• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Klasické recepty
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
    • Facebook
    • Pinterest
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Recepty
  • O mně
  • Newsletter
×

Domů » Sladké pečivo

Domácí perník na plech

Dne: 29. 10. 2021 · Upraveno: 14. 1. 2023 · Autor: Petra Kupská

K receptu
  • 39Sdílení

Mám pro vás babiččin recept na ten nejvláčnější, nadýchaný perník na plech, jaký si dokážete představit! Voní po domácím perníkovém koření a je rychle hotový. Stačí těsto vylít na plech, ozdobit mřížkou z marmelády, dát péct a do hodinky už můžete servírovat.

Řezy domácí perník na plech s marmeládou.
Obsah skrýt
➜ Suroviny
? Postup s fotkami
➜ Servírování
➜ Šikovné tipy
Domácí litý perník na plech

K přípravě tohoto moučníku jsem použila čerstvě mleté koření, vřele doporučuji. Pokud nemáte, sáhněte po kypřicím prášku do perníku, který se dá běžně koupit v obchodě.

MŮJ TIP: Vyzkoušejte také tuhle rychlou hrnkovou bublaninu (chutná fantasticky!)

➜ Suroviny

Suroviny perník na plech.

Na litý perník na plech potřebujeme:

  • Hladká mouka
  • Vejce; vyndejte je asi půl až hodinu před pečením a nechte je ohřát na pokojovou teplotu
  • Krupicový cukr
  • Domácí perníkové koření; anýz, hřebíček, nové koření, skořice, citronová a pomerančová kůra. Přečtěte si, jak ručně nadrtit hřebíček (bez použití hmoždíře).
  • Prášek do pečiva
  • Olej; slunečnicový nebo řepkový
  • Mléko; ideálně vlažné
  • Kakao; tmavé, holandského typu

Na šikmou mřížku si připravte marmeládu, klidně nějakou pikantnější (např. rybízovou).

Dále si vezměte k ruce trochu tuku a lžíci mouky na vysypání plechu. Také cukrářský nebo jiný pevný plastový sáček, kterým nastříkáte marmeládovou mřížku přes perníkové těsto vylité na plechu.

✅ Přesné množství ingrediencí najdete na konci článku v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Lití perníkového těsta na plech.

? Postup s fotkami

KROK 1: Nejprve si připravte domácí perníkové koření. Stačí umlet na mlýnku hřebíček, anýz, nové koření. Směs prosejte přes hrubé sítko a přidejte mletou skořici a čerstvě nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru.

Domácí koření do perníku.

KROK 2: Pečicí plech vymažte tukem (osvědčilo se mi klasické máslo) a vysypte hladkou nebo polohrubou moukou; stačí jedna lžíce.

KROK 3: Vejce vyšlehejte ručním elektrickým mixérem s krupicovým cukrem do pěny. Mějte trpělivost, zabere to klidně pět minut.

➤ TIP: Vejce, které vyndáte tak půl hodinky až hodinu předem z lednice a necháte je ohřát na pokojovou teplotu, půjdou vyšlehat mnohem lépe!

KROK 4: V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem.

KROK 5: K vyšlehaným vejcím přidávejte postupně mouku, mléko a olej. Pomalu šlehejte elektrickým mixérem. Nakonec zašlehejte perníkové koření.

KROK 6: Perníkové těsto vylijte na připravený plech a stěrkou zarovnejte povrch.

KROK 7: V rendlíku ohřejte marmeládu, aby byla teplá, nikoliv však horká. Pokud je hustá, přidejte lžíci dvě vody a umíchejte v polotekutou směs. Takto připravenou marmeládovou směsí naplňte cukrářský sáček s ustřihnutou špičkou (asi půl cm). Pomocí sáčku udělejte přes povrch těsta šikmou mřížku.

Marmeládová mřížka na perníkovém těstě.

KROK 8: Litý perník pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut. Pekla jsem bez horkovzdušného ohřevu.

Upečený perník na plechu.

➜ Servírování

Perník nechte zcela vychladnout a pak jej nakrájejte na kostky o vel. zhruba 7x7 cm. Podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje.

Perník podle tohoto receptu je krásně vláčný a nadýchaný i na druhý den.

Domácí litý perník na plech, s marmeládou.

➤ Perník jsem pekla na plechu o rozměru 30x35 cm. Klidně použijte plech o 2-3 cm větší, výsledný perník nebude tak vysoký, pouze budete možná potřebovat víc marmelády na mřížku.

➜ Šikovné tipy

  • Perník na plechu docela naběhne, ale marmeládová mřížka těsto stlačí, a na povrchu tak vznikne hezký plastický efekt.
  • Marmeláda dodá perníku výborný chuťový šmrnc. Použijte nějakou chuťově výraznější marmeládu. Já jsem smíchala švestková povidla s rybízovým džemem.
  • Ohřátá marmeláda půjde lépe nastříkat. Pokud je příliš tuhá, nařeďte ji při ohřívání trochou vody. Dobře rozmíchejte na hladkou směs bez cucků.

Další sladké recepty:

  • Majolková bábovka
  • Cuketový perník
  • Kokosky z bílků
  • Nejlepší linecké cukroví
Domácí litý perník na plech, s marmeládou.

Domácí litý perník na plech

Petra Kupská
Mám pro vás babiččin recept na ten nejvláčnější, nadýchaný perník na plech, jaký si dokážete představit! Voní po domácím perníkovém koření a je rychle hotový. Stačí těsto vylít na plech, ozdobit mřížkou z marmelády, dát péct a do hodinky už můžete servírovat.
zabrání vypnutí displeje
Vytisknout
Příprava 20 mins
Vaření / Pečení 30 mins
Čas celkem 50 mins
Chod Sladký moučník
Kuchyně Česká
Porce 12 ks

Suroviny 

Těsto:

  • 2 ks vejce - pokojové teploty
  • 250 g krupicový cukr
  • 400 g hladká mouka
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 2 lžíce tmavé kakao - tmavé
  • 1 a ½ lžíce domácí perníkové koření
  • 120 ml olej - slunečnicový nebo řepkový
  • 350 ml mléko
  • 300 g marmeláda - např. rybízová, švestková povidla, nebo směs marmelád

Domácí perníkové koření:

  • 3 ks hřebíček
  • 1 lžička anýz
  • 2 kuličky nové koření
  • 1 lžička skořice - mletá
  • 1 lžička pomerančová kůra - čerstvě nastrouhaná
  • 1 lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná

Dále potřebujete:

  • 1 lžíce tuk - na vymazání plechu
  • 1 lžíce polohrubá mouka - na vysypání plechu

Instrukce 

  • Nejprve si připravte domácí perníkové koření: V ručním nebo elektrickém mlýnku umelte hřebíček, anýz a nové koření. Směs prosejte přes hrubé sítko a přidejte mletou skořici a čerstvě nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru.
  • Pečicí plech vymažte tukem (osvědčilo se mi klasické máslo) a vysypte hladkou nebo polohrubou moukou; stačí jedna lžíce.
  • Vejce vyšlehejte ručním elektrickým mixérem s krupicovým cukrem do pěny. Mějte trpělivost, zabere to klidně pět minut.
  • V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem.
  • K vyšlehaným vejcím přidávejte postupně mouku, mléko a olej. Pomalu šlehejte elektrickým mixérem. Nakonec zašlehejte perníkové koření.
  • Perníkové těsto vylijte na připravený plech a stěrkou zarovnejte povrch.
  • V rendlíku ohřejte marmeládu, aby byla teplá, nikoliv však horká. Pokud je hustá, přidejte lžíci dvě vody a umíchejte v polotekutou směs. Takto připravenou marmeládovou směsí naplňte cukrářský sáček s ustřihnutou špičkou (asi půl cm). Pomocí sáčku udělejte přes povrch těsta šikmou mřížku.
  • Litý perník pečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu 30 minut. Pekla jsem bez horkovzdušného ohřevu.

Poznámky

  • Perník jsem pekla na plechu o rozměru 30x35 cm. Klidně použijte plech o 2-3 cm větší, výsledný perník nebude tak vysoký, pouze budete možná potřebovat víc marmelády na mřížku.
  • SERVÍROVÁNÍ: Perník nechte zcela vychladnout a pak jej nakrájejte na kostky o vel. zhruba 7x7 cm. Podávejte k šálku dobré kávy nebo čaje.
  • Perník na plechu docela naběhne, ale marmeládová mřížka těsto stlačí, a na povrchu tak vznikne hezký plastický efekt.
  • Marmeláda dodá perníku výborný chuťový šmrnc. Použijte nějakou chuťově výraznější marmeládu. Já jsem smíchala švestková povidla s rybízovým džemem.
  • Ohřátá marmeláda půjde lépe nastříkat. Pokud je příliš tuhá, nařeďte ji při ohřívání trochou vody. Dobře rozmíchejte na hladkou směs bez cucků.

Orientační hodnoty na 1 porci

Klíčová slova Voňavé pečení
Zkusili jste recept?Dejte mi vědět, jak chutnalo!
  • 39Sdílení

Další recepty:

  • České Honzovy buchty
  • Kynutá bábovka s makovou náplní
  • Makovec s citronovou polevou
  • Ořechový srnčí hřbet

Reader Interactions

Prostor pro vaši zpětnou vazbu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




Primary Sidebar

Díky, že jste se zastavili! Jmenuji se Petra a vítám vás na svém food blogu, který věnuji klasickým receptům z české i zahraniční kuchyně.

Více o mně →

Populární

  • Nejlepší domácí rohlíky (z omládku)
  • Holandský řízek se sýrem
  • Vepřová játra na cibulce s omáčkou
  • Jak ručně rozdrtit hřebíček (bez mlýnku a hmoždíře)

Footer

↑ nahoru

Důležité odkazy

  • Ochrana osobních údajů

Newsletter

  • Přihlaš se! k odběru novinek

Napište mi

  • Kontakt
  • Food blogging

Copyright © 2022 Klasicke-recepty.cz

Na stránce používáme cookies, abychom vám nabídli co nejlepší uživatelský komfort díky zapamatování si vašich preferencí při opakovaných návštěvách. Kliknutím na “Akceptuji”, souhlasíte s používáním všech cookies. Můžete také navštívit "Nastavení cookies" a rozsah vašeho souhlasu upravit.
Nastavení cookiesAkceptuji
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDélkaPopis
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
ULOŽIT A PŘIJMOUT