Máte rádi těstoviny a stále hledáte nějakou luxusní omáčku, která by byla rychlá a skvěle chutnala? Mám pro vás recept na rajčatovou omáčku marinara, která všechna vaše očekávání splní do puntíku!

➜ Co je marinara omáčka
Marinara je omáčka z rajčat, cibule, česneku a bylinek. Pochází z italské kuchyně, oblíbili si ji však i obyvatelé anglosaských zemí. Omáčka chutná výborně se špagetami nebo jiným typem těstovin, používá se jako základ pro přípravu dalších, zejména italských pokrmů.
Rajčatová marinara je snadná na přípravu a rychle hotová; na stole ji máte do 20 minut.
MŮJ TIP: K omáčce si připravte domácí nudle, jen je nakrájejte na širší pruhy (chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny

Na domácí rajčatovou omáčku na špagety potřebujete:
- Olivový olej
- Cibule; oloupaná a nakrájená nadrobno
- Česnek; stroužky česneku oloupané a utřené nebo prolisované
- Rajčata; drcená z plechovky. Pokud byste chtěli použít čerstvá rajčata, je třeba je nejprve spařit a oloupat slupku.
- Rajčatový protlak; nikoliv pyré! Protlak je zahuštěná rajčatová pasta s intenzivní chutí. Do marinara omáčky se protlak přidává pro zvýraznění chuti.
- Oregano; sušené
- Bazalka; čerstvé listy nasekané nahrubo
- Krupicový cukr; pro chuťový kontrast (doporučuji nevynechávat!)
- Sůl
- Pepř; ideálně čerstvě namletý
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: V hrnci se silnějším dnem (používám litinový) rozehřejte při střední teplotě olivový olej. Vhoďte do něj nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zrůžovět. Trvá to asi pět minut, nezapomeňte míchat.

KROK 2: Přidejte utřený česnek, minutu míchejte, než se chuť česneku rozvine.
KROK 3: Nyní přichází na řadu rajčatový protlak. Zamíchejte ho do základu a restujte půl minuty, víc ne.

KROK 4: Přidejte drcená rajčata z plechovky. Osolte, opepřete a vmíchejte cukr.

KROK 5: Omáčku vařte asi pět minut při nízké teplotě. Hrnec případně přikryjte poklicí, protože omáčka má sklony při bublání stříkat ven.
KROK 6: Nakonec přidejte sušené oregano a nasekané listy čerstvé bazalky. Stáhněte z plotny, víc už nevařte. Nechte chvíli odpočinout a omáčka je připravená k použití.

➜ Servírování
Základní použití italské omáčky marinara spočívá v jejím přelití přes uvařené špagety nebo jiné těstoviny. Milovníci masa přidají například kuřecí maso nakrájené na proužky, zprudka osmažené na pánvi. Nakonec pokrm posypte parmezánem a podávejte.
Omáčku jsem použila jako základ pro zapečené kuřecí s mozzarellou. Doporučuji jako rychlé jídlo, které chutná fantasticky!
TIP: Ozdobte těstoviny s omáčkou marinara lístkem čerstvé bazalky!

➜ Užitečné tipy
- Rajčata jsem dávala drcená, dobře poslouží i pokrájená rajčata z plechovky. Rajčata by měla být vždy bez slupky, která by v tomatové omáčce překážela.
- Cukr v omáčce se může zdát zvláštní, já ale radím: nepodceňujte přidání malého množství cukru v rajčatové omáčce, postará se o zajímavý chuťový kontrast.
- Nejenom na těstoviny, použijte marinaru jako základ – rajčatovou omáčku na pizzu! Před potřením ji nechte vychladit; příliš horká by mohla poškodit kynuté těsto, které se na pizzu používá.
Další chutné recepty:

Rajčatová omáčka marinara
Suroviny
- 30 ml olivový olej - asi 2 lžíce
- 1 cibule
- 3 stroužek česnek
- 500 ml drcená rajčata - z plechovky
- 50 g rajčatový protlak - asi 2-3 lžíce
- 1 lžička oregano - sušené
- 2 lžíce bazalka - čerstvé listy, nasekané
- 1 lžíce krupicový cukr
- 1 lžička sůl
- ¼ lžička pepř - čerstvě mletý
Instrukce
- V hrnci se silnějším dnem rozehřejte při střední teplotě olivový olej. Vhoďte do něj nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zrůžovět. Trvá to asi pět minut, nezapomeňte míchat.
- Přidejte utřený česnek, minutu míchejte, než se chuť česneku rozvine.
- Nyní přichází na řadu rajčatový protlak. Zamíchejte ho do základu a restujte půl minuty, víc ne.
- Přidejte drcená rajčata z plechovky. Osolte, opepřete a vmíchejte cukr.
- Omáčku vařte asi pět minut při nízké teplotě. Hrnec případně přikryjte poklicí, protože omáčka má sklony při bublání stříkat ven.
- Nakonec přidejte sušené oregano a nasekané listy čerstvé bazalky. Stáhněte z plotny, víc už nevařte. Nechte chvíli odpočinout a omáčka je připravená k použití.
Poznámky
- Vystačí asi na 4 porce (550 ml celkem).
- SERVÍROVÁNÍ: Základní použití italské omáčky marinara spočívá v jejím přelití přes uvařené špagety nebo jiné těstoviny. Milovníci masa přidají například kuřecí maso nakrájené na proužky, zprudka osmažené na pánvi. Nakonec pokrm posypte parmezánem a podávejte.
- Rajčata jsem dávala drcená, dobře poslouží i pokrájená rajčata z plechovky. Rajčata by měla být vždy bez slupky, která by v tomatové omáčce překážela.
- Rajčatovou omáčku marinara lze také použít jako základ na pizzu.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
Prostor pro vaši zpětnou vazbu