• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Kondimenty

Rajčatová omáčka marinara

Dne: 24. 3. 2022 · Upraveno: 22. 8. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 38Sdílení

Máte rádi těstoviny a stále hledáte nějakou luxusní omáčku, která by byla rychlá a skvěle chutnala? Mám pro vás recept na rajčatovou omáčku marinara, která všechna vaše očekávání splní do puntíku!

Rajčatová omáčka marinara ozdobená zelenými lístky bazalky.
Obsah skrýt
➜ Co je marinara omáčka
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Užitečné tipy
Rajčatová omáčka marinara

➜ Co je marinara omáčka

Marinara je omáčka z rajčat, cibule, česneku a bylinek. Pochází z italské kuchyně, oblíbili si ji však i obyvatelé anglosaských zemí. Omáčka chutná výborně se špagetami nebo jiným typem těstovin, používá se jako základ pro přípravu dalších, zejména italských pokrmů.

Rajčatová marinara je snadná na přípravu a rychle hotová; na stole ji máte do 20 minut.

MŮJ TIP: K omáčce si připravte domácí nudle, jen je nakrájejte na širší pruhy (chutnají fantasticky!)

➜ Suroviny

Rajčatová omáčka suroviny včetně popisu.

Na domácí rajčatovou omáčku na špagety potřebujete:

  • Olivový olej
  • Cibule; oloupaná a nakrájená nadrobno
  • Česnek; stroužky česneku oloupané a utřené nebo prolisované
  • Rajčata; drcená z plechovky. Pokud byste chtěli použít čerstvá rajčata, je třeba je nejprve spařit a oloupat slupku.
  • Rajčatový protlak; nikoliv pyré! Protlak je zahuštěná rajčatová pasta s intenzivní chutí. Do marinara omáčky se protlak přidává pro zvýraznění chuti.
  • Oregano; sušené
  • Bazalka; čerstvé listy nasekané nahrubo
  • Krupicový cukr; pro chuťový kontrast (doporučuji nevynechávat!)
  • Sůl
  • Pepř; ideálně čerstvě namletý

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: V hrnci se silnějším dnem (používám litinový) rozehřejte při střední teplotě olivový olej. Vhoďte do něj nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zrůžovět. Trvá to asi pět minut, nezapomeňte míchat.

Smažení cibulky v hrnci, ve kterém je umístěná vařečka.

KROK 2: Přidejte utřený česnek, minutu míchejte, než se chuť česneku rozvine.

KROK 3: Nyní přichází na řadu rajčatový protlak. Zamíchejte ho do základu a restujte půl minuty, víc ne.

Přidání rajčatového protlaku k základu ze smažené cibulky.

KROK 4: Přidejte drcená rajčata z plechovky. Osolte, opepřete a vmíchejte cukr.

Ochucení rajčatové omáčky pepřem, solí a cukrem.

KROK 5: Omáčku vařte asi pět minut při nízké teplotě. Hrnec případně přikryjte poklicí, protože omáčka má sklony při bublání stříkat ven.

KROK 6: Nakonec přidejte sušené oregano a nasekané listy čerstvé bazalky. Stáhněte z plotny, víc už nevařte. Nechte chvíli odpočinout a omáčka je připravená k použití.

Přidání bylinek do rajčatové omáčky.

➜ Servírování

Základní použití italské omáčky marinara spočívá v jejím přelití přes uvařené špagety nebo jiné těstoviny. Milovníci masa přidají například kuřecí maso nakrájené na proužky, zprudka osmažené na pánvi. Nakonec pokrm posypte parmezánem a podávejte.

Omáčku jsem použila jako základ pro zapečené kuřecí s mozzarellou. Doporučuji jako rychlé jídlo, které chutná fantasticky!

TIP: Ozdobte těstoviny s omáčkou marinara lístkem čerstvé bazalky!

Rajčatová omáčka marinara.

➜ Užitečné tipy

  • Rajčata jsem dávala drcená, dobře poslouží i pokrájená rajčata z plechovky. Rajčata by měla být vždy bez slupky, která by v tomatové omáčce překážela.
  • Cukr v omáčce se může zdát zvláštní, já ale radím: nepodceňujte přidání malého množství cukru v rajčatové omáčce, postará se o zajímavý chuťový kontrast.
  • Nejenom na těstoviny, použijte marinaru jako základ – rajčatovou omáčku na pizzu! Před potřením ji nechte vychladit; příliš horká by mohla poškodit kynuté těsto, které se na pizzu používá.

Další chutné recepty:

  • Domácí kečup
  • Rajčatový salát
  • Jednoduchý šopský salát
  • Polévka z čerstvých rajčat
Rajčatová omáčka marinara recept.

Rajčatová omáčka marinara

Petra Kupská
Máte rádi těstoviny a stále hledáte nějakou luxusní omáčku, která by byla rychlá a skvěle chutnala? Mám pro vás recept na rajčatovou omáčku marinara, která všechna vaše očekávání splní do puntíku!
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 5 mins
Vaření / Pečení 15 mins
Čas celkem 20 mins
Chod Omáčka
Kuchyně Italská
Porce 4
Kalorie 135 kcal

Suroviny 

  • 30 ml olivový olej - asi 2 lžíce
  • 1 cibule
  • 3 stroužek česnek
  • 500 ml drcená rajčata - z plechovky
  • 50 g rajčatový protlak - asi 2-3 lžíce
  • 1 lžička oregano - sušené
  • 2 lžíce bazalka - čerstvé listy, nasekané
  • 1 lžíce krupicový cukr
  • 1 lžička sůl
  • ¼ lžička pepř - čerstvě mletý

Instrukce 

  • V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě olivový olej. Vhoďte do něj nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zrůžovět. Trvá to asi pět minut, nezapomeňte míchat.
  • Přidejte utřený česnek, minutu míchejte, než se chuť česneku rozvine.
  • Nyní přichází na řadu rajčatový protlak. Zamíchejte ho do základu a restujte půl minuty, víc ne.
  • Přidejte drcená rajčata z plechovky. Osolte, opepřete a vmíchejte cukr.
  • Omáčku vařte asi pět minut při nízké teplotě. Hrnec případně přikryjte poklicí, protože omáčka má sklony při bublání stříkat ven.
  • Nakonec přidejte sušené oregano a nasekané listy čerstvé bazalky. Stáhněte z plotny, víc už nevařte. Nechte chvíli odpočinout a omáčka je připravená k použití.

Poznámky

  • Vystačí asi na 4 porce (550 ml celkem).
  • SERVÍROVÁNÍ: Základní použití italské omáčky marinara spočívá v jejím přelití přes uvařené špagety nebo jiné těstoviny. Milovníci masa přidají například kuřecí maso nakrájené na proužky, zprudka osmažené na pánvi. Nakonec pokrm posypte parmezánem a podávejte.
  • Rajčata jsem dávala drcená, dobře poslouží i pokrájená rajčata z plechovky. Rajčata by měla být vždy bez slupky, která by v tomatové omáčce překážela.
  • Rajčatovou omáčku marinara lze také použít jako základ na pizzu.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 135kcalSacharidy: 17gBílkoviny: 3gTuky: 7g

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Recepty s rajčaty
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 38Sdílení

Další recepty:

  • Pikantní americké okurky
  • Domácí zavařované okurky
  • Domácí tatarka
  • Vychytaný recept na domácí utopence

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT