Nejlepší nepečené cukroví? Jednoznačně rumové kuličky! Připravuji je z mletých piškotů, přidávám do nich hrst ořechů a nasekané rozinky. Hotové se obalují v kokosu. Jsou snadné na přípravu, pojďme se podívat na recept.
Rumové kuličky se dělají krátce před Vánoci jako jedno z posledních cukroví. Zvládnete je do půl hodiny se vším všudy. O šťavnatost se postarají rozinky, a rumu je tam tak akorát, aby byl příjemně cítit, ale nerušil svojí intenzitou.
MŮJ TIP: Zkuste také kokosové kuličky, další oblíbené vánoční cukroví (chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny
Na rumové kuličky potřebujete:
- Piškoty; případně jiné neplněné oplatky
- Máslo; povolené, vyndejte z lednice asi půl hodiny před přípravou
- Moučkový cukr
- Mleté ořechy; nejraději používám vlašské pro jejich intenzivní chuť. Právě tak dobré jsou lískáče nebo mandle.
- Kakao; tmavé, holandského typu, nikoliv Granko
- Rum; klasický tuzemák
- Kokos; strouhaný, na obalení
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Nejprve namelte nebo rozdrťte piškoty, nastrouhejte ořechy. Rozinky nahrubo pokrájejte kolébkovým nožem.
KROK 2: Do mísy vložte nastrouhané piškoty, ořechy, cukr, kakao a rozinky. Přilijte rum a přidejte povolené máslo. Vypracujte měkké těsto. Začněte vidličkou, pokračujte rukama.
KROK 3: Na pečicí papír nebo prkénko nasypte kokos. Z těsta odebírejte stejně velké kousky a tvarujte mezi dlaněmi do tvaru kuliček o průměru cca 2,5 cm. Kuličku obalte ze všech stran v kokosu.
➜ Šikovné tipy
- Piškoty i ořechy nejraději melu na ručním mlýnku na strouhanku. Piškoty lze dále rozdrtit válečkem mezi přeloženým archem pečicího papíru.
- Chcete-li hezčí prezentaci kuliček, vložte je do malých papírových košíčků.
- Těsto na rumové kuličky by mělo být měkčí a na povrchu lehce „mokré“. Nebude se tak drolit a při obalování se na něj hezky přichytí kokos.
➜ Otázky a odpovědi
Rumové kuličky se nejčastěji dělají jako vánoční cukroví. Protože jsou nepečené, jsou ihned určené ke konzumaci. Připravujte je nejdříve pět dní předtím, než je plánujete podávat na stůl.
Hotové kuličky vyskládejte do plastové nebo kovové krabice; doporučuji předem ji vyložit pečicím papírem.Tím kuličky přikryjte i z vrchu. Poté krabici uzavřete víkem a skladujte v chladu a suchu. Takto zabráníte vysychání kuliček, zůstanou krásné vláčné.
Rumové kuličky vydrží zhruba týden od chvíle, kdy je připravíte. Podmínkou je, že je budete skladovat v suchu a chladu, volně překryté folií, která zabrání jejich vysychání, například alobalem.
Další vánoční cukroví:
- Nejlepší vanilkové rohlíčky
- Linecké hned měkké
- Myslivecké knoflíky
- Podvodnice
- Mandlové hříbky
- Medovníkové kuličky
Rumové kuličky z piškotů
Suroviny
- 100 g dětské piškoty
- 120 g máslo
- 80 g moučkový cukr
- 60 g rozinky
- 3 lžíce mleté ořechy - vlašské
- 2 lžíce tmavé kakao - tmavé, holandského typu
- 3 lžíce rum - tuzemák
- ½ hrnek strouhaný kokos
Instrukce
- Nejprve namelte nebo rozdrťte piškoty, nastrouhejte ořechy. Rozinky nahrubo pokrájejte kolébkovým nožem.
- Do mísy vložte nastrouhané piškoty, ořechy, cukr, kakao a rozinky. Přilijte rum a přidejte povolené máslo. Vypracujte měkké těsto. Začněte vidličkou, pokračujte rukama.
- Na pečicí papír nebo prkénko nasypte kokos. Z těsta odebírejte stejně velké kousky a tvarujte mezi dlaněmi do tvaru kuliček o průměru cca 2,5 cm. Kuličku obalte ze všech stran v kokosu.
Poznámky
- Ze základní dávky receptu připravíte asi 35 rumových kuliček.
- Piškoty i ořechy nejraději melu na ručním mlýnku na strouhanku. Piškoty lze dále rozdrtit válečkem mezi přeloženým archem pečicího papíru.
- Chcete-li hezčí prezentaci kuliček, vložte je do malých papírových košíčků.
- Těsto na rumové kličky by mělo být měkčí a na povrchu lehce „mokré“. Nebude se tak drolit a při obalování se na něj hezky přichytí kokos.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu