Mám pro vás recept na domácí perníkové koření, které se báječně hodí do pečených perníků. Výborně chutná a při pečení provoní celou kuchyni. A složení? Moje směs obsahuje skořici, anýz, nové koření, hřebíček a čerstvě nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru.
Koho by napadlo, že si někdy budu připravovat domácí perníkové koření! Vždy jsem sáhla po hotové směsi, smíchané navíc s práškem do pečiva.
Jenže. Už nějakou dobu píšu české recepty v angličtině, a moji čtenáři z USA po mně chtějí recept na poctivý český perník. Problém je, že v Americe žádnou hotovou perníkovou směs podobné té naší nemají. Nezbylo mi tedy než si koření do perníku připravit vlastní, domácí. A víte co? Vůbec toho nelituji!
MŮJ TIP: Zkuste tenhle perník z cukety, chutná fantasticky!
➜ Suroviny
K přípravě domácího perníkového koření potřebujete:
- Anýz; semínka
- Nové koření; celé kuličky
- Skořice; použila jsem již mletou
- Hřebíček; celý. Přečtěte si, jak ručně rozdrtit hřebíček (bez použití hmoždíře).
- Citronová a pomerančová kůra; čerstvě nastrouhaná
Koření podle tohoto receptu jsem použila k upečení perníku litého na plech.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
➜ Postup
- Anýz, nové koření a hřebíček vložte do elektrického mlýnku na kávu a umelte.
- Směs prosejte přes sítko.
- Citron a pomeranč pořádně očistěte kartáčkem pod horkou vodou. Kůru nastrouhejte na struhadle.
- Prosetou směs, kůru z citrusů a mletou skořici promíchejte.
- Perníkové koření je připravené k okamžitému použití.
➜ Užitečné tipy
- Protože tato směs obsahuje čerstvou kůru z citrusů, je třeba ji hned použít, nikoliv uschovávat na pozdější použití.
- Další koření, které můžete přidat, je například badyán, fenykl nebo kardamon.
- Přírodní koření nejenže ovoní pečivo, dobře také působí na náš organismus. Podporuje trávení, čistí, posiluje imunitu.
➜ Jak umlet perníkové koření?
Na mletí koření používám elektrický mlýnek na kávu. Mlýnek mám určený k mletí koření a máku. Vždy po použití jej pořádně vyčistím, aby v něm nezůstávaly zbytky a pachy.
Koření lze také utlouct v hmoždíři, nebo umlít v ručním mlýnku na koření.
Vždy se snažte, aby výsledná kořenicí směs byla co nejjemnější. Proto ji ještě přesívám přes hrubší sítko.
Další sladké recepty:
Domácí perníkové koření
Suroviny
- 2 kuličky nové koření
- 1 lžička anýz - semínka
- 3 ks hřebíček - celý
- 1 lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
- 1 lžička pomerančová kůra - čerstvě nastrouhaná
- 1 lžička skořice - mletá
Instrukce
- Anýz, nové koření a hřebíček vložte do elektrického mlýnku na kávu a umelte.
- Směs prosejte přes sítko.
- Citron a pomeranč pořádně očistěte kartáčkem pod horkou vodou. Kůru nastrouhejte na struhadle.
- Prosetou směs, kůru z citrusů a mletou skořici promíchejte.
- Perníkové koření je připravené k okamžitému použití.
Poznámky
- Množství perníkového koření podle receptu vystačí zhruba na 400 g mouky.
- Protože tato směs obsahuje čerstvou kůru z citrusů, je třeba ji hned použít, nikoliv uschovávat na pozdější použití.
- Další koření, které můžete přidat, je například badyán, fenykl nebo kardamon – experimentujte a vylaďte si svoji vlastní perníkovou kořenicí směs!
- Koření můžete umlet v elektrickém mlýnku, v ručním mlýnku na koření, nebo utlouct v hmoždíři. Směs vždy doporučuji přesít přes hrubší sítko, aby neobsahovala pevné složky (zbytky koření).
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu