Mám pro vás babiččin recept na ten nejvláčnější, nadýchaný perník na plech, jaký si dokážete představit! Voní po domácím perníkovém koření a je rychle hotový. Stačí těsto vylít na plech, ozdobit mřížkou z marmelády, dát péct a do hodinky už můžete servírovat.
K přípravě tohoto moučníku jsem použila čerstvě mleté koření, vřele doporučuji. Pokud nemáte, sáhněte po kypřicím prášku do perníku, který se dá běžně koupit v obchodě.
MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tuhle rychlou hrnkovou bublaninu (chutná fantasticky!)
➜ Suroviny
Na litý perník na plech potřebujeme:
- Hladká mouka
- Vejce; vyndejte je asi půl až hodinu před pečením a nechte je ohřát na pokojovou teplotu
- Krupicový cukr
- Domácí perníkové koření; anýz, hřebíček, nové koření, skořice, citronová a pomerančová kůra. Přečtěte si, jak ručně nadrtit hřebíček (bez použití hmoždíře).
- Prášek do pečiva
- Olej; slunečnicový nebo řepkový
- Mléko; ideálně vlažné
- Kakao; tmavé, holandského typu
Na šikmou mřížku si připravte marmeládu, klidně nějakou pikantnější (např. rybízovou).
Dále si vezměte k ruce trochu tuku a lžíci mouky na vysypání plechu. Také cukrářský nebo jiný pevný plastový sáček, kterým nastříkáte marmeládovou mřížku přes perníkové těsto vylité na plechu.
✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
? Postup s fotkami
KROK 1: Nejprve si připravte domácí perníkové koření. Stačí umlet na mlýnku hřebíček, anýz, nové koření. Směs prosejte přes hrubé sítko a přidejte mletou skořici a čerstvě nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru.
KROK 2: Pečicí plech vymažte tukem (osvědčilo se mi klasické máslo) a vysypte hladkou nebo polohrubou moukou; stačí jedna lžíce.
KROK 3: Vejce vyšlehejte ručním elektrickým mixérem s krupicovým cukrem do pěny. Mějte trpělivost, zabere to klidně pět minut.
➤ TIP: Vejce, které vyndáte tak půl hodinky až hodinu předem z lednice a necháte je ohřát na pokojovou teplotu, půjdou vyšlehat mnohem lépe!
KROK 4: V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem.
KROK 5: K vyšlehaným vejcím přidávejte postupně mouku, mléko a olej. Pomalu šlehejte elektrickým mixérem. Nakonec zašlehejte perníkové koření.
KROK 6: Perníkové těsto vylijte na připravený plech a stěrkou zarovnejte povrch.
KROK 7: V rendlíku ohřejte marmeládu, aby byla teplá, nikoliv však horká. Pokud je hustá, přidejte lžíci dvě vody a umíchejte v polotekutou směs. Takto připravenou marmeládovou směsí naplňte cukrářský sáček s ustřihnutou špičkou (asi půl cm). Pomocí sáčku udělejte přes povrch těsta šikmou mřížku.
KROK 8: Litý perník pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut. Pekla jsem bez horkovzdušného ohřevu.
➜ Servírování
Perník nechte zcela vychladnout a pak jej nakrájejte na kostky o vel. zhruba 7x7 cm. Podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje.
Perník podle tohoto receptu je krásně vláčný a nadýchaný i na druhý den.
➤ Perník jsem pekla na plechu o rozměru 30x35 cm. Klidně použijte plech o 2-3 cm větší, výsledný perník nebude tak vysoký, pouze budete možná potřebovat víc marmelády na mřížku.
➜ Šikovné tipy
- Perník na plechu docela naběhne, ale marmeládová mřížka těsto stlačí, a na povrchu tak vznikne hezký plastický efekt.
- Marmeláda dodá perníku výborný chuťový šmrnc. Použijte nějakou chuťově výraznější marmeládu. Já jsem smíchala švestková povidla s rybízovým džemem.
- Ohřátá marmeláda půjde lépe nastříkat. Pokud je příliš tuhá, nařeďte ji při ohřívání trochou vody. Dobře rozmíchejte na hladkou směs bez cucků.
Další sladké recepty:
Domácí litý perník na plech
Suroviny
Těsto:
- 2 ks vejce - pokojové teploty
- 250 g krupicový cukr
- 400 g hladká mouka
- 1 ks prášek do pečiva
- 2 lžíce tmavé kakao - tmavé
- 1 a ½ lžíce domácí perníkové koření
- 120 ml olej - slunečnicový nebo řepkový
- 350 ml mléko
- 300 g marmeláda - např. rybízová, švestková povidla, nebo směs marmelád
Domácí perníkové koření:
- 3 ks hřebíček
- 1 lžička anýz
- 2 kuličky nové koření
- 1 lžička skořice - mletá
- 1 lžička pomerančová kůra - čerstvě nastrouhaná
- 1 lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
Dále potřebujete:
- 1 lžíce tuk - na vymazání plechu
- 1 lžíce polohrubá mouka - na vysypání plechu
Instrukce
- Nejprve si připravte domácí perníkové koření: V ručním nebo elektrickém mlýnku umelte hřebíček, anýz a nové koření. Směs prosejte přes hrubé sítko a přidejte mletou skořici a čerstvě nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru.
- Pečicí plech vymažte tukem (osvědčilo se mi klasické máslo) a vysypte hladkou nebo polohrubou moukou; stačí jedna lžíce.
- Vejce vyšlehejte ručním elektrickým mixérem s krupicovým cukrem do pěny. Mějte trpělivost, zabere to klidně pět minut.
- V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem.
- K vyšlehaným vejcím přidávejte postupně mouku, mléko a olej. Pomalu šlehejte elektrickým mixérem. Nakonec zašlehejte perníkové koření.
- Perníkové těsto vylijte na připravený plech a stěrkou zarovnejte povrch.
- V rendlíku ohřejte marmeládu, aby byla teplá, nikoliv však horká. Pokud je hustá, přidejte lžíci dvě vody a umíchejte v polotekutou směs. Takto připravenou marmeládovou směsí naplňte cukrářský sáček s ustřihnutou špičkou (asi půl cm). Pomocí sáčku udělejte přes povrch těsta šikmou mřížku.
- Litý perník pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut. Pekla jsem bez horkovzdušného ohřevu.
Poznámky
- Perník jsem pekla na plechu o rozměru 30x35 cm. Klidně použijte plech o 2-3 cm větší, výsledný perník nebude tak vysoký, pouze budete možná potřebovat víc marmelády na mřížku.
- SERVÍROVÁNÍ: Perník nechte zcela vychladnout a pak jej nakrájejte na kostky o vel. zhruba 7x7 cm. Podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje.
- Perník na plechu docela naběhne, ale marmeládová mřížka těsto stlačí, a na povrchu tak vznikne hezký plastický efekt.
- Marmeláda dodá perníku výborný chuťový šmrnc. Použijte nějakou chuťově výraznější marmeládu. Já jsem smíchala švestková povidla s rybízovým džemem.
- Ohřátá marmeláda půjde lépe nastříkat. Pokud je příliš tuhá, nařeďte ji při ohřívání trochou vody. Dobře rozmíchejte na hladkou směs bez cucků.
Orientační hodnoty na 1 porci
O nutričních hodnotách
Prostor pro vaši zpětnou vazbu