Ořechy slepované máslovým krémem patří mezi tradiční vánoční cukroví. Mám pro vás jednoduchý recept ze sbírky babiččiných ručně psaných receptů. Těsto stačí namačkat do formiček, upéct, naplnit ořechovou nádivkou a nechat nějakou dobu odležet. Na Vánoce budou plněné ořechy ozdobou svátečního stolu!

Toto cukroví připravuji z vlašských ořechů, které mají úžasnou intenzivní chuť a vůni. Vlašáky můžete beztrestně vyměnit za mleté blanšírované mandle (bez slupky), nebo lískové oříšky.
MŮJ TIP: Máte rádi ořechové cukroví? Zkuste tyhle vanilkové rohlíčky (jsou jednoduché a chutnají fantasticky!)
➜ Suroviny
Na plněné ořechy potřebujete:
TĚSTO:

- Hladká mouka
- Moučkový cukr
- Máslo
- Vlašské ořechy; případně blanšírované mandle nebo lískové ořechy
- Kakao; tmavé, holandského typu
KRÉM DO OŘECHŮ:

- Máslo; změklé při pokojové teplotě
- Moučkový cukr
- Rum
- Vlašské ořechy
Dále potřebujete trochu másla a hladké mouky na vymazání formiček, pakliže používáte běžné plechové formičky.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup s fotkami
KROK 1: Nejprve namelte vlašské ořechy. Ty poté vložte do mísy, přidejte mouku, cukr moučku, kakao a nasekané máslo.

KROK 2: Zpracujte v hladké těsto, to zabalte do potravinářské folie nebo mikrotenového sáčku a nechte v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.

KROK 3: Mezitím si připravte formičky: Každou vymažte máslem nebo jiným tukem a vysypte hladkou moukou. Přebývající mouku vyklepněte.
KROK 4: Ořechové těsto vyndejte z lednice a nechte na kuchyňské lince asi 15 minut povolit. Odebírejte stejně velké kousky, každý vmáčkněte do připravené formičky. Palcem mírně stiskněte střed těsta, abyste zde vytvořili prohlubeň. Sem poté přijde náplň.

KROK 5: Naplněné formičky narovnejte na plech a pečte je v troubě při teplotě 170 °C po dobu 10 minut.
KROK 6: Upečené cukroví nechte téměř vychladnout, a poté je opatrně vyklepněte.
KROK 7: Připravte si krém na plnění ořechů: Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem, přidejte jemně mleté ořechy a rum.

KROK 8: Hotovým krémem naplňte ořechy. Stačí vám kulatý nůž nebo dvě lžičky. Chcete-li mít ořechy ozdobně naplněné, vložte krém do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a krém do ořechů nastříkejte tak, aby po obvodu vznikly elegantní vlnky. Nakonec přiklopte část s náplní druhým ořechem.

➜ Formičky na ořechy
Pro pečení plněných ořechů potřebujete formičky, které jsou speciálně určené pro tento druh cukroví. Formičky se dají koupit v kuchyňských potřebách nebo na internetu. Sama mám tyhle PLECHOVÉ FORMIČKY od české firmy Tescoma.
Další variantou jsou SILIKONOVÉ FORMIČKY. Jedná se silikonový plát s tvarovanými prohlubněmi ve tvaru ořechů.

TIP: Máte nadbytek vlašáků? Upečte si kynutý závin s ořechovou náplní!
➜ Skladování
Plněné ořechy potřebují kolem dvou týdnů, než změknou.
Po naplnění je uložte do pevné papírové krabice s víkem, jejíž dno jste vyložili alobalem. Na alobal položte ubrousek, pomocí ubrousků vyložte i strany krabice. Ořechy vyskládejte do krabice, nakonec je přikryjte ubrouskem a krabici uzavřete víkem.
Ořechy skladujte v chladu a suchu, například ve špajzce, případně v horní části lednice. Nemusíte tak mít strach o trvanlivost krému, naplněné ořechy bez problémů vydrží do Vánoc.

➜ Šikovné tipy
- Chcete-li mít tmavé ořechy, přidejte o půl lžíce kakaa navíc.
- A naopak, upřednostňujete-li světlé ořechy, můžete připravit tmavý, barevně kontrastní krém na plnění ořechů – v tomto případě do krému přidejte lžíci tmavého kakaa. Do těsta žádné kakao nedávejte.
- Ořechy si na pečení vždy melu čerstvé, používám na to běžný RUČNÍ MLÝNEK na strouhanku.
Další vánoční cukroví:
- Linecké cukroví – hned měkké
- Nadýchané kokosky
- Myslivecké knoflíky
- Vosí hnízda
Více receptů najdete v kategorii Vánoce

Nejlepší plněné ořechy
Suroviny
Těsto:
- 160 g hladká mouka
- 60 g moučkový cukr
- 110 g máslo
- 50 g vlašské ořechy
- ½ lžíce tmavé kakao - holandského typu
Krém na plnění:
- 100 g máslo - změklé
- 80 g moučkový cukr
- 2 lžíce rum
- 40 g vlašské ořechy
Dále potřebujete:
- trochu másla a mouky - na vymazání formiček
Instrukce
- Nejprve namelte vlašské ořechy. Ty poté vložte do mísy, přidejte mouku, cukr moučku, kakao a nasekané máslo.
- Zpracujte v hladké těsto, to zabalte do potravinářské folie nebo mikrotenového sáčku a nechte v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.
- Mezitím si připravte formičky: Každou vymažte máslem nebo jiným tukem a vysypte hladkou moukou. Přebývající mouku vyklepněte.
- Ořechové těsto vyndejte z lednice a nechte na kuchyňské lince asi 15 minut povolit. Odebírejte stejně velké kousky, každý vmáčkněte do připravené formičky. Palcem mírně stiskněte střed těsta, abyste zde vytvořili prohlubeň. Sem poté přijde náplň.
- Naplněné formičky narovnejte na plech a pečte je v troubě při teplotě 170 °C po dobu 10 minut.
- Upečené cukroví nechte téměř vychladnout, a poté je opatrně vyklepněte.
- Připravte si krém na plnění ořechů: Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem, přidejte jemně mleté ořechy a rum.
- Hotovým krémem naplňte ořechy. Stačí vám kulatý nůž nebo dvě lžičky. Chcete-li mít ořechy ozdobně naplněné, vložte krém do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a krém do ořechů nastříkejte tak, aby po obvodu vznikly elegantní vlnky. Nakonec přiklopte část s náplní druhým ořechem.
Poznámky
- Z těsta podle základní dávky dostanete asi 35 naplněných ořechů.
- Ořechy pečte asi 2 týdny před Vánoci, aby cukroví stihlo změknout.
- Skladujte v chladu a suchu v pevné papírové krabici vyložené alobalem a ubrousky.
Nutriční hodnoty
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Zuzana
Dobrý den,
co se prosím stane, když dám místo moučkového cukru do krému krupici? (tedy cukr krupicový 😀 ne krupici) Musím opravdu jít a koupit moučkový? Moc děkuji!
Petra Kupská
Zuzko, klidně dejte do krému krupicový cukr. Jediné, co se může stát, že se zcela nerozpustí a občas vám může mezi zuby křupnout, což nutně nemusí být na škodu 🙂 Ať se ořechy podaří!
Alena Česáková
ingredience na krém sou nedostačující,pokud chcete mít ořechy poctivě naplněné!
Petra Kupská
Aleno, děkuji za komentář. Mně krém vystačil, ale je pravda, že jsem neměla v ořeších velké prolákliny, a tudíž hodně místa na krém. Upravila jsem tedy recept tak, že jsem jej navýšila asi o 20 %. Pak bude, věřím, krému dostatečně. Krásné Vánoce přeji!