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Rybičky otevřete, olej zčásti slijte a dejte stranou. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
KROK 2: Do misky dejte rybičky, pomazánkové máslo a cibuli. Zakápněte čerstvou citronovou šťávou.
KROK 3: Vidličkou rozmačkejte, až se vše spojí dohromady. Chcete-li jemnější, méně hutnou pomazánku, přidejte ještě trochu oleje, který jste předtím z rybiček slili.
KROK 4: Osolte podle chuti, a ještě jednou promíchejte. Hotovo!
Servírování
Rybičkovou pomazánku namažte na plátky chleba nebo bílého pečiva. Tato pomazánka bývá první volbou při přípravě studeného pohoštění pro návštěvy, rodinná setkání, oslavy. Namažte ji na plátky veky, připravte z ní jednohubky, a úspěch máte zaručený!
TIP: Rybičkovou pomazánku ozdobte sladkokyselou okurkou. Chuť okurek pomazánku fantasticky doplní.
Skladování
Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, nebo v misce překryté potravinářskou folií. To zabrání vysychání pomazánky na povrchu.
Rybičkovou pomazánku uložte do lednice a spotřebujte do tří dní.
Šikovné tipy
- Pokud mají rybičky výrazné páteřní kosti, můžete je vyjmout. Jinak jsou ale ryby tepelně konzervované tak, že kosti jsou měkké a dají se v pomazánce rozmačkat, aniž byste je při konzumaci cítili.
- Pomazánka má díky nakrájené cibuli hrubší, rustikální strukturu – my to tak doma milujeme, když nám mezi zuby občas chroupne čerstvá cibule. Chcete-li jemnější pomazánku, rozmixujte ji pomocí tyčového mixéru.
- Kromě sardinek použijte k přípravě pomazánky jakékoliv rybičky konzervované v rostlinném oleji.
Další chutné recepty:
- Česnekovo sýrová pomazánka – naše nejoblíbenější
- Rozhuda – klasika z tvarohu
- Pomazánka z pečeného vepřového masa
Nebo si prohlédněte kategorii se všemi recepty na pomazánky
Karta receptu
Jednoduchá rybičková pomazánka
Suroviny
- 125 g sardinky v oleji - slunečnicovém nebo olivovém
- 80 g pomazánkové máslo - bez příchuti
- ½ ks cibule
- ½ lžíce citronová šťáva - čerstvě vymačkaná
- sůl - podle potřeby
Instrukce
- Pomazánkové máslo vyndejte z lednice asi půl hodiny předem, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Rybičky otevřete, olej zčásti slijte a dejte stranou. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- Do misky dejte rybičky, pomazánkové máslo a cibuli. Zakápněte čerstvou citronovou šťávou.
- Vidličkou rozmačkejte, až se vše spojí dohromady. Chcete-li jemnější, méně hutnou pomazánku, přidejte ještě trochu oleje, které jste předtím z rybiček slili.
- Osolte podle chuti, a ještě jednou promíchejte. Hotovo!
Poznámky
- Z jedněch sardinek připravíte asi jeden menší hrnek pomazánky, porce pro dva až tři. Potřebujete-li větší množství pomazánky, množství jednoduše znásobte.
- Pomazánku namažte na pečivo a ozdobte plátkem sladkokyselé okurky.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, nebo v misce překryté potravinářskou folií. To zabrání vysychání pomazánky na povrchu. Rybičkovou pomazánku spotřebujte do tří dnů.
- Pomazánka má díky nakrájené cibuli hrubší, rustikální strukturu – my to tak doma milujeme, když vám mezi zuby chroupne čerstvá cibule. Chcete-li jemnější pomazánku, rozmixujte ji pomocí tyčového mixéru.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu