• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Vánoce

Nejlepší plněné ořechy

Dne: 12. 11. 2021 · Upraveno: 13. 12. 2022 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 160Sdílení

Ořechy slepované máslovým krémem patří mezi tradiční vánoční cukroví. Mám pro vás jednoduchý recept ze sbírky babiččiných ručně psaných receptů. Těsto stačí namačkat do formiček, upéct, naplnit ořechovou nádivkou a nechat nějakou dobu odležet. Na Vánoce budou plněné ořechy ozdobou svátečního stolu!

Slepované ořechy, vánoční cukroví.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
➜ Postup s fotkami
➜ Formičky na ořechy
➜ Skladování
➜ Šikovné tipy
Nejlepší plněné ořechy

Toto cukroví připravuji z vlašských ořechů, které mají úžasnou intenzivní chuť a vůni. Vlašáky můžete beztrestně vyměnit za mleté blanšírované mandle (bez slupky), nebo lískové oříšky.

MŮJ TIP: Máte rádi ořechové cukroví? Zkuste tyhle vanilkové rohlíčky (jsou jednoduché a chutnají fantasticky!)

➜ Suroviny

Na plněné ořechy potřebujete:

TĚSTO:

Suroviny na plněné vánoční ořechy.
  • Hladká mouka
  • Moučkový cukr
  • Máslo
  • Vlašské ořechy; případně blanšírované mandle nebo lískové ořechy
  • Kakao; tmavé, holandského typu

KRÉM DO OŘECHŮ:

Krém na plnění ořechů - suroviny.
  • Máslo; změklé při pokojové teplotě
  • Moučkový cukr
  • Rum
  • Vlašské ořechy

Dále potřebujete trochu másla a hladké mouky na vymazání formiček, pakliže používáte běžné plechové formičky.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

➜ Postup s fotkami

KROK 1: Nejprve namelte vlašské ořechy. Ty poté vložte do mísy, přidejte mouku, cukr moučku, kakao a nasekané máslo.

Příprava těsta na plněné ořechy.

KROK 2: Zpracujte v hladké těsto, to zabalte do potravinářské folie nebo mikrotenového sáčku a nechte v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.

Těsto na plněné ořechy - cukroví.

KROK 3: Mezitím si připravte formičky: Každou vymažte máslem nebo jiným tukem a vysypte hladkou moukou. Přebývající mouku vyklepněte.

KROK 4: Ořechové těsto vyndejte z lednice a nechte na kuchyňské lince asi 15 minut povolit. Odebírejte stejně velké kousky, každý vmáčkněte do připravené formičky. Palcem mírně stiskněte střed těsta, abyste zde vytvořili prohlubeň. Sem poté přijde náplň.

Plnění formiček těstem na ořechy.

KROK 5: Naplněné formičky narovnejte na plech a pečte je v troubě při teplotě 170 °C po dobu 10 minut.

KROK 6: Upečené cukroví nechte téměř vychladnout, a poté je opatrně vyklepněte.

KROK 7: Připravte si krém na plnění ořechů: Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem, přidejte jemně mleté ořechy a rum.

Příprava krému na plnění ořechů.

KROK 8: Hotovým krémem naplňte ořechy. Stačí vám kulatý nůž nebo dvě lžičky. Chcete-li mít ořechy ozdobně naplněné, vložte krém do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a krém do ořechů nastříkejte tak, aby po obvodu vznikly elegantní vlnky. Nakonec přiklopte část s náplní druhým ořechem.

Plnění vánočních ořechů.

➜ Formičky na ořechy

Pro pečení plněných ořechů potřebujete formičky, které jsou speciálně určené pro tento druh cukroví. Formičky se dají koupit v kuchyňských potřebách nebo na internetu. Sama mám tyhle PLECHOVÉ FORMIČKY od české firmy Tescoma.

Další variantou jsou SILIKONOVÉ FORMIČKY. Jedná se silikonový plát s tvarovanými prohlubněmi ve tvaru ořechů.

Formičky na ořechy.

➜ Skladování

Plněné ořechy potřebují kolem dvou týdnů, než změknou.

Po naplnění je uložte do pevné papírové krabice s víkem, jejíž dno jste vyložili alobalem. Na alobal položte ubrousek, pomocí ubrousků vyložte i strany krabice. Ořechy vyskládejte do krabice, nakonec je přikryjte ubrouskem a krabici uzavřete víkem.

Ořechy skladujte v chladu a suchu, například ve špajzce, případně v horní části lednice. Nemusíte tak mít strach o trvanlivost krému, naplněné ořechy bez problémů vydrží do Vánoc.

Plněné ořechy recept.

➜ Šikovné tipy

  • Chcete-li mít tmavé ořechy, přidejte o půl lžíce kakaa navíc.
  • A naopak, upřednostňujete-li světlé ořechy, můžete připravit tmavý, barevně kontrastní krém na plnění ořechů – v tomto případě do krému přidejte lžíci tmavého kakaa. Do těsta žádné kakao nedávejte.
  • Ořechy si na pečení vždy melu čerstvé, používám na to běžný RUČNÍ MLÝNEK na strouhanku.

Další vánoční cukroví:

  • Linecké cukroví – hned měkké
  • Nadýchané kokosky
  • Myslivecké knoflíky
  • Vosí hnízda

Více receptů najdete v kategorii Vánoce

Plněné ořechy recept.

Nejlepší plněné ořechy

Petra Kupská
Ořechy slepované máslovým krémem patří mezi tradiční vánoční cukroví. Mám pro vás jednoduchý recept ze sbírky babiččiných ručně psaných receptů. Těsto stačí namačkat do formiček, upéct, naplnit ořechovou nádivkou a nechat nějakou dobu odležet.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 10 mins
Odležení těsta 2 hrs
Čas celkem 2 hrs 30 mins
Chod Cukroví
Kuchyně Česká
Porce 35 ořechů
Kalorie 185 kcal

Suroviny 

Těsto:

  • 160 g hladká mouka
  • 60 g moučkový cukr
  • 110 g máslo
  • 50 g vlašské ořechy
  • ½ lžíce tmavé kakao - holandského typu

Krém na plnění:

  • 100 g máslo - změklé
  • 80 g moučkový cukr
  • 2 lžíce rum
  • 40 g vlašské ořechy

Dále potřebujete:

  • trochu másla a mouky - na vymazání formiček

Instrukce 

  • Nejprve namelte vlašské ořechy. Ty poté vložte do mísy, přidejte mouku, cukr moučku, kakao a nasekané máslo.
  • Zpracujte v hladké těsto, to zabalte do potravinářské folie nebo mikrotenového sáčku a nechte v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.
  • Mezitím si připravte formičky: Každou vymažte máslem nebo jiným tukem a vysypte hladkou moukou. Přebývající mouku vyklepněte.
  • Ořechové těsto vyndejte z lednice a nechte na kuchyňské lince asi 15 minut povolit. Odebírejte stejně velké kousky, každý vmáčkněte do připravené formičky. Palcem mírně stiskněte střed těsta, abyste zde vytvořili prohlubeň. Sem poté přijde náplň.
  • Naplněné formičky narovnejte na plech a pečte je v troubě při teplotě 170 °C po dobu 10 minut.
  • Upečené cukroví nechte téměř vychladnout, a poté je opatrně vyklepněte.
  • Připravte si krém na plnění ořechů: Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem, přidejte jemně mleté ořechy a rum.
  • Hotovým krémem naplňte ořechy. Stačí vám kulatý nůž nebo dvě lžičky. Chcete-li mít ořechy ozdobně naplněné, vložte krém do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a krém do ořechů nastříkejte tak, aby po obvodu vznikly elegantní vlnky. Nakonec přiklopte část s náplní druhým ořechem.

Poznámky

  • Z těsta podle základní dávky dostanete asi 35 naplněných ořechů.
  • Ořechy pečte asi 2 týdny před Vánoci, aby cukroví stihlo změknout.
  • Skladujte v chladu a suchu v pevné papírové krabici vyložené alobalem a ubrousky.

Nutriční hodnoty

Kalorie: 185kcal

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Vánoce
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 160Sdílení

Další recepty:

  • Krkonošský hubník
  • Vánoční perníčky
  • Masarykovo cukroví
  • Domácí svařené víno

Reader Interactions

Comments

  1. Zuzana

    20 prosince, 2022 at 7:05 pm

    Dobrý den,
    co se prosím stane, když dám místo moučkového cukru do krému krupici? (tedy cukr krupicový 😀 ne krupici) Musím opravdu jít a koupit moučkový? Moc děkuji!

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      24 prosince, 2022 at 5:15 pm

      Zuzko, klidně dejte do krému krupicový cukr. Jediné, co se může stát, že se zcela nerozpustí a občas vám může mezi zuby křupnout, což nutně nemusí být na škodu 🙂 Ať se ořechy podaří!

      Odpovědět
  2. Alena Česáková

    11 prosince, 2022 at 11:46 am

    ingredience na krém sou nedostačující,pokud chcete mít ořechy poctivě naplněné!

    Odpovědět
    • Petra Kupská

      13 prosince, 2022 at 10:32 pm

      Aleno, děkuji za komentář. Mně krém vystačil, ale je pravda, že jsem neměla v ořeších velké prolákliny, a tudíž hodně místa na krém. Upravila jsem tedy recept tak, že jsem jej navýšila asi o 20 %. Pak bude, věřím, krému dostatečně. Krásné Vánoce přeji!

      Odpovědět

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • České Honzovy buchty

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT